Wyzwania Dębowego Uroczyska

Okładka książki Wyzwania Dębowego Uroczyska autorstwa Joanna Tekieli
Okładka książki Wyzwania Dębowego Uroczyska autorstwa Joanna Tekieli
Joanna Tekieli Wydawnictwo: Filia Cykl: Dębowe uroczysko (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Dębowe uroczysko (tom 2)
2024-06-19
2024-06-19
Czy mieszkańcom i gościom Dębowego Uroczyska uda się pokonać wyzwania, które stawia przed nimi los?
Dębowe Uroczysko to małe miasteczko, w którym czas płynie wolno i niewiele się dzieje. W tym roku jednak położoną na jego obrzeżach willę na polanie czeka prawdziwa rewolucja. Przygotowane przez Ninę wyzwania przyciągną wielu gości, w tym pewnego celebrytę, który zapewni im świetną reklamę. Czy przystojny influencer sprawi, że serce Niny mocniej zabije? I kim będą nowi lokatorzy, którzy przyczynią się do tego, że życie mieszkańców willi na polanie nabierze mocniejszych barw?

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Wyzwania Dębowego Uroczyska w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Wyzwania Dębowego Uroczyska i

Opinia społeczności książki Wyzwania Dębowego Uroczyskai

Książki 1737 Opinie 580

Oceny książki Wyzwania Dębowego Uroczyska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyzwania Dębowego Uroczyska

Książka nie dla każdego, mnie osobiście nie porwała

Książka nie dla każdego, mnie osobiście nie porwała

Dalsze losy Niny, Eryka, Aliny, Przemka, Noska i Tosi. Pierwszy tom książki był bardzo ciekawy, sporo się działo, było dużo przeżyć. Drugi tom mam wrażenie był pisany trochę na siłę. Owszem fajnie się czyta, ale niestety już tak bardzo nie wciąga, jak tom pierwszy. Bardzo pozytywna książka i warta przeczytania.

♦️Dębowe Uroczysko
♦️Wyzwania Dębowego Uroczyska

Nina jest życiowym rozbitkiem. Po ciężkich przeżyciach wciąż nękają ją demony przeszłości, więc postanawia posłuchać popularnej maksymy: „rzuć wszystko i jedź w Bieszczady”. Odchodzi z pracy, sprzedaje mieszkanie i rusza w trasę, by znaleźć swoje miejsce. W Bieszczady jednak nie dociera, bo jej autobus ma przymusowy postój w małym mieście Dębowe Uroczysko, a Nina, która nie wierzy w przypadki, postanawia sprawdzić, po co los ją tu skierował. Niespodziewanie dla siebie zaprzyjaźnia się z właścicielami miejscowego pensjonatu i ich rezydentem.
Jak wszystkie książki tej autorki jest lekka, przyjemna i ciekawa. Aczkolwiek nie boi się pani Tekieli poruszać trudnych tematów.
Bardzo przyjemnie spędziłam czas na tle zielonych lasów, przyrody i zwierząt, wśród ciekawych ludzi i ich życiowych zakrętów.

♦️Dębowe Uroczysko
♦️Wyzwania Dębowego Uroczyska

658 użytkowników ma tytuł Wyzwania Dębowego Uroczyska na półkach głównych
145 użytkowników ma tytuł Wyzwania Dębowego Uroczyska na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyzwania Dębowego Uroczyska

Joanna Tekieli
Krakowianka z urodzenia i zamiłowania. Ukończyła polonistykę. Uwielbia dobrą kawę, kocha ciszę, czytanie książek i piesze wędrówki po górach i dolinach. Wydała cztery powieści z cyklu o pensjonacie Leśna Ostoja oraz „Szlak Srebrnych Mgieł”.

Nawłoć jeszcze nie kwitnie Agnieszka Kulig
Nawłoć jeszcze nie kwitnie
Agnieszka Kulig
Alina po śmierci ukochanego męża postanowiła diametralnie zmienić swoje życie. Sprzedała dom w stolicy, i przeprowadziła się na Podlaską wieś. Nie wszyscy potrafili to zaakceptować, ale ona nie miała zamiaru z niczego rezygnować. Czuła w swojej podświadomości, że była to słusznie podjęta decyzja. Ból po stracie i tęsknota niszczy ją od środka, może w nowym miejscu, w końcu odzyska utraconą radość z życia. Uczyni to powoli, krok po kroku. O mamuniu, ależ to była cudowna historia. Ja już po przeczytaniu krótkiego opisu wiedziałam, że trafi prosto w moje czytelnicze serce. Jak przystało na fankę małomiasteczkowych, wiejskich klimatów nie mogłam postąpić inaczej, jak tylko szybko rozpocząć lekturę. No i przepadłam moi drodzy. Jak ja bym chciała wziąć przykład z głównej bohaterki i zamieszkać gdzieś z dala od miejskiego zgiełku w przytulnym domku z ogrodem. Zresztą kto by nie chciał? Oczywiście coś takiego ma swoje za i przeciw. Wady szczególnie są widoczne zimą, gdy śnieg i mróz potrafi mocno dokuczyć. Jak wiemy w małych społecznościach, każdy się z każdym zna. Czasami możemy zostać obgadani, stanowimy nowy temat do plotek, jednak w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Alina w nowym miejscu czuła się bardzo dobrze. W każdej sytuacji mogła liczyć na pomoc i wsparcie nie tylko w postaci świeżych jajek od wolnych kurek i warzyw prosto z ogrodu. W tej kwestii wiódł prym pewien tajemniczy, bardzo przystojny Łukasz, który nieoczekiwanie pojawił się na jej drodze. Alina po śmierci męża unikała bliższego kontaktu z innymi mężczyznami. Nie miała takiej potrzeby, a przede wszystkim nie była na to gotowa. W głębi serca czuła, że to jeszcze nie ten czas, nie ten moment. Po prostu według niej na nowy związek było za wcześnie. Ciągle przed oczami widziała twarz Krzysztofa, byli małżeństwem przez dwadzieścia lat zanim zdarzył się ten przeklęty wypadek, który przekreślił, zniszczył to, co do tej pory zdołali wspólnie zbudować. I teraz, tak jakby nigdy nic ma pokochać kogoś innego? Żałoba niesie ze sobą olbrzymi ból, tęsknotę, smutek. Żeby ją przezwyciężyć potrzebny jest czas. Inni potrzebują go mniej, drudzy więcej. Sami musimy poczuć, że ta chwila właśnie nadeszła, i wrócić do normalnego życia. Antonina, miejscowa szeptucha, którą Alina miała okazję poznać chciała dobrze. Może robiła to w zbyt nachalny sposób, i nie brała pod uwagę, że dla kogoś może to być krępujące, lub zwyczajnie nie chce tego robić. Z drugiej strony czasami potrzebny jest taki ktoś, żeby w końcu otworzył nam oczy, bo zbyt długie tkwienie w marazmie też nie jest dobre dla naszej psychiki. Agnieszka Kulig stworzyła coś naprawdę wyjątkowego. Jestem ciekawa czy autorka ma tego świadomość? Ta opowieść jest niczym kompres na duchowe bolączki, otula jak miękki kocyk, pokrzepia i daje nadzieję. Sielskie klimaty zostały tutaj genialnie przedstawione. Czytając rozpływałam się w tych wszystkich opisach. Z każdej strony wydobywał się zapach traw, ziół, leśnych aromatów ściółki i igliwia. Z przyjemnością wsłuchiwałam się w ptasie trele, koncerty koników polnych. W wyobraźni mogłam skosztować jagód prosto z krzaka i malin otulonych promieniami słońca. Przytulałam się do drzew, moczyłam stopy w rzece. Razem z innymi kobietami wzięłam udział w spotkaniu z okazji Nocy Kupały, odwiedziłam wiejski festyn. Dzięki zwierzakom to książka ma jeszcze większy urok. Po prostu rewelacja. Wszystko to zostało napisane lekkim, pięknym językiem. Uważam, że tego typu książki powinny być przepisywane na receptę. Takie historie są nam w dzisiejszych czasach bardzo potrzebne, żeby móc odpocząć, zapomnieć o kłopotach, przemieść się w miejsce, w którym poczujemy się dobrze. Gdzie ciszę zakłócają jedynie krople deszczu uderzając o parapet.
Polka_z_ksiazka - awatar Polka_z_ksiazka
oceniła na82 miesiące temu
Piastunka letnich snów Joanna Szarańska
Piastunka letnich snów
Joanna Szarańska
Recenzja Joanna Szarańska ,,Piastunka letnich snów" I znów spotykamy się z malarka Marią ktora wraca do Granic ale zamieszkuje u Krystyny by wspólnymi siłami odnowić ksiazke z dzieciństwa Krysi ,,Malarkę wiosenny łąk". Maria zajmuje się odrestaurowaniem ilustracji z tej książeczki. Dochodzą do niej informacje, ze nie bedzie już możliwości wynajęcia siedliska bo Kacper Kosiński postanawia go wyremontować i zamieszkać ze swoją córeczką Julią. Maria łapie dobrą więź z jego corką i pomiedzy nią a Kacprem coś zaczyna się tlić. Miedzy czasie spotyka dyrektorkę biblioteki z sąsiedniej wsi i proponuję wystawę jej obrazów, ale Maria wpada na pomysł czy by nie wystawić obrazów matki Krysi. Po rozmowach i zgodzie Krysi idzie z tym pomysłem do dyrektorki i wszystko udaje się uzgodnić i ustalić wstępną datę wystawy połowa października a listopad. Poza tym córka Marii Ola spotyka się o wiele starszym mezczyzna jest nim zauroczona choc jej ojcu ten związek nie odpowiada. Ale Ola nie widzi tych wszystkich dylematów którzy widzą jej rodzice i niestety dostaje nauczkę. Pod koniec ksiazki nadchodzi nowa postac ktora Maria najpierw spotkała w stodole u Kacpra a później w lesie. I to jest siostra Krystyny. I kolejna część mnie zauroczyła. Chwilami czulam ze tam jestem obok bohaterów tej powieści. Ta część jest bardziej nostalgiczna. Jest dużo wspomnień z przeszłości Krystyny oraz Marii z czasów małzenstwa z Marcinem gdy mieli Olę. Bardziej skupia się na ludziach i uczuciach ktore są w nich. Poznajemy Granice teraz z poziomu ludzi a nie krajobrazów. Ciekawe jak dalej potoczą sie losy Marii? Co z siostrami po takiej rozłące? Zachęcam do zapoznania z kolejną częscią ,,Rzeźbiarka jesiennych mgieł", by znaleźć odpowiedź na te pytania.
Monika_czyta - awatar Monika_czyta
oceniła na85 miesięcy temu
Niebieski ogród Joanna Tekieli
Niebieski ogród
Joanna Tekieli
Ja chyba nie byłam gotowa na tę książkę. Końcówka mnie zmiażdżyła. Były chusteczki, było smarkanie i płacz jak bóbr. A najśmieszniejsze jest to, że nie czytam książek o miłości. Omijam je szerokim łukiem. Nie lubię, nie szukam takich historii, a tę powieść pokochałam całym sercem. "Niebieski ogród" czyta się niesamowicie szybko, a jednocześnie to jedna z tych książek, które zostają w człowieku na długo. Otula ciepłem, jakbym siedziała przy kominku… a jednocześnie boli. Bo smutek, żal, tęsknota i strata są tu tak wszechobecne, że momentami aż ściska serce. Historia podzielona jest na dwie strefy czasowe, współczesną i tę sprzed lat. Obie były dla mnie wspaniałe i nostalgiczne. Przeniosłam się do miasteczka Średnie, ach ten klimat… naprawdę czułam zapach tego ogrodu. Nie spodziewałam się też, że ta historia nie skończy się szczęśliwie. I chyba właśnie dlatego tak mocno mnie rozbiła. To książka, za którą będę autorce wdzięczna do końca życia. Zostawiła mi pęknięte serce i teraz nie wiem, co mam wziąć do czytania, bo ja nadal jestem tam - wśród wspomnień i kwiatów. Polecam każdemu, kto lubi piękne, wzruszające historie z tajemnicą i przeszłością, która wraca. Tylko ostrzegam! Nie popełnijcie mojego błędu i przygotujcie chusteczki. "(...) Albo wydawnictwo da ten materiał jakiejś pisarce i niech już ona coś wymyśli i wypełni te luki, których my nie potrafiliśmy uzupełnić." - Pani Joasiu, Pani tę historię pięknie napisała, uzupełniła, wymyśliła no i mnie zachwyciła 🩵
Zuzi - awatar Zuzi
ocenił na1013 dni temu
Lato o smaku miłości Edyta Świętek
Lato o smaku miłości
Edyta Świętek
„Ile razy trzeba się zakochać, aby wybrać właściwie?” Na to pytanie próbuje odpowiedzieć autorka książki „Lato o smaku miłości”. To jest moja pierwsza obyczajówka w życiu i nie zrozumcie mnie źle, ale zdecydowanie wolę pozostać w klimacie kryminałów/thrillerów psychologicznych. Historia jest naprawdę bardzo ciekawa, jednakże bardziej wolę rozwiązywać zagadki. Wiktoria miała wyjść za mąż za Marcela, ale tego nie zrobiła. W ostatniej chwili uciekła sprzed ołtarza pozostawiając narzeczonego i gości w niemałym szoku. Na decyzję kobiety niebagatelnie miała wpływ wiadomość od byłego chłopaka Sebastiana, który na kilka godzin przed jej ślubem prosi o wybaczenie. Aby uporządkować swoje życie na nowo Wiktoria przeprowadza się do rodzinnego domu w Lubomierzu, gdzie właśnie mieszka jej były. Tylko istnieje mały problem, albowiem Sebastian ma żonę i dziecko w drodze. Jak to się skończy? Musicie przekonać się sami. Mam mieszane uczucia co do Wiktorii. Myślałam, że jest bardziej rozważna. Dobrze zrobiła nie wychodząc za mężczyznę, którego nie kochała, ale żeby od razu zapomnieć o bólu jaki sprawiła jej młodzieńcza miłość i rzucić się na Sebastiana bez zastanowienia? Chyba tak działa miłość… Sebastian zaś od razu wzbudził we mnie negatywne emocje. Jest człowiekiem bez skrupułów, którego można łatwo przekupić, liczą się dla niego tylko i wyłącznie pieniądze i własne korzyści. Żeby nie było, że wszystkich krytykuje. Są osoby, które skradły moje serce. Jest to przede wszystkim babcia głównej bohaterki, która nie omieszka żartować oraz dawny kolega z dzieciństwa Adrian, który jest prawdziwym dżentelmenem o szczerym sercu. Próżno takiego gdziekolwiek szukać. Akcja opowieści toczy się Lubomierzu, w mieście, gdzie nakręcono słynny film „Sami swoi”. Świętek nieraz o tym wspomina, nadając nawet jedno z tych znanych nazwisk jednemu z bohaterów. Również często nawiązuje do wojennej przeszłości miasta i braku przywiązania wielu mieszkańców do tych terenów. Dodatkowo w książce często znajdują się przepisy regionalnej kuchni, co uważam co wielki plus. Dzięki temu czytelnicy z innych terenów Polski mogą poznać charakterystyczne potrawy Dolnego Śląska. „Lato o smaku miłości” jest to lekka książka na letnie wieczory, w której historia rozwija się powoli i bez fajerwerków. Opowiadanie jest dość krótkie, jednakże miałam wrażenie, że kilka razy jednakowe przemyślenia były opisane przez kilka bohaterów, co trochę irytowało. Dodatkowo treść sama w sobie nie jest zbytnio nowatorka, bo na pewno widziałam gdzieś film o bardzo podobnej fabule. Książkę polecam przede wszystkim fanom Janusza Radka, gdyż bardzo często powielają się jego utwory .
Paulina_z_Feniksa - awatar Paulina_z_Feniksa
oceniła na61 miesiąc temu
Wiosna przynosi ukojenie Karolina Wilczyńska
Wiosna przynosi ukojenie
Karolina Wilczyńska
Diana mota się z dwoma decyzjami, po pierwsze czy powiedzieć Martynie, o wyznaniu Tobiasza a po drugie czy zostać we Wrzosowej Polanie. Bo najchętniej ukryła by się przed światem i nie podejmowała żadnych decyzji. Daje sobie czas na przeczekanie. Unika Martyny , ta ostatnia z kolei uświadamia sobie, że chce iść dalej i wchodzi w związek z Krzysztofem. Tobiasz daje czas Dianie, nie kontaktuje się z nią i oddaje się całkowicie pracy w pizzerii, zresztą z powodzeniem, ponieważ lokal prosperuje świetnie. Zupełnie odmiennie niż psychika Tobiasza, ale nie ponagla Diany. Daje jej swobodę. Pan Stach czuje się coraz lepiej , już nawet planuje wrócić do swojej pracy na parkingu. Greta z kolei bardzo kocha swoją córkę i wnuczkę, i bardzo by chciała uczestniczyć w jej życiu. Nadchodzi jeden z wiosennych dni, kiedy Diana podejmuje decyzje, że bierze się za swoje życie. Podejmuje decyzje , na pewno zostaje we Wrzosowej Polanie , układa sobie głowie dalsze kroki ,a jednym z nich jest rozmowa z Tobiaszem. Pewnego dnia jednak niespodziewanie przyjeżdża Krzysztof z Martyną, i oznajmiają że są razem. A podczas dalszej rozmowy okazuje się, że Tobiasz jest jej bratem . Diana jak najszybciej jedzie do Tobiasza, żeby wyznać mu uczucia i walczyć o własne szczęście. Greta natomiast łapie kontakt z wnuczką, później przeprowadza rozmowę z córką i święta wielkanocne spędzają już razem. Pani Wanda wraz z Marią organizują święta dla pozostałych. Są to święta szczęśliwe , gwarne i pełne miłości, otoczone wiosennym urokiem Wrzosowej Polany.
Iwona - awatar Iwona
oceniła na72 miesiące temu