Listy miłosne do seryjnego mordercy

Okładka książki Listy miłosne do seryjnego mordercy autora Tasha Coryell, 9788383713458
Okładka książki Listy miłosne do seryjnego mordercy
Tasha Coryell Wydawnictwo: Mova kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Love Letters to a Serial Killer
2024-09-11
2024-09-11
Dorota Pomadowska

Kup Listy miłosne do seryjnego mordercy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Listy miłosne do seryjnego mordercy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Listy miłosne do seryjnego mordercy

Oczywiście, że było to naciągane, naiwne i jak z "Mody na sukces" o seryjnych mordercach, ale bawiłam się przy tym motywie naprawdę wybornie!

„Listy miłosne do seryjnego mordercy”. Pozwólcie, że recenzja będzie wyglądała inaczej niż pozostałe na tym profilu i zrobię długi wywód na temat tej książki, ponieważ muszę się tym z kimś podzielić.

Spoilery! Uhhh… Mam mieszane uczucia co do tej książki. Wróciłam do niej po sporej przerwie i udało mi się ją skończyć. Wszystko kręci się wokół zabójstwa kilku kobiet. Dorosła kobieta (wraz z mnóstwem innych dorosłych kobiet) wpada w obsesję na punkcie sprawy, do tego stopnia, że kiedy w mediach pojawia się informacja, kto mógł być zabójcą, myśli wyłącznie o tym. Zaczyna pisać do niego listy miłosne, zostaje jego dziewczyną – przez co traci pracę i postanawia wyjechać, by móc osobiście obserwować proces sądowy. William (nasz podejrzany) zostaje uznany za niewinnego, gdy tuż przed ostatnim dniem procesu znalezione zostaje ciało kolejnej kobiety. Hannah (główna bohaterka) załamana tym, że jej obsesja musi się zakończyć, wraca do hotelowego pokoju – dodatkowo zmartwiona, że William nie wyszedł do niej po procesie. Nagle pojawia się pod jej drzwiami, oświadcza się, a następnie dochodzi między nimi do bardzo licznych scen seksu (w książce jest ich sporo, zarówno opisanych aktów, jak i samych wzmiankek). Bohaterowie zamieszkują razem i spędzają czas we dwoje, podczas gdy Hannah nadal utrzymuje, że William może być winny. Zaczyna przeszukiwać jego dom, dom rodzinny i szukać różnych poszlak, wciągając w sprawę Bentleya – brata Williama. Ostatecznie William zauważa, że między jego narzeczoną a bratem dzieje się coś podejrzanego i planuje zerwać zaręczyny – głównie dlatego, że przestał ufać Hannah. Musi to jednak przełożyć, bo Bentley spotyka się ponownie z Hannah, odurza ją i wiąże. Przyznaje się do wszystkich zabójstw i ujawnia swój motyw, po czym następuje kolejna scena seksu. Narzeczony ratuje ją w porę, grozi bratu, który przestraszony faktycznie odchodzi, a następnie zabiera Hannah do domu. Następnego dnia z nią zrywa, tłumacząc powody, a Hannah wraca do rodzinnego domu – nie ma ani pracy, ani mieszkania. W ostatnim rozdziale dowiadujemy się, że znalazła pracę jako baristka i nadal pisze listy do Williama (na które nie dostaje odpowiedzi). Na ostatniej stronie rozmawia z Maxem, swoim byłym, i okazuje się, że jest w ciąży. Sama nie wie, czyje to dziecko, ale nie przeszkadza jej to, bo w końcu William i Bentley mają tę samą pulę genów. 🤷🏼‍♀️
Z jednej strony była to ciekawa publikacja, z drugiej – bardzo toksyczna historia. Nie była zła, ale też nie była dobra.

"Czy potrafisz dotknąć kobiety, nie odbierając jej życia?"

Właściwie to nie wiem, co ja przeczytałam, a co gorsza: nie mam pojęcia, dlaczego to się tak dobrze i szybko czytało?

Może zadziałała zasada odmóżdżacza?

Jedno mogę napisać: jest to jeden z mniej standardowych thrillerków w tematyce, jakie czytałam i jedna z najbardziej pierdzielniętych bohaterek, z jakimi przyszło mi się witać na stronach powieści różnorakich...

Ale nie będę tu robiła jej psychoanalizy, ponieważ zrobił to... morderca 😎

Czy kobiety naprawdę wolą badbojów?

Ech...

Mówi się, że prawdziwy psychopata jest taki pociągający, dlatego właśnie, że jest prawdziwy i zawsze daje od siebie 100%.

Prawda.

Tylko w tej powieści problemik to rozwikłania jest następujący: KTO tu JEST prawdziwym, rasowym psycholem?

Odpowiedź zaskakuje, choć do 3/4 tej historii pojawia się parę sugestii.

Bardzo nietypowa forma przeprowadzania śledztwa z pobudek, które są kompletnie inne, niż powinny być 😋

Podsumowując: jeśli ktoś chce czytnąć se thrillerek kryminalny z podcastową i influencerską nutką truecrime, wyzywając co dwie strony rąbniętą główną bohaterkę - idiotkę, która zakochuje się w potencjalnym seryjnym mordercy, co jest fascynującym zjawiskiem... - to ja polecam.

"Tak, będę twoją dziewczyną. Ale musisz obiecać, że mnie nie zabijesz."

Infantylny urok na wnerwie, atmosferka amerykańskich barów szybkiej obsługi i elit, które mają za uszami, bałagan we łbie niektórych ludzi, troszkę inna forma opowieści - to wszystko daje irytujący smaczek.

"Tylko czas miał pokazać, czy William pozwoli mi żyć wystarczająco długo, żebym została jego żoną."

"Czy potrafisz dotknąć kobiety, nie odbierając jej życia?"

Może zadziałała zasada odmóżdżacza?

287 użytkowników ma tytuł Listy miłosne do seryjnego mordercy na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Listy miłosne do seryjnego mordercy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Listy miłosne do seryjnego mordercy