Elvis Presley. Niezwykłe życie

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2024-10-23
- 2024-10-23
Pierwsza polska wszechstronna biografia Elvisa Presleya, w całości oparta na relacjach osób, które znały go osobiście.
„Elvis Presley. Niezwykłe życie” to książka pokazująca nie tylko niezwykłe życie i karierę jednego z najsłynniejszych piosenkarzy świata, ale także jego prywatne zainteresowania, przekonania, poszukiwania duchowe i pasje. Napisana przez dziennikarkę, która od prawie trzydziestu pięciu lat jest związana z radiem i telewizją, gdzie prowadziła audycje muzyczne i podróżnicze, m.in. „Świat według BlondynkI” w Radiu ZET.
Książka będąca pierwszą polską kompletną i pogłębioną, a jednocześnie lekko napisaną biografią Elvisa Presleya pt. "ELVIS PRESLEY. Niezwykłe życie".
Osoby, które znały Elvisa osobiście, opowiadają o nim fascynujące historie. Niektóre są zabawne, inne wzruszające albo niesamowite. Elvis miał bliskie spotkania z UFO, czytał mnóstwo książek, miał fotograficzną pamięć i niezwykły talent muzyczny. Chciał zostać mnichem, miał magnetyczny wpływ na kobiety, był zawsze w ruchu, ciągle czegoś szukał i wymyślał coś nowego. Uwielbiał się śmiać i miał ogromne poczucie humoru. Pod wpływem impulsu rozdawał w prezencie samochody i biżuterię, wierzył w moc uzdrawiania i sam uleczył z nowotworu wokalistkę gospel.
Był młody, piękny, zmysłowy, miał wspaniały głos i stał się pierwszym młodzieżowym bohaterem wszech czasów.
Kup Elvis Presley. Niezwykłe życie w ulubionej księgarni
Oceny książki Elvis Presley. Niezwykłe życie
82 użytkowników ma tytuł Elvis Presley. Niezwykłe życie na półkach głównych- Chcę przeczytać 58
- Biografie 3
- Adam 1
- Muzycy 1
- Biografia, autobiografia, pamiętnik 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Elvis Presley. Niezwykłe życie
Beatę Pawlikowską cenię jako podróżniczkę i autorkę książek podróżniczych. Muszę powiedzieć, że zaskoczyła mnie w tym pisarskim "wydaniu"- biografii Elvisa Presleya. W sumie ponad dwa lata spędziła na zbieraniu materiałów (duża ilość przeczytanych książek, wysłuchanych godzin opowieść osób, które znały osobiście tego amerykańskiego piosenkarza i aktora) i pisaniu tej jakże obszernej biografii. Jak oceniam efekt końcowy? Jak najbardziej w pozytywny sposób, choć pewne przedstawione tu kwestie zasiały we mnie ziarno wątpliwości (czy aby na pewno tak było?)
O pewnych faktach wiedziałam, niektóre były dla mnie zupełnie nowe i zaskakujące (wiedzieliście, że Elvis Presley posiadał czarny pas w karate i to w dodatku o wysokim stopniu dan?). Zainspirowana książką odbyłam swoistą muzyczną (i nie tylko) podróż w czasie w lata 50/60/70. Słuchanie wywiadów i archiwalnych nagrań z Piosenkarzem na jednej ze znanych nam platform społecznościowych (nie mówiąc już o tym, że przed snem słuchałam na słuchawkach najbliższych memu sercu utworów Presleya) stało się przez ostatni miesiąc moim codziennym rytuałem (a przy okazji powróciły moje osobiste wspomnienia z poszczególnymi "kawałkami").
Podczas lektury tej książki targały mną różne emocje. Z jednej strony zachwyt, podekscytowanie, wzruszenie z drugiej - smutek, złość i niedowierzanie - także w odniesienu do otoczenia "Króla", z managerem na czele. Bez wątpienia Elvis Presley miał niezwykłe życie, ale na pewno nie "usłane różami". Jego Postać może inspirować (zdolny, niesamowicie kreatywny, do tego hojny, dowcipny, oczytany),ale i stanowić pewnego rodzaju przestrogę przed autodestrukcyjnymi zachowaniami.
Szczególnie poruszył mnie fakt, że "Król Rock and Rolla" zmarł mając zaledwie 42 lata. Dokładnie tyle, ile ja mam teraz. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, wydawało mi się, że to taki poważny/"zaawansowany" wiek...
Z dzisiejszej perspektywy patrzę na tę "liczbę" zupełnie inaczej. Śmierć w tym wieku? Choć brzmi absurdalnie, jest to niezaprzeczalny fakt. Niestety zdarza się i tak.
Jestem wdzięczna Autorce za umieszczenie w książce ciekawych archiwalnych zdjęć i pamiątek. Moją uwagę przykuła także lista filmów, w których wystąpił Elvis Presley - z przyjemnością sięgnę po poszczególne tytuły. Zaciekawiły mnie także niektóre przepisy odnoszące się do konkretnych ulubionych przysmaków "Króla". Szczerze? Korci mnie, by wypróbować je jak najszybciej :-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic dodać, nic ująć- arcydzieło.
Nic dodać, nic ująć- arcydzieło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie napisana biografia supergwiazdy muzyki Elvisa Presleya. Książek o królu rock and rolla wyszło mnóstwo, myślę że ta napisana przez panią Pawlikowską wyróżnia się pozytywnym podejściem do piosenkarza, autorka stara się tłumaczyć wiele jego kontrowersyjnych zachowań i unika pikantnych i bulwersujących szczegółów z jego życiorysu. Na minus można zaliczyć z powagą opisywane rzekome nadnaturalne zdolności Elvisa i spotkania z UFO. Za to duży plus za przedstawienie tła muzycznego, które miało wielki wpływ na kształtowanie się jego kariery.
Ciekawie napisana biografia supergwiazdy muzyki Elvisa Presleya. Książek o królu rock and rolla wyszło mnóstwo, myślę że ta napisana przez panią Pawlikowską wyróżnia się pozytywnym podejściem do piosenkarza, autorka stara się tłumaczyć wiele jego kontrowersyjnych zachowań i unika pikantnych i bulwersujących szczegółów z jego życiorysu. Na minus można zaliczyć z powagą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytałem. Przyznaję. Chcę jednak powiedzieć, że nie mam zaufania do pani Pawlikowskiej. Najprawdopodobniej dlatego, że ona pisze o wszystkim. O depresji, o związkach, o podróżach, a nawet i powieść napisała itd. I bywa, że w swoich książkach leje wodę czy brakuje im merytoryczności itp.
Napisanie dobrej biografii jest pewnego rodzaju sztuką. I w tym przypadku nie wydaje mi się ona być właściwą osobą do pisania o Elvisie Presleyu. Jak zobaczyłem tę książkę po raz pierwszy, to zacząłem się śmiać, tak absurdalne to mi się wydało.
Poza tym, jakoś tak podskórnie wydaje mi się to być wykalkulowanym zagraniem. Gdy już wydała tyle przeróżnych książek, to potrzebowała chwytliwego tematu, by przyciągnąć...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisanie dobrej biografii jest pewnego rodzaju sztuką. I w tym przypadku nie wydaje...
Dajcie spokój szkoda kasy! Za połowę mniejsze pieniądze możecie kupić książkę żony Presleya która pisze o wielu intymnych szczegółach dotyczących Elvisa, a któż znał go bliżej niż ona?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy można traktować poważnie panią Pawlikowską która twierdzi w książce że Elvis miał bliskie spotkania z Ufo? 🤦♀️ To ma być rzeczowa biografia? Ręce opadają.....
Uważam, że najlepsza książka Beaty Pawlikowskiej!
Uważam, że najlepsza książka Beaty Pawlikowskiej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPani Beato 10/10, dlaczego?
Ponad 800 stron dużego formatu, które pochłonęłam w tydzień, zapominając o otaczającym mnie świecie. Ogromna ilość faktów, poświęcenia, pasji. Książka jest napisana w taki sposób jakby narracja pani Beaty tworzyła spójną całość z wydarzeniami w latach 1903-1977 i muszę przyznać, że to ogromny plus.
Nigdy nie byłam fanką Elvisa i nie interesowałam się jego postacią w żaden sposób, zwyczajnie nie robił na mnie wrażenia. Bo byłam ignorantką. Pani Beata przedstawiła bohatera i wielkiego muzyka w całkowicie neutralny sposób, bez oceniania starając się pokazać człowieka dobrego o wielkim sercu lecz bynajmniej nie bez wad. Czytając książkę przeniosłam się w lata kiedy król zmieniał świat i było to piękne doświadczenie, dziękuję Pani Beacie za taką wspaniałą możliwość.
Elvis ostatecznie okazał się bliższy mojej duszy niż zakładałam. Medytacje, ulubione książki, antypatia do ryb, radość z życia, posiadania, chęć pomocy i dzielenia się oraz dzieciństwo w bardzo ubogiej rodzinie, dzielnicy - to łączy mnie z Elvisem, ponieważ był człowiekiem jakim jestem Ja i Ty.
W książce znajdziecie zdjęcia, przepisy, bibliografie, kalendarium.
(Tylko jeden autor biografii porwał mnie, az tak bardzo jak nasza Pani Beata i był to Walter Isaacson. Tak, zdecydowanie książka o Elvisie to światowa klasa).
Serdecznie Polecam!
P.S na zdrowej Sowie obecnie jest najtaniej.
Pani Beato 10/10, dlaczego?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografie są trudne, można napisać wiele faktów ale jak sprawić by czytelnik poczuł klimat? By odbiorca treści mógł przenieść się w zupełnie inne miejsce/inne czasy, aż wreszcie by mógł odczuwać falę emocji? Proszę zapytać Pani Beaty bo zrobiła to doskonale.
Ponad 800 stron dużego formatu, które pochłonęłam w tydzień, zapominając o...
Pani Beata podjęła się prawie że niemożliwego! Spisać tak dogłębnie życie Elvisa Presleya , umieścić w nim tak wiele niezwykłych faktów z jego życia. Pokazać go w pełni barw , z ogromną wrażliwością i spojrzeniem z różnych stron. Dzięki tej książce przenosimy się w tamte czasy i widzimy jak rodzi się gwiazda. Z biedy , z uporu, z pasji, z potrzeby dzielenia darem. Książka zabiera nas w niezwykłą podróż, począwszy od dorastania w klimacie muzyki gospel po lata 70te na wypełnione sale w Vegas. Ilość detali jaką jest wypełniona zaskoczy nie jednego fana i sprawia, że nie można zakończyć czytania na kilku rozdziałach! Niezwykle ciekawe opisy czasów i sytuacji w jakiej wychowywał i dorastał Elvis , które pozwalają lepiej zrozumieć jak wtedy wyglądało życie, opowieść o jego przodkach, wypowiedzi osób, które były z nim najbliżej, masa anegdot.
Ogromną niespodzianką są przepisy na ulubione dania serwowane w Graceland!
Ta książka nie jest laurką. Jest szczerą opowieścią o człowieku ,który dostał dar i potrafił się nim dzielić jak nikt inny ,ale też o człowieku, który był tylko człowiekiem. Pozwala czytelnikowi samemu wyrobić sobie zdanie. Książka nie męczy czytelnika ani przez minutę! Rozdziały mają idealną długość i wciągają do zapoznania się w kolejnymi historiami.
Marzę by każdy kto zastanawia się jakim był Elvis Presley przeczytał ją jako źródło wiedzy. Nie portale plotkarskie piszące tylko w celu wywołania sensacji. Wiem, że Pani Beata przeczytała masę książek, obejrzała mnóstwo materiałów i poświęciła ogrom czasu na przygotowanie tego materiału. Ta książka też zrodziła się z pasji .Tytuł nie jest przypadkowy -to zdecydowanie było"niezwykłe życie" i udało się ująć je w słowach . Będę do niej wracać wielokrotnie by przypomnieć sobie jak zwykłym ,a zarazem wyjątkowym człowiekiem był Elvis. Ta książka to owoc miłości do rock'n'rolla i absolutka perełka w polskim języku!!