Skazana
Wstrząsająca opowieść z najcięższego w Polsce więzienia dla kobiet
Na motywach niniejszej książki (wydanej przez REBIS w 2018 roku pod tytułem Skazane na potępienie) powstał scenariusz serialu Skazana dla Player z Agatą Kuleszą w roli głównej.
Zakład Karny nr 1 dla Kobiet w Grudziądzu jest jak Alcatraz. Jego mury skrywają tajemnice, które zwykle nie przedostają się do świata ludzi wolnych. Wiele spośród osadzonych tam kobiet znamy z pierwszych stron gazet. Jaki los spotkał za więziennymi murami matkę małej Madzi z Sosnowca czy siostrę Bernadettę ze zgromadzenia boromeuszek? Jak traktowane są „dziecioboje” i czy to dobrze być „księżniczką na zamku”? Co to znaczy trafić na „dźwięki” lub do „świńskiego transportu”? Czy za kratami możliwe są burzliwe romanse i seks?
Więzienia dla kobiet to w naszej literaturze faktu teren wciąż nieodkryty. Teraz mamy okazję przyjrzeć się mu z bliska. Narratorką najnowszej książki Ewy Ornackiej i jej rozmówczynią jest Beata Krygier, skazana prawniczka, która niegdyś wydawała wyroki w imieniu Rzeczpospolitej Polskiej, a potem sama trafiła do więzienia.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Skazana w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Skazana
3030 użytkowników ma tytuł Skazana na półkach głównych- Przeczytane 2 036
- 2021 88
- 2022 56
- 2018 54
- Legimi 30
- 2019 25

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skazana
„Skazana” Ewy Ornackiej to rozmowa z Beatą Krygier skazaną w 2013 roku z oszustwa finansowe i wydawało mi się, że to głównie opowieść o tym wydarzeniu znajdę w tej książce. Okazało się, że „Skazana” to nie tylko historia Beaty Krygier, ale też osób z którymi zetknęła się podczas odbywania kary. Spotkała się lub przebywała w jednym zakładzie ze skazanymi z pierwszych stron gazet. Opowiedziała ja były traktowane te skazane za najcięższe przestępstwa, podzieliła się z nami wrażeniem z przebywania w jeden celi ze skazanymi z art. 148 KK, opowiedziała o rodzących się przyjaźniach i konflikty. Na samym końcu tej książki poznajemy historię narratorki.
„Skazana” to rozmowa autorki ze skazaną po odsiedzeniu wyroku, dzięki czemu poznajemy historie z zewnątrz, z punktu osoby która tego doświadczyła, poznała co to strach ale też budowanie hierarchii i pozycji w więziennym świecie. Bardzo dobrze czytało mi się te opowieści, starałam się patrzeć na nie obiektywnie bez oceniania. To kolejna książka która zmusza do refleksji i wybierania drogi dobra. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu Państwa opini , spodziewałem się czegoś naprawdę bardzo dobrego...
Natomiast było tylko dobrze.
Niemniej historia bardzo ciekawa. Zakładając że faktycznie prawdziwa ....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNatomiast było tylko dobrze.
Niemniej historia bardzo ciekawa. Zakładając że faktycznie prawdziwa ....
Książkę przeczytałam w dwa wieczory – tak bardzo mnie wciągnęła! Jeśli ktoś myśli, że to będzie wersja serialowa w formie papierowej, to się myli.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie warta przeczytania – nawet jeśli (tak jak ja) rzadko sięga się po podobną tematykę.
Czytając jeszcze bardziej doceniam życie. Z drugiej strony wynieść można naukę o osobowościach ludzkich i ich ciemnych stronach. Nie dziwię się, że człowiek dla człowieka może być takim wrogiem. Ciekawa lekcja pokory i zadumy. Opisane historie w realny sposób pozwalają odnieść się do winy i karty. Brawa dla autorki za jakże wiarygodny przekaz reportażu głównej aktorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana niemal jednym tchem
Przeczytana niemal jednym tchem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się ją czyta. Sprawnie napisana. Mnóstwo wątków, które nie nużą.
Szybko się ją czyta. Sprawnie napisana. Mnóstwo wątków, które nie nużą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAczkolwiek ja bardziej bym zaliczyła tą książkę do "dziennika /wspomnień", a nie reportażu.
W porządku, ale też bez fajerwerków. Niektóre historie więźniarek ciekawe, ale nie brakuje też takich oczywistych informacji, które o więzieniach i skazanych wiemy nie od dziś, z różnych pozycji. Szybko się czyta, ale na pewno nie porywa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś spodziewał się 1:1 z serialem Skazana to się rozczaruje ale książka zdecydowanie warta przeczytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiejscami ciężko się czytało tę historię ale uważam że każdy powinien ją przeczytać. Zrozumieć w jaki łatwy sposób dążąc za marzeniami można wpaść w spiralę długów i kłamstw a ostatecznie zaprzepaścić wszystko na co pracowało się przez całe życie tylko dlatego że zaufało się niewłaściwym osobą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już trzecie wydanie "Skazanej", ale mój pierwszy kontakt z tym reportażem. Poznałem serial, jego trzy sezony, po czwarty nie sięgnąłem, to mój taki protest związany z przeniesieniem go na nową platformę, a także chyba po części, że klimat tego serialu i wydarzenia są zbyt brutalne, zbyt oddalone od pierwowzoru, jakim jest książka, o czym przekonałem się po lekturze reportażu Ewy Ornackiej opowiadającej o więziennym życiu prawdziwej postaci Beaty Krygier, asesora sądowego, prawniczki.
Tak naprawdę, to dwie różne rzeczywistości, ta książkowa i ta serialowa. Dzisiaj znając obie, zdecydowanie opowiem się po stronie książki. A to za sprawą autorki Ewy Ornackiej, która stworzyła obraz życia w najcięższym Zakładzie Karnym nr 1 dla kobiet w Grudziądzu. Autorka pokazuje osoby, z którymi siedziała w celi Beata Krygier, jak funkcjonuje świat więzienny, o zwyczajach, o różnicy między aresztem i więzieniem, o alkoholizmie, o seksie za kratami, ale także o osobach, które dopuściły się najbardziej okrutnych morderstw jak dzieciobójstwa. Osoby te są określane mianem "szmaty" i są wyrzucone poza nawias.
Bardzo ciekawa jest forma książki, bo jest to miks narracji autorki spisanej z rozmów z bohaterką książki, ich dialogi, ale także wtrącone informacje z mediów na temat opowiadanych wydarzeń. Książka dzięki temu jest bardzo wartkim reportażem.
Najważniejsza dla mnie jako dziennikarza dawnych mediów jest wypowiedź Beaty Krygier, która ilustruje to, co dzieje się w dzisiejszych czasach w prasie i internecie. Można ją także polecić uwadze, tym, którzy stworzyli serial i zastanowić się, czy dokładnie przeczytali książkę i zrozumieli przesłanie bohaterki reportażu. "Jestem zdumiona, jak wiele uwagi niektóre media poświęcały tej wyrachowanej kobiecie (chodziło o matkę, która zamordowała Madzię w 2012 roku, a sprawą zajmował się m.in. detektyw Rutkowski). Informowały, gdzie i z kim chodziła do kina, a nawet o zmianie fryzury. CELEBROWANIE SPRAWCÓW ZBRODNI TO NAJGORSZE, CO ROBIĄ DZIŚ DZIENNIKARZE. ZA KRATAMI TAKIE OSOBY JAK KAŚKA BARDZO SZYBKO SPROWADZANE SĄ DO PARTERU. (...) Wspominałyśmy jej roznegliżowaną sesję zdjęciową dla jednej z bulwarówek, kiedy w stroju kąpielowym paradowała na koniu. Lansowano ją na gwiazdę. Nie powtórzę komentarzy, jakie wtedy padały nie tylko pod jej adresem, ale też pismaków, którzy opublikowali jej półnagie zdjęcia. Dlaczego wy dziennikarze, robicie takie rzeczy?" Ja odpowiem krótko — pogoń za klikalnością, nakładem... Może dlatego już mi nie po drodze z dzisiejszymi mediami!
Polecam zerknąć do książki, bo to kawał dobrej roboty dziennikarskiej i dobre pióro Ewy Ornackiej.
To już trzecie wydanie "Skazanej", ale mój pierwszy kontakt z tym reportażem. Poznałem serial, jego trzy sezony, po czwarty nie sięgnąłem, to mój taki protest związany z przeniesieniem go na nową platformę, a także chyba po części, że klimat tego serialu i wydarzenia są zbyt brutalne, zbyt oddalone od pierwowzoru, jakim jest książka, o czym przekonałem się po lekturze...