Czeznia

poezja
2024-07-06
2024-07-06
43 min.
Książka Marcina Podlaskiego to projekt silnie eksperymentalny wykorzystuje on zarówno estetyczny charakter tekstów, rozplanowując je na nietypowe sposoby w przestrzeni kartki, jak i do granic niezrozumiałości eksploruje możliwości wykorzystania różnych języków oraz różnych rodzajów ich zapisu. Dla Podlaskiego interesujące są obce języki, ale też obce brzmienia (głoski, akcenty) i obce alfabety; fascynuje go także historia języka (a właściwie języków). Owocuje to książką niezwykle awangardową i jednocześnie silnie zanurzoną w przeszłości; poruszającą aktualne problemy oraz mierzącą się z ich odległymi korzeniami.

Agnieszka Waligóra

Kup Czeznia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Czeznia

Opinie i dyskusje o książce Czeznia

Grafomania.
Miałam zostawić tylko to jedno słowo, bo mogłoby posłużyć za recenzję, ale z okazji tego, że nie są to wiersze wydane własnym sumptem, w stylu "Zjadłam na śniadanie jajecznicę, każdemu takiego pysznego śniadania życzę!", zasługują na to, żeby nieco więcej o nich napisać.
Opis mnie zachęcił, eksperyment, awangarda, ooo, myślę, fajne będzie. No nie było. Nie rozumiem co czytam, część jest w ogóle napisana grażdanką tudzież cyrylicą, jakieś słowa, niesłowa, z błędami. Nie widzę sensu, przykro mi.

Grafomania.

12 użytkowników ma tytuł Czeznia na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Czeznia na półkach dodatkowych

Okładka książki Połów. Poetyckie debiuty 2018 Maria Halber, Dawid Mateusz, Marcin Pierzchliński, Marcin Podlaski, Katarzyna Szaulińska, Antonina Tosiek, Aleksander Trojanowski
Marcin Podlaski
Marcin Podlaski
Poeta, językoznawca, redaktor. Autor tomów poetyckich „trzysta cytryn do trzeciej potęgi tygrysa” (Korporacja Ha!art 2020) i „czeznia” (Fundacja KONTENT 2024) oraz wierszy rozproszonych w antologiach i czasopismach. Laureat Nagrody Krakowa Miasta Literatury UNESCO (2024).

Cytaty z książki Czeznia

Dodaj cytat z książki Czeznia