ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać229
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać6
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

- literatura dziecięca
- Basia. Wielka księga. Poznawaj świat z Basią (tom 6)
- Basia. Wielka księga
- 2024-06-05
- 2024-06-05
Basia uwielbia konie i kucyki, a Dżesika chciałaby mieć prawdziwego jednorożca. Marcel troszczy się o dżdżownice, a Janek przyniósł kiedyś do domu z przedszkola nieproszonych gości.
Dla Basi i jej przyjaciół zwierzęta są ważne. W stajni i na łące, w oborze i chlewiku, w kurniku i na podwórku, a nawet na balkonie czy w zakamarkach mieszkań dzieci spotykają łaciate, włochate, biegające, gdaczące, pełzające, tkające sieci… zwierzaki.
Z „Wielkiej księgi zwierząt domowych i przydomowych” dowiecie się, czy osły naprawdę są uparte, jakie zwyczaje mają gęsi, dlaczego pająki są pożyteczne, a także jak pozbyć się z domu niechcianych gości. Oprócz mnóstwa ciekawostek znajdziecie tu pełne przygód i emocji opowiadania – z sympatycznymi zwierzętami w rolach głównych!
Kolejna „Wielka księga” to nie lada gratka dla wszystkich miłośników przyrody i dobrej zabawy.
Kup Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych w ulubionej księgarnii
Oceny książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych
24 użytkowników ma tytuł Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych na półkach głównych- Przeczytane 15
- Dla dzieci 3
- 2025 2
- Z myszą 1
- ..DO CZYTANIA Z LIDUSZKĄ 1
- Zekranizowane 1
- S - kupić 1
- Dziecko 1
Tagi i tematy do książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

Inne materiały dotyczące książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych
Czy jest tu jeszcze ktoś, kto nie zna Basi? 🤔 Ta mała, rezolutna dziewczynka od ponad 15 lat rozbawia młodsze i trochę starsze pokolenie dzieci. Szczególnie dobrze znana jest przedszkolakom. 👧 Nie tak dawno na rynku ukazała się nowa część przygód piegowatej ulubienicy maluchów. 📙
"Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych" to prawdziwa encyklopedia mniejszych i większych osobników zamieszkujących domostwa. 📖Całość została podzielona na części: W stajni/W oborze i chlewiku/W kurniku i na podwórku/Proszeni i nieproszeni goście. Znajdziecie w nich oczywiście konie, krowy, świcie, osły, kozy czy owce. 🐑 Ale to nie wszystko. Z bliska przyjrzycie się kurom, kaczkom czy gęsiom. 🐓 Oko w oko spotkacie się też z... molami, karaluchami, pluskwami, a nawet wszami. 🪳 Wystarczy? Absolutnie nie. Dzięki Basi dowiecie się nie tylko, jakie zwierzęta zamieszkują ogrody czy balkony, ale też ludzkie ciało. 😮
Basia i jej przyjaciele opowiedzą Wam o ulubionych zwierzętach. 🐇 Główna bohaterka uwielbia konie. Dżesika chciałaby mieć jednorożca, a Marcela fascynują dżdżownice. 🪱 To jednak nie znaczy, że w domach maluchów mieszkają tylko ukochane czy wymyślone stwory. Basia opiekuje się żółwiem Kajetanem, Anielka ma Paszczaka, a Titi - Totka, z kolei Marcel rozmawia ze swoją papugą - Eugeniuszem. 🦜
Oprócz emocjonujących opowiadań, znajdziecie tu sporą dawkę wiedzy. 💡Dowiecie się, czemu osły są uparte, a pająki - pożyteczne. Czy wszystkie konie mają końskie zdrowie, a świnki naprawdę uwielbiają być brudne? Na ponad 100 stronach lektury znajdziecie o zwierzętach to, co najbardziej interesujące. 🐈⬛
"Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych" pokazuje różnorodność świata zwierząt i uczy szacunku do nawet najmniejszych (i często nielubionych) osobników. Wydana w twardej oprawie, z charakterystycznymi ilustracjami i prostym - lubianym przez najmłodszych językiem, będzie doskonałym prezentem dla każdego miłośnika zwierząt. 🐺
Literacki dream team, czyli Zofia Stanecka i Marianna Oklejak bawią i uczą małych czytelników. 👌 Jak zawsze - nie brak im poczucia humoru, emocji i solidnej dawki wiedzy. Czekamy już na kolejne części! 🙂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych" to prawdziwa encyklopedia mniejszych i...
Znacie Basię? Ja dopiero zapoznałam się z tą ciekawą świata dziewczynką oraz jej rodziną, ale natychmiast ją polubiłam. Jest rezolutna, kreatywna, sympatyczna, ale też trochę strachliwa, zwłaszcza jeśli chodzi o muchy czy pająki.
BASIA. WIELKA KSIĘGA ZWIERZĄT DOMOWYCH I PRZYDOMOWYCH to ciekawa książka, dzięki której można zapoznać się z całą okazałością różnorodnych zwierzątek i żyjątek, jakie otaczają nas na co dzień. Są to zwierzęta, które można spotkać w stajni, takie jak konie (opisane są tutaj różnorodne rasy koni, co osobiście dla mnie jest sztosem, ponieważ nie znam żadnej, poza arabem). Poznajemy razem z Basią zwierzęta żyjące w oborze i kurniku, a także na podwórku. Nikoli w szczególności do gustu przypadły żyjątka spod rozdziału “Proszeni i nieproszeni goście”, a więc o owadach, jakie możemy spotkać w domu i poza nim — pająki, muchy, komary, rybiki, pchły, karaluchy i wiele więcej.
Co mi się podoba w tej książce najbardziej to fakt, że nie jest to tylko sucha wiedza, a coś na kształt pozyskiwania jej w ramach czytania opowiadania, tego, co dzieje się w życiu Basi. Ponadto nie występuje w niej wyłącznie główna bohaterka, ale także jej rodzina, w tym mama, tata, dziadek Ryś, dziadek Henryk, babcia Krystyna, Janek, tata Marcela czy stryj Grześ.
Podsumowując — cała książka wywarła na mnie naprawdę dobre wrażenie. Zosia Stanecka, autorka, nie tylko świetnie operuje słowem, ale widać też, że zrobiła porządny research, zanim przystąpiła do kreowania tego tytułu. Ilustracje Marianny Oklejak sa charakterystyczne, może nie wpisują się w 100% w mój gust, ale nie muszą. BASIA ma już swoją niecodzienną oprawę graficzną, charakterystyczną, rozpoznawalną, która skradła serca wielu osób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBASIA. WIELKA KSIĘGA ZWIERZĄT DOMOWYCH I PRZYDOMOWYCH to ciekawa książka, dzięki której można zapoznać się z całą okazałością różnorodnych...
Zwierzęta nas otaczają praktycznie wszędzie. Są z nami na zewnątrz, ale również w naszym domu. Jedne są piękne i chcemy z nimi być blisko, inne uprzykrzają nam życie. Wraz z Basią i jej przyjaciółmi przeżyjemy przygody oraz poznamy bliżej różne zwierzątka. Będzie ich bardzo dużo, jedne ukryją się w stajni, inne w domowej sypialni. Momentami będzie bardzo wesoło, w innych nie koniecznie.
Książka jest po prostu świetna. To jedna z tych pozycji, które nie tylko bawią, ale zdecydowanie poszerzają dziecięcą wiedzę. Dowiemy się wiele ciekawostek, a także ważnych informacji o różnych zwierzątkach.
Ilustracje są ładne, przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.
Test zdecydowanie pod dziecko. Dość prosty, ciekawy, zachęcający do słuchania.
„Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych” to książka, która bawi i uczy. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2024/08/basiawielkaksiegazwierzatdomowychiprzydomowychharperkids.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBasia w moim sercu zajmuje szczególne miejsce. Z chęcią przyglądamy się jej nowym perypetiom, których Zofia Stanecka (na szczęście) nam nie oszczędza.
Najnowsza porcja przygód Basi koncentruje się wokół zwierząt domowych, takich jak konie, krowy, kozy, świnie, kury oraz takich, które niekończenie w naszych domostwach są mile widziane. Zauważyliście, że motyw zwierząt w Basiowych książkach pojawia się dość często? Mocno akcentują szacunek do natury i wszystkich otaczających nas żyjątek (nawet mrówek faraonek!)
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów, z których każdy poświęcony jest konkretnym gatunkom i rodzajom zwierząt. Kolejno odkrywamy tajemnice stajni, obory, chlewika i kurnika, by następnie raczyć się historiami o molach, karaluchach, a nawet pasożytach. Zwierzęce historie przeplatają się z ciekawostkami opowiadanymi przez bohaterów, za pośrednictwem których dowiadujemy się całkiem sporo. Poznajemy zwyczaje zwierząt, ich charaktery, upodobania, uczymy się je pielęgnować i odpowiednio karmić.
Mądra i ciepła ta Basia - jak zawsze! Łączy w sobie sporo wiedzy popularnonaukowej, humoru i życiowych historii. Przyciąga czytelników autentycznością, bo świat, który przedstawia jest pozbawiony moralizowania i lukrowania. Jest tu więc miejsce na śmiech, beztroskę, ale też łzy, niezrozumienie czy złość. Zabawnie, mądrze i czułe. Jak zawsze. Za to Basię doceniam najbardziej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajnowsza porcja przygód Basi koncentruje się wokół zwierząt domowych, takich jak konie, krowy, kozy, świnie, kury oraz takich, które niekończenie w naszych domostwach są mile widziane. Zauważyliście, że motyw zwierząt w...
Jak słyszycie pojęcie „zwierzęta domowe” to, które przychodzą Wam do głowy? Pies, kot, chomik, królik? I pewnie jeszcze kilka innych. A jeśli chodzi o przydomowe, to pomyślicie pewnie o kurkach, kaczkach, może też świnkach czy konikach.
W najnowszej książce z serii o Basi o tytule „Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych” zobaczycie ile zwierząt jest koło nas. Na wsi oczywiście będą to konie, świnki, kury, kozy czy gęsi. A w domu? I tu mamy nie małe towarzystwo, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę! Bo są i pająki, rybiki w łazience, a i jakieś motyl wleci przez okno. Gołąb czy nietoperz na strychu, a w ogródku ślimak czy dżdżownica. A co z nieproszonymi gośćmi? Ich czasem najdzie ochota na odwiedziny, a mowa tu oczywiście o molach, wszach czy karaluchach.
Książka pokazuje w piękny sposób, jak wiele dzieje się w przyrodzie dookoła nas. Ile zwierząt możemy dostrzec jeśli tylko się zatrzymamy. A wszystko w formie historii opowiadanych przez bliskich Basi. Oczywiście nie mogło zabraknąć również krótki opowieści w książce, które umilą lekturę i będą idealną dobranocką.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW najnowszej książce z serii o Basi o tytule „Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych” zobaczycie ile zwierząt jest koło nas. Na...
"Basia. Wielka Księga zwierząt domowych i przydomowych" to przegląd chyba wszystkich zwierząt,jakie możemy spotkać w naszym najbliższym otoczeniu. Wszystko przedstawione w lekkiej formie opowiadań z Basią i jej przyjaciółmi w roli głównej.
Książka podzielona jest na kilkanaście rozdziałów,dzięki czemu nie trzeba czytać jej po kolei,a wybierać to,co w danym momencie interesuje najbardziej. My oczywiście zaczęliśmy od rozdziału "W oborze i chlewiku"🙈 Jest też rozdział o zwierzętach ze stajni,kurnika i podwórka,a także tajemniczo brzmiący "Proszeni i nieproszeni goście",gdzie spotkamy np.mole,karaluchy,myszy,ćmy czy pluskwy. Mówiłam,że jest tu naprawdę wszystko!
Każdy zwierzę przedstawione jest w ciekawy sposób i poświęcona jest mu jakaś historia z życia naszych bohaterów,np.stryj Grześ udał się kiedyś na wycieczkę podczas której mogę pożarły wszytskie jego ubrania 🤭 Jest też historyjka o Kurze Krystynie podobnej do babci czy śwince,która uratowała siostry Muczyńskie,czyli dwie krowy. Na ponad 100 stronach jest tego mnóstwo!
Co ważne,wiele tu ciekawostek na temat zwierząt,a także trochę informacji dotyczących ich życia i prawdziwych i nieprawdziwych faktów, które często są powtarzane,a niekoniecznie są prawdą. Czy konie naprawdę mają końskie zdrowie? Czy świnie rzeczywiście są brudaskami,a osły są uparte? Dużo tu informacji, które chętnie przeczyta nawet dorosły.
"Wielka Księga" ma twardą oprawę,jest grubaśna i muszą ją mieć koniecznie wszyscy fani Basi! Pełno tu wesołych historii,przygód, zwyczajów zwierząt,przekolorowych ilustracji i słodkich zwierzątek. Dla wszystkich miłośników zwierząt i basiowego humoru😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka podzielona jest na kilkanaście rozdziałów,dzięki czemu nie trzeba czytać jej po kolei,a wybierać to,co w danym momencie...
Małe, średnie, wielkie, otaczają nas z każdej strony. Czy tego chcemy czy nie. Mowa o zwierzątkach, tych chcianych i niechcianych.
Odkrycie przed nami ich tajemnic, właściwości, w dziecięcym, zrozumiałym języku potrafi zrobić wspaniale Zofia Stanecka za pośrednictwem Basi. Basia ma w sobie dziecięcą ciekawość oraz urok, któremu nie sposób się oprzeć. W wielkiej księdze zwierząt domowych i przydomowych, bohaterzy są ujęci wpierw w postaci informacji, a późnej występują w przygodach zarówno Basi jak i jej dziadków, przyjaciół, rodziny czy sąsiadów. Zanurzając się wpierw w fakty na temat zwierząt dowiemy się o ich cechach własnych. A później za pośrednictwem opowiadań jak np. niezwykle mądra świnka uratowała dwie krowy, w jaki sposób kuzka Fionka psociła w domu dziadków, od których kur wyklują się małe kurczaczki, a także jak mądre potrafią być gęsi. Poznamy również historie kury Krystyny, która do złudzenia przypomina babcie Basi, w jaki sposób mole zagnieździły się w malinowym sweterku mamy, a także jak to się stało że w pewne święta w pierniku babci była ogromna dziura.
W dzisiejszej dobie, dzieci nie mają na codzień okazji przyjrzeć się i poznać zwyczajów zwierzętom np. gospodarskim dlatego tak ważne, aby przynajmniej na łamach książek ich postacie im przybliżać. Księga składa się z czterech części :
🐎- W stajni;
🐷- W oborze i chlewiku
🐓- W kurniku i na podwórku
🐁- Proszeni i nie proszeni goście
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdkrycie przed nami ich tajemnic, właściwości, w dziecięcym, zrozumiałym języku potrafi zrobić wspaniale Zofia Stanecka za pośrednictwem Basi. Basia ma w sobie dziecięcą ciekawość oraz urok, któremu nie sposób się oprzeć. W wielkiej księdze...
Gdy sięgam pamięcią wstecz do mojego dzieciństwa w niedużym miasteczku, mam wrażenie, że praktycznie wszystkie znane mi wtedy dzieci miały jakiś dziadków, wujków lub bliskich znajomych na wsi. Dzięki temu, każde z nas widziało z bliska krowę, zaglądało do kurnika, czy słyszało na żywo pianie koguta.
Ale to było niemal 40 lat temu. Obecnie, wiele przedszkolaków, zna konie czy krowy wyłącznie z ilustracji w książkach. Nieliczni mają szczęście przyjrzeć się z bliska kozie, czy przytulić małego kurczaczka. A wiadomo, że to, co nieznane - ciekawi dzieci i fascynuje!
Dlatego tak się cieszę, że najnowsza część „Wielkich ksiąg” słynnej Basi, skupia się właśnie na zwierzakach, zamieszkujących gospodarstwa, a także na całej plejadzie zwierzęcych gości. Podzielona została na cztery części (W stajni / W oborze i chlewiku / W kurniku i na podwórku / Proszeni i nieproszeni goście) i opowiada o nich w ciepły, pełen humoru sposób.
W książce znajdziecie zarówno ciekawostki, jak i opowieści ze zwierzętami w rolach głównych. Będzie historia bohaterskiej świnki, która uratowała dwie krowy oraz psoty pewnej kozy. Poznacie gąsiora, który myślał, że jest psem pasterskim i kurę, która zabrała imię babci Basi. Pojawi się nawet jednorożec! No dobrze, prawie jednorożec, ale „Azyl dla koni i kucyków” aż zamigotał brokatem szczęścia pewnej dziewczynki!
Dzieci dowiedzą się też, jakie zwierzęta żyją blisko ludzi. Od myszek w spiżarni, przez nietoperze na strychu, aż po biedronki w przydomowych ogródkach. Sporo miejsca poświecono tu także niekoniecznie mile widzianym gościom, takim jak mole spożywcze, korniki, muszki owocówki, mszyce, czy pluskwy. Jest tu nawet historia z owsikami, która skutecznie zachęci dzieci do mycia rąk, a także z wszami, uświadamiająca im, jak się należy zachować, gdyby przydarzyły się w ich przedszkolu.
Całość, jak na „wielką księgę” przystało, ma ponad 100 stron! Ja polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle to było niemal 40 lat temu. Obecnie, wiele przedszkolaków, zna konie...