Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba

- literatura dziecięca
- 2024-03-27
- 2024-03-27
„Trzymasz przed sobą książkę, która opowiada historie prawdziwych ludzi. Takich, którzy żyli kilka, kilkadziesiąt, kilkaset czy nawet kilka tysięcy lat temu. Łączy ich to, że Kościoły na całym świecie uważają ich za świętych. Tylko… co to właściwie znaczy? Jaki jest człowiek, o którym mówią, że jest święty?”
„Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba” to niezwykła propozycja z ponadczasowym przesłaniem, że każdy z nas może zostać świętym, bo każdy może czynić dobro. Na przykładach żywotów świętych, tych bardziej i mniej znanych, dziecko będzie mogło zobaczyć, jak różnie toczy się ludzkie życie i że święty naprawdę nie oznacza idealny, a do świętości prowadzą bardzo różne drogi.
Dzieci poznają różne postaci – od starotestamentowych proroków, poprzez świętych z początków chrześcijaństwa, aż do całkiem niedawno żyjących osób pochodzących z całego świata. Poza opisanymi żywotami w środku znajdą się także fragmenty mające przybliżyć dzieciom konteksty biblijny i historyczny.
Tekst napisała Justyna Bednarek, jedna z najpopularniejszych autorek książek dla dzieci („Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek”, seria „Kury”),a całość uzupełniają niezwykłe dziergane ilustracje Anny Jareckiej-Salamon.
Kup Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba w ulubionej księgarni
Oceny książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba
48 użytkowników ma tytuł Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba na półkach głównych- Przeczytane 29
- Dziecko 1
- Literatura dziecięca 1
- Dziecięce 1
- Legendy 1
- Historyczne 1
- Samodzielne 1
Tagi i tematy do książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba
Cytaty z książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba
Dodaj cytat z książki Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba
Książka o wydźwięku religijnym, rozwoju duchowości dla starszych dzieci.
Prawdziwy majstersztyk to ilustracje dzierganych robótek na szydełku , w które wcieliły się postacie świętych, ale też i narratorów. Przepiękne cudeńka, tylko dzięki oddaniu i zaangażowaniu w rękodzieło artystyczne Anny Salomon. Dla samych ilustracji warto wziąć książeczkę do ręki.
Dziecko na pewno odnajdzie inspirację w żywotach świętych. Przekona się , że niejeden człowiek , który został świętym wcale nie był przez całe życie taki ugrzeczniony. I nie na tym polega świętość.
Świętość to dążenie żeby w efekcie starać się być dobrym , dostrzegać bliźniego w swoim otoczeniu.
Znajdziemy tu garść wiedzy z historii, trochę legend, a wszystko okraszone humorem autorki.
Narratorem książki nie jest sama autorka wyłącznie ale też i zwierzęta, przedmioty. Bardzo ciekawy punkt widzenia.
Mnóstwo postaci świętych przewija się przez tę pozycję jak święta Anna w opowieści kukułki, święty Jan w opowieści autorki, Eliasz , prorok Starego Testamentu przedstawiony przez kruka, święty Józef przez osiołka, święty Patryk przez węża, święty Paweł przez kamień, święta Katarzyna przez pióro gęsie, Brat Albert Chmielowski przez malarską paletę, święty Franciszek i święta Klara przez turkawkę, święta Cecylia z Rzymu przez wiatr, itd.
Napisane prostym językiem aby trafiło do serca współczesnego małego czytelnika.
Zdarzają się trudniejsze pojęcia w tekście jak apokalipsa, neofita itp. Zostają one bardzo dokładnie wyjaśnione.
Książeczka bardzo udana , bo czy może być coś lepszego na świecie od czynienia dobra i miłości do drugiego człowieka? Chyba nie.
Zwykli ludzie , grzesznicy , ale coś ich jednak wyróżniało z tłumu.
Każdy może taki być , ale musi chcieć.
Piękna pozycja dla dzieci, może być prezentem na Pierwszą Komunię Świętą.
Polecam dla wierzących i niewierzących.
Książka o wydźwięku religijnym, rozwoju duchowości dla starszych dzieci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwarda okładka. Dobry druk, wyrazista czcionka modulowana wielkością oraz zróżnicowaną kolorystyką. Sporo tekstu.
Jestem pod wrażeniem tej książki. Ma wyjątkowe, wydziergane ilustracje, na które aż chce się patrzeć. Napisana została przez Justynę Bednarek z pomysłem i polotem. Chce się czytać historie o świętych, choć wielu z nich żyło dawno i wydawać by się mogło, że są nudni. Fajne jest też to, że są podawane definicje wielu kościelnych pojęć, ale w prosty i zrozumiały sposób. Pewnie będziemy wracać, jak młody podrośnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKochani!! 📖 Chcielibyśmy Wam opowiedzieć o czymś naprawdę wyjątkowym, co niedawno trafiło w nasze ręce i przykuło naszą uwagę na długie godziny - "Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba" autorstwa Justyny Bednarek z niezwykłymi ilustracjami wydzieranymi przez Annę Salamon. To takie małe arcydzieło, które nie tylko bawi i edukuje, ale też skłania do refleksji.
🌟 Książka ta zabiera nas w podróż po historiach ludzi, którzy stali się świętymi - ale uwaga, są to ludzie zupełnie nieidealni! W sposób lekki, zabawny i pełen humoru poznajemy ich przygody i życiowe perypetie. I choć ich życie nie było pozbawione błędów, to jednak zawsze starali się czynić dobro, co sprawiało, że ich droga wiodła ku świętości.
📚 Co wyróżnia tę książkę spośród innych? Otóż, opowieści są narracją przez niecodzienne postacie, jak ptaki, drogi czy kamienie, które obserwowały te niezwykłe wydarzenia. To niesamowity zabieg, który dodaje książce niepowtarzalnego charakteru i prowokuje do refleksji nad rolą świadka w historii.
✨ A teraz moment na coś naprawdę wyjątkowego! W @muzeummaw trwa WYSTAWA ilustracji Anny Salamon z tej właśnie książki! To prawdziwa uczta dla oczu i duszy - ponad 30 dzierganych ilustracji przedstawiających świętych ze wszystkich epok, począwszy od postaci ze Starego Testamentu, a skończywszy na bohaterach współczesnych. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie coś dla siebie w tych kolorowych, ręcznie wykonanych dziełach sztuki!
🌸 To nie tylko opowieści o świętych, ale także ciekawostki, które rzucają dodatkowe światło na tematykę świętości. To niezwykle wartościowy dodatek, który pogłębia zrozumienie i refleksję nad tym, co właściwie oznacza być świętym w naszym życiu codziennym.
🎁 To również idealny prezent z okazji przyjęcia sakramentu Pierwszej Komunii Świętej! Ta książka nie tylko bawi i edukuje, ale również zachęca do refleksji nad własnymi działaniami i postawą wobec innych. Każde dziecko doceni tę książkę nie tylko jako źródło wiedzy, ale także jako inspirację do postępowania zgodnie z wartościami, jakimi kierują się święci.
✨Zapraszamy Was do odkrycia tej wyjątkowej książki! #KażdyMożeByćŚwięty #pierwszakomuniaświęta #prezent #ksiazkidladzieci
Kochani!! 📖 Chcielibyśmy Wam opowiedzieć o czymś naprawdę wyjątkowym, co niedawno trafiło w nasze ręce i przykuło naszą uwagę na długie godziny - "Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba" autorstwa Justyny Bednarek z niezwykłymi ilustracjami wydzieranymi przez Annę Salamon. To takie małe arcydzieło, które nie tylko bawi i edukuje, ale też skłania do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak już Justyna Bednarek weźmie się za jakiś temat, to pewne, że efekt końcowy będzie zachwycający! Dlatego bardzo zaciekawiła mnie książka o Świętych, spod jej pióra (czy też klawiatury) i muszę powiedzieć, że nie zawiodłam się!
Losy Świętych w wydaniu, jakiego jeszcze nie znacie. Ciekawe, a przy tym napisane językiem, który dla młodego czytelnika jest przyjemny i zrozumiały w odbiorze. To Święci z całego świata, a każda z tych opowieści ma swoje źródło, ale Justyna Bednarek dodała im także coś od siebie, wzbogacając te historie m.in. o zwierzęcych bohaterów, którzy mieli swój udział w jakiejś opowieści, choćby osiołek, na którym Maria przybyła do Betlejem. Dzięki temu całość jest idealna dla dzieci, bo pojawia się w nim coś niemal bajkowego, a przy tym nie odbiera w żaden sposób ogólnej głębi i przekazu.
Sam przekaz również jest tutaj istotny, ponieważ udowadnia, że świętym niekoniecznie zostaje tylko osoba wybitnie mądra, dobra, czy też wyróżniająca się samymi dobrymi cechami, ponieważ droga do świętości nie zawsze wygląd atak samo. Ale o tym przekonacie się z tej właśnie książki. Autorka prostuje także pewne fakty i zawiłości, które przez lata utarły się w opowieściach.
Samo wydanie jest bajeczne! Ręcznie dziergane przez Ewę Salamon wizerunki świętych wręcz zdobią tę książkę i dodają jej niepowtarzalnego uroku. Książka jest całkiem sporych rozmiarów i może być doskonałym pomysłem na prezent z okazji np. Pierwszej Komunii Świętej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLosy Świętych w wydaniu, jakiego jeszcze nie znacie. Ciekawe, a przy tym napisane językiem, który dla młodego czytelnika jest przyjemny i...
Justyna Bednarek to autorka, bardzo dobrze znana dzieciom. Po skarpetkach, kurach i innych tematach, sięgnęła po zaskakujący temat, a mianowicie żywoty świętych. Jak można się po niej spodziewać, w książce nie ma miejsca na nudę, a niezwykłe postacie są pokazane w przystępny sposób, nie pomijając ich życiowych potknięć i momentów zwątpienia.
"Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba" to publikacja Wydawnictwa Świetlik, która w kolejnych rozdziałach zawiera opowieści o znanych i mniej znanych świętych. Teksty nie są suche i nużące, ponieważ każdy z nich zostaje opowiedziany z niezwykłej perspektywy tzn. opowieść o Eliaszu snuje kruk, o świętym Józefie opowiada osiołek, a o Świętym Mikołaju złota moneta itp.
Historie przepełnione są dobrymi wartościami, troską i miłością, zachęcające do czynienia dobra i naśladowania świętych, a także do nauki szydełkowania, ponieważ wszystkie ilustracje są zdjęciami wydzierganych prac Anny Salamon. Łatwo można zachwycić się ogromem włożonej pracy i talentu, ponieważ fotografie udowadniają, że można na szydełku zrobić wszystko – gołębia, konia, Joannę d’Arc i świętą Hildegardę.
Po lekturze, uważam, że to idealny prezent z okazji przyjęcia sakramentu Pierwszej Komunii Świętej, pamiątka z dnia chrztu czy innej okazji, dla dziecka wychowanego w wierze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Każdy może być święty, czyli...
Wspaniała, majstersztyk.
Wspaniała, majstersztyk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy łobuzy idą do nieba? Autorka książki "Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba" odpowiada, że owszem, idą.
Poznajcie wyjątkową, niepowtarzalną książkę stworzoną przez znakomity duet. Justyna Bednarek zachwyciła nas już nie raz swoją wyobraźnią, pomysłami i wspaniałymi przygodami, zaś Anna Salamon stworzyła małe dzieła sztuki. Jej dziergane ilustracje są wspaniałe.
Od samego początku książka zaskakuje. Podzielona została na rozdziały, a każdy z nich to opowieść o innym świętym lub świętej. Na kartach książki pojawiają się ci bardziej, jak i mniej znani święci. Historia każdego z nich zostaje opowiedziana przez kogoś lub przez coś.
Kruk opowie o proroku Eliaszu, kukułka o świętej Annie, osioł o świętym Józefie, a wąż o świętym Patryku. Kamień przybliży życie świętego Pawła, wiatr - świętej Cecylii z Rzymu, zaś złota moneta skupi się na Świętym Mikołaju. Będą także opowieści starej księgi, białego rumaka, starego pogrzebacza, libańskiego chłopca, a nawet opowieść samej autorki o świętym Janie.
Mamy okazję poznać bliżej każdego z przedstawionych świętych. Ich życiorysy są bardzo różne, tak samo jak ich droga. Muszę przyznać, że niektóre z historii bardzo nas zaskoczyły. Wy sami także możecie się przekonać o tym, że każdy może zostać świętym. Święci to też ludzie. Także oni mieli wady i nie zawsze stanowili wzór do naśladowania.
Książka napisana jest lekko, prosto i zrozumiale. Oczywiście nie zabrakło tutaj humoru i wyobraźni autorki, co wprost uwielbiamy. Trudniejsze słowa są wyjaśnione, więc nic nie będzie tutaj niezrozumiałe.
Ilustracje robią bardzo duże wrażenie. Piękne, dziergane i wyjątkowe. Widać ogrom pracy włożonej w ich stworzenie. Książka z powodzeniem może stać się prezentem, np. na I Komunię Świętą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajcie wyjątkową, niepowtarzalną książkę stworzoną przez znakomity duet. Justyna Bednarek zachwyciła nas już nie raz swoją wyobraźnią, pomysłami i wspaniałymi przygodami, zaś Anna Salamon stworzyła małe dzieła sztuki. Jej dziergane ilustracje są...
Święci to zwyczajni ludzie, z wadami i zaletami, targani przez różne emocje, mający chwile zwątpienia. Ich niezwykłe historie przybliża nam Justyna Bednarek w książce „Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba” od Wydawnictwa Świetlik.
Żeby pokazać swoją fascynację tematem, pisarka wykorzystała niestandardową formę przekazu. Otóż narratorem w książce są zwierzęta, rośliny i przedmioty. To z ich perspektywy pokazana jest codzienność świętych. Pojawia się tu stara księga kojarzona z Cyrylem i Metodym, orkiszowy kłos - z Hildegardą, czy kruk u proroka Eliasza. Przypatrzcie się uważnie, a znajdziecie je na ilustracjach.
Autorka zabiera nas w fascynującą podróż do różnych zakątków świata. Poznajemy konkretne miejsca i dowiadujemy się, jak żyli święci zanim odnaleźli powołanie. Okazuje się, że czasy, w których działali nie były łatwe. Kiedy zrozumieli, że mogą zmienić świat na lepsze, dokonywali wielkich rzeczy, nauczali, uzdrawiali, zakładali nowe formacje życia zakonnego, a nawet ponosili męczeńską śmierć. Wyróżniała ich skromność, hojność, ubóstwo, miłosierdzie wobec bliźniego i zwierząt oraz pokora.
Dzięki książce mamy okazję zagłębić się w wyjątkowe historie, uporządkowane chronologicznie od proroka Eliasza do Świętej Teresy Benedykty od Krzyża. Poznajemy opowieść o Joannie d’Arc, którą wiara zainspirowała do przewodzenia armią. Dowiadujemy się, jak Franciszek z Asyżu oswoił dzikiego wilka i dlaczego Barbara pozwoliła ojcu, żeby zamknął ją w wieży. Podążamy za historią Jana, Mikołaja, czy Antoniego, patrona rzeczy zagubionych...
Opowieści o świętych ożywają na przepięknych, dzierganych ilustracjach Anny Salamon. Nasz zachwyt wzbudziła dbałość o szczegóły. Mieliśmy ochotę dotknąć każdego rękodzieła, poczuć jego fakturę. Klasyka i prostota idealnie mieszają się tutaj z nowoczesnością.
Książka jest starannie wydana, z ponadczasowym przesłaniem, które sugeruje już informacja na okładce - Nie trzeba być idealnym, aby zostać świętym.
Warto mieć taki egzemplarz w swoich zbiorach lub sprezentować komuś na wyjątkową okazję. Książka zachęca do refleksji i pochylenia się nad życiem. Zawiera sporą dawkę wiedzy o świętych. W tle opowieści pojawiają się znane wydarzenia historyczne, chociaż autorka nie stroni również od fikcji literackiej. Na końcu każdego rozdziału znajduje się notatka, wyjaśniająca zawiłe zagadnienia poruszane w treści.
Piękne jest to, jak Justyna Bednarek w swojej publikacji dzieli się zachwytem nad światem, gdzie najważniejsze jest często niewidoczne dla oczu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻeby pokazać swoją fascynację tematem, pisarka wykorzystała niestandardową formę przekazu. Otóż narratorem w książce są...
„Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba” Justyny Bednarek z niesamowitymi ilustracjami wydzierganymi przez Annę Salamon to zbiór historii trochę wymyślonych, trochę opartych na prawdziwych historiach, a trochę na legendach przeróżnych osób zapisanych na kartach historii jako święci.
W bardzo lekki, swobodny i zabawny sposób poznajemy różne historie, które pokazują, że święci mieli przeróżne przygody i prowadzili swoje życie na różny sposób nie zawsze wzorowy jakby się mogło wydawać. Ich życie nie było idealne, tak jak i oni sami. To byli zwykli ludzie, popełniający błędy, ale ostatecznie oddani innym.
Ciekawym zabiegiem jest wybranie na narratorów historii na przykład ptaki, drogę czy kamienie, które były obserwatorami tych wydarzeń.
Dodatkowo po niektórych historiach znajdziecie różne pojęcia związane z chrześcijaństwem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW bardzo lekki, swobodny i zabawny sposób poznajemy różne historie, które...
A co powiecie na to, by chociaż raz, zamiast o superbohaterach przeczytać z dziećmi o świętych?
Dodatkowo wyobraźcie sobie historie opowiadane w wyjątkowo ciekawej narracji zwierząt lub różnych przedmiotów. Posłuchajcie co i o kim chcą Wam opowiedzieć min.: złota moneta, kamień, pióro, wiatr, czy stara księga. Jeśli czytaliście kiedyś przygody ciekawskich świata Skarpetek, to z pewnością wiecie, że Justyna Bednarek ma pióro tak lekkie, że jej książki pochłania się jednym tchem.
Jeśli jeszcze nie czujecie się przekonani do lektury książki "Każdy może być święty " , bo o niej tu mowa, może przekonają Was ilustracje. Są wydziergane na drutach! Anna Salamon wyczarowała wyjątkowe, pełne szczegółów obrazy, które doskonale oddają charakter portretowanych postaci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli myślicie, że święci wiedli nudne, nieciekawe życie, to grubo się mylicie. Zwykle na swojej drodze napotykali różne wyzwania, a nierzadko zanim zostali świętymi byli... łobuzami.