Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać379
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- 2024-03-06
- 2024-03-06
- 48 min.
- Maria Mosiewicz
Pierwszy tom przygodowo-fantastycznej opowieści dla młodych czytelników. Grzesiek wraz z rodzicami i starszą siostrą przeprowadza się do miasta, którego głównymi atrakcjami są gotycka kolegiata i ponura cytadela. Kiedy chłopiec znajduje dziwny medalion, rozpoczyna się niewiarygodna przygoda, podczas której pozna magiczne tajemnice, a przy okazji wplącze się w odwieczną rozgrywkę między siłami dobra i zła. Na szczęście nasz bohater jest dzielny i pomysłowy, więc chyba da sobie radę!
Głównymi autorami serii są często działający w tandemie dwaj twórcy, francuski scenarzysta Denis-Pierre Filippi i włoski rysownik Silvio Camboni, doskonale znani polskiemu czytelnikowi ze wspólnych dzieł: cyklu „Niezwykła podróż” oraz albumów „Miki i zaginiony ocean” oraz „Miki i kraina Pradawnych”. Camboni ilustruje „Gargulce” od drugiego tomu, natomiast tom pierwszy narysował francuski grafik o pseudonimie J. Étienne (właśc. Étienne Jung; m.in. „Chimery Wenus”, „Auguste et Romulus”, „Brüssli”).
Kup Podróżnik w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Podróżnik
- Dla dzieci 2
- Weronika 1
- Serie 1
- Dziecięce przeczytane 1

Opinie i dyskusje o książce Podróżnik
Ależ w tym komiksie się dużo dzieje! Normalnie przygoda goni awanturkę, a tą szaleństwo pogania. Powiedzieć, że akcja jest dynamiczna, to nic nie powiedzieć. Zmiana adresu w przypadku Grzegorza oznacza nie tylko nowe środowisko, ale i nowe czasy. Że o znajomych nie wspomnę. O tym, że będzie się działo – już wiecie. O tym, że prawdopodobnie byście nie zgadli w jakie kłopoty wpakuje się nasz młody urwis – wiem ja. Za to zabawa czytelnicza podczas obserwowania, jak się bohater z tarapatów wydobywa jest przednia. Zapewniam, że po lekturze z większą uwagą będziecie się przyglądać dachowi mijanej kolegiaty. Kreska całkiem przyjemna, chociaż nie zaliczyłabym jej do moich ulubionych. Zachęcam. Zwłaszcza młodszych czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pierwszy rzut oka nie przypadła mi do gustu graficzna strona tego komiksu. Ale kiedy zaczęłam go wreszcie czytać, całkowicie zmieniłam na ten temat zdanie i z zachwytem chłonęłam kolejne subtelne scenerie z paryską architekturą.
Fabularnie ten komiks zdaje się skierowany do młodszego czytelnika. Mamy tu młodego chłopaka, który po przeprowadzce do Paryża w nowym (choć właściwie starym) domu znajduje tajemniczy artefakt, który okazuje się umożliwiać przenosiny w czasie. W ten sposób chłopiec trafia do Paryża sprzed kilku stuleci, gdzie musi pomóc magicznym istotom, które zostały uwięzione przez złowrogich goboli.
Historia jest opowiedziana w taki sposób, że nawet jeśli ma się już sporo lat na karku, można czerpać niezłą frajdę z jej czytania. I o to właśnie w takich komiksach powinno chodzić ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularnie ten komiks zdaje się skierowany do młodszego czytelnika. Mamy tu młodego chłopaka, który po przeprowadzce do Paryża w nowym (choć...
O tym, że warto włączać komiksy i powieści graficzne do dziecięcej biblioteczki pisałam już niejednokrotnie. Dla wczesnoszkolniaków będą świetną wprawką czytelniczą, zachęcającą do samodzielnej lektury bez asysty rodzica (w końcu czytanie na głos komiksów nie jest tak fajne, jak czytanie prozy). Pozwoli im - a także starszym czytelnikom - obcować z przeróżnymi historiami i odkrywać uroki kontaktu z fikcją literacką (i nie tylko, bo mamy też komiksy na faktach),a tym samym może stać się inspiracją dla rozwoju czytelniczej pasji. Natomiast dzieciaków, które lubią czytać, wcale nie odciągną od książek. Będą po prostu rewelacyjnym urozmaiceniem "diety" pożeraczy historii.
Dobrym pomysłem jest podsuwanie komiksów, których historia rozpisana jest na wiele zeszytów. Opowieści w odcinkach nie przytłaczają bowiem objętością, a oczekiwanie na kolejne części podsyca radość z ich otrzymywania. A jeśli szukacie jakiejś interesującej serii dla dzieciaków w wieku 7-12 lat, to może zainteresować was dzieło D.-P. Filippi & J. Etienne pt. Gargulce, którego pierwszy tom Podróżnik jest dostępny w księgarniach.
Fabularnie to niezbyt skomplikowana historia, doskonała dla mniej wprawnych czytelników, którzy nie tylko wprawiają się w czytaniu, ale też zaznajamiają z poetyką komiksu jako medium. Jej zaletą jest niewątpliwie szata graficzna przypominająca kadry filmu animowanego i sympatyczni bohaterowie - także ci nie z tego świata. Jednak to, że fabuła nie jest bardzo zagmatwana, nie jest wadą opowieści, ponieważ tym, co niewątpliwie spodoba się odbiorcom, jest wartka akcja z motywami podróży w czasie i kontaktu z siłami nadprzyrodzonymi, a także bardzo uniwersalne zagadnienia takie jak przeprowadzka w nowe miejsce, zawieranie przyjaźni i odpowiedzialność za dobro przyjaciół. Grześka nie sposób nie lubić i z przyjemnością oraz emocjami śledzi się jego losy.
To ciekawe otwarcie serii, które obiecuje fantastyczną przygodę, a jednocześnie zawierające pierwszą jej odsłonę i podkreślające stawkę, o jaką toczyć się będzie gra. Jestem ciekawa, jak się rozwinie i myślę, że to interesująca propozycja dla młodych miłośników komiksu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem miłośniczką niepozornego przemycania historii połączonego z podsuwaniem fantastyki. I tak właśnie jest w komiksie Filippiego Denisa-Pierre’a i J. Etienne’a, który w swoich pracach często wplatają wątki przeszłości wymieszane ze zjawiskami nadprzyrodzonymi. W „Gargulcach” z jednej strony mamy akcję toczącą się w zabytkowym otoczeniu. Do tego podróż w czasie pozwalającą na poznanie dawnych szkół przyklasztornych, kolegiat, renesansowego miasta, którego życie toczy się wokół targowiska, studni i kolegiaty. Każdy ma tu swoją rolę i miejsca w społeczeństwie.
Historia zaczyna się od przeprowadzki do miasta. Grzesiek nie jest zachwycony nowym miejscem, w którym przyjdzie mu żyć. Wolałby ciekawą prowincję bogatą w zwierzęta, spokojną, ze znanymi kolegami i zbudowaną pozycją wśród rówieśników. W nowym miejscu wystawiony jest na zaczepki nieco starszych chłopaków. Do tego w pobliżu mieszka ciotka uszczęśliwiająca go nielubianymi prezentami. Właśnie z tego powodu staje się nieszczęśliwym posiadaczem brzydkiego swetra, który musi nosić, aby uszczęśliwić obdarowującą. Rzucająca się w oczy część garderoby skutecznie przyciąga lokalne łobuzy. Pierwszy dzień w nowym miejscu to prawdziwa katastrofa. Kolejna zapowiadają się równie źle. Mający problem z zaśnięciem Grzesiek znajduje w swoim pokoju tajemniczy medalion, który później przenosi go w czasie oraz pozwala widzieć magiczne istoty. Młody bohater ma okazję zobaczyć jak wygląda renesansowe miasto oraz edukacja, przekonać się, że dawniej wcale dzieci nie miały sielskiego dzieciństwa. Do tego wpada na trop szkodliwej działalności swojej ciotki. Jaką tajemnicę kryje jej rezydencja? Przekonajcie się sami.
Autorzy
"Gargulce. Podróżnik" to pierwszy tom z serii nowych komiksów autorstwa francuskiego scenarzysty Denis'a-Pierre Filippi oraz J. Etienne’a. Autorzy przenoszą nas w czasie i pozwalają na obejrzenie renesansowego miasta, przekonania się jak wyglądała edukacja w szkole przy kolegiacie, zapraszają czytelników do niezbadanych zakątków gotyckich katedr i tajemniczych cytadel stanowiących scenografię dla niezwykłych wydarzeń. Umiejscowienie akcji w gotyckim otoczeniu daje spore pole do popisu. Znajdziemy tu fantastyczne gargulce zdobiące budynki, ale ze względu na umiejętności Grześka możemy zobaczyć, że są ożywione. Do tego zmagają się z wieloma problemami.
"Gargulce. Podróżnik" to pierwszy tom cyklu, w którym młodzi czytelnicy mają podsuwane wiele ciekawy istot magicznych. Do tego mogą lepiej przyjrzeć się życiu ludzi w czasach, kiedy nauczaniem zajmowali się duchowni tworzący szkoły przy kolegiatach. Grześka przybywającego z przyszłości uderza też renesansowy gender: siostra, która w XXI wieku jest ambitną nastolatką w wersji sprzed wieków marzy o dobrym mężu. Takie zestawienia pomogą pokazać jak wiele zmian zaszło w historii, uświadomić sobie, że świat, który znamy nie musi trwać, zasady nie są ustalone raz na zawsze. Relacje społeczne ciągle ewoluują.
Akcja toczy się tu wokół dwóch wydarzeń: z jednej strony poszukiwanie medalionu, który pozwoli wrócić do domu, a z drugiej pomaganie istotom magicznym. Grzesiek ma poczucie misji i wie, że tylko dzięki jego zaangażowaniu może pomóc uwięzionym istotom.
Rysunki grają tu główną rolę i bardzo dobrze przyciągają uwagę młodych czytelników. Prosta kreska w połączeniu z dużą ilością szczegółów, cartoonowe ilustracje oraz ciekawy scenariusz napisany przez D-P Filippiego sprawiają, że jest to interesująca dla młodych czytelników lektura. W interesujący sposób wykorzystano tu motyw podróży w czasie, amuletu i dobrze zapowiedziano walkę dobra-ze złem. Akcja toczy się bardzo szybko, młody bohater jest w ciągłym ruchu, rzucany od wyzwania do wyzwania. Zagrożenia się piętrzą, czas pędzi, wyzwań przybywa.
Pierwszy tom powstał przy współpracy Denisa-Pierra Filippiego oraz J. Étienne’a (właśc. Étienne Jung). Obaj słyną z przemycania wątków historycznych, wplatania realiów z przeszłości do fantastycznych opowieści. Natomiast głównymi autorami serii jest wspomniany scenarzysta i często działający z nim tandemie włoski rysownik Silvio Camboni. Obaj są znani polskim czytelnikom z takich wspólnych cykli jak: „Niezwykła podróż” oraz „Miki”.
Jestem miłośniczką niepozornego przemycania historii połączonego z podsuwaniem fantastyki. I tak właśnie jest w komiksie Filippiego Denisa-Pierre’a i J. Etienne’a, który w swoich pracach często wplatają wątki przeszłości wymieszane ze zjawiskami nadprzyrodzonymi. W „Gargulcach” z jednej strony mamy akcję toczącą się w zabytkowym otoczeniu. Do tego podróż w czasie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli lubicie świat magicznych tajemnic i niezwykłych przygód, w którym granice między rzeczywistością, a fantastyką zacierają się, mam dla Was tytuł idealny.
"Gargulce. Podróżnik" to pierwszy tom z serii nowych komiksów autorstwa francuskiego scenarzysty Denis'a-Pierre Filippi oraz włoskiego rysownika Silvio Camboni. Autorzy zapraszają czytelników do niezbadanych zakątków gotyckich katedr i tajemniczych cytadel, które stanowią scenografię dla niezwykłych wydarzeń.
Główny bohater, Grzesiek, znajduje tajemniczy medalion, który otwiera drzwi do świata pełnego magii i niebezpieczeństw. Wraz z nim czytelnicy zagłębiają się w magiczne sekrety, jednocześnie stając w obliczu wiecznej walki między siłami dobra i zła. Dzięki swojej odwadze i pomysłowości Grzesiek wkracza do akcji, gotowy na wszystkie wyzwania.
"Gargulce. Podróżnik" tom 1 stanowi epicką inicjację w świat przygód i fantastyki, ukierunkowaną na młodszych entuzjastów literatury graficznej. Czytelnik jest wciągnięty w dynamiczny rytm opowieści, która ukazuje magiczne tajemnice równocześnie wyeksponowane w świetle odwiecznej walki między siłami konfliktu moralnego. Bohater, dzięki swojej determinacji i zręczności, staje do konfrontacji gotowy na każdą ewentualność.
Tytuł zachwyca zmyślną intrygą, wyrafinowaną sztuką graficzną i przyjemną atmosferą. Elementy przygody i fantastyki splatają się harmonijnie na kartach komiksu, pozostawiając czytelnika głodnego kolejnych odsłon.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Gargulce. Podróżnik" to pierwszy tom z serii nowych komiksów autorstwa francuskiego scenarzysty Denis'a-Pierre Filippi oraz włoskiego rysownika Silvio Camboni. Autorzy zapraszają czytelników do niezbadanych zakątków...
Podróżnik to naprawdę fajna historia przygodowo-fantastyczna, której nic nie brakuje. Wiadomo, że tutaj rysunki grają główną rolę, ale D-P Filippi też dobrze sobie radzi. Jego dialogi są zaczepne, pełne energii i momentami rozpisane z rozmachem. Oczywiście wszystko dostosowane do wieku odbiorcy. Scenarzysta miał fajny pomysł na stworzenie dwóch światów obok siebie, między którymi można wędrować tylko za pomocą amuletu. To daje szerokie pole do tworzenia wydarzeń pełnych akcji i jej zwrotów. Tym bardziej, gdy bohater trafia na ślad walki dobra ze złem. Tutaj cały czas coś się dzieje, a bohater jest w ciągłym ruchu i trudno mówić o przestojach czy zwolnieniu, a jednocześnie nie ma się poczucia, że coś toczy się za szybko.
Całość na
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGargulce to nowa, ciekawie zapowiadająca się seria. Podróże w czasie, medalion i przeprowadzka do nowego domu to zapowiedź przygody, która właśnie teraz się rozpoczyna.
Grześ to główny bohater komiksu. Razem z rodzicami i siostrą przeprowadził się właśnie do miasta. Nowe otoczenia, nowa szkoła i nowi znajomi - chłopiec nie jest zachwycony. Wszystko się zmienia, gdy w podłodze znajduje medalion. Ów magiczny przedmiot przenosi Grzesia do przeszłości, do świata, w którym można spotkać gargulce i smoki.
Zarówno grafika, jak i tekst idą razem w parze, tworząc ciekawą fabułę. Mamy tutaj ciekawą przygodę, magiczne tajemnice, fantastyczne stwory, ale i zderzenie się z nowym miejscem, z emocjami, jakie towarzyszą zmianom.
Zabawny, z nutką magii i historii komiks wciągnie was do niezwykłego świata. Z niecierpliwością będziecie czekać na kolejne tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrześ to główny bohater komiksu. Razem z rodzicami i siostrą przeprowadził się właśnie do miasta. Nowe otoczenia, nowa szkoła i nowi znajomi - chłopiec nie jest zachwycony. Wszystko się zmienia, gdy w...
Gargulcowa przygoda.
Przed nami pierwszy tom przygodowo-fantastycznej opowieści dla młodych czytelników. Grzesiek wraz z rodzicami i starszą siostrą przeprowadza się do miasta, którego głównymi atrakcjami są gotycka kolegiata i ponura cytadela. Kiedy chłopiec znajduje dziwny medalion, rozpoczyna się niewiarygodna przygoda, podczas której pozna magiczne tajemnice, a przy okazji wplącze się w odwieczną rozgrywkę między siłami dobra i zła. Na szczęście nasz bohater jest dzielny i pomysłowy, więc chyba da sobie radę!
W komiksie uwagę zwraca bardzo ładna kreska i niepowtarzalny, sympatyczny klimat całej opowieści. Przygoda i wątki fantastyczne wypełniają kolejne strony komiksu, po którego przeczytaniu ma się poczucie niedosytu - a to najlepszy dowód na to, że było dobrze :)
Polecam!
Więcej tutaj:
Egmont Polska - dziękuję.
#gargulce #podróżnik #dpfilippi #jetienne #egmontpolska #egmont #światkomiksu #cosnapolce #comicbook #komiks #dladzieci #komiksdladzieci #comicbookforkids
Gargulcowa przygoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZew przygody? Tajemnicze medaliony? Gargulce? A do tego odwieczna walka dobra ze złem? Proszę bardzo! Pierwsza odsłona komiksowej serii "Gargulce" oferuje wszystko co powyżej i o wiele więcej :) "Gargulce. Podróżnik" to komiks wart każdej przeznaczonej na niego minuty :)
Przed nami pierwszy tom przygodowo-fantastycznej opowieści dla młodych...