- reportaż
- 2024-03-27
- 2024-03-27
- 9788366219946
Bartosz Węglarczyk: Z Jonnym spotkaliśmy się kilka lat temu w Warszawie. Zaprzyjaźniliśmy się. Bez przerwy rozmawiamy o wszystkim: o dziewczynach, o jedzeniu, o psach i naprawdę sporo o Donaldzie Trumpie. Zwykle zgadzamy się ze sobą, chociaż nie zawsze. Czasami się kłócimy, zwłaszcza jeżeli chodzi o politykę.
Obaj mocno wierzymy, że rozmowa jest najważniejsza. Niekoniecznie musimy się zgadzać. Ludzie boją się nieznanego. Im lepiej kogoś poznamy, tym większa jest szansa na to, że nie będziemy danego człowieka traktować jako zagrożenia. Ignorancja niszczy świat. Ta książka jest naszą próbą, by go uratować, a przynajmniej małą jego cząstkę.
Obiecaliśmy sobie, że będziemy szczerzy. Jonny odpowiada na wszystkie oczywiste, dziwne i skandaliczne pytania na temat Żydów. Z wielu z nich obaj się śmiejemy. Wiemy, że ludzie czasami boją się pytać o pewne sprawy, dlatego postanowiliśmy sami zadać wszystkie mądre i głupie pytania w waszym imieniu. Zebraliśmy je, ułożyliśmy w listę i zaczęliśmy po kolei na nie odpowiadać. Bez żadnych uników.
Nie zamierzamy reprezentować nikogo poza nami. To jest szczera prawda, nasza szczera prawda, ale nie musi to być wasza prawda.
Dopóki komunikujemy się ze sobą, świat ma szansę stać się nieco lepszym miejscem do życia.
Kup Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Żydach, ale za bardzo baliście się zapytać w ulubionej księgarni
Oceny książki Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Żydach, ale za bardzo baliście się zapytać
228 użytkowników ma tytuł Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Żydach, ale za bardzo baliście się zapytać na półkach głównych- Przeczytane 149
- 2024 15
- Reportaż 4
- Legimi 3
- 2025 2
- Storytel 2
Cytaty z książki Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Żydach, ale za bardzo baliście się zapytać
JD: (...) Nasłuchałem się o Polakach, że tylko czekali na wyprowadzenie się Żydów, aby dostać się do ich domów i wykraść wszystko co się dało; że Polacy byli strażnikami w obozach koncentracyjnych, że wydawali Żydów.
(..)
BW: Tak to wygląda, ponieważ Polska nie opowiedziała światu swojej historii?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Żydach, ale za bardzo baliście się zapytać
Ciekawa. Natomiast bardzo irytujący B. Węglarczyk jako lektor
Ciekawa. Natomiast bardzo irytujący B. Węglarczyk jako lektor
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFatalna. Jedyny wniosek, który wynika z przeczytania tej książki to fakt, że Żydzi to jedyny słuszny naród i tylko on ma rację, wszyscy inni się mylą i są antysemitami. Okropne. Pierwszy raz spotkałem się z postacią Jonnego Danielsa i jest osobą, której nie chciałbym poznać w swoim życiu. Przebija to z każdego zdania, które wypowiada. Książka działa na dużą niekorzyść narodu izraelskiego tworząc i pogłębiając jego negatywny obraz.
Fatalna. Jedyny wniosek, który wynika z przeczytania tej książki to fakt, że Żydzi to jedyny słuszny naród i tylko on ma rację, wszyscy inni się mylą i są antysemitami. Okropne. Pierwszy raz spotkałem się z postacią Jonnego Danielsa i jest osobą, której nie chciałbym poznać w swoim życiu. Przebija to z każdego zdania, które wypowiada. Książka działa na dużą niekorzyść...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZero obiektywizmu, unikanie prawdy historycznej i jakiejkolwiek odpowiedzialności . Słowo antysemityzm pada w tej książce setki razy. Z takim nastawieniem i podejściem Jonny Danielsa życzę powodzenia w budowniu dobrych relacji z Polską i innymi państwami , bo dla niego jedynie Donald Trump jest jedynym , który rozumie Izrael .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd czego by tu zacząć.... Może od tego, że spodziewałam się czegoś więcej. Wywiad jak wywiad, rozmowa przeprowadzona w dużej poprawności politycznej. Może był taki zamysł może był to strach. Tematy ważne tematy znane tematy nielubiane przez obie strony. Odnoszę jednak wrażenie że w wielu sprawach zwłaszcza tych niewygodnych tą ucieczka, tak nazwę to ucieczka i spłyceniem nie pomaga w zrozumieniu. Jestem za poznaniem się lepiej i bardziej. Nie mówię tej książce nie bo jest ona ważna, gdzieś jest tym wyciągnięciem ręki i zaproszeniem do rozmowy i poznania... Czekam na więcej😉
Od czego by tu zacząć.... Może od tego, że spodziewałam się czegoś więcej. Wywiad jak wywiad, rozmowa przeprowadzona w dużej poprawności politycznej. Może był taki zamysł może był to strach. Tematy ważne tematy znane tematy nielubiane przez obie strony. Odnoszę jednak wrażenie że w wielu sprawach zwłaszcza tych niewygodnych tą ucieczka, tak nazwę to ucieczka i spłyceniem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo nieporządny wywiad. Usiedli, nagrali, transkrybowali. Brakuje redakcji. Liczne zdania są niezrozumiałe. Niektóre wnioski są z gruntu błędne. Np. na jednej z ostatnich stron autorzy od wniosku, że namalowanie swastyki na murze synagogi jest antysemityzmem płynnie przechodzą do wniosku, że namalowanie swastyki na murze polskiej ambasady polskiej w Izraelu też jest antysemityzmem...
Książka zawiera szereg ciekawych informacji, ale język mi nie odpowiadał.
Bardzo nieporządny wywiad. Usiedli, nagrali, transkrybowali. Brakuje redakcji. Liczne zdania są niezrozumiałe. Niektóre wnioski są z gruntu błędne. Np. na jednej z ostatnich stron autorzy od wniosku, że namalowanie swastyki na murze synagogi jest antysemityzmem płynnie przechodzą do wniosku, że namalowanie swastyki na murze polskiej ambasady polskiej w Izraelu też jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ książki można dowiedzieć się kilku ciekawostek o żydowskich zwyczajach i tradycjach, odrobinę o życiu ortodoksów. Dużo można dowiedzieć się o tym, jakie oblicza może mieć izraelska racja stanu, jakie samousprawiedliwienia mogą towarzyszyć rozmowie z Żydem na temat działań rządu, sytuacji w strefie Gazy czy na zachodnim brzegu. Jakie Żyd ma uprzedzenia i jaki stosunek do uprzedzeń na tle antysemickim. To perspektywa, która rzeczywiście może nieść uzasadnienie dla tytułu książki.
Z książki można dowiedzieć się kilku ciekawostek o żydowskich zwyczajach i tradycjach, odrobinę o życiu ortodoksów. Dużo można dowiedzieć się o tym, jakie oblicza może mieć izraelska racja stanu, jakie samousprawiedliwienia mogą towarzyszyć rozmowie z Żydem na temat działań rządu, sytuacji w strefie Gazy czy na zachodnim brzegu. Jakie Żyd ma uprzedzenia i jaki stosunek do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę słuchałem jako przerywnik i oceniam ją z tej perspektywy na dobrą. Nie wnikam w kompetencje rozmówców (Danielsa nie znam, a Węglarczyk jest kiepskim lektorem) ale poruszono w książce wiele aspektów (religia, przekonania, kultura, seksualność etc.) i wyszła z tego nawet ciekawa rozmów choć z kilkoma rzeczami się z rozmówcą nie zgadzam. Padło w książce sporo ciekawostek o narodzie żydowskim i tak traktuję te książkę, jaki krótką charakterystykę tego narodu.
Książkę słuchałem jako przerywnik i oceniam ją z tej perspektywy na dobrą. Nie wnikam w kompetencje rozmówców (Danielsa nie znam, a Węglarczyk jest kiepskim lektorem) ale poruszono w książce wiele aspektów (religia, przekonania, kultura, seksualność etc.) i wyszła z tego nawet ciekawa rozmów choć z kilkoma rzeczami się z rozmówcą nie zgadzam. Padło w książce sporo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku Bartosz Węglarczyk optuje za ekshumacją w Jedwabnem, krytykuje szefa izraelskiej dyplomacji za słowa o "antysemityzmie wyssanym przez Polaków z mlekiem matki" i przypomina o żydowskich kolaborantach III Rzeszy, aby potem już tylko przytakiwać swojemu rozmówcy. Mamy więc absolutne kłamstwa Jonnego Danielsa, który twierdzi na przykład, że nie ma żydowskich osiedli w środku terenów zamieszkiwanych przez Palestyńczyków.
Właściwie nie ma też większej reakcji Węglarczyka na przekonanie Danielsa o wyjątkowości narodu żydowskiego. Izraelczyk na większość trudnych pytań odpowiada zresztą, że goje są zbyt głupi, żeby to zrozumieć. Aż trudno to komentować.
Poza tym większość tematów jest albo infantylna, albo omówiona na poziomie gimnazjalnego "religioznawstwa".
Na początku Bartosz Węglarczyk optuje za ekshumacją w Jedwabnem, krytykuje szefa izraelskiej dyplomacji za słowa o "antysemityzmie wyssanym przez Polaków z mlekiem matki" i przypomina o żydowskich kolaborantach III Rzeszy, aby potem już tylko przytakiwać swojemu rozmówcy. Mamy więc absolutne kłamstwa Jonnego Danielsa, który twierdzi na przykład, że nie ma żydowskich osiedli...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się mega szybko i gładko, ale tylko dlatego, że książka nie niesie praktycznie żadnej treści i wiedzy.
Nie polecam kupować... strata pieniędzy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo, czego się spodziewacie po książce sądząc po jej tytule, to dużo więcej niż jest w niej zawarte.
Nie polecam kupować... strata pieniędzy.
Rozmowa jest ciekawa, faktycznie można się z niej więcej dowiedzieć, otworzyć na inne zwyczaje. Bardzo zainteresowała mnie część o jedzeniu. Na minus sporo powtórzeń i przekomarzanie się rozmówców, co miało chyba być śmieszne, ale mnie nie bawiło.