Agatha Christie. Zakończeniem jest śmierć

- komiksy
- Agatha Christie (Komiksy)
- 2024-07-31
- 2024-07-31
- Paweł Łapiński
Pierwsza powieść Agaty Christie, której akcja nie dzieje się w XX wieku. Tym razem scenerią wydarzeń jest starożytny Egipt, około 2000 roku p.n.e. Ponadto nie znajdziemy tu postaci żadnego z detektywów wymyślonych przez królową kryminału. Autorka wykorzystała tu egipską tradycję pisania listów do zmarłych, w których proszono ich o wsparcie lub interwencję, np. wobec innych zmarłych, którzy mogli mieć o coś pretensję do żyjących. Bohaterami tej historii są członkowie rodziny kapłana Imhotepa, który po śmierci żony sprowadza do domu młodą nałożnicę Nofret. Jej aroganckie zachowanie wzbudza niechęć, a później nienawiść pozostałych członków rodziny. Kiedy Nofret umiera, w rodzinie następuje seria podejrzanych zgonów. Wszyscy są przekonani, odpowiada za nie duch Nofret, który mści się na swoich wrogach. Zaangażowany zostaje nawet specjalny kapłan, próbujący połączyć się ze światem umarłych i przebłagać upiora. Córka Imhotepa, Renisenb zdaje sobie jednak sprawę, że za zbrodnie odpowiada żyjąca osoba i winowajcy należy szukać w najbliższym otoczeniu.
Autorką scenariusza tej komiksowej adaptacji jest Isabelle Bottier, znana z albumu „Śmierć na Nilu”, opublikowanego w tej serii, a rysunki wykonał francuski rysownik Emmanuel Despujol.
Kup Agatha Christie. Zakończeniem jest śmierć w ulubionej księgarni
Oceny książki Agatha Christie. Zakończeniem jest śmierć
59 użytkowników ma tytuł Agatha Christie. Zakończeniem jest śmierć na półkach głównych- Przeczytane 46
- Komiks 6
- Przeczytane - 2024 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agatha Christie. Zakończeniem jest śmierć
Uwielbiam kryminały retro!
Uwielbiam kryminały retro!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z historii od Agathy, która nie dość że jest jednotomowka, ro jeszcze mówi o innych czasach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, jak zawsze zaskakująca. Ładna kreska i lubię poznawać jej historię w tej postaci.
Słaba graficznie (trudno połapać się w tym, kto kim jest, przez cały komiks plątały mi się postacie kobiece),słaba fabularnie. Nie jestem fanką książkowego pierwowzoru, o którym mogę powiedzieć tyle, że go przeczytałam i niemal natychmiast wyleciała mi całość z głowy. Komiks zalicza się do tych najsłabszych adaptacji - w niczym się nie stara.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKristo - krótko.
Chyba do tej pory najsłabszy graficznie i fabularnie komiks z serii opartej na książkach Christie. Trudno się połapać w rysowanych męskich postaciach, zwłaszcza, ze mogą być w perukach lub bez - kompletnie łysi a kobiety różnią się kolorem przepaski na głowie. Twarze bohaterów wyglądają jak generowane komputerowo, ciekawa jest za to kompozycja kadrów. Plusem jest w miarę udane oddanie klimatu Egiptu 4000 lat temu, jednak przez całość trudno mi było przebrnąć, fabuła nie wciąga...
Kristo - krótko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba do tej pory najsłabszy graficznie i fabularnie komiks z serii opartej na książkach Christie. Trudno się połapać w rysowanych męskich postaciach, zwłaszcza, ze mogą być w perukach lub bez - kompletnie łysi a kobiety różnią się kolorem przepaski na głowie. Twarze bohaterów wyglądają jak generowane komputerowo, ciekawa jest za to kompozycja kadrów....
Nietypowa sceneria, jak na książki Agathy Christie, bowiem akcja tego komiksu jest osadzona w Starożytnym Egipcie jakieś 2000 lat przed naszą erą. Oczywiście mamy do czynienia z rasowym kryminałem, gdzie dochodzi do serii zabójstw przypominających z początku niefortunną serię wypadków, w pewnej zamożnej rodzinie. Z jednej strony dostaniemy dość oczywisty początek, z drugiej samo rozwiązanie zagadki, nie tyle kto, ale w jakich okolicznościach, zabijał, potrafi naprawdę zaskoczyć.
Ogólny rys fabularny jest dość prosty. Imhotep jest bogatym sługą świątyni boga Ka, jednak dzięki swej pracowitości znacznie pomnożył majątek dając dach nad głową wielu ludziom oraz członkom swej rodziny. Ci, jak to w rodzinie, mają swoje własne spory. Jeden syn jest zahukany i pod naciskiem swej żony stara się nakłonić ojca, aby ten uczynił go wspólnikiem. Drugi to w gorącej wodzie kąpany marzyciel z głową pełną pomysłów, a trzeci, najmłodszy, jest ulubieńcem ojca, co wykorzystuje z pełną premedytacją. Jest jeszcze siostra, będąca wdową, która niedawno wróciła wraz ze swym jedynym dzieckiem do rodzinnego domu, po tym jak niefortunnie straciła męża. Sytuacja się komplikuje, kiedy pan domu wraca z jednej ze swoich wypraw w towarzystwie nowej nałożnicy, mającej mu osłodzić życie po stracie żony, która zmarła kilka lat wcześniej.
Jak się łatwo domyślić, nowa osoba, do tego młoda, przepiękna z dość wrednym charakterem ostro namiesza w rodzinnym gronie. Zrobi to do tego stopnia, że spotka ją bliskie spotkanie z bogiem śmierci, co również łatwo przewidzieć. Schody zaczynają się jednak dopiero w momencie, kiedy próbujemy rozszyfrować całą zagadkę i wtedy zaczyna robić się ciekawie. Jak to zwykle w przypadku opowieści Christie bywa, nic nie dzieje się przypadkiem. Mamy wskazówki, jesteśmy od połowy opowieści pewni kto jest winowajcą, tym samym pozwalając umknąć naszej uwadze pewnym istotnym detalom, które są zawarte w rysunku. I to jest mega fajne, bo nawet czytając komiks drugi raz, będziemy się dobrze bawić wyszukując tych ukrytych wskazówek.
Dlatego z całego serca polecam ten album, a ja kiedyś zapewne sięgnę również po książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię komiksy i Agathę Christie.
Połączenie idealne :)
Tym razem kryminał bez sławnych detektywów, ale też fajny :)
Lubię komiksy i Agathę Christie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPołączenie idealne :)
Tym razem kryminał bez sławnych detektywów, ale też fajny :)
Kolejna z serii komiksowych adaptacji twórczości Agathy Christie. Tym razem wyjątkowa, mistrzyni kryminału podróżuje bowiem w czasie od jej ulubionego wieku XX do... 2000 lat przed naszą erą! Akcja dzieje się w Egipcie, jednak sama intryga jest już dla autorki typowa. Konflikt w rodzinie, śmierć, dochodzenie. Kto zabił? Kto miał motyw? Czeka Was intrygujące śledztwo w świetnie oddanych realiach historycznych opatrzonych bardzo dobrą, nieco przypominającą filmy animowane, kreską. Miłej lektury!
Moją pełną recenzję znajdziecie tutaj - https://ostatniatawerna.pl/morderstwo-w-cieniu-piramid-recenzja-komiksu-agatha-christie-zakonczeniem-jest-smierc/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem w komiksowej adaptacji dzieł Agaty Christie pozycja wyjątkowa - nie chodzi nawet o to, że nie pojawiają się tam jej znani bohaterowie (np. Poirot czy Marple),ale że intryga osadzona nie jest w XX wieku. Cofamy się bowiem do 2000 r. p.n.e., do czasów starożytnego Egiptu. Sama opowieść skonstruowana jest według często eksploatowanych przez Christie prawideł - oto bowiem mamy rodzinę, w której uwidaczniają się konflikty, ścierają wzajemne ambicje i animozje, dochodzi do zbrodni (później kolejnych),a my czytelnicy w tej gęstwinie zależności mamy odnaleźć motyw i wytypować podejrzanego. Sama adaptacja jest dobra, co najmniej poprawna. Wszystko to Despujol jako rysownik tego albumu prowadzi dość osobliwą kreską, która gdzieś tam może kojarzyć się z animacjami Dinseya. Nie brakuje detali i akcentów egipskich, choć z drugiej strony, czasem przeciwnie, ilustrator ucieka w tła. Ogólnie, ciekawy album, nie tylko dla miłośników twórczości królowej kryminału.
Tym razem w komiksowej adaptacji dzieł Agaty Christie pozycja wyjątkowa - nie chodzi nawet o to, że nie pojawiają się tam jej znani bohaterowie (np. Poirot czy Marple),ale że intryga osadzona nie jest w XX wieku. Cofamy się bowiem do 2000 r. p.n.e., do czasów starożytnego Egiptu. Sama opowieść skonstruowana jest według często eksploatowanych przez Christie prawideł - oto...