ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Zaklęta królowa

- komiksy
- Hooky (tom 3)
- 2024-06-19
- 2024-06-19
- Jacek Konieczny
Hooky to wciągająca, pełna zaklęć seria, która powstała na podstawie uwielbianej przez czytelników historii opublikowanej przez webtoon, popularną aplikację komiksową.
Ekscytujące zakończenie bestsellerowej serii Hooky!
Mijają trzy lata od ostatnich wydarzeń. Nikt do końca nie wie, co dzieje się z Dorianem ani co dolega Dani. Księżniczka Monika, książę William oraz Damien i Nico próbują trzymać w ryzach królestwo po śmierci króla, a jednocześnie ocalić rodzeństwo. Gdy w końcu Dorian odnajduje się cały i zdrowy, wszyscy stawiają sobie za cel zdjęcie z Dani tajemniczej klątwy, która sprawia, że nie jest sobą. Podczas tej misji przyjaźnie zostają wystawione na próbę, rozkwitają romanse, a przeszłość kryje klucz do ich przyszłości.
Dorian, Dani oraz wszystkie czarownice i niemagowie w królestwie muszą raz na zawsze zdecydować, kim będą i czy wykorzystają swoją moc i wpływy w dobrym celu.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kup Zaklęta królowa w ulubionej księgarnii
Oceny książki Zaklęta królowa
98 użytkowników ma tytuł Zaklęta królowa na półkach głównych- Przeczytane 55
- Komiks 5
- 2024 4
- 2026 3
- W mojej biblioteczce 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaklęta królowa
Książka była bardzo fajna obrazki jakie są w tym komiksie są prześliczne i mają super styl polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie przykro opuszczać tak ciekawy świat i cudownych bohaterów, będzie mi brakować doświadczenia tego po raz pierwszy. Już zaczynam tęsknić za nimi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Hooky" to jedna z najlepszych serii komiksowych, jakie dane mi było przeczytać! Spodoba się zarówno dzieciom, nastolatkom, jak i dorosłym, którzy nie wyrośli z magii.
Trzeci tom utrzymuje poziom poprzednich części. Bohaterowie podrośli i historia stała się też bardziej poważna i mroczna, mimo to nie brakuje w niej wielu pozytywnych aspektów. I choć po zamknięciu książki zrobiło mi się żal, że to już koniec całej przygody, to jednak było to bardzo dobre zakończenie :)
I tylko minusem był dla mnie książę William, strasznie mu brakowało jakiegokolwiek charakteru.
Mam nadzieję, że wydawnictwo Wilga zdecyduje się wydać również drugi komiks autorki, "Marionettę", który za rok ma się pojawić za granicą w wersji papierowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom utrzymuje poziom poprzednich części. Bohaterowie podrośli i historia stała się też bardziej poważna i mroczna, mimo to nie brakuje w niej wielu pozytywnych aspektów. I choć po zamknięciu książki...
Komiks zaskakuje już od pierwszych stron, ponieważ następuje przeskok czasowy o… trzy lata! Co oznacza, że główni bohaterowie mają już po 16–18 lat! Na początku myślałam, że będzie mi to przeszkadzać i się do tego nie przyzwyczaję. Okazało się, że było dokładnie na odwrót. Znakomicie czytało mi się o perypetiach starszych bohaterów, którzy nie zachowywali się już (przeważnie) jak małe dzieci. A tych perypetii było bardzo dużo. Akcja nie zwalniała ani na moment, ale tym razem wszystko wydawało się o wiele bardziej poukładane, bez dziwnych przeskoków co kilka stron, przez co prościej było odnaleźć się w fabule.
To był też zdecydowanie najbardziej wciągający tom. I to nie tylko ze względu na zasuwającą akcję, ale też z powodu relacji pomiędzy bohaterami, które bardzo się od tego pierwszego tomu pokomplikowały.
Ilość emocji zafundowanych przez autorkę sprawiła, że ogromnie wczułam się w to co czytałam i kibicowałam bohaterom, żeby wszystko dobrze się ułożyło. Wielokrotnie szczerzyłam się do książki i cieszyłam razem z postaciami😂.
Widać, że autorka przeszła niezły progres w tworzeniu komiksów i z chęcią przeczytałabym coś od niej w przyszłości😍.
Jedną, jedyną rzeczą, do której chciałabym się odrobinę przyczepić, jest moment odczarowania Dani. Niby wszystko się zgadzało, ale liczyłam na coś bardziej spektakularnego niż widok kolorowych kapeluszy, bez urazy, bo to tylko moje zdanie.
Ogólnie rzecz biorąc, była to chyba najfajniejsza komiksowa seria, którą udało mi się przeczytać w tym roku (nie licząc oczywiście Kaczorów Donaldów, bo one są poza skalą🔝🔝) i będę ją wam polecała, bo naprawdę jest warta dużego rozgłosu!
Czytajcie koniecznie, nawet jak do tej pory twierdziliście, że komiksy to nie dla was!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRECENZJA MOŻE ZAWIERAĆ SPOILERY POPRZEDNICH CZĘŚCI
To już niestety ostatni tom tej świetnej graficznej powieści. Zaczyna się niespodziewanie. 3 lata po wcześniejszych wydarzeniach. Nikt do końca nie wie co się stało. Dani wydaje się normalna. Jednak ta iluzja bardzo szybko się kończy. Miasteczko jest zniszczone, a ludzie robią co mogą, by je odbudować. Dani nadal jest zaklęta, a w tym wszystkim towarzyszy jej Nico. To jest tak bardzo urocze! Ona go nie słyszy, a on przez te 3 lata jest przy niej. Wszystko powoli się układa. Księżniczkę czeka ślub, który może pomóc pogodzić wiedźmy z ludźmi. Chociaż czy to jest potrzebne? Grupa poszukiwawcza nadal nie znalazła Doriana. Przemyka im przez myśl, że może nie żyć. Jednak pewnego dnia go znajdują i akcja zmienia się dynamicznie...
Kochani! Ta książka niby jest dla dzieci. I mogłaby się im spodobać. Jednak ja dostrzegam mnóstwo innych rzeczy. Oddanie, poświęcenie, miłość, kłamstwo, rozpacz. Cały wachlarz emocji! Nie polecam czytania jej w miejscach publicznych, bo sama ( chociaż czytałam w domu ) nie mogłam opanować moich reakcji, co spowodowało bliskie spotkanie z poduszką siostry. Nie popełniajcie mojego błędu. Ale książkę czytajcie!!
RECENZJA MOŻE ZAWIERAĆ SPOILERY POPRZEDNICH CZĘŚCI
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już niestety ostatni tom tej świetnej graficznej powieści. Zaczyna się niespodziewanie. 3 lata po wcześniejszych wydarzeniach. Nikt do końca nie wie co się stało. Dani wydaje się normalna. Jednak ta iluzja bardzo szybko się kończy. Miasteczko jest zniszczone, a ludzie robią co mogą, by je odbudować. Dani nadal jest...
Jaka jest Wasza ulubioną czarownica występująca w popkulturze? 🐀🦇
I zanim wszyscy powiecie, że Hermiona to zastanówcie się! Mam wrażenie, że w popkulturze mało zakorzeniło się dotychczas czarownic takich, że mówicie imię i wszyscy wiedzą skąd są. Tak jest chyba tylko z Sabriną i właśnie Hermioną, gdybyśmy wszyscy poszli do familiady byłoby nam ciężko zdobyć inne punkty 🤣
Niemniej u mnie do tego grona dołącza komiks "Hooky", klimat, humor i kreska po prostu mnie miażdżą i chętnie będę wracać z maratonami do tej serii (są mega obszerne, zasługują na maraton i są już 3 tomy!) co jesień! 🍁
Szkoda mi bardzo, że tak mało mówi się o tej serii, bo jest naprawdę warto waszej uwagi!
Jaka jest Wasza ulubioną czarownica występująca w popkulturze? 🐀🦇
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI zanim wszyscy powiecie, że Hermiona to zastanówcie się! Mam wrażenie, że w popkulturze mało zakorzeniło się dotychczas czarownic takich, że mówicie imię i wszyscy wiedzą skąd są. Tak jest chyba tylko z Sabriną i właśnie Hermioną, gdybyśmy wszyscy poszli do familiady byłoby nam ciężko zdobyć inne punkty...
Nie widzę jak mogę zgłosić błąd w informacjach o książce, więc piszę tu. Ilość stron wynosi 400, nie 104.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowne zwieńczenie serii - tego nie da się opisać, to trzeba przeczytać! ♥
Cudowne zwieńczenie serii - tego nie da się opisać, to trzeba przeczytać! ♥
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHooky to seria, który wciąga od pierwszych stron, zaklęcia, różdżki, królestwo, szkoła magii, przygody, przyjaciele… Czego chcieć więcej? Przecież to brzmi jak idealna książka, do której można się przenieść i przeżyć przygodę życia razem z bohaterami.
Historię śledzimy z perspektywy każdego, co umożliwia czytelnikowi odczucie ich zachowania. Bohaterowie z każdą stroną podejmują coraz to bardziej świadome decyzje. W tej części wszystko musi wrócić do normy i bohaterowie tak też do tego dążą. Gdy widziałam te wszystkie ilustracje dotyczące rodzeństwa - po prostu przepadłam - tak bardzo były one świetnie przedstawione. W tej części na samym początku nikt nie wie co dzieje się z rodzeństwem, co doprowadza do tego, że skupiamy się na księżniczce Monice i księciu Williamie, Nico i na całej reszcie grupy. Muszą utrzymać królestwo w ładzie i zmierzyć się z niejednym wyzwaniem, ale najważniejsze dla nich, to odnalezienie Doriana i pomoc rodzeństwu w przełamaniu klątwy.
III tom to zdecydowanie jedna z lepszych części tej serii, części, która daje czytelnikowi niezmiernie wielki kubeł emocji. Zdecydowanie podoba mi się dobór bohaterów do siebie, jeśli chodzi o miłości. Mam wrażenie, że każdy, kto się ze sobą związał, lub dzieje się coś między nimi, tak bardzo do siebie pasują.
W tym komiksie da się przeżyć wszystko jednocześnie. Smutek, radość, niepokój, strach… Autorka zdecydowanie potrafi przekazać emocje panujące w książce.
𝕎𝕤𝕡𝕠́𝕝̷𝕡𝕣𝕒𝕔𝕒: Wydawnictwo Wilga
𝕀𝕟𝕤𝕥𝕒𝕘𝕣𝕒𝕞: ebuk.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistorię śledzimy z perspektywy każdego, co umożliwia czytelnikowi odczucie ich zachowania. Bohaterowie z każdą stroną...
Trzecia część Hooky to zdecydowanie największy rollercoaster emocji. Na niej jednoczenie płakałam z wzruszenia, czułam miłość, strach i smutek. Jestem ogromną fanką tego, jak zakończyła się historia oraz shipów i par, które powstały. Przysięgam mam wrażenie że się rumieniłam na niektórych momentach. Jednakże nie było tak kolorowo, ponieważ przez niektóre momenty dosłownie nie mogłam patrzeć na tę książkę. Autorka widocznie bardzo lubi gdy czytelnik odczuwa pełną gamę emocji. Bohaterzy w tej części dorośli i zdecydowanie widać tą zmianę w zachowaniu (chociaż cechy z ich dzieciństwa również zostały zachowane przez co czujemy się do nich równie przywiązani).