Szeptucha

Kup Szeptucha w ulubionej księgarnii

Szeptucha

Oceny książki Szeptucha

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szeptucha

Początek bardzo mnie wciągnął, był obiecujący, w moim stylu niestety potem już coraz gorzej. Ogólnie - niepolecam, ledwo wytrwałam do końca, pod koniec jakieś wyrwane z kontekstu, krótkie historie nie wnoszące moim zdaniem nic ciekawego do historii, całość chaotyczna, niespójna.

To menadrowanie i przerywanie wątków czasem męczyło, zakończenie też do przewidzenia, ale ogólnie wrażenia mam pozytywne. Można się pośmiać i wzruszyć.

Może to nie był odpowiedni moment na przeczytanie tej książki, niestety bardzo dłużył mi się czas czytania, choć początek wydawał się obiecujący.

1242 użytkowników ma tytuł Szeptucha na półkach głównych
142 użytkowników ma tytuł Szeptucha na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szeptucha

Okładka książki Opowiadania pod psem i kotem Grażyna Bąkiewicz, Rafał Grupiński, Renata Jabłońska, Adam Kaczanowski, Magdalena Kasprzak, Jarosław Klejnocki, Daniel Koziarski, Irena Matuszkiewicz, Iwona Menzel, Zofia Mossakowska, Olga Saska, Bartłomiej Świderski
Okładka książki Opowiadania pełne pasji Grażyna Bąkiewicz, Rafał Grupiński, Renata Jabłońska, Adam Kaczanowski, Jarosław Klejnocki, Irena Matuszkiewicz, Iwona Menzel, Zofia Mossakowska, Maciej Przepiera, Bartłomiej Świderski, Monika Szwaja
Okładka książki Opowiadania szkolne Grażyna Bąkiewicz, Zbigniew Górniak, Katarzyna Grochola, Marek Harny, Manula Kalicka, Jarosław Klejnocki, Janusz Majewski, Irena Matuszkiewicz, Iwona Menzel, Zofia Mossakowska, Monika Mostowik, Daniel Odija, Ewa Maria Ostrowska, Maciej Przepiera, Michał Rusinek, Bartłomiej Świderski, Antonina Turnau, Małgorzata Warda
Iwona Menzel
Iwona Menzel
Urodziła się w Warszawie, gdzie w socjalistycznej rzeczywistości spędziła jak najbardziej szczęśliwe dzieciństwo i ukończyła studia na Wydziale Architektury. Wyjazd z Polski, konsekwencję zawartego w Wiedniu ślubu z obywatelem niemieckim, uważała za duże poświęcenie i miała rację: od tej chwili życie stało się jednym pasmem rozstań, powrotów i nieporozumień. Mieszka i pracuje w Darmstadt, dawnej stolicy Hesji. Koordynuje duże projekty urbanistyczne. Przez wiele lat działalność literacka autorki ograniczała się głównie do niemieckich tekstów fachowych i niezliczonych listów do rodziny w Polsce.

Historia kotem się toczy Renata L. Górska
Historia kotem się toczy
Renata L. Górska
Ta książka to napisana prostym językiem obyczajówka, o dość naiwnej fabule. Niemniej jednak jeśli ktoś ma ochotę na odpoczynek od wzniosłej literatury i poczytanie czegoś stricte rozrywkowego, to ta lektura będzie jak znalazł. Mamy tu poplątane perypetie Ady Gawron, wdowy w średnim wieku, matki dorosłych już bliźniaczek. Kobieta, chcąc nie chcąc, podejmuje się opieki nad kontuzjowaną byłą teściową. W tym celu wyjeżdża z Krakowa na Śląsk, do małej mieścinki Kasztelów. Łatwo nie będzie. Starsza pani nigdy nie tolerowała synowej. Nic dziwnego, że Ada boi się pobytu z nią pod jednym dachem. Co gorsza, w mieście grasuje tajemniczy złoczyńca, pastwiący się nad domowymi zwierzakami mieszkańców. Wkrótce i to mu nie wystarcza- zaczyna zagrażać również ludziom. Do tego wszystkiego Ada przygarnia kota- znajdę, Aladyna. Po którego niebawem zgłasza się szalony odludek o mrocznej przeszłości- Jeremi. To spotkanie zadecyduje o diametralnym zwrocie w życiu Ady... Galeria postaci jest bogata- mamy tu bohaterów dających się polubić od pierwszej chwili, jak i takich mniej przyjemnych, ale jest i odrażający psychopata, siejący postrach w miasteczku. Ciekawie są opisane trudne relacje Ady z matką jej nieżyjącego już byłego męża, i późniejszy zaskakujący zwrot we wzajemnych stosunkach kobiet. Od strony technicznej jest pewien minus- maleńka czcionka, która nie ułatwia czytania.
AllanaMay - awatar AllanaMay
Nalewka zapomnienia czyli bajka dla nieco starszych dziewczynek Kasia Bulicz-Kasprzak
Nalewka zapomnienia czyli bajka dla nieco starszych dziewczynek
Kasia Bulicz-Kasprzak
W niektórych wydaniach do tytułu jest dopisek, że to bajka dla nieco starszych dziewczynek i być może faktycznie tak jest, ale tylko z racji mówiących zwierzaków, znaczy tylko główna bohaterka je słyszy. A jest to Agnieszka, która woli, gdy mówi się do niej Jaga. Jest samotna i dobrze jej z tym, choć jakoś mega szczęśliwa nie jest. Po nieudanym małżeństwie z filozofem ma dość. Jak sama mówi jest korposzczurem, ale w firmie ma już bardzo ugruntowaną pozycję, mimo to nie osiada na laurach, bo chce osiągnąć więcej. Jest zamożna, może trochę antypatyczna. Były momenty, że miałam ochotę zdzielić ją w łeb. Całe jej życie się zmienia, gdy po pozornym omdleniu pan profesor jej mówi, że umiera. Ma nieoperacyjnego glejaka w mózgu i jest to dosłownie kwestia kilku miesięcy. Jaga po pierwszym szoku i niedowierzaniu chce umrzeć na własnych warunkach. Nikogo nie informując o swojej chorobie zwalnia się z pracy, porządkuje swoje sprawy, prosi przyrodniego brata,by zaopiekował się mieszkaniem i wyjeżdża na daleką wieś do starej chałupy po nieżyjących dziadkach. Pierwsze wrażenie ją przeraża, chatynka prawie się wali, nie ma prądu, ani bieżącej wody. Jest tylko pies, kot i mysz, z którymi Jaga się zaprzyjaźnia. W sąsiedztwie jednak mieszka stara i strasznie wścibska szeptucha, oraz miejscowy weterynarz Andrzej. Pełna emocji książka. Nikt nie wie jakby się zachował w takiej sytuacji. Mimo to, humoru też tu nie brakuje, jak we wszystkich książkach tej autorki. Przeczytajcie, naprawdę warto.
Małgorzata S - awatar Małgorzata S

Cytaty z książki Szeptucha