Jasność, która nas rozdzieliła

Okładka książki Jasność, która nas rozdzieliła autorstwa Natalia Brożek
Okładka książki Jasność, która nas rozdzieliła autorstwa Natalia Brożek
Natalia Brożek Wydawnictwo: Wydawnictwo Young Cykl: Ciemność i jasność (tom 2) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Ciemność i jasność (tom 2)
2024-10-16
2024-10-16
Połączeni przez ciemność, podzieleni przez jasność. Turniej stanowił jedynie początek prawdziwej walki.

Życie Kassandry całkowicie zmieniło się w ciągu kilku tygodni. Udział w niebezpiecznym turnieju pozwolił jej odkryć w sobie niesamowitą moc. Przemienił też jej największego wroga w zaufanego sojusznika. Ale ich walka nie dobiegła końca wraz z zakończeniem rozgrywki.

Zgodnie z wyrokiem bogów Kassandra i Holden muszą podjąć się misji uwolnienia z Podziemia zmarłego syna Zeusa - Alexandra. Wykonanie zadania utrudnią im starzy, jak i nowi przeciwnicy, a zaufanie pary półbogów zostanie wystawione na nie jedną próbę. Oboje będą musieli stawić czoła wewnętrznym niepewnościom, a także depczącym im po piętach tajemnicom z przeszłości… Czy mimo wszystko będą w stanie wykonać misję? Jasność, która nas podzieliła to drugi tom dylogii Jasność i ciemność autorstwa Natalii Brożek. Jest to bezpośrednia kontynuacja losów opisanych w książce Ciemność, która nas połączyła. Historia spodoba się czytelnikom żądnym przygód i wartkiej akcji. Staw czoła niebezpieczeństwu i udaj się do mrocznego świata Podziemia.

Kup Jasność, która nas rozdzieliła w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Jasność, która nas rozdzieliła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jasność, która nas rozdzieliła

Muszę przyznać, że ta książka podobała mi się mniej, a powodem tego było zakończenie. Cała lektura była przyjemna i dosyć równa względem pierwszej części - niewymagająca, ale angażująca. Zawiodło mnie jednak zakończenie. Było według mnie nie do końca satysfakcjonujące - głównie zbytnio pospieszone, ale też trochę przerysowane.

Sumarycznie dylogia podobała mi się, jako młodzieżówka myślę sprawdza się dobrze. Wolałabym jednak, żeby świat był bardziej pogłębiony, a realia zadań dokładniej przybliżone czytelnikowi.

Sumarycznie dylogia podobała mi się, jako...

Poprawna kontynuacja.

Poprawna kontynuacja.

Druga część dylogi zabierze was w niebezpieczną i emocjonującą podróż poza bramy Akademii oraz do Podziemia. Kasandra i Holden muszą odzyskać ciało Aleksandra. Tylko tak będą w stanie udowodnić swoją niewinność i przeżyć. Misja, w którą wyruszą będzie jedna z tych samobójczych. Bez pomocy i błogosławieństwa bogów, z przeciwnikami którzy zrobią wszystko aby tej dwójce się nie powiodło. Stawką jest nie tylko ich życie ale również przyszłość i porządek świata zarówno tego boskiego jak i ludzkiego. Czy Kasandrze i Holdenowi uda się wyciągnąć Aleksandra z Podziemia? Jak skończy się ich historia? Świetna książka , z którą spędzicie super czas. Polecam!

214 użytkowników ma tytuł Jasność, która nas rozdzieliła na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Jasność, która nas rozdzieliła na półkach dodatkowych

Natalia Brożek
Natalia Brożek
Pisarka, kreatorka treści internetowych i nauczycielka. Pisze książki obyczajowe, romanse oraz thrillery. Swoją wiedzą dzieli się na Youtubie (Na Tapet),Instagramie (@writeforwrite) i TikToku (@natalia_brozek). Można ją spotkać także na Pisarskiej Grupie Wsparcia, gdzie wspólnie z innymi pisarzami motywują się do działania.

Śladem cieni Rachel Moore
Śladem cieni
Rachel Moore
#recenzja „Śladem cieni” Rachel Moore Wydawnictwo: @books4ya Idealna na jesień, klimatyczny paranormalny romans w nurcie dark academia. Szkoła z historią sięgającą setek lat wstecz, biblioteka z zakurzonymi książkami i tajemnice, które muszą zostać rozwiązane 🍁 Este zaczyna naukę w prestiżowym liceum Radcliffe Prep, do którego uczęszczał jej zmarły ojciec. O tej szkole krążą plotki - mówi się, że po korytarzach kręcą się duchy, natomiast dziewczyna nie zaprząta sobie głowy tymi sprawami. Poza nauką Este chce znaleźć informacje o swoim ojcu, który odszedł ze szkoły w niewyjaśnionych okolicznościach. Na swojej drodze spotyka Mateo - tajemniczego i charyzmatycznego chłopaka, który sprowadza na nią niezłe kłopoty a potem... po prostu znika. Nikt w szkole go nie zna, ale dziewczyna, żeby zachować swoje stypendium, musi dodatkowo pracować w szkolnej bibliotece. To właśnie między zakurzonymi regałami, wśród starych ksiąg i dokumentów, dziewczyna zaczyna szukać odpowiedzi by rozwiązać zagadki. To była naprawdę przyjemna młodzieżówka, bardzo podobna do serii Wybrani (Akademia Cimmeria) i Harrego Pottera. Autorka pięknie przedstawiła nam klimat tej szkoły. Podobał mi się kontrast między główną bohaterką a jej współlokatorką. Este nie wierzy w duchy a Posy zakłada klub Paraposzukiwaczy by złapać choć jedną ze zjaw 👻 jedyne czego mi brakowało to może większa relacja między dziewczynami. Chociaż rozumiem taki zabieg - od samego początku wytłumaczone jest, że Este nie miała przyjaciół przez styl życia. Długo nie przebywała w jednym miejscu, więc nie starała się z nikim zaprzyjaźnić. To powieść, dzięki której idealnie nastawicie się na jesień 🍂 Moja ocena: 4/5 ⭐️ W tej książce nie ma scen erotycznych ani przekleństw https://www.instagram.com/readingpartyy/
readingpartyy - awatar readingpartyy
Dark Ivy. Kiedy upadnę Nikola Hotel
Dark Ivy. Kiedy upadnę
Nikola Hotel
Nikola Hotel w Dark Ivy. Kiedy upadnę zabiera nas do świata, w którym mrok i wrażliwość przeplatają się z młodzieńczym buntem, żalem i pragnieniem bliskości. To opowieść z pogranicza romansu i „dark academia”, nastrojowa, tajemnicza, a przy tym bardzo intymna. Akcja rozgrywa się w elitarnej Akademii Woodforda, miejscu, gdzie pozorna doskonałość i prestiż kryją sekrety, o których lepiej nie mówić. Główna bohaterka, Eden Collins, trafia tam dzięki stypendium, lecz już od pierwszych dni czuje, że jej obecność nie wszystkim się podoba. Otoczona uczniami z bogatych rodzin, próbuje znaleźć dla siebie miejsce i jednocześnie zmierzyć się z własnymi demonami przeszłości. To historia o dziewczynie, która upada i o tym, jak powoli uczy się wstawać, choć nikt nie podaje jej ręki. Eden to bohaterka niezwykle wiarygodna, wrażliwa, zraniona, ale też silna w swojej cichej determinacji. Czasami zamknięta w sobie, czasami gniewna, zawsze jednak prawdziwa. W jej oczach kryje się cały świat emocji, który Nikola oddaje z ogromną subtelnością. William Grantham, chłopak, którego los splata z Eden, jest z kolei zagadką, z pozoru wyniosły i pewny siebie, a jednak coś w nim drży, jakby sam nie wiedział, kim naprawdę jest. Ich relacja to pełen napięcia taniec między dystansem a bliskością, lękiem a fascynacją. Tematyka książki skupia się wokół straty, żałoby, dorastania i poszukiwania tożsamości, ale również wokół potrzeby bycia widzianym i zrozumianym. To nie jest prosta opowieść o miłości, to opowieść o odnajdywaniu siebie w świecie, który często każe udawać kogoś innego. Styl Nikoli jest niezwykle poetycki, miejscami wręcz hipnotyzujący. Autorka potrafi jednym zdaniem zatrzymać czas i zmusić czytelnika do refleksji. Język jest prosty, ale pełen emocji, a narracja płynna, subtelna, jakby szeptana między wersami. Pięknym dodatkiem są fragmenty blackout poetry, które wprowadzają unikalny klimat i pogłębiają wymowę tekstu. Największą siłą tej książki jest atmosfera, gęsta od napięcia, melancholii i niedopowiedzeń. Każda scena zdaje się mieć drugie dno, a każdy dialog ukryte znaczenie. Uwielbiam, jak Hotel prowadzi czytelnika przez emocje Eden, jak pozwala poczuć jej samotność i nadzieję bez tanich efektów. To opowieść, w której każdy oddech i każde milczenie coś znaczą. „Dark Ivy. Kiedy upadnę” to jedna z tych książek, które zostają w człowieku długo po przeczytaniu ostatniego zdania. Wzruszyła mnie jej delikatność, zaskoczyła emocjonalna prawda, a poetycki ton sprawił, że chciałam wracać do niektórych fragmentów po kilka razy.
The_secret_Bookmark - awatar The_secret_Bookmark
Pogrzebany świat Laura Green
Pogrzebany świat
Laura Green
@rewi.books Miałam dość mieszane uczucia co do tej historii. Opinie na jej temat są bardzo różne, a podczas czytania kilka razy byłam bliska odłożenia jej na bok. Postanowiłam jednak dać jej szansę… I co? Teraz natychmiast sięgam po kontynuację, bo nie mogę doczekać się, co dalej przyniesie ta opowieść. Punktem wyjścia jest zaginięcie dziewczyny, która chodziła z Souline do szkoły. Znika bez śladu, a nikt nie ma pojęcia, co tak naprawdę się z nią stało. Wiadomo tylko jedno: weszła do lasu i już z niego nie wróciła. Od tamtej pory wszyscy trzymają się tego miejsca z daleka. Wszyscy… oprócz Souline. Dziewczyna, kierowana ciekawością i niepokojem, wybiera się tam na spacer — co kończy się jej porwaniem. Souline trafia do ukrytej przed światem krainy zamieszkanej przez nieludzkie istoty, które wysysają z ludzi siłę życiową. Aby przeżyć, musi nauczyć się funkcjonować wśród potworów, których istnienie wydawałoby się niemożliwe. Wkrótce okazuje się, że jedyną szansą na ucieczkę jest współpraca z ich władcą .Brutalnym, nieprzewidywalnym i niemal całkowicie szalonym. A jednak coś między nimi zaczyna się zmieniać… Choć początkowo historia zupełnie mnie nie porwała, później nie byłam w stanie się od niej oderwać. Oczywiście, książka nie jest idealna, ale spędziłam z nią naprawdę świetny czas. Podobał mi się świat wykreowany przez autorkę. Mroczny, tajemniczy i pełen zagadek. Bardzo ujął mnie również wątek romantyczny, rozwijający się powoli, subtelnie, ale za to niezwykle satysfakcjonująco. A samo zakończenie… ech, nie można tak kończyć historii! Na szczęście od razu mogę sięgnąć po kolejny tom, bo inaczej chyba nie wytrzymałabym z ciekawości.
ReWiBooks - awatar ReWiBooks
Aldehyd walerianowy Aleksandra Woźniak
Aldehyd walerianowy
Aleksandra Woźniak
9/10 [Bez Spoilerów] O rany, CUDOWNA książka. Ostatnio ciężko mi się cokolwiek czytało, a to było dokładnie to, czego potrzebowałam. W książce poznajemy historię Mandy – dziewczyny z wielkimi ambicjami. Co jednak skrywa? Każdy z nas ma swoje sekrety, a Mandy posiada ich aż za dużo. Bardzo podobała mi się kreacja postaci w tej książce. Właściwie każda postać miała tutaj swój unikalny charakter i stanowiła samodzielny byt, a nie tylko dodatek do głównej bohaterki. Szczególną sympatią obdarzyłam Roksanę i babcię Danusię. Styl autorki jest naprawdę bardzo przyjemny, a humor stoi na poziomie, dzięki czemu książkę czytało się bardzo szybko. Narracja była urozmaicona i zabawna, a miejscami wzbogacona o chemiczne terminy i anegdotki. Inną rzeczą, która mi się podobała, były relacje między bohaterami. Nie było tutaj znienawidzonej przeze mnie "miłości od pierwszego wejrzenia", wszystko rozwijało się powoli i dość naturalnie. Jedynie w kilku momentach w pierwszej połowie książki relacja między głównymi postaciami była nieco za bardzo chaotyczna, ale jestem w stanie to wybaczyć. Duży plus za pokazanie, że te durne dziewczyny z klasy albo wredny chłopak koleżanki po bliższym poznaniu mogą okazać się całkiem miłymi osobami. Jeśli miałabym się czegoś uczepić, to chyba tylko tego, że główna bohaterka miejscami była chaotyczna i nieco niespójna, ale nie przeszkadzało mi to za bardzo w czytaniu. Zakończenie w 100% mnie usatysfakcjonowało. Nie wzięło się znikąd i moim zdaniem bardzo dobrze domykało całą opowieść. Jeśli chodzi o kategorię wiekową, to podany przez wydawcę wiek 14+ jest najzupełniej bezpieczny. Myślę, że mogłyby to czytać nawet nieco młodsze osoby, ale zapewne nie wyniosłyby aż tyle z lektury. Wszystko jest bardzo "grzeczne", choć oczywiście to nie znaczy, że nudne – z emocjami, z leciutkim napięciem, a jak trzeba, to i z poczuciem humoru. Bardzo polecam tę pozycję – znajdziecie w niej wątki trudnych relacji rodzinnych, delikatnego romansu, a także straty i radzenia sobie z nią, ale przede wszystkim przyjaźni. Wszystko napisane zgrabnie i z poczuciem humoru. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do sięgnięcia po tę wspaniałą, choć niepozorną książkę!
Soffie_Fenix - awatar Soffie_Fenix
ocenił na915 dni temu
Tonąc w mroku Agnieszka Zawadka
Tonąc w mroku
Agnieszka Zawadka
Tonąc w mroku to pierwsza książka Agnieszki Zawadki, po którą miałam przyjemność sięgnąć. Książkę wydało wydawnictwo We Need Ya. Stała na mojej półce od miesięcy i naprawdę się cieszę, że w końcu postanowiłam ją przeczytać. Było to moje pierwsze spotkanie z pisarską twórczością autorki i jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona. Mówiąc szczerze, wprowadzenie do historii tak wybiło mnie z rytmu, że kompletnie wypadło mi z głowy, że to ma być retelling „Pięknej i bestii”. Olśniło mnie to dopiero pod koniec lektury, kiedy połączyły mi się w głowie odpowiednie kropki. Zadziałało to na plus – wspomniana baśń nie należy do moich ulubionych w retellingach, jako że mam wrażenie, że nie można wyciągnąć z niej nic nowego. Zawadce jednak się to udało. Autorka skonstruowała bardzo ciekawy świat. Wyraźnie oparła go na systemie krajów Bliskiego Wschodu, a jednocześnie stworzyła jego pewien kontrast w postaci Nieziemia – miejsca pogrążonego w ciemności, gdzie wciąż ostała się magia. To właśnie tam prędko przenosi się akcja. Razem z główną bohaterką, Dalią, czytelnik poznaje tamto miejsce oraz jego kulturę. Czuć w tym pewien niedosyt, jako że przy lekturze toczyło mi się w głowie mnóstwo pytań i nie na wszystkie odnalazłam w tekście odpowiedzi. Bardzo podobał mi się wątek zielarski, który początkowo właśnie wytrącił mnie z rytmu. Wprowadził on bohaterkę w sposób, którego się w ogóle nie spodziewałam i bardzo ciekawie zarysował jej charakter oraz przeszłość. Trochę ubolewam, że autorka dość szybko ją zakopała pod wydarzeniami z głównej osi fabularnej, a jednocześnie rozumiem, że cały zarys postaci miał na celu przede wszystkim wprowadzenie świata oraz motywacji Dalii. Akcja w książce jest raczej powolna, można by powiedzieć, że przez długi czas stoi w miejscu, by wprowadzić miejsce i zarysować wszystkie potrzebne informacje. Nie oznacza to, że w trakcie lektury wieje nudą – osobiście pochłonęłam książkę w dwa wieczory i nie mogłam się od niej oderwać. Czytało się ją bardzo dobrze, a autorka ma całkiem przyjemny styl. Sprawiło to, że nawet te fragmenty bez wsadzających w fotel wydarzeń przyjmowało się z sporą satysfakcją. Dwa minusy, które najbardziej przeszkadzały mi w trakcie lektury dotyczą wątku miłosnego oraz finału. Po retellingu „Pięknej i bestii” należy się spodziewać wolno rozwijającej się miłości. W przypadku Tonąc w mroku powiedziałabym nawet, że ta miłość rozwija się nieco zbyt wolno – tak wolno, że nie dostrzegłam, kiedy dokładnie się to stało. Odniosłam wrażenie, że ona się po prostu pojawiła. Wszystkie rozmowy i relacje między głównymi bohaterami bardziej przypominały budowanie przyjaźni. Nie da się zaprzeczyć, że była między nimi jakaś chemia, ale nie wyjaśnia natychmiastowego przeskoku od „lubię cię” do „poświęcę się dla ciebie”. W kwestii finału, odczułam spory niedosyt. Mam do niego dość dużo pytań i nie wszystko rozumiem. Wydał mi się nieco chaotyczny, a przede wszystkim zadział się szybko. Rozczarowaniem było dla mnie też potraktowanie potworów niemal po macoszemu. One po prostu były, stanowiły problem, ale został on rozwiązany. I tyle, a to trochę mało. Nie zmienia to faktu, że książkę czytało mi się bardzo dobrze i ogólnie uważam ją za udaną pozycję. Tonąc w mroku to z pewnością dobry start, by zacząć zapoznawać się z twórczością autorki. Z całą pewnością przypadnie do gustu fanom „Pięknej i bestii” oraz „Porwanej pieśniarki” Danielle L. Jensen.
zapisanawksiazkach - awatar zapisanawksiazkach
ocenił na71 miesiąc temu
Piękny chaos twej duszy Eli Paczkowska
Piękny chaos twej duszy
Eli Paczkowska
"Piękny chaos twej duszy" Eli Paczkowskiej to pisana wierszem powieść z motywem coming of age. Wiem, co myślicie. Powieść pisana wierszem? Coż to znowu za wymysły, za pretensjonalność i egzaltowanie! Zanim jednak oceńcie książkę po... rodzaju - dajcie szansę i spróbujcie przeczytać. To, co kryje się w środku, to prawdziwy skarb. Powieść opowiada o Forest, która zaraz po osiemnastych urodzinach ucieka z przemocowego domu, a swoją ostoję znajduje u niewidzianej całej życie babci. Estera, ekscentryczna - jak sama o sobie mówi - "stara baba", przeżyła holokaust i zbudowała życie, w którym na stare lata jest czas na spotkania z przyjaciółkami, czytanie książek i kąpiele w wannie. A wraz z pojawieniem się Forest u jej progu - czas na miłość do wnuczki, ktora urodziła się w ciele mężczyzny. "Piękny chaos twej duszy" to książka absolutnie przepiękna, aczkolwiek mogę być zupełnie nieobiektywna przez to, ilukrotnie doprowadziła mnie do płaczu. Relacja Forest i Estery opisana jest fenomenalnie i cóż mogę rzec - tak jak tęsknię za moją babcią codziennie, tak przy lekturze tej książki wylałam wiele łez tęsknoty. Wierszowa forma - poetycki, a zarazem oszczędny styl - to prawdziwy kunszt. Zadziwia ogrom tematów i emocji, jaki został w powieści zawarty. To prawdziwy talent - ująć wielowątkowość, skomplikowanie, tytułowy chaos świata i losów ludzkich w tak skondensowany sposób. A przy tym choć pisana wierszem, to jest to pozycja bardzo przystępna, gdzie nie trzeba rozbrajać skomplikowanych środków stylistycznych. Młoda, dorastająca Forest i Estera w jesieni swojego życia ukazują zupełnie różne podejścia i perspektywy, stojąc wobec siebie w kontraście i ucząc się od siebie wzajemnie. Wątek relacji tej dwójki to coś, za co ja pokochałam tę książkę najbardziej, ale jest tu wiele innych tematów, które zaskarbią czytelnicze serca. Chociaż książka porusza wiele niełatwych tematów, mam poczucie, że tak jak mieszkanie Estery dla Forest, tak dla wiele czytelników ta historia może być takim comfort miejscem.
KsiążkowaBaronowa - awatar KsiążkowaBaronowa
oceniła na92 miesiące temu
Malowane diabły Margaret Owen
Malowane diabły
Margaret Owen
Po spokojnym zakończeniu poprzedniego tomu nie wiedziałam na co nastawiać się w kontynuacji. Dlatego główna bohaterka bardzo mnie zaskoczyła jak już na początku książki okazało się, że założyła przez przypadek sektę. To tak bardzo w stylu Vanji było! 😂 Cała akcja ze Szkarłatną Panną podobała mi się o wiele bardziej niż wątek przewodni pierwszego tomu. Tutaj nie było czasu na nudę tylko cały czas coś się działo, głównie dzięki temu, że bohaterowie dużo podróżowali po krainie. A nawet jeśli pozornie był spokój to potem okazywało się, że dana sytuacja miała drugie dno. A pod koniec jak wszystkie elementy układanki wskoczyły na miejsce to miałam takie: wow! 😯 Jestem także pod wrażeniem tego jak autorka kreuje wszystkie postacie - tutaj pojawiło się ich bardzo dużo, a każdy był barwny i różnorodny. Co do głównej dwójki to kocham ich jeszcze bardziej niż w poprzedniej części. ❤️ Bardzo podobało mi się dalsze pokazanie drogi Vanij w kierunku akceptacji i pokochania siebie oraz to jak Emeric ją w tym wspierał. Ich relacja także pięknie się rozwijała i była urocza. Jedyne co mi przeszkadzało, a także mocno zdziwiło to ilość nawiązań do s3ksu, czego nie było poprzednio. 🫢 Nie było wprost opisanej żadnej sceny, jednak pojawiło się wiele szczegółowych rozmów oraz niektóre zarysy ich poczynań nie pozostawiały wiele do wyobraźni, sugerując jasno intymny charakter ich relacji. Fajnie, że była ukazana ich nieśmiałość i zawstydzenie, a nie kolejna para nastolatków, która wszystko na ten temat wie. Jednak mimo tego, dla mnie to było za dużo takich momentów, nie pasowało mi do tego rodzaju historii przez co czasami wybijałam się z rytmu czytania i nie czułam klimatu książki. 😐 Dlatego, że uwielbiam tych bohaterów to zakończenie złamało mi serce. Mam nadzieję, że w kolejnym tomie dostaną oni w końcu swoje szczęśliwe zakończenie. 🥺/Wera
bookybrunettes - awatar bookybrunettes
ocenił na91 miesiąc temu
Na zawsze w sercu Gry Kappel Jensen
Na zawsze w sercu
Gry Kappel Jensen
Kamille, Kirstine, Victoria i Malou wracają do Rosenholm po przerwie wakacyjnej. Wakacje miały być dla nich chwilą odpoczynku, jednak nie do końca takie były dla wszystkich z nich, dlatego też powrót do szkoły jest trudniejszy. Na miejscu też nie mogą odetchnąć, bo wciąż mają do rozwiązania zagadkę tajemniczego morderstwa sprzed lat. Nowy rok szkolny a na dziewczyny czekają nowe wyzwania i niedokończone sprawy. Wciąż muszą poznać zabójcę byłej uczennicy Akademii. Obietnica złożona duchowi okazuje się wiążąca, sprawa wciąż stoi w miejscu, a to może sprowadzić tragedię na dziewczyny. Wszystkie ich poszlaki nie prowadzą do niczego sensownego, wciąż padają oskarżenia nie na te osoby, co trzeba, osoba, która miała im pomóc, okazuje się wariatką, ale dziewczyny się nie poddają. Przez zwykłą obietnicę zagrożenie może być ich życie. Wszystkie mają też swoje własne problemy na głowie. Jedna z nich zmaga się z rodzinnymi tajemnicami, druga musi mierzyć się ze swoją rosnącą mocą, kolejna z zobowiązaniem, którego się podjęła. W międzyczasie poznajemy nowe i ważne dla tej historii postacie, a niektórzy bohaterowie z pierwszego tomu usuną się tym razem w cień. W całym tym chaosie dziewczyny wciąż są jednak uczennicami i zwykłymi nastolatkami. Uczą się, poszerzają swoje magiczne umiejętności, biorą udział w szkolnych wydarzeniach, czy spędzają ze sobą czas. Każda z dziewczyn obiera też swój kierunek nauki i niektóre decyzje będą zaskakujące. Drugi tom jest równie dobry i ciekawy jak pierwszy. Spójna i dopracowana historia, intrygująca fabuła i świetnie dopasowani bohaterowie. Dobre opisy, realistyczne dialogi, czy prawdziwie wyglądające relacje między bohaterami składają się na książkę, którą czyta się w mgnieniu oka. Z początku akcja jest spokojna, dziewczyny skupiają się na poszukiwaniach mordercy, ale bliżej końca nabiera rozpędu i staje się nieprzewidywalna. Samo zakończenie było dla mnie szokujące, ale wyjaśnia kilka spraw, które długo pozostały nieodkryte, tym samy otrzymujemy lekki zarys tego, co może wydarzyć się w kolejnej części. Na pewno zakończenie zrodzi też kolejne pytania i zachęci do sięgnięcia po trzeci tom.
Papierowa_ksiazka - awatar Papierowa_ksiazka
oceniła na84 miesiące temu
Miejsca, których jeszcze nie znamy Kasie West
Miejsca, których jeszcze nie znamy
Kasie West
🚐 Gdy wylosowałam ją w wyzwaniu nie spodziewałam się po niej kompletnie nic. Wiedziałam że będzie kolejna słodka młodzieżówka ale nie spodziewałam się tego że mi się w ogóle spodoba. A tutaj moje wielkie zaskoczenie. Książka jest ogromny lekka i bardzo szybko się ją czyta, nawet nie zorientowałam się kiedy już byłam w połowie. 🚐 Styl pisania Kasi jest lekki i słodki. Pierwszy raz się z tą autorką spotkałam i wiem że raczej nie ostatni. 🚐 Norah byłam w porządku bohaterką jednakże w pewnych sytuacjach nie zaczęła po prostu wkurzać. Czasami zachowywała się trochę jak dziecko pomijając fakt że jest nastolatką. Mimo tego była dość przyjemną bohaterką i miło mi się jej perspektywy czytało. 🚐 Co to skylera przez 3/4 książki go ogromnie nie lubiłam, kompletnie nie umiałam się do niego przekonać i wiedziałam że raczej nie będzie moim ulubionym książkowym bohaterem. Ale potem nagle się to zmieniło gdy zrozumiałam jego perspektyw, zrozumiałam dlaczego on jest taki dla norach i przez co jest taki. Na końcu już go ogromnie polubiłam. 🚐 Brakowało mi trochę rozwinięcia wątku choroby mamy skylera bo było o niej tylko w dwóch rozdziałach trzech może, a według mnie powinna być trochę bardziej rozwinięta. 🚐 Podsumowując książka lekka miła idealna na letnie wieczory które już się zbliżają wielkimi krokami. Jeżeli szukacie czegoś na rozluźnienie to ta książka jest idealna dla was.
Book_oleksandra_23 - awatar Book_oleksandra_23
ocenił na711 dni temu

Cytaty z książki Jasność, która nas rozdzieliła

-Może i to wszystko zaczął los, może chciał, abyśmy się spotkali, ale nigdzie nie wybrzmiało, że mieliśmy coś do siebie poczuć, wiesz? To stało się samo... To nie było zaplanowane.
To jest prawdziwe - zapewnił mnie. - Czuję to całym swoim sercem i całym rozumem. Po prostu to wiem.

Natalia Brożek Jasność, która nas rozdzieliła Zobacz więcej