Flavio

- literatura obyczajowa, romans
- Mroczni Mężczyzni (tom 4)
- 2024-08-12
- 2024-08-12
Finałowy i najbardziej wyczekiwany tom serii „Mroczni mężczyźni”. Wisienka na słodko – gorzkim torcie, którego chce się smakować więcej, i więcej nie mając dość.
Flavio od samego początku nie ma lekko. Podąża ścieżką, którą wskazał mu ojciec, a ta usłana jest krwią wrogów i zdrajców rodziny Esposito przez, których uważany jest za krwiożerczą bestię. Jest w tym sporo prawdy, ale tylko najbliżsi znają jego prawdziwą naturę. Mimo że stara się, aby wszyscy uważali go za lekkoducha, bawidamka i wiecznego chłopca nie da się zaprzeczyć, że na pierwszym miejscu stawia rodzinę. Wielokrotnie udowodnił swoją lojalność wobec siostry, czy brata, który jest również jego capo.
Kiedy na jego drodze staje młodziutka Camilla Ferrante obiecuje, że jej nie skrzywdzi, a ona z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu mu ufa. Ich małżeństwo jest aranżowane, ale oboje dokładają starań, żeby ono nie było tylko przykrym obowiązkiem. Młodzi poznają się powoli, a więź, która zawiązuje się między nimi jest piękna i nierozerwalna. Ale, czy tak będzie zawsze? Czy demony, które nawiedzają mężczyznę nie odsuną ich od siebie?
Co się musi wydarzyć, aby Flavio odzyskał spokój ducha? Na jakie kroki zdecyduje się Camilla, żeby ratować męża i czy jej się to uda?
Przed głównymi bohaterami stoją trudne wybory i jeszcze trudniejsze decyzje, które odbiją się na ich najbliższych, a oni sami będą żyć ze świadomością krzywdy jaką im wyrządzili.
Kup Flavio w ulubionej księgarni
- Mafia 2
- Tajemnice z przeszłaści 1
- 52 książki 2024 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Flavio
Tak, zdecydowanie Flavio jest taką "wisienką na torcie". Tak napisała autorka. Porwała mnie w świat Camilli i jej dobra. Trochę mało mafii było w tej części ale chodziło o inny problem. Najbardziej lekka 🤫 to napewno nie erotyk tylko romans. Bardzo daleko odbiegający od Gino. Ale przyznam że podobała mi się ta seria jako całość. Gdybym miała wybrać któregoś mężczyznę to był by to Damiano a kobieta Sofia. Ale polecam wszystkie cztery części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodoba mi się ta książka. Główna bohaterka była na początku osobą na pozór bez kręgosłupa, jednak odzyskiwała go w dalszej części książki. Co dziwne matka przygotowywała córkę do bycia żoną ale nie przygotowała ją na noc poślubną. Koniec był nie spodziewany. Polecam 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'- -Tylko ty trzymałaś mnie przy życiu. Wcześniej uważałem, że nie grozi mi samobójstwo, ale nachodziły mnie takie myśli, że jak ze sobą skończę, będziesz mogła wrócić do rodziny i będzie ci lepiej beze mnie.
– Wiem, sole. – Przymyka powieki, aby się nie rozpłakać. – Tak bardzo cię kocham. Jesteś moim życiem ,moim tlenem. Bez ciebie nie istnieję .
– A ja bez ciebie – wyznaję wzruszona i przytulam się do niego, pragnąc nigdy nie opuszczać jego ramion. Jest mi w nich tak dobrze i przedewszystkim bezpiecznie.
Z nadzieją patrzę w przyszłość i wiem, że wychowamy naszego syna w miłości, a mafię będzie widział tylko w filmach, oczywiście gdy będzie starszy. Dla niego to będzie fikcja, my też z czasem zapomnimy o jej istnieniu. -'
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to– Flavio… – Głos mi się łamie, a łzy ściekają po policzkach. – Nie mogłabym żyć bez ciebie. Moje serce pękłoby na milion kawałków.
– Wiem, sole. – Przymyka powieki,...
Najbardziej zaskakująca z przeczytanych części o mrocznych mężczyznach. Oczywiście to pozytywne odczucia, bo autorka włożyła w tą historię mnóstwo emocji. Pomysł bardzo odważny. Ale , kto jak nie Flavio zasługiwał na oryginalną powieść.?
Flavio Espocito w strukturach bostońskiej mafii nie był tylko bratem capo. Wychowano go, wyszkolono na egzekutora. Ulubiony brat i przyjaciel w jednym. Nigdy nikogo nie zostawił w potrzebie. Po cichu działał, wspierał i dodawał sił. Ale najtwardszy człowiek ma swoje słabości. Jakie miał Flavio?
Camilla Ferrante urodziła się, by zostać żoną wysoko postawionego członka organizacji. Nie znała zwyczajnego życia nastolatki. Wychowano ją w zamknięciu, pod nadzorem.
Flavio okazał się zupełnie innym człowiekiem, niż przewidziała. Tylko, czy to nie chwilowa maska?
Ich wspólne życie okazało się zarazem cudowną podróżą, jak i trudną wędrówką. Najważniejsze, by szli w tym samym kierunku .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFlavio Espocito w strukturach bostońskiej mafii nie był tylko bratem capo. Wychowano go, wyszkolono na egzekutora. Ulubiony brat i...
Masakra ile można rozwodzić się nad kwestią dziewictwa? Przez 2/3 książki dostajemy historię o cnotce, która boi się bólu związanego z seksem, nie ma własnego zdania i daje się wszystkim po kolei sterować jak bezmózgą kukiełką by w "kulminacyjnym " punkcie sprowadzić jej przeżycie do paru zdań i zera emocji... porażka.
A On? Na początku ma sie wrażenie, że będzie to facet z krwi i kości wychowany w mafii a po ślubie dostajemy słodkiego misiaczka, cierpliwie czekającego jak jego małżonka raczy okazać łaskę i oddać mu się w pełni.
Podsumowując, w tej książce nic się nie dzieje poza rozwodzeniem się nad "wianuszkiem" i jeżdżeniem do schroniska dla bezdomnych a postać Jen jest tak wyniosła, prymitywna i irytująca, że w ogóle nie żałuje, że nie sięgnęłam po książkę z historią jej i Gina.
Jedyną fajną postacią była nastoletnia Luna, która miała odrobinę charakteru i nie była mdła jak reszta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA On? Na początku ma sie wrażenie, że będzie to facet z...
Finałowy tom Mrocznych mężczyzn na który czekałam z niecierpliwością. W tej części autorka przedstawia nam Flavia. Mężczyzna nie miał lekkiego życia, które usłane jest krwią i zdrajcami mafijnej rodziny. Każdy uważa go za lekkoducha i bawidamka. Czy tak jest?
Młodziutka Camilla musi poślubić Flavia, któremu została obiecana. Mężczyzna obiecuje, że jej nie skrzywdzi. Młodzi dokładają wszelkich starań aby to małżeństwo funkcjonowało. Jednak demony, które są uśpione głęboko w zakamarkach duszy Flavia dają o sobie znać wtedy nie jest kolorowo.
Aranżowane małżeństwo, strach przed nieznanym oraz demony przeszłości, to tylko przedsmak tego co tu znajdziecie. Samej mafii w tej części jest jak na lekarstwo, tu autorka skupiła się bardziej na budowaniu relacji między bohaterami. Młodziutka Camilla zostaje rzucona na głęboką wodę, wytresowana przez matkę na idealną żonę. Nie ma swojego zdania, boi się wyrazić swoją opinię, jest bardzo nieporadna. Flavio chuchał i dmuchał na Camillę, a ich zbliżenia.... Strasznie działała mi na nerwy, niestety nie polubiłyśmy się. Żona Gina i siostra Camilli dodawały barw całej historii. Flavio wiadomo chronił tego co jest jego, pan i władca. Jednak dziewczyna potrafiła go podejść i uprosić chociażby o pracę w schronisku dla bezdomnych. Zakończenie to istne szaleństwo. Tam dopiero zaczęło się dziać. Byłam bardzo zaskoczona. Czym? Sami się przekonajcie. Moim zdaniem ta część jest najsłabsza mimo tego historię bardzo lekko i szybko się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodziutka Camilla musi poślubić Flavia, któremu została obiecana. Mężczyzna obiecuje, że jej nie skrzywdzi....
To moje kolejne spotkanie z twórczością autorki. Książka "Flavio" jest romansem mafijnym i czwartym, zarazem ostatnim tomem serii "Mroczni mężczyźni" i chociaż każda część opowiada o innej parze bohaterów to książki te najlepiej czytać w odpowiedniej kolejności żeby zrozumieć wszelkie zależności oraz ciąg przyczynowo - skutkowy wszystkich wydarzeń. We "Flavio" znajdziemy motyw aranżowanego małżeństwa. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki i przyjemny co sprawia, że książkę czyta się w zawrotnym tempie. Ja pochłonęłam ją w jedno popołudnie i nie odłożyłam póki nie przeczytałam ostatniego zdania. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana, dopracowana i bardzo dobrze poprowadzona. Bohaterowie natomiast, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w świetny sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje wady i zalety, borykają się z różnymi dylematami, problemami, tak jak my popełniają błędy czy postępują pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w wielu przypadkach, podzielając podobne bolączki. Historia została przedstawiona z perspektywy obojga postaci co pozwoliło mi lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się mierzą, mogłam dowiedzieć się jakie wydarzenia z przeszłości wpłynęły na ich obecne życie, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Flavia miałam okazję poznać we wcześniejszych częściach serii i już wtedy bardzo zaintrygował mnie ten młody mężczyzna i bardzo chciałam poznać jego historię. Od samego początku zaskarbił on sobie moją sympatię i bardzo mu kibicowałam. Zaimponowało mi to, że mężczyzna był naprawdę w stanie wiele zrobić i poświęcić dla swojej rodziny. Camillę również od samego początku polubiłam, początkowo trochę współczułam jej sytuacji z jaką musiała się zmierzyć, a mianowicie mowa o aranżowanym małżeństwie. Jednak młoda kobieta naprawdę świetnie się w tym odnalazła, podeszła do tego dość spokojnie, bez zbędnych nerwów, a wszystko za sprawą Flavia, który obdarzył Camillę szacunkiem i nie zmuszał jej do niczego. Ich relacja została w naprawdę piękny sposób zaprezentowana, wszystko toczyło się swoim rytmem, pozwalając Czytelnikowi skupić się na gestach, słowach i odczuciach towarzyszących głównym postaciom. Ogromnie podobały mi się momenty kiedy bohaterowie otwierali się przed sobą, troszczyli się o siebie nawzajem, traktowali się na równi. Ta część w porównaniu do poprzednich zawiera zdecydowanie mniej takich typowo mafijnych porachunków, brutalnych momentów. Tutaj mam wrażenie, że autorka zdecydowanie bardziej skupiła się na aspekcie uczuciowym bohaterów, co uznaje za duży plus tej powieści. Ważna rolę odgrywają oczywiście postaci drugoplanowe, mowa o rodzeństwie i bliskich Flavia oraz Camilli. Wprowadzają oni do tej historii wiele zamieszania, dostarczając zarówno samych głównym postaciom jak i Czytelnikowi wielu emocji i wrażeń. Cieszę się, że mogłam dowiedzieć się co słychać u bohaterów poprzednich części, którzy całkowicie skradli moje serce. Muszę przyznać, że autorka naprawdę umiejętnie zbudowała tutaj napięcie... pod koniec ciężko było przewidzieć jak ta historia się potoczy. Nie spodziewałam się aż takich zwrotów akcji, nie spodziewałam się takich łez, których nie byłam w stanie przez dłuższy czas opanować... "Flavio" to emocjonująca, miejscami poruszająca i nieprzewidywalna historia, w której bohaterowie zmuszeni są do podejmowania naprawdę trudnych wyborów, które zaważą nie tylko na życiu ich samych, ale także na życiu ich bliskich. Cudownie spędziłam czas z tą książką i żałuję, że to już koniec przygody z "mrocznymi mężczyznami". Czekam jednak na kolejne powieści spod pióra autorki! Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już ostatni finałowy tom serii #mrocznimężczyźn. W tej części poznajemy Flavia, najbardziej wyczekiwanego mrocznego mężczyznę. Poznaliśmy go w poprzednich częściach i już wtedy dał się poznać jako flirciarz, który skacze z kwiatka na kwiatek, ale zawsze był pomocny dla rodziny i dla niej był w stanie zrobić wszystko. Gdy dochodzi do aranżowanego małżeństwa z Camillą, jest jej wierny i oddamy, szanuje ją, ale nie jest w stanie zaoferować nic więcej. Czy na pewno?
Camilla to kobieta, która została wychowana przez matkę na przykładną żonę. Całe życie żyła pod dyktando rodziców, nie może podjąć sama decyzji, bo zawsze ostatnie zdanie należało do matki. Po ślubie z Flaviem jest zaskoczona, że taj swobodnie może podejmować decyzje i robić to, co pragnie od zawsze. Małżeństwo bardzo ją zmienia, kiedyś szara myszka, teraz pewna siebie kobieta. Na początku kompletnie nie pasowała mi do Flabia, ale z każdą stroną polubiłam ją, a w najważniejszym momencie postawiła wszystko na jedną kartę. Czy warto było?
Flavio żyjąc od zawsze w rodzinie mafijnej jest narażony na stres, a teraz gdy obiecał chronić Camille problemów jest jeszcze więcej. Z rodziny mafijnej nigdy się nie odchodzi, a jeżeli się odejdzie to tylko w jeden sposób....
Nie będę ukrywać, że to była wyczekiwana przeze mnie książka. Mój Flavio, ten Flavi, który jest perełką wśród mrocznych mężczyzn.
Czy spodziewałam się takiej fabuły.?
Nie! To było bardzo, bardzo duże pozytywne zaskoczenie. Byłam w szoku, że w taki sposób została poprowadzona historia. Historia, która jest dopracowana od początku do końca i która zawiera wiele zwrotów akcji, które są zaskoczeniem i zmuszają do odłożenia książki, żeby wziąć chusteczki.
Czy rzuciłam książka podczas czytania?
Tak!
Czy autorka mnie (w......a) zdenerwowała?
Czy wybaczyłam?
Tak!
To było moje kolejne spotkanie z twórczością autorki i wiem, że Marta nigdy nie zawiedzie i tym razem też nie zawiodła. Co wyróżnia tę część od poprzednich to, to że zakończenie was zaskoczy. Jest to romans mafijny, w którym wygrywa miłość nie mafia. Romans mafijny, który pokazuje oddanie, zaufanie, wierność i miłość.
To już ostatni finałowy tom serii #mrocznimężczyźn. W tej części poznajemy Flavia, najbardziej wyczekiwanego mrocznego mężczyznę. Poznaliśmy go w poprzednich częściach i już wtedy dał się poznać jako flirciarz, który skacze z kwiatka na kwiatek, ale zawsze był pomocny dla rodziny i dla niej był w stanie zrobić wszystko. Gdy dochodzi do aranżowanego małżeństwa z Camillą,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie jest to jedna z moich ulubionych serii. Na finałowy tom pt:" Flavio" czekałam z niecierpliwością i powiem Wam szczerze, że było warto.
Tytułowy bohater to mężczyzna bardzo przystojny a do tego pewnym siebie i twardo stąpającym po ziemi. Ma swoje zasady którymi się kieruje i nic ani nikt ich nie zmieni. Od samego początku ma wysoko postawioną poprzeczkę i robi wszystko aby podołać postawionym mu zadaniom. Nie ma lekko musi podążać droga wyznaczona przez ojca a ona usłana jest cierpieniem, krwią zdrajców oraz wrogów. Chodź uważają go za bestię, potrafi również okazać serce i lojalność względem rodziny. Sieje postrach wśród innych, a dla najbliższych jest opoką.
Aranżowane małżeństwo z młodziutką i piękną Camillą Ferrante odmieni jego życie. Małżonkowie poznają się powoli a ich relacja zaczyna się zacieśniać z każdym dniem. Mężczyzna obiecał żonie, że jej nie skrzywdzi. Ona z kolei obdarzyła go zaufaniem i staje za nim murem.
Jak wyboista drogę będą musieli pokonać żeby zaznać szczęścia? Los bywa okrutny, a para będzie musiała stawić mu czoła.
O wooow. co tu się zadziało. Marta zadbała żeby czytelnik był zaskakiwany na każdym kroku.
Bohaterowie o których ciężko zapomnieć. Flavio musi porzucić dotychczasowe życie pełne pięknych i chętnych kobiet i dochować wierności kobiecie która ma stać się jego żoną. Może byłoby prościej żeby sam ją sobie wybrał, jednak w świecie w którym rządzi mafia panują inne zasady. Camilla jest mu bardzo oddana, a z czasem mężczyzna pokazuje jej że bycie marionetką w rękach innych nie jest dla niej idealne. Uświadamia jej wartość i pozwala być szczęśliwą. Mimo iż różnią się od siebie całkowicie razem tworzą idealną parę. Demony przeszłości wracają i to Camilla ułatwi ich pokonanie. Z każdym dniem małżonkowie zbliżają się do siebie przez co książka dostarcza nam wielu namiętnych scen. Wartka akcja zaskakuje z każdą kolejną kartką dostarczając ogrom wrażeń. Rollercoaster emocjonalny to mało powiedziane, biorąc pod uwagę co zaserwowała nam autorka.
Multum emocji towarzyszył mi podczas czytania. Były momenty wzruszeń jak również salwy śmiechu. Lekki styl autorki pozwala na przeczytanie pozycji jednym tchem a zakończenie ... petarda. Zdecydowanie Flavio jest wisienką na torcie.
Z pewnością seria zagości na honorowym miejscu i wrócę do niej nie jeden raz.
Jeżeli nie czytaliście jeszcze serii "Mroczni mężczyźni" Marty Zbirowskiej to nie odkładajcie jej na później. Jest warta poświęcenia każdej minuty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowy bohater to mężczyzna bardzo przystojny a do tego pewnym siebie i twardo stąpającym po ziemi. Ma swoje zasady którymi się kieruje i nic ani nikt ich nie zmieni. Od samego początku ma wysoko postawioną poprzeczkę i...
💛Znakomite zakończenie serii na które bardzo czekałam.
💛Idealnie wykreowani bohaterami wraz z demonami zmagającymi się każdego dnia powoduje,że lektura ciągle zaskakuje.Relacje rodzinne,wsparcie od osób nowo poznanych przyczynia się do tego,że czytelnik ciągle jest czymś zaskakiwany.Nie możemy być niczego pewni,bo bohaterowie drugoplanowi dostarczają mnóstwo nieplanowanych zdarzeń.Najbardziej namiesza Jennifer i Gino obok niej!Ta dziewczyna to diablica,którą ciężko poskromić🤭
💛Zarówno Camilla i Flavio potrafili ciągle zaskakiwać.Ich decyzje,sposób radzenia sobie z kłopotami i ich rozwiązywanie niejednokrotnie zaskakują.Dzięki temu są zwroty akcji,które bardzo lubię.A zakończenie???Petarda!Tego nie przewidziałam,że można zakończyć serię z przytupem i na długo zostanie w pamięci💛
💛POLECAM 💛
💛Znakomite zakończenie serii na które bardzo czekałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💛Pomiędzy bohaterami czuć nutę niepewności,bo są skazani na ślub,którego nie chcą.Zostają wrzuceni na głęboką wodę,bo kobieciarz i z@böjc@ będzie skazany na monogamię a dziewczyna na dotąd nieznane doznania.