Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba

Okładka książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba autora Justyna Bednarek, Anna Salamon, 9788383218090
Okładka książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba
Justyna BednarekAnna Salamon Wydawnictwo: Świetlik literatura dziecięca
literatura dziecięca
2024-03-27
2024-03-27

Kup Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba w ulubionej księgarnii

Oceny książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba

OPINIE i DYSKUSJE o książce Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba

Na półkach: , , , , ,

Książka o wydźwięku religijnym, rozwoju duchowości dla starszych dzieci.
Twarda okładka. Dobry druk, wyrazista czcionka modulowana wielkością oraz zróżnicowaną kolorystyką. Sporo tekstu.
Prawdziwy majstersztyk to ilustracje dzierganych robótek na szydełku , w które wcieliły się postacie świętych, ale też i narratorów. Przepiękne cudeńka, tylko dzięki oddaniu i zaangażowaniu w rękodzieło artystyczne Anny Salomon. Dla samych ilustracji warto wziąć książeczkę do ręki.

Dziecko na pewno odnajdzie inspirację w żywotach świętych. Przekona się , że niejeden człowiek , który został świętym wcale nie był przez całe życie taki ugrzeczniony. I nie na tym polega świętość.
Świętość to dążenie żeby w efekcie starać się być dobrym , dostrzegać bliźniego w swoim otoczeniu.
Znajdziemy tu garść wiedzy z historii, trochę legend, a wszystko okraszone humorem autorki.
Narratorem książki nie jest sama autorka wyłącznie ale też i zwierzęta, przedmioty. Bardzo ciekawy punkt widzenia.
Mnóstwo postaci świętych przewija się przez tę pozycję jak święta Anna w opowieści kukułki, święty Jan w opowieści autorki, Eliasz , prorok Starego Testamentu przedstawiony przez kruka, święty Józef przez osiołka, święty Patryk przez węża, święty Paweł przez kamień, święta Katarzyna przez pióro gęsie, Brat Albert Chmielowski przez malarską paletę, święty Franciszek i święta Klara przez turkawkę, święta Cecylia z Rzymu przez wiatr, itd.

Napisane prostym językiem aby trafiło do serca współczesnego małego czytelnika.
Zdarzają się trudniejsze pojęcia w tekście jak apokalipsa, neofita itp. Zostają one bardzo dokładnie wyjaśnione.
Książeczka bardzo udana , bo czy może być coś lepszego na świecie od czynienia dobra i miłości do drugiego człowieka? Chyba nie.
Zwykli ludzie , grzesznicy , ale coś ich jednak wyróżniało z tłumu.
Każdy może taki być , ale musi chcieć.
Piękna pozycja dla dzieci, może być prezentem na Pierwszą Komunię Świętą.

Polecam dla wierzących i niewierzących.

Książka o wydźwięku religijnym, rozwoju duchowości dla starszych dzieci.

Jestem pod wrażeniem tej książki. Ma wyjątkowe, wydziergane ilustracje, na które aż chce się patrzeć. Napisana została przez Justynę Bednarek z pomysłem i polotem. Chce się czytać historie o świętych, choć wielu z nich żyło dawno i wydawać by się mogło, że są nudni. Fajne jest też to, że są podawane definicje wielu kościelnych pojęć, ale w prosty i zrozumiały sposób. Pewnie będziemy wracać, jak młody podrośnie.

Kochani!! 📖 Chcielibyśmy Wam opowiedzieć o czymś naprawdę wyjątkowym, co niedawno trafiło w nasze ręce i przykuło naszą uwagę na długie godziny - "Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba" autorstwa Justyny Bednarek z niezwykłymi ilustracjami wydzieranymi przez Annę Salamon. To takie małe arcydzieło, które nie tylko bawi i edukuje, ale też skłania do refleksji.
🌟 Książka ta zabiera nas w podróż po historiach ludzi, którzy stali się świętymi - ale uwaga, są to ludzie zupełnie nieidealni! W sposób lekki, zabawny i pełen humoru poznajemy ich przygody i życiowe perypetie. I choć ich życie nie było pozbawione błędów, to jednak zawsze starali się czynić dobro, co sprawiało, że ich droga wiodła ku świętości.
📚 Co wyróżnia tę książkę spośród innych? Otóż, opowieści są narracją przez niecodzienne postacie, jak ptaki, drogi czy kamienie, które obserwowały te niezwykłe wydarzenia. To niesamowity zabieg, który dodaje książce niepowtarzalnego charakteru i prowokuje do refleksji nad rolą świadka w historii.
✨ A teraz moment na coś naprawdę wyjątkowego! W @muzeummaw trwa WYSTAWA ilustracji Anny Salamon z tej właśnie książki! To prawdziwa uczta dla oczu i duszy - ponad 30 dzierganych ilustracji przedstawiających świętych ze wszystkich epok, począwszy od postaci ze Starego Testamentu, a skończywszy na bohaterach współczesnych. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie coś dla siebie w tych kolorowych, ręcznie wykonanych dziełach sztuki!
🌸 To nie tylko opowieści o świętych, ale także ciekawostki, które rzucają dodatkowe światło na tematykę świętości. To niezwykle wartościowy dodatek, który pogłębia zrozumienie i refleksję nad tym, co właściwie oznacza być świętym w naszym życiu codziennym.
🎁 To również idealny prezent z okazji przyjęcia sakramentu Pierwszej Komunii Świętej! Ta książka nie tylko bawi i edukuje, ale również zachęca do refleksji nad własnymi działaniami i postawą wobec innych. Każde dziecko doceni tę książkę nie tylko jako źródło wiedzy, ale także jako inspirację do postępowania zgodnie z wartościami, jakimi kierują się święci.

✨Zapraszamy Was do odkrycia tej wyjątkowej książki! #KażdyMożeByćŚwięty #pierwszakomuniaświęta #prezent #ksiazkidladzieci

48 użytkowników ma tytuł Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba

Okładka książki Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Okładka książki Stary Testament. Opowieści biblijne Justyna Bednarek, Marcin Minor
Stary Testament. Opowieści biblijne Justyna Bednarek, Marcin Minor
Okładka książki Jaja nie z tej ziemi Justyna Bednarek, Bartek Brosz
Jaja nie z tej ziemi Justyna Bednarek, Bartek Brosz
Okładka książki Wypadek na stacji metra Justyna Bednarek, Diana Karpowicz
Wypadek na stacji metra Justyna Bednarek, Diana Karpowicz
Okładka książki Sandałem w czarną dziurę, czyli kosmiczne urodziny skarpetek Justyna Bednarek, Daniel de Latour
Okładka książki Zemsta karalucha Justyna Bednarek, Bartek Brosz
Zemsta karalucha Justyna Bednarek, Bartek Brosz

Cytaty z książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba

Dodaj cytat z książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba