Tylko morze zapamięta

Okładka książki Tylko morze zapamięta autora Monika A. Oleksa, 9788383576107
Okładka książki Tylko morze zapamięta
Monika A. Oleksa Wydawnictwo: Filia Cykl: Dąbki (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Dąbki (tom 1)
2024-08-21
2018-10-17

Kup Tylko morze zapamięta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tylko morze zapamięta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylko morze zapamięta

"TYLKO MORZE ZAPAMIĘTA" -Cykl:[ Dąbki](https://lubimyczytac.pl/cykl/32381/dabki) TOM 1 - MONIKA A. OLEKSA

Nowy cykl na, który wpadłam jest niezwykły.

Opowieść o mężczyźnie i jego przyjaciołach w małych miejscowościach jakim jest Dąbki i okoliczne miasteczka.

Morze, szum fal, piasek piękne pejzaże opisane, są dodatkowym smaczkiem. Do tego poznajemy pracę rybaków, rybołówstwo.

Maks to mężczyzna, który kocha tylko jedną kobietę, tą kobietą jest Beata, młodziutka dziewczyna, która widzi ideał w chłopaka. Jednak on nie wie tak naprawdę czego chce, dlatego wyjeżdża za granicę i tam podejmuje na kutrze pracę.

kiedy dociera do niego tęsknota, wraca do Polski, ale powód tak naprawdę jest inny, choroba jego kochanej mamy.

Książka przeplata fabułę między tym co było i jest obecnie

Maks postanawia przenieść mamę do szpitala w Koszalinie, by ją ratować. Z pomocą przychodzi mu żona przyjaciela.

Jaką rolę odegra Irena w tej opowieści, młoda dziewczyna, musicie sami przeczytać. Polecam też chusteczki, jest to dość wzruszająca opowieść.

OCENA 09/10

130/25 (13/11) ) OBYCZAJ 119/25

ILOŚC STRON: 480
DATA I WYD 17.10.2018R

DATA II WYD 21.08.2024R

czas przewidziany czytania: 08 h 00 min.

Czas słuchania: xxxx

Lektorzy: brak lektora syntezator

Anastazja

skończona 26.11.2025 czytana i (słuchana))

Nowy cykl na, który wpadłam jest niezwykły.

To nie jest lekka, romantyczna historia z happy endem. To raczej opowieść o walce z przeszłością, o godnym odchodzeniu, o próbie pogodzenia się z tym, co było.
Miałam jednak problem z głównym bohaterem. Maks to typ niestabilny emocjonalnie, wiecznie rozdarty, który zamiast być przy umierającej matce, wikła się w kolejne relacje i szuka odpowiedzi na pytania z przeszłości. Wątek kryminalny również wydał mi się słaby i zupełnie niepotrzebny.
Największym atutem powieści były dla mnie przepiękne, plastyczne opisy miejsc, w których dzieje się akcja. Aż chce się odwiedzić te nadmorskie zakątki!!! I tylko dla tych opisów sięgnę po kolejny tom.

Książkę przeczytałam ale jakoś mnie nie porwała. Dużo tajemnic, dużo niedomówień niewypowiedzianych słów zmieniają losy wielu ludzi. Świetne opisy miejsc, które naprawdę istnieją zachęcają do ich odwiedzenia, a że mieszkam blisko to może faktycznie je odwiedzę i zobaczę tabliczkę na drzewie.

741 użytkowników ma tytuł Tylko morze zapamięta na półkach głównych
122 użytkowników ma tytuł Tylko morze zapamięta na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Tylko morze zapamięta