Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

Okładka książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych autora Marianna Oklejak, Zofia Stanecka, 9788327687340
Okładka książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych
Zofia StaneckaMarianna Oklejak Wydawnictwo: HarperKids Cykl: Basia. Wielka księga. Poznawaj świat z Basią (tom 6) Seria: Basia. Wielka księga literatura dziecięca
literatura dziecięca
Basia. Wielka księga. Poznawaj świat z Basią (tom 6)
Basia. Wielka księga
2024-06-05
2024-06-05

Kup Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

Czy jest tu jeszcze ktoś, kto nie zna Basi? 🤔 Ta mała, rezolutna dziewczynka od ponad 15 lat rozbawia młodsze i trochę starsze pokolenie dzieci. Szczególnie dobrze znana jest przedszkolakom. 👧 Nie tak dawno na rynku ukazała się nowa część przygód piegowatej ulubienicy maluchów. 📙

"Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych" to prawdziwa encyklopedia mniejszych i większych osobników zamieszkujących domostwa. 📖Całość została podzielona na części: W stajni/W oborze i chlewiku/W kurniku i na podwórku/Proszeni i nieproszeni goście. Znajdziecie w nich oczywiście konie, krowy, świcie, osły, kozy czy owce. 🐑 Ale to nie wszystko. Z bliska przyjrzycie się kurom, kaczkom czy gęsiom. 🐓 Oko w oko spotkacie się też z... molami, karaluchami, pluskwami, a nawet wszami. 🪳 Wystarczy? Absolutnie nie. Dzięki Basi dowiecie się nie tylko, jakie zwierzęta zamieszkują ogrody czy balkony, ale też ludzkie ciało. 😮

Basia i jej przyjaciele opowiedzą Wam o ulubionych zwierzętach. 🐇 Główna bohaterka uwielbia konie. Dżesika chciałaby mieć jednorożca, a Marcela fascynują dżdżownice. 🪱 To jednak nie znaczy, że w domach maluchów mieszkają tylko ukochane czy wymyślone stwory. Basia opiekuje się żółwiem Kajetanem, Anielka ma Paszczaka, a Titi - Totka, z kolei Marcel rozmawia ze swoją papugą - Eugeniuszem. 🦜

Oprócz emocjonujących opowiadań, znajdziecie tu sporą dawkę wiedzy. 💡Dowiecie się, czemu osły są uparte, a pająki - pożyteczne. Czy wszystkie konie mają końskie zdrowie, a świnki naprawdę uwielbiają być brudne? Na ponad 100 stronach lektury znajdziecie o zwierzętach to, co najbardziej interesujące. 🐈‍⬛

"Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych" pokazuje różnorodność świata zwierząt i uczy szacunku do nawet najmniejszych (i często nielubionych) osobników. Wydana w twardej oprawie, z charakterystycznymi ilustracjami i prostym - lubianym przez najmłodszych językiem, będzie doskonałym prezentem dla każdego miłośnika zwierząt. 🐺

Literacki dream team, czyli Zofia Stanecka i Marianna Oklejak bawią i uczą małych czytelników. 👌 Jak zawsze - nie brak im poczucia humoru, emocji i solidnej dawki wiedzy. Czekamy już na kolejne części! 🙂

Znacie Basię? Ja dopiero zapoznałam się z tą ciekawą świata dziewczynką oraz jej rodziną, ale natychmiast ją polubiłam. Jest rezolutna, kreatywna, sympatyczna, ale też trochę strachliwa, zwłaszcza jeśli chodzi o muchy czy pająki.
BASIA. WIELKA KSIĘGA ZWIERZĄT DOMOWYCH I PRZYDOMOWYCH to ciekawa książka, dzięki której można zapoznać się z całą okazałością różnorodnych zwierzątek i żyjątek, jakie otaczają nas na co dzień. Są to zwierzęta, które można spotkać w stajni, takie jak konie (opisane są tutaj różnorodne rasy koni, co osobiście dla mnie jest sztosem, ponieważ nie znam żadnej, poza arabem). Poznajemy razem z Basią zwierzęta żyjące w oborze i kurniku, a także na podwórku. Nikoli w szczególności do gustu przypadły żyjątka spod rozdziału “Proszeni i nieproszeni goście”, a więc o owadach, jakie możemy spotkać w domu i poza nim — pająki, muchy, komary, rybiki, pchły, karaluchy i wiele więcej.
Co mi się podoba w tej książce najbardziej to fakt, że nie jest to tylko sucha wiedza, a coś na kształt pozyskiwania jej w ramach czytania opowiadania, tego, co dzieje się w życiu Basi. Ponadto nie występuje w niej wyłącznie główna bohaterka, ale także jej rodzina, w tym mama, tata, dziadek Ryś, dziadek Henryk, babcia Krystyna, Janek, tata Marcela czy stryj Grześ.
Podsumowując — cała książka wywarła na mnie naprawdę dobre wrażenie. Zosia Stanecka, autorka, nie tylko świetnie operuje słowem, ale widać też, że zrobiła porządny research, zanim przystąpiła do kreowania tego tytułu. Ilustracje Marianny Oklejak sa charakterystyczne, może nie wpisują się w 100% w mój gust, ale nie muszą. BASIA ma już swoją niecodzienną oprawę graficzną, charakterystyczną, rozpoznawalną, która skradła serca wielu osób.

Zwierzęta nas otaczają praktycznie wszędzie. Są z nami na zewnątrz, ale również w naszym domu. Jedne są piękne i chcemy z nimi być blisko, inne uprzykrzają nam życie. Wraz z Basią i jej przyjaciółmi przeżyjemy przygody oraz poznamy bliżej różne zwierzątka. Będzie ich bardzo dużo, jedne ukryją się w stajni, inne w domowej sypialni. Momentami będzie bardzo wesoło, w innych nie koniecznie.

Książka jest po prostu świetna. To jedna z tych pozycji, które nie tylko bawią, ale zdecydowanie poszerzają dziecięcą wiedzę. Dowiemy się wiele ciekawostek, a także ważnych informacji o różnych zwierzątkach.

Ilustracje są ładne, przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.

Test zdecydowanie pod dziecko. Dość prosty, ciekawy, zachęcający do słuchania.

„Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych” to książka, która bawi i uczy. Z wielką przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2024/08/basiawielkaksiegazwierzatdomowychiprzydomowychharperkids.html

24 użytkowników ma tytuł Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

Okładka książki Opowieści o wartościach Aleksandra Krzanowska, Zofia Stanecka
Opowieści o wartościach Aleksandra Krzanowska, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i przedstawienie Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i przedstawienie Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Polska pisarka, autorka świetnych książek dla dzieci. Wielka znawczyni Narnii, pasjonatka Tolkiena, miłośniczka kina bollywoodzkiego. Jej proza to współczesna, bardzo dobra polszczyzna przesiąknięta humorem i mądrością. „Lubię pisać o stworzeniach trochę dziwnych, innych. Na przykład o trollach. I zadaję sobie pytanie: co by się stało, gdyby polubić trolla? Może wtedy przestałby być okrutny? A nawet jeśli nie... To też jest jakaś przygoda!”

Atlas zwierząt. Przewodnik po zagrożonych gatunkach Tom Jackson
Atlas zwierząt. Przewodnik po zagrożonych gatunkach
Tom Jackson
Na trudny temat rzucił się Tom Jackson, autor m.in. „Atlasu dinozaurów” czy „Atlasu kosmosu”, ale dziś nie o nich. Jedna z jego publikacji nazywa się „Atlas zwierząt. Przewodnik po zagrożonych gatunkach”. Zostajemy zaproszeni do wyprawy dookoła świata. Odwiedzimy różne regiony, środowiska i popatrzymy na nie pod kątem problemów z jakimi się zmagają i gatunków, których z roku na rok jest coraz mniej. Co to w ogóle znaczy „zagrożony gatunek”? Dlaczego stało się tak, że niektóre zwierzęta wyginęły, albo są temu bliskie? Czy można je jeszcze uratować? Jak działalność człowieka wpływa na środowisko? To są główne tematy, jakie poruszono w tej książce. W naszej biblioteczce jest mnóstwo książek o zwierzętach, ale tą przeglądałam ze szczególną ciekawością. Po pierwsze, spodobał mi się podział na regiony, który pięknie pokazuje i różnorodność gatunków, i to, że żaden skrawek Ziemi nie jest wolny od ekoproblemów. Po drugie, wiele zwierząt, jakie przedstawiono w tej publikacji jest mało znanych. A nawet kiedy wydaje nam się, że to tylko żółw, za chwilę dociera do nas, że to tylko jeden z wielu gatunków żółwi. Że ten żółw jest inny, wyjątkowy. I po raz kolejny wracamy do tematu bioróżnorodności., którą to autor pięknie pokazuje, ale też akcentuje to, iż jest zagrożona. „Atlas zwierząt. Przewodnik po zagrożonych gatunkach” to bardzo ciekawa książka. Co prawda kierowana do dzieci, jednak wspaniale pokazująca, jaka „barwna” jest przyroda, a także, że warto o te „kolory” walczyć. Że każdy gatunek jest jedyny w swoim rodzaju, jest piękny i ważny. Że warto o niego dbać.
Asia_czytasia - awatar Asia_czytasia
oceniła na81 rok temu
To niesprawiedliwe! Porozumienie bez przemocy objaśnione dzieciom Virginie Aladjidi
To niesprawiedliwe! Porozumienie bez przemocy objaśnione dzieciom
Virginie Aladjidi Caroline Pellissier
Jeśli nie znacie serii od Wydawnictwa Papilon, to już polecam wam, by to zmienić. W serii powstały ,,Przestańcie się kłócić", oraz ,,Koniec z zazdrością". To jest trzecia pozycja od autorek, które pisząc ją inspirowały się metodą komunikacji opracowaną przez Marshalla Rosenberga, czyli Porozumieniem bez Przemocy. Wiecie, w życiu zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał nas zdenerwować, lub nawet on sam nie będzie wiedział, że z natury jest czepialski. Takie osoby mocno dekoncentrują innych, co przeważnie prowadzi do niemiłej wymiany zdań. Tutaj w bajcie postaciami są zwierzęta i jedno z nich surykatka Agatka właśnie się przeprowadziła. Postanowiła wyprawić z tego powodu małą imprezę, by jak najszybciej zyskać nowych przyjaciół. Przygotowała ona wszystko bardzo dokładnie, wymyśliła gry, sama podzieliła gości na drużyny i sugerowała im zabawy, jakie by chciała, by się odbyły. Jedynym niezadowolonym gościem był szakal Feluś, któremu wiecznie coś nie pasowało. On również z natury był przewodnikiem i nie lubił, kiedy ktoś decydował za niego. W pewnym momencie bardzo się zezłościł i poprzebijał surykatce Agatce wszystkie balony. Biedna się załamała, bo nie wiedziała gdzie popełniła błąd, że nic nie poszło po jej myśli. By ułagodzić cały spór podeszła do nich żyrafa Teresa i rozpoczęła z nimi rozmawiać. Jak sądzicie, czy postacie potrafiły się przeprosić? Bardzo lubię serię od Wydawnictwa Papilon, gdyż ich bajki dają zawsze najprostsze rozwiązanie do rozstrzygania sporu. Przede wszystkim najważniejszym kluczem do osiągnięcia zgody jest rozmowa. Bez niej nic nie można odkręcić i dwie strony pozostają smutne i niezadowolone. Opowieść uczy dzieci, że podczas zabawy każdy ma prawo powiedzieć co myśli i należy się dzielić pomysłami. Złość nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a dzięki zgodzie można zyskać prawdziwych przyjaciół. Książka jest wydana w twardej oprawie, zawiera prawdziwe rysunki zwierząt, tylko ukazanych ich w stojącej ludzkiej formie. Ilustracje kolorowe w których przeważają ciepłe kolory.
przyrodazksiążką Przespolewska - awatar przyrodazksiążką Przespolewska
oceniła na1011 miesięcy temu
Ćwiczymy koncentrację Agnieszka Łubkowska
Ćwiczymy koncentrację
Agnieszka Łubkowska Paulina Nachman
Szkoła... Niezwykle ważny etap w życiu każdego dziecka! Młody człowiek rozpoczyna kolejny etap edukacji 📋 Jest to czasem zderzenie z rzeczywistością, w końcu w przedszkolu było inaczej 😱 Były inne panie, inna sala, często inna grupa... W natłoku tych wszystkich zmian bardzo łatwo o przebodźcowanie, a co za tym idzie o trudności z koncentracją 🏫 Najnowszy tom serii "Szkoła i ja" w bardzo szerokim zakresie omawia zagadnienie koncentracji dziecka ☺️ Na koncentrację składa się wiele czynników, nie tak łatwo skupić się na zawołanie 😱 Całe szczęście istnieją sposoby na ułatwienie dziecku możliwości skupienia się, na zadbanie o jego umysł i ciało! "Ćwiczymy koncentracje" to zbiór zabaw rozwijających koncentrację! Książka stanowi kompendium wiedzy dla dzieci, rodziców i nauczycieli o umiejętności, które jest tak ważna dla nas wszystkich. Przedstawione w niej ćwiczenia są proste, a jednocześnie wymagające od mózgu wysiłku i skupienia się. W dzisiejszym świecie, pełnym ekranów, technologii, tak łatwo się rozproszyć! Jednak wystarczy niewielka zmiana codziennych nawyków, by ułatwić sobie funkcjonowanie ❤️ I o tym właśnie jest ta książka! Ostatnia strona zawiera spis zdrowych nawyków, dzięki którym łatwiej będzie pracować z dzieckiem. Warto dbać o koncentrację, bo to, co wypracujemy z dzieckiem w najmłodszych latach, daje efekty i w dalszym życiu ❤️
oceniła na91 rok temu
Britannica. Wielka księga pytań dlaczego Sally Symes
Britannica. Wielka księga pytań dlaczego
Sally Symes
Kto nigdy nie przebywał z 5-latkiem dłużej niż 5 minut nie zrozumie. A o czym mowa? O ilości pytań, jaką jest w stanie wyrzucić z siebie dziecko w tym wieku😁 Do tego pytania te często należą do bardzo zróżnicowanych kategorii i chyba nie ma osoby, która zdołałaby odpowiedzieć na wszystkie bez zawahania. Na szczęście z myślą o takich rezolutnych dzieciach stworzone zostało specjalne wydanie. Britannica wciąż cieszy się estymą i bez wątpienia można zaufać informacjom w niej zawartym. Wersja dla dzieci dodatkowo stworzona jest w taki sposób, aby przystępnie i prosto odpowiadać na najbardziej skomplikowane pytania. Powiem Wam, że początkowo byłam sceptyczna, myśląc, że Ola raz przejrzy książkę i więcej do niej nie wróci. Jak to często bywa z encyklopediami... Ale tak się nie stało! Moim zdaniem wpływ na to ma kilka czynników: ➡️ duże, realistyczne zdjęcia i ilustracje, które przyciągają wzrok ➡️poruszane problemy wyjaśnione są w dosłownie kilku zdaniach, więc dziecko, które opanowuje umiejętność czytania jest w stanie samo przeczytać pojedynczy paragraf ➡️wybrane zagadnienia należą do tych, które faktycznie interesują dzieci w przedziale wiekowym 5-8 lat ➡️duża ilość dodatkowych ciekawostek (jak wiadomo ciekawostki najlepiej zapadają w pamięć 🧠) 📔Podsumowując, "Wielka Księga..." to doskonały pomysł na książkę dla dziecka, które zadaje mnóstwo pytań, jest ciekawe świata, próbuje samo znaleźć odpowiedzi. Ale nie tylko. Jeśli chcesz w maluchu rozbudzić zainteresowanie różnymi zjawiskami, to ta pozycja również będzie doskonałym wsparciem dla Was.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki Małgorzata Strzałkowska
Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki
Małgorzata Strzałkowska Joanna Kencka
"Wietrzyk wieje, brzęczą pszczoły, w górze ptaszek trele śpiewa, a tu - łąka ogromniasta, od stóp chyba aż do nieba!" 💚 Wybierzmy się dzisiaj na wyprawę na łąkę 💚 Cudowny, kolorowy ekosystem, który nieustannie zachwyca 🌼 A jeśli chcecie bliżej poznać mieszkańców łąki, jej roślinność i klimat, koniecznie zajrzyjcie do książki "Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki" 📖 Znajdziecie w niej mnóstwo ciekawostek na temat życia, jakie się toczy na łące. Czy wiedzieliscie, że mniszek i mlecz to dwie rośliny? Albo, że istnieje roślina, która kiedyś była stosowana jako okłady na rany? Czy też, że istnieje roślina, która ma w sobie aż 10000 nasion? Albo jakiej rośliny boją się kleszcze? Który zwierz klekocze, który rechocze, a który jest zmorą ogrodników? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w najpiękniejszej książce świata! Przyroda sama w sobie jest przepiękna, pełna cudów, uroku, ale dzięki takim pozycjom staje się jeszcze doskonalsza 💚 "Łąka" to wartościowa książka, napisana prostym językiem. Wierszowane opowieści o roślinach i zwierzętach przeplatane są notatkami naukowymi, a także wstawkami małych, psotnych krasnali 💚 A to wszystko w towarzystwie wspaniałych ilustracji, dzięki którym książka staje się prawdziwym dziełem sztuki 💚 Ja jestem nią oczarowana i polecam Wam z całego serca ❤️
oceniła na109 miesięcy temu
Chorowanie Wojciech Grajkowski
Chorowanie
Wojciech Grajkowski Wojciech Stachyra
Rodzina Konikowskich to rodzina taka, jakich wiele... I tak, jak my wszyscy boryka się czasem z różnymi infekcjami... Na najwyższej półce w ich domu znajduje się apteczka, w niej wszystko, co potrzebne, by w sytuacji kryzysowej zadbać o swoje zdrowie 🏠 Syn państwa Konikowskich, Damian, zachorował! Boli go ucho, rozwinął się w nim stan zapalny👂Apteczka natychmiast wyruszyła na pomoc! Termometr dokładnie zbadał temperaturę, Syrop pomógł obniżyć gorączkę, a Antybiotyk rozprawił się z niechcianymi bakteriami. Może już o tym wiecie, a może nie, w organizmie dziecka podczas infekcji toczy się walka. Białe krwinki nieustannie walczą z bakteriami, które atakują nasz organizm! A co z wirusami? Przekonała się o tym Rozalka, która pewnego ranka obudziła się z bólem gardła. Tym razem do ataku ruszył wirus, a jego antybiotykiem nie da się wyleczyć! Podczas infekcji wirusowej dziewczynka dowiedziała się, jak postępować, aby nie zarażać wszystkich wokół. "Chorowanie" to książka, która powinna znaleźć się w każdej domowej bibliotece i apteczce też 📖 Dzieci dowiedzą się dzięki niej, jak organizm walczy z chorobami, ale też, co to alergia czy szczepienie. Autor w prosty sposób wyjaśnia trudne medyczne zagadnienia. Dzięki temu czytanie tej pozycji jest przyjemnością! Jest to świetna książka na czas choroby. Pokazuje też, że każdy z nas się z czymś zmaga, ale są sposoby, by sobie poradzić z niechcianą infekcją. Oprócz świetnej treści, jestem zachwycona ilustracjami 🎨 Coś wspaniałego! Rewelacyjnie oddają to, co dzieje się w naszym organizmie podczas choroby oraz samopoczucie bohaterów. Polecam Wam tę książkę z całego serca ❤️
oceniła na1010 miesięcy temu
Astrid i Kosmiczni Kadeci. Atak Kosmoślimaków Alex T. Smith
Astrid i Kosmiczni Kadeci. Atak Kosmoślimaków
Alex T. Smith
Zapraszam na swój IG: https://www.instagram.com/ela_cotusieczyta/ Pimp Pimp! Pojazd kosmiczny wylądował! Astrid i jej nieziemska załoga gotowi są do pracy kosmicznych kadetów! Wsiadajcie na pokład! 🛸 Astrid to 6-letnia istota ludzka, która o północy wkłada swój kosmiczny skafander i za pomocą kapsuły Międzygalaktycznego Transportera (tłumacząc na ludzki: szafy) odlatuje w przestworza. Czekają tam na nią: Beryl - słodki wielkolud, Profesor Kwakier - pasjonat i wynalazca (w zasadzie tylko pasjonat :P) oraz Zoink, który jest Zoinkiem i jest uroczy. Przed kadetami wyjątkowa kosmiczna misja - uporządkowanie ogromu śmieci, które znajdują się na obrzeżu Drogi Mlecznej. Misja choć wydaje się banalna, okazuje się nieco bardziej skomplikowana, a robi się z niej nieco inna misja, gdy nasi bohaterowie dostają pilny telefon z prośbą o pomoc od Flory Mulcz, której astrofle zagrożone są pożarciem przez kosmoślimaki! Wielkie (a z czasem jeszcze większe) ślimaki wprost uwielbiają astrofle! Żadna misja jednak nie jest niemożliwa do wykonania, gdy ma się tak świetny zespół! Dzięki współpracy, nasi bohaterowie, choć z nieukrywanym trudem, pomagają Florze Mulcz ale aleee... co ze śmieciami z Drogi Mlecznej? Nie zgadniecie, jaki odkurzacz zajmie się tą śmierdzącą robotą :) Alex T. Smith to genialny twórca literatury dziecięcej, który potrafi rozpalić w dzieciach miłość do czytania! Nic dziwnego, gdy mamy do czynienia z książką o zabawnej fabule, pełnej ilustracji, którą czyta się lekko, szybko a po jej zakończeniu od razu chcemy więcej! Na szczęście "więcej" już w przygotowaniu! To była fantastyczna, kosmiczna przygoda!
ela_cotusieczyta - awatar ela_cotusieczyta
oceniła na88 miesięcy temu
Ciekawe... co robią strażacy i strażaczki Magdalena Koźlicka
Ciekawe... co robią strażacy i strażaczki
Magdalena Koźlicka
Książka Magdaleny Koźlickiej „Co robią strażacy i strażaczki” wydana przez Naszą Księgarnię, to wyjątkowa pozycja, która w przystępny sposób przedstawia rzeczywistość służby pożarniczej ukazując ją z perspektywy zarówno zawodowej, jak i etycznej. Zawód strażaka, choć powszechnie kojarzony z gaszeniem pożarów, to w rzeczywistości znacznie bardziej złożona profesja, wymagająca odwagi i wszechstronnych umiejętności oraz ogromnego zaangażowania. Autorka prowadzi młodego czytelnika przez różnorodne aspekty pracy strażaków i strażaczek, ukazując ich jako niezastąpionych ratowników w sytuacjach kryzysowych. Strażacy to profesjonaliści działający na wielu frontach – od specjalistycznych akcji ratowniczych po precyzyjne działania poszukiwawcze w ekstremalnych warunkach. Autorka wnikliwie prezentuje codzienne obowiązki strażaków - ćwiczenia fizyczne, szkolenia czy konserwacja sprzętu, podkreślając ich profesjonalizm i gotowość do działania w każdej chwili. Dzięki szczegółowym opisom oraz ciekawym ilustracjom, dzieci mają możliwość zapoznania się z zasadami funkcjonowania jednostki Państwowej Straży Pożarnej, przyswojenia fundamentalnych zasad udzielania pierwszej pomocy oraz zachowania w obliczu niebezpieczeństwa, np. podczas pożaru. Solidne kartonowe strony, duży format i doskonała jakość ilustracji sprawiają, że publikacja jest trwała i atrakcyjna wizualnie. Każda rozkładówka tętni życiem, odtwarzając sceny pełne dynamiki i emocji, które przyciągają uwagę i pobudzają wyobraźnię małych czytelników. Dodatkowe elementy aktywizujące – pytania, zadania czy liczenie przedmiotów ukrytych na ilustracjach – sprawiają, że lektura staje się interaktywną zabawą, angażującą dzieci w sposób, który rozwija umiejętności analityczne i spostrzegawczość. „Co robią strażacy i strażaczki” Magdaleny Koźlickiej to znakomita pozycja literacka, która łączy w sobie wartości edukacyjne, społeczne i estetyczne. Książka przybliża dzieciom codzienną pracę strażaków rozwija ich świadomość na temat ról społecznych i odpowiedzialności. To publikacja, która powinna znaleźć się w bibliotece każdego dziecka, inspirując je do myślenia o przyszłości pełnej możliwości i wyzwań, niezależnie od płci.
Czytajibaw - awatar Czytajibaw

Cytaty z książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych

Dodaj cytat z książki Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych