Gdy zgasną światła

Okładka książki Gdy zgasną światła autorstwa Ida Żmiejewska
Okładka książki Gdy zgasną światła autorstwa Ida Żmiejewska
Ida Żmiejewska Wydawnictwo: Skarpa Warszawska Cykl: Warszawianka (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Warszawianka (tom 2)
2024-07-17
2020-09-16
Powieść autorki nominowanej do Nagrody Wielkiego Kalibru!

Maj 1887 roku. Warszawskim światkiem teatralnym wstrząsa wiadomość, że znana artystka baletu, Zofia Ostrowska została zasztyletowana. Wszystkie poszlaki wskazują na jej ostatniego kochanka, policjanta Aleksandra Woronina.

Tymczasem do Warszawy, po prawie półtorarocznej nieobecności, wraz z matką i siostrą, wraca Leontyna Rapacka. Dociera do niej wieść o aresztowaniu Woronina. Panna początkowo nie chce mieć nic wspólnego z tą sprawą, ale dowiaduje się, że ma moralny dług wobec policjanta, gdyż to właśnie on uratował jej rodzinny majątek. Leontyna ma słabość do młodego Rosjanina i nie potrafi uwierzyć w jego winę.

Zagrożenie narasta, a pytania się mnożą. Dlaczego Woronin milczy jak zaklęty? Po co do Warszawy przyjechał jego ojciec? Czy w czasach konwenansów jest miejsce na miłość?

Kup Gdy zgasną światła w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Gdy zgasną światła

Oceny książki Gdy zgasną światła

Opinie i dyskusje o książce Gdy zgasną światła

Warszawa w czasie zaboru rosyjskiego .Kryminał , historia , romans i początki emancypacji kobiet. Zakazana miłość rosyjskiego oficera Aleksandra Wołonina i polki Leontyny Rapackiej. Gorąco polecam.

Druga część trylogii Warszawianka za mną i w zasadzie nie wiem co napisać, ponieważ mogę tylko powtórzyć to, co pisałem w recenzji części pierwszej. Świetna fabuła, różnorodność intryg, bogactwo postaci i ludzkich charakterów, zbrodnia, kara, ludzkie słabości, uczucia i namiętności. I to wszystko w Warszawie końca XIX wieku pod rządami carskiej Rosji. Wielki ukłon dla autorki za trzymanie poziomu, za pomysł, za bogactwo języka, za znakomite przygotowanie merytoryczne.

Pierwsza książka w 2026 ;)
Do plusów poprzedniego tomu, czyli realiów XIX-wiecznej Warszawy, kryminału z imponującymi plot twistami i romansu, któremu chce się kibicować, autorka dorzuciła rozdział pisany warsiawską gwarą, pisany z punktu widzenia służącej. Cudo.

Pierwsza książka w 2026 ;)

1118 użytkowników ma tytuł Gdy zgasną światła na półkach głównych
208 użytkowników ma tytuł Gdy zgasną światła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gdy zgasną światła

Ida Żmiejewska
Pasjonatka historii XIX wieku. Varsavianistka. Autorka kryminałów retro i powieści historyczno-obyczajowych. Za debiutancką „Warszawiankę” otrzymała w 2020 roku Nagrodę Specjalną im. Janiny Paradowskiej na 17. Międzynarodowym Festiwalu Kryminału we Wrocławiu, nominowana do Nagrody Wielkiego Kalibru. Jej publikacje można znaleźć m.in. w czasopismach „Skarpa Warszawska”, „Science Fiction, Fantasy & Horror”, „Esensja” i „Qfant”. Doradczyni zawodowa i fanka skoków narciarskich – prezesuje Oficjalnemu Fanklubowi Dawida Kubackiego. Mieszka w Warszawie.

Czytelnicy Gdy zgasną światła przeczytali również

Klątwa ruin Magdalena Wala
Klątwa ruin
Magdalena Wala
Aniela Wilczkówna, główna bohaterka powieści “Klątwa ruin”, pracuje jako panna do towarzystwa na dworze w Olszowej. Cyprianowa Strumieńska, jej przełożona, słynie z trudnego charakteru, mimo to, dziewczyna bardzo docenia szansę od losu, którą dostała. Ciężkie dzieciństwo, tragiczna śmierć obojga rodziców, nienawiść, którą była obdarzona w rodzinnej wsi jej rodzina, ciągnie się za nią jak cień. Wszystko to sprawia, że Aniela stara się nie popełnić żadnego błędu, gdyż praca we dworze to jej jedyna szansa na przeżycie i utrzymanie. Dziewczyna unika porucznika Rafała Mielżyńskiego, gdyż mężczyzna okazuje jej niezdrowe zainteresowanie. Romans z krewnym właścicielki dworu byłby ogromnym mezaliansem i skandalem obyczajowym. Aniela jest świadoma, kto najbardziej ucierpiałby w tej relacji. Tym bardziej, że świat trzęsie się w posadach, bolszewicy czują się coraz pewniej, a czyny ich są coraz bardziej okrutne. Nagła śmierć Pani Strumieńskiej wywraca życie dziewczyny do góry nogami. Jaka przyszłość ją czeka? Kto odziedziczy majątek? Jaką tajemnicę skrywa testament? “Klątwa ruin” to idealna pozycja dla osób, które jak ja, kochają powieści historyczne. Ta powieść umiejętnie przemyca wiedzę o wydarzeniach roku 1920, o wojnie, biedzie, o troskach i problemach, z którymi borykali się biedni i bogaci. Nie jest to jednak nudny i suchy opis, a porywająca historia, w której główną rolę gra Aniela. Wraz z nią przeżywamy wszystkie emocje i trudy życia. Wraz z nią dzielimy wszystkie dylematy i problemy. Wraz z nią próbujemy rozwiązać tajemnice przeszłości. Spędziłam z tą książką naprawdę dobre chwile i mocna ją polecam <3
podartastrona - awatar podartastrona
oceniła na73 lata temu
Warszawianka Ida Żmiejewska
Warszawianka
Ida Żmiejewska
Ida Żmijewska "Warszawianka" 04.2026 przeczytana Do "Warszawianki" długo nie mogłem się zabrać Z powodów osobistych Byłem po prostu wściekły, że pani Żmijewska mnie wyprzedziła. I kiedy ja w 2020 jeszcze robiłem korektę mojego "Awansu" - to ukazał się akurat kryminał osadzony w tej samej epoce i z policjantem carskim jako bohaterem. Kurczę, co za pech. Potem jak po nią sięgnąłem odłożyłem po dwóch pierwszych rozdziałach z odczuciem - no tak, znów zachlani ruscy i polscy bohaterowie z Cytadeli Byłem niesprawiedliwy To naprawdę dobry kryminał Chapeaux bas Nic w nim nie jest takie oczywiste. Główna bohaterka nie jest patriotyczną dziumdzią jak wydaje się na pierwszych stronach. Ma pazur. Ruski to nie prymitywny ochlajus. Nasi rodacy nie są kryształami, chyba, że takimi w stylu stanowskim. Śledztwo w sprawie zamordowania w lupanarze mecenasa, przykładowego ojca rodziny od razu nabiera wyrazu gdy okazuje się, że zniknęła też jego forsa. No nie zdradzę więcej treści Wątki się odpowiednio plączą, trzyma w napięciu, lekko napisana. Dwa wieczory i połknięta. Nawet policyjno-żandarmsko-wojskowe układziki rosyjskiego imperium przedstawione są porządnie. No i pojawi się Teatr Rozmaitości (u mnie teatr wchodzi dopiero w "Czynowniku"). Pani Żmijewska wykonała dobrą robotę Ponarzekałbym sobie na płaski obraz społeczeństwa i ledwie szkic przedlindleyowskiej Warszawy, ale to w końcu powieść kryminalno-romansowa. Salonowa Z czystym sumieniem daję 8/10, również za dzierżenie palmy pierwszeństwa powrotu do tej epoki na ziemiach zaboru rosyjskiego i odwagę w lekkim odbrązowieniu naszej wartstwy burżuazji Polecam, choć oczywiście nie tak gorąco jak mój "Awans" 😇
Jakub Bielikowski - awatar Jakub Bielikowski
ocenił na82 dni temu
Czas zmian Wiktoria Gische
Czas zmian
Wiktoria Gische
„Czas zmian” to drugi tom cyklu Kamienica pod irysami. Wiktoria Gische znów sprawiła, że z wielką przyjemnością i zainteresowaniem zanurzyłam się w świat Krakowa sprzed ponad stu lat i jego mieszkańców. Zakończenie I wojny światowej przyniosło radość, także z odzyskania przez Polskę niepodległości. Wciąż jednak ludzie borykają się z kryzysem, biedą, a przede wszystkim opłakują bliskich, którzy zginęli albo zaginęli podczas wojny. Z dramatami zmagają się również okaleczeni weterani i ich bliscy. Zamożne rodziny Schrammów i Michałowskich, których losy stanowią od początku oś fabularną powieści, także mają wiele problemów. Na plan pierwszy wysuwają się w tej części kobiety, zwłaszcza młode przedstawicielki obu familii, które zmieniają się wewnętrznie, podejmują trudne życiowe decyzje, a przede wszystkim domagają się swoich praw i łamią społeczne konwenanse, nie przejmując się opinią innych i skandalami. Siostry Eleonora i Stefania oraz ich przyjaciółka Rozalia wnoszą do drugiego tomu powiew świeżości i na przykładzie swoich losów pokazują, z jakimi problemami musiały zmagać się kobiety w dwudziestoleciu międzywojennym. Nie bez kozery drugi tom trylogii nosi tytuł „Czas zmian” – dotyczy on nie tylko sytuacji historycznej, ale i problematyki społeczno-obyczajowej. Autorka znów raczy odbiorców pięknymi, klimatycznymi opisami dawnego Krakowa, co jest jedną z największych zalet książki. Wędrówki różnymi uliczkami, odwiedziny w lokalach, domach i mieszkaniach bohaterów, a także podziwianie zabytków, parków i okolic miasta – to na pewno nie tylko urozmaicenie akcji, ale i duchowe, emocjonalne doznania czytelnicze. Do tego dochodzą synestezyjne opisy potraw serwowanych w kawiarniach, restauracjach i domowych kuchniach… Akcja niezmiennie trzyma w napięciu, gdyż perypetie bohaterów są nieprzewidywalne, dzięki czemu książkę dosłownie się połyka. Tak było i w moim przypadku. Zaczęłam już czytać trzeci tom i z radością stwierdzam, że nie odbiega poziomem od poprzednich części. POLECAM SZCZERZE – przede wszystkim miłośnikom sag, powieści historycznych i obyczajowych, w dodatku napisanych barwnym, ujmującym stylem.
allison - awatar allison
Liliowe opium Julia Gambrot
Liliowe opium
Julia Gambrot
,,Liliowe opium" to kolejna po ,,Różanym eterze" powieść opowiadająca o losach czterech młodych kobiet, które na początku XX wieku rzuciły wyzwanie męskiemu światu i postanowiły zostać lekarzami. Obecnie, po skończeniu studiów każda z nich znalazła swoją niszę i z determinacją, na przekór konwenansom wykonują wymarzony zawód. Większość z nich zawarła też związki małżeńskie, jedynym wyjątkiem jest Lilia von Schiller. Młoda kobieta długo się opiera ale gdy pojawia się dawny adorator postanawia ulec presji i przyjąć oświadczyny, zdając sobie od początku sprawę, że będzie to małżeństwo z rozsądku. Jej małżeństwo zbiega się w czasie z serią wydarzeń: miastem wstrząsają brutalne zabójstwa kobiet, pojawia się zaginiona córka zmarłego brata a w oddali pobrzmiewają echa zbliżającej się Wielkiej Wojny. ,,Liliowe opium" zapowiadało się na powieść, od której ciężko będzie się oderwać. Kojarzyłam już styl pisarki i miałam nadzieję na opowieść mieszającą style i zawieszoną gdzieś pomiędzy baśnią a powieścią gotycką. Tylko, że tym razem autorka poszła w zupełnie innym kierunku. W powieści jest kilka naprawdę ciekawych wątków, jednak wszystko musi ustąpić miejsca medycynie. Nagromadzenie różnych, zarówno nieoczywistych jak i zupełnie zwyczajnych przypadków medycznych jest potężne. Właściwie przytłaczające. Gdyby powieść miała być stylizowana na dziennik pracy lekarza z początku XX wieku, byłoby to oczywiste. Jednak tutaj mamy po trochu do czynienia z kryminałem, powieścią obyczajowo-historyczną oraz romansem. Wszystko to musi zejść na drugi plan na rzecz medycyny. Ja czułam się momentami mocno przytłoczona i znudzona oraz wybijałam się z wątków. Zresztą mam wrażenie, że autorka też bo najciekawsze wątki zakończyła pośpiesznie mimo, że wcześniej udawało się jej całkiem nieźle budować napięcie. Zdecydowanie ,,Liliowe opium" jest powieścią przegadaną. Spokojnie można by wyciąć połowę treści bez szkody dla fabuły. Ciekawie obserwuje się codzienność kobiet-medyków ale kumulacja co rusz to innego przypadku medycznego jest przytłaczająca. Również wybory i decyzje samej głównej bohaterki momentami bywają dyskusyjne. Zdecydowanie najciekawiej wypada pokazanie życia w pruskim mieście w czasie Wielkiej Wojny. Z ogromnym zainteresowaniem obserwowałam wydarzenia I wojny światowej z tej perspektywy. Całościowo mam wrażenie, że w tej powieści jest za dużo wszystkiego, przez co szybko nuży. Ma jednak kilka plusów, kilka tajemnic, które nie pozwalają odłożyć jej przed końcem.
deana - awatar deana
oceniła na62 miesiące temu
Niespokojne lata Wiktoria Gische
Niespokojne lata
Wiktoria Gische
Książka bardzo ciekawa, wciągająca. Czytałam z ciekawością co będzie dalej... Pięknie opisany Kraków z ówczesnego okresu, obyczaje panujące szczególnie wśród wyższych sfer, obrazowały mi tworzące się w mojej głowie porównania do czasów teraźniejszych, co daje do myślenia i refleksji nad tym jak było kiedyś, a jak jest dziś. Zabrakło mi trochę rozwinięcia ze strony autorki kwestii walki kobiet o prawa do wolności. Tutaj jestem trochę zawiedziona, bo myślałam, że będzie ten temat bardziej rozwinięty, czekałam na to bardzo wertując stronę po stronie, jednak nie znalazłam tego czego oczekiwałam. Miałam niedosyt, zamiast rozpraw o balach i ploteczkach czekałam właśnie na te konkretne zwroty akcji sufrażystek, a tego niestety było mało. Brakowało mi też bardzo obramowania czasowego, dat konkretnie. Szczerze powiedziawszy te przeskoki nie umiejscowione datami choćby, sprawiały mi dyskomfort podczas czytania, bo nie wiedziałam czy minął miesiąc, pół roku, czy rok w poszczególnych momentach tej historii. To wprowadziło mnie w swego rodzaju chaos czytelniczy. Przeniosłam się w czasie poznając Kraków z początku XX wieku, sam opis ówczesnego miasta sprawił, że oczami wyobraźni widziałam to, co czytałam. I-sza wojna światowa, opisy walki, pracy lekarzy, pielęgniarek w szpitalach, na froncie. Walka o przetrwanie, o doczekanie każdego kolejnego dnia z nadzieją, że to się w końcu skończy. Tutaj... refleksja. Ogólnie książka mi się podobała, jednak brak tych ogniw, które by mi spoiły całość i zaspokoiły niedosyt sprawił, że iskierka, która mogła wzniecić ogień, przygasła i tylko tliła się delikatnie zamiast płonąć w całej swej okazałości...
Aguśka - awatar Aguśka
oceniła na78 miesięcy temu

Cytaty z książki Gdy zgasną światła

Tchórze atakują tylko słabszych od siebie(...) Silniejszych kłują szpicrutą zza węgła.

Ida Żmiejewska Gdy zgasną światła Zobacz więcej

Coś, co wyrasta z bólu i śmierci choćby jednego niewinnego człowieka, nie może być dobre.

Ida Żmiejewska Gdy zgasną światła Zobacz więcej

Ludzie mordują się wyłącznie z powodu banalnych spraw. Z miłości, z zazdrości i dla pieniędzy".