Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia

- poradniki
- MANDO Inside
- 2023-11-08
- 2023-11-08
Samo się nie zrobi, ale sam możesz zrobić wszystko! Nie potrafisz odpocząć? Wciąż wyznaczasz sobie granice? Stresujesz się z byle powodu? Z tą książką wprowadzisz do swojej codzienności nawyki, dzięki którym zregenerujesz się w czasie urlopu, nauczysz się wyrażać emocje i przezwyciężysz kryzysy zamiast od nich uciekać. Nawyki zamiast cudów pomogą Ci też odkryć to, co masz w sobie cennego. Nie, to nie jest kolejny poradnik, w którym przeczytasz o złotym środku, poznasz receptę na szczęście i dostaniesz przepis na długie i bezstresowe życie. Uznana psychoterapeutka Anna Mochnaczewska zaprasza Cię w drogę, która jest niełatwa i wyboista, ale prowadzi do trwałych rezultatów. Bo poszukiwanie siebie to proces. Ta książka jest lekarstwem na wszechobecny psychowashing, czyli czasy, w których każdy czuje się psychologiem. Anna Mochnaczewska jest wyjątkowo empatyczną psychoterapeutką, której nie brakuje narzędzi do pomocy ludziom. Widać to też w proponowanych ćwiczeniach, które pozwolą nam nie zwariować, żyć dobrze, albo chociaż lepiej, ze świadomością, kim jesteśmy i co naprawdę jest dla nas dobre. Karolina Korwin Piotrowska Anna Mochnaczewska – z zawodu i pasji jest psychoterapeutką. Prowadzi terapię schematu i psychoterapię poznawczo-behawioralną. Pracuje z dorosłymi i młodzieżą, prowadząc terapię indywidualną, grupową, par i rodzin. Prywatnie mama, partnerka, opiekunka dwóch psów i dwóch kotów, a przede wszystkim ciekawa życia i ludzi kobieta.
Kup Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia
Książka, pt. "Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia", to swego rodzaju poradnik. Autorka Anna Mochnaczewska opisuje pewne zachowania ludzi, docieka ich pochodzenia. Analizuje skutki i daje propozycje, jak przeciwdziałać nawykom, które utrudniać nam mogą życie. Dość często stosowana, tzw. prokrastynacja, czyli potocznie "od jutra wezmę się za siebie", na dłuższą metę się nie sprawdza. Warte zapamiętania: "Aby nabrać więcej równowagi w życiu, trzeba również uprawomocnić i dać sobie przeżyć te przykre, frustrujące momenty". I druga myśl: "Emocje takie, jak w/w frustracja, złość, smutek, tęsknota są nam w życiu potrzebne, gdyż wnoszą informacje na temat tego, czego potrzebujemy w danym momencie, co nam pasuje, co potrzebujemy zmienić". Inne spostrzeżenia z rozdziału Poranki mogą być dobre, dotyczy mnie samej i sprawdza się, tj. "pościel rano łóżko", ma to sens. Kolejnym ciekawym rozdziałem jest ten o "klątwie poniedziałku"-warto się z nim zapoznać głębiej, ponieważ dotyczy szerokiej rzeszy ludzi. Książka ładnie wydana w małym rozmiarze, co jest wygodne. Podzielona na 9 rozdziałów, a każdy z nich dobrze opracowany przez autorkę. Może okazać się być pomocna w zadbaniu o zdrowie oraz własny komfort psychiczny. Większość tych problemów jest powszechnie znana, ale nie każdy daje sobie z nimi radę, mimo upływu czasu i życiowego doświadczenia, które jednak weryfikuje niektóre poglądy. Lekturę polecałabym szczególnie ludziom młodym, którzy dopiero rozpoczynają życie i napotykają na swojej drodze różne przeszkody🤗📖💚🍀 Wydawnictwu MANDO serdecznie dziękuję za egzemplarz recenzencki💝📙
Oceny książki Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia
418 użytkowników ma tytuł Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia na półkach głównych- Chcę przeczytać 224
- Poradniki 9
- 2025 7
- Psychologia 6
- Audiobooki 5
- 2024 5
Tagi i tematy do książki Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia
Cytaty z książki Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia
[...]czy zasługujesz na odpoczynek, to pomyśl sobie, że potrzebujesz go między innymi po to, aby nabrać sił, czuć, że żyjesz, czuć radość - to tu rodzi się energia, kreatywność, wdzięczność, chęć eksploracji i realizacji nowych pomysłów.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nawyki zamiast cudów. Proste sposoby na ogarnianie życia
Dla mnie było tu za dużo rzeczy, które można znaleźć w innych książkach, ale ogólnie uważam, że jest to w porządku pozycja dla kogoś kto chce pierwszy raz podejść do takiego tematu. Najciekawsze wydało mi się poruszenie tematyki wakacji i odpoczynku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłasne doświadczenie autorki oraz wiele trafnych pytań i tematów do pracy własnej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wspierająca ksiazka, polecam!!!
Bardzo wspierająca ksiazka, polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO! To było pozytywne zaskoczenie. Po tytule książki spodziewałam się czegoś innego w treści, jednak to co dostałam bardzo mi się spodobało.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana w przystępny sposób, bez narzucania światopoglądu czy wprowadzania w poczucie winy - ot po prostu jak sobie poradzić z życiem.
Polecam.
Naprawdę dobrze mi się ją czytało, zarówno przez styl autorki, jak i treść książki. Odczucia są słodkie, ale też lekko gorzkawe przez to, że dzięki ćwiczeniom zawartym w poszczególnych rozdziałach, mogłam szczegółowo przemyśleć kilka kwestii związanych z moim życiem codziennym i niekoniecznie podobała mi się refleksja, do której udało mi się dojść. Najwięcej uświadomił mi rozdział o odpoczynku i to do niego na pewno będę raz na jakiś czas wracać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę powtórka, trochę podsumowanie i zebranie w jednym tytule różnych sposobów na nabranie nawyków, ale nie wylistowane, ale przedstawione w opisowy bardziej refleksyjny sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był trochę banalny - zasoby, wartości, chcę/muszę, pętla nawyku, porażka, poranki - ech, przecież to już wszystko było, co nowego można dodać? Po początkowym czytaniu zaczęłam raczej kartkować i wyłapywać co ciekawsze fragmenty. Im bliżej końca tym książka stawała się ciekawsza-rozdziały o odpoczynku i wakacjach. Pani Anna ma kojący sposób przekazywania treści, bez wywyższania się i z szacunkiem dla drugiej strony. To mi się spodobało. Aczkolwiek nie zapadły mi w umyśle jakieś wybitne treści, nic nie wynotowałam. Po prostu książka do miłego spędzenia czasu. Tytuł trochę mylący - nie wiem, czy nawyków było tak w tej książce dużo. Lepszy jako tytuł byłby jej podtytuł, czyli 'proste sposoby na ogarnianie życia'. Pani Anny nie znałam wcześniej, ale zerknęłam w jej treści na Instagramie i faktycznie są ciekawe, będę zerkać. Ze sposobu wypowiedzi i postawy odczuwam, że Pani Anna jest bardzo dobrą, troskliwą i wyrozumiałą psychoterapeutką- i tego się trzymajmy - nie każdy musi umieć pisać książki.
Początek był trochę banalny - zasoby, wartości, chcę/muszę, pętla nawyku, porażka, poranki - ech, przecież to już wszystko było, co nowego można dodać? Po początkowym czytaniu zaczęłam raczej kartkować i wyłapywać co ciekawsze fragmenty. Im bliżej końca tym książka stawała się ciekawsza-rozdziały o odpoczynku i wakacjach. Pani Anna ma kojący sposób przekazywania treści, bez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGarść praktycznych uwag ułatwiających codzienne życie.
Garść praktycznych uwag ułatwiających codzienne życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardziej o wartości samopoznania i konieczności bieżącego przetwarzania emocji, mniej o nawykach jako takich. Mimo to przyjemnie się jej słuchało. Lektorka o kojącym głosie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko sięgam po poradniki i ogólnie za bardzo za nimi nie przepadam. Jednak w przypadku tej książki zaintrygował mnie jej tytuł.
Ta książka udowadnia nam, że każdy może wyrobić sobie nawyki, które pomogą mu być bardziej szczęśliwym w życiu. Autorka podejmuje tu różne zagadnienia dotyczące naszego życia. Znajdziemy tu sposoby na efektywna pracę i odpoczynek, radzenie sobie z emocjami, trening asertywności i wdzięczności i wiele innych tematów.
Poradnik ten napisany jest przystępnym językiem, co stanowi ogromny plus w jego czytaniu i zrozumieniu. Nie znajdziemy tu typowo psychologicznych, niezrozumiałych terminów. Są za to przykłady i historie z życia wzięte.
Mamy tu również miejsca na własne notatki i przemyślenia, dzięki czemu ten poradnik może stać się naszym indywidualnym przewodnikiem i zeszytem ćwiczeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka udowadnia nam, że każdy może wyrobić sobie nawyki, które pomogą mu być bardziej szczęśliwym w życiu. Autorka podejmuje tu różne zagadnienia dotyczące naszego życia. Znajdziemy tu sposoby na efektywna pracę i odpoczynek, radzenie sobie...