Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny

Okładka książki Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny autora Mark Stavish, 9781620555774
Okładka książki Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny
angielski
9781620555774

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny

"Dla mnie ta książka jest ważna na wiele sposobów i na różnych poziomach. Uznałem ją za bardzo przyjemną lekturę, a także za dostarczającą tego, co teraz uważam za istotne informacje, które przynoszą korzystną świadomość na temat, o którym rzadko się pisze.
Styl pisania wydał mi się wygodny i kolorowy, z dobrymi przykładami i rozwinięciami rozsianymi po całej książce. Większość treści była łatwa do zrozumienia, ponadto były obszary, które promowały wiele przemyśleń i dyskusji.
Będę rozważał i pracował z koncepcjami, które zostały oświetlone przez tę pracę, a książka zostanie umieszczona w mojej sekcji referencyjnej, gdzie z pewnością będzie dobrze znana.
Gorąco polecam zagłębienie się w interesującą treść tej dobrze zaprezentowanej pracy.

Informacje zawarte w tej książce okazały się dla mnie bardzo przydatne. Jako geomantka pracowałam z niezliczoną liczbą Narodowych Egregorów, ale byłam mniej zaznajomiona z „Egregorami” współczesnego świata i „władem”, jaki mogą mieć nad ludźmi. Ta książka była dla mnie wielkim odkryciem i zachęciłam moich uczniów, aby również ją przeczytali.

Bardzo szczegółowe i pouczające. Bardzo jasno napisane. Uwielbiam styl Stavisha. Dał mi jasny obraz tego, czym są egregory, jak się rozwijają, jak możemy szukać siebie od niechcianych wpływów i jak tworzyć własne. Warto przeczytać.

Dość dobra, ale trochę ograniczona w zakresie - druga połowa o Lovecrafcie itp. straciła moje zainteresowanie i miałem wrażenie, że książka nie była tak w pełni rozwinięta, jak mogłaby być. Ale wprowadziła mnie w koncepcje, na które nigdy wcześniej się nie natknąłem i które nadały sens wielu rzeczom, których wcześniej nie rozumiałem (głównie dlatego, że nigdy nie słyszałem o egregorach). Przedmowa Jamesa Wassermana jest trochę wątpliwa - nie sądzę, aby książka zyskała dzięki jego libertariańskim politycznym tyradom. Może powinien ograniczyć się do swoich książek (lub kanału Twittera?) w przyszłości...

W każdym razie dała mi wiele do myślenia i jest przydatnym punktem wyjścia do dalszych badań i zrozumienia.

„Stavish przedstawia nie tylko teorie, ale także fakty i przykłady tych sił w duchowości, polityce, wiadomościach i rozrywce. Co ważniejsze, wyjaśnia, jak rozpoznać i uwolnić się od ich wpływów, jeśli tak zdecydujemy”. ― George Noory, gospodarz Coast to Coast AM

„ Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny” oznacza ważny punkt zwrotny w popularnym ezoteryzmie, w którym Mark Stavish podejmuje się najpilniejszego problemu naszego społeczeństwa – psychicznego i fizycznego ucieleśnienia ideologii i systemów – w przenikliwym i wnikliwym tekście dotyczącym ukrytego życia form myślowych, które pojawiają się w naszej kulturze poprzez ruchy masowe, sekty fundamentalistyczne, korporacyjny branding i politykę tożsamości. Odłóż fałszywe wiadomości, sięgnij po tę książkę i dowiedz się, dlaczego Enoch ostrzega nas, że kosmiczny system kontroli został poddany boskiej próbie!” ― David Metcalfe, redaktor naczelny Threshold

„To pamiętny dzień, w którym koncepcja egregora wkracza do czyjegoś światopoglądu. Chociaż te kompleksy energetyczne istnieją tak długo jak ludzkość, jest to pierwsza książka, która wyjaśnia, jak działają i co z tym zrobić. Przejrzysty styl pisania Marka Stavisha i bogate przykłady powinny przekonać każdego czytelnika, niezależnie od tego, czy jest wykształcony w ezoteryce, czy po prostu ciekawy swojego wewnętrznego i zewnętrznego świata”. ― Joscelyn Godwin, autorka „Teatru świata” Athanasiusa Kirchera

„Od czasu do czasu pojawia się książka, która może zmienić sposób, w jaki postrzegasz świat. Ta niezwykła mała książka o fascynacji i wolności jest jedną z nich. Przeczytaj Egregores — spojrzysz na społeczeństwo wokół siebie w nowy sposób”. ― Arthur Versluis, autor „Sekretnej historii zachodniego mistycyzmu seksualnego” i „Świętej ziemi”

„Ta encyklopedyczna opowieść o świadomości grupowej jako egregora, istocie, która powstała ze wzajemnej aktywności psychicznej poważnych wtajemniczonych, śledzi ideę egregora w całej historii zachodniego ezoteryki, a nawet w praktykach buddyzmu tybetańskiego. Cytowani są Butler, Evola, Masters, Lovecraft, Machen, AMORC i OTO oraz wiele innych źródeł, aby wyrazić swoje opinie na temat funkcji i zagrożeń egregorów. Jest mało prawdopodobne, aby kiedykolwiek napisano bardziej kompleksową książkę na ten temat”. ― Stevan Davies, Ph.D., autor Spirit Possession and the Origins of Christianity

„Nagle dużo mówi się o egregorach, ale czym one są? Mark Stavish przedstawia kilka fascynujących przykładów tych tajemniczych form myślowych, które pojawiają się w różnych kontekstach, od buddyzmu tybetańskiego po świat współczesnej kultury popularnej. Książka Stavisha to ważna wyprawa na teren, który dla badaczy jest wciąż niemal dziewiczy”. ― Christopher McIntosh, autor The Rosicrucians

„Chociaż egregor jest koncepcją, z którą większość studentów ezoteryki jest przynajmniej w pewnym stopniu zaznajomiona, mało prawdopodobne jest, aby znaleźć wśród nich wspólne definicje. Bardzo stosowne jest, aby ta niejasno rozumiana koncepcja stała się przedmiotem bardziej dogłębnego studium i nie mogę sobie wyobrazić lepszej osoby, która mogłaby to zrobić niż Mark Stavish, którego doświadczenie wnosi zarówno autorytet, jak i głębię do takiego przeglądu. Książka dostarcza historycznego zrozumienia pochodzenia terminu i jego użycia na przestrzeni wieków, różnych typów, które mogą istnieć w formie biernej i czynnej, oraz wyjaśnienia ich poprzez głębokie osobiste doświadczenie. Już samo to sprawia, że ​​książka jest wartościowa. Jednak rozdział 7 powinien być lekturą obowiązkową dla każdego, kto rozważa dołączenie do zakonu ezoterycznego — lub jakiejkolwiek grupy o wspólnym celu. Stavish pisze w wygodnym i pouczającym stylu, a do końca książki dociera się z nowymi informacjami i wieloma rzeczami do przemyślenia. Doskonały podręcznik egregorów”. ― Piers A. Vaughan, autor Renaissance Man & Mason

„Idea egregorów może wywołać paranoję u pewnego rodzaju osobowości, a to oczywiście nie jest mądre. Ale bez wątpienia dobrym pomysłem jest pamiętanie, że fałszywe idole mogą przybierać formę myśli i idei, a także przedmiotów. Książka Stavisha jest aktualnym, inteligentnym i przyjemnym przypomnieniem tej prawdy”. ― Richard Smoley, Quest: Journal of the Theosophical Society in America

„Reakcja była jedną z najbardziej pozytywnych, jakie kiedykolwiek spotkałem. Egregorowie naprawdę uderzyli w czuły punkt w społeczności ezoterycznej”. ― Aeon Byte, Gnostic Radio
o autorze
Mark Stavish jest szanowanym autorytetem w dziedzinie zachodnich tradycji duchowych. Autor 26 książek, wydanych w 7 językach, w tym The Path of Alchemy i Kabbalah for Health and Wellness , jest założycielem i dyrektorem Institute for Hermetic Studies i Louis Claude de St. Martin Fund. Występował w programach radiowych, telewizji i głównych mediach drukowanych, w tym Coast to Coast AM , History Channel, BBC i New York Times . Autor bloga VOXHERMES, mieszka w Wyoming, Pensylwania.

Cytaty z książki Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny

Dodaj cytat z książki Egregores: The Occult Entities That Watch Over Human Destiny