Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej

Okładka książki Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej autora Catherine de Lange, 9788311175365
Okładka książki Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej
Catherine de Lange Wydawnictwo: Bellona poradniki
poradniki
2024-09-25
2024-09-25

Kup Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej

Bardzo mi się podobało. Rzeczowo zebrane i opisane różne badania, wyciągnięte konkretne informacje z publikacji naukowych. Do tego książka napisana bardzo przyjaźnie dla osób nie związanych z medycyną. Dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy. Gorąco polecam.

"Niezwykłość mózgu sprawia, że każdy z nas jest niepowtarzalny.”

Sięgnęłam po książkę z myślą pozyskania cennych porad związanych ze zdrowym podejściem do życia, zwłaszcza właściwym odżywianiem mózgu. Publikacja w dużym stopniu spełniła oczekiwania, ujęła tematykę z szerokiej perspektywy, co prawda, utartymi szlakami, ale nie było się co dziwić, gdyż kanony zagadnień pozostają trwałe i w mocy. Dieta, sen, aktywność fizyczna, ćwiczenia umysłu, kontakty społeczne, dbałość o higienę, genetyczne uwarunkowania.

W tych kwestiach posiadałam sporą wiedzę, jak każdy z nas, a jednak Catherine de Lange pozytywnie zaskoczyła ilością przytaczanych wyników badań i ich interpretacji, uwzględnieniem najnowszych odkryć i zaskakujących wniosków. Interesująco wsłuchiwałam się w głosy naukowców, ich dokonań i tego, czemu warto będzie przyjrzeć się bliżej. Narracja przyjazna i przejrzysta, typowa dla dziennikarki zajmującej się nauką, starającej się przybliżyć materiał w formie zrozumiałej dla każdego czytelnika, nawet tego, który niewiele miał wspólnego z teoretyczną medycyną. Z entuzjazmem przyjęłam ogrom ciekawostek, porad i sugestii. Podobało mi się, że autorka uwzględniła ułatwienie zrozumienia treści nie tylko w formie poglądowych rysunków, ale również wyjaśniających i podpowiadających od strony praktycznej tabel.

Mózg wciąż pozostaje niezbadanym w pełni organem. Nie poznaliśmy do końca jego budowy w szczegółowym ujęciu i złożonych zasad funkcjonowania. Każdego dnia, poprzez to, co robimy, oddziałujemy na jego stan i pracę. Zadziwiające, że środowisko w większym stopniu niż genetyka wpływa na zmiany zachodzące w mózgu. Zatem warto poznać, co możemy zrobić, aby poprawić zdolności poznawcze i nastrój, a czego wystrzegać się, aby redukować szkodliwe procesy.

Szczególnie zainteresowały mnie zagadnienia utraty pamięci, demencji i Alzheimera. Zaskoczyło mnie, że Alzheimer może być rodzajem cukrzycy mózgu, cukrzycy III typu. Szalenie ciekawe spojrzenie na ten typ zaburzenia pracy mózgu. Nurtuje mnie, jak w dalszych latach rozwinie się idea cukrzycy mózgu, szkodliwego białka amyloidu, czy znajdzie znaczące potwierdzenie, a może okaże się ślepym zaułkiem nauki i zostanie odrzucona. Wiedziałam, że u osób lepiej wykształconych zniszczenia alzheimerowskie są większe niż u mniej wykształconych, ale mózgi wyćwiczone w nauce nawet tracąc wiele radzą sobie lepiej od niewyćwiczonych. Natomiast nie przypuszczałam, że pomysł istnienia zapasów poznawczych został już przebadany. Nie znajduję potwierdzenia, że źródłem Alzheimera jest zły stan zębów czy pogorszenie słuchu.

Z innej tematyki, ze sporym zdumieniem przyjęłam informację, że jedna na dwanaście osób praktykujących medytację doznaje negatywnych skutków podczas ćwiczeń lub po zakończeniu. Taka reakcja dotyczy też osób, które wcześniej nie miały żadnych problemów psychicznych. Frapująco było obalać mity dotyczące komórek mózgu, znaleźć potwierdzenie w korzystnym wpływie uczenia się języków obcych, co czynię od wielu lat, i słuchania muzyki, na zdrowie mózgu. Chętnie przypomniałam sobie o ważności uczestnictwa w otoczeniu społecznym i przyrodniczym, cechach osobowości i sposobach ujarzmiania stresu.

bookendorfina.pl

"Niezwykłość mózgu sprawia, że każdy z nas jest niepowtarzalny.”

Bardzo ciekawa książka będąca drogowskazem i dającą wskazówki jak dbać o jeden z najważniejszych organów jednak często niedocenianych w literaturze czyli mózg.

368 użytkowników ma tytuł Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej

Cytaty z książki Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej

Catherine de Lange Moc mózgu. Jak żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej Zobacz więcej