Szeptucha

- 2024-02-28
- 2014-04-16
W zagubionych wśród nadbiebrzańskich bagien Waniuszkach modlitwą i ziołami leczy stara Oleszczukowa. Kiedy niespodziewanie umiera, wieś oczekuje od jej wnuczki Oleny, że będzie kontynuowała rodzinną tradycję. Olena rezygnuje z marzeń o studiach medycznych i zostaje wioskową szeptuchą.
Życie w Waniuszkach wciąż jeszcze opiera się na niewzruszonym fundamencie zasad, tradycji i Słowa Bożego. Wszystko ma tam swój ład, ludzie czynią to, co do nich należy, każdy wie, gdzie jest jego miejsce. Jednak nawet i do Waniuszek nieuchronnie nadciąga nowe.
Legenda o tajemniczym pustelniku, który na uroczysku Łojmy zbierał popsute lalki i przybijał je do drzew, sprowadza do Waniuszek znanego filmowca z Warszawy, Alka Litwina. Olena pomaga mu odnaleźć ślady zagadkowego samotnika, uważanego przez okoliczną ludność za świętego. Choć szeptucha i reżyser żyją w dwóch zupełnie odmiennych światach, wspólne poszukiwania zbliżają ich do siebie. Olena znajduje w Alku przyjaciela i powiernika, z którym może się podzielić sekretami swojej sztuki lekarskiej i najskrytszymi myślami. Po raz pierwszy w życiu nie czuje się samotna…
Kup Szeptucha w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Szeptucha
Z dużym sentymentem przeczytałam tę książkę. Może dlatego, że Podlasie nie jest mi obce. Od 20 lat od wiosny do jesieni, z małymi przerwami, przebywam w położonej nad Narwią, małej wiosce niedaleko Hajnówki. Znam jej mieszkańców, historie ich życia, osobliwe tradycje. To na przestrzeni wielu lat zmienia się, ale tajemnicze zwyczaje i dawne wierzenia jeszcze się zachowały. A "szeptuchy" wciąż istnieją. Nie potrzebują jednak, tak jak kiedyś, milczenia i samotności. "Szeptucha to taka kobieta, która potrafi zamówić chorobę, odczynić urok i leczyć ziołami." Udało się autorce pokazać w skrócie w tej opowieści historyczną, burzliwą prawdę o Podlasiu, a dodatkowo wpleść z dużą fantazją, magią i elementami humoru wątek fikcyjny związany z życiem głównej bohaterki w czasach współczesnych. To wciągająca historia z opisami niezwykłego krajobrazu Podlasia i jego mieszkańców. Historia i współczesność.
Oceny książki Szeptucha
1242 użytkowników ma tytuł Szeptucha na półkach głównych- Przeczytane 795
- 2024 17
- 2025 14
- 2018 10
- 2014 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szeptucha
Początek bardzo mnie wciągnął, był obiecujący, w moim stylu niestety potem już coraz gorzej. Ogólnie - niepolecam, ledwo wytrwałam do końca, pod koniec jakieś wyrwane z kontekstu, krótkie historie nie wnoszące moim zdaniem nic ciekawego do historii, całość chaotyczna, niespójna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo menadrowanie i przerywanie wątków czasem męczyło, zakończenie też do przewidzenia, ale ogólnie wrażenia mam pozytywne. Można się pośmiać i wzruszyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże to nie był odpowiedni moment na przeczytanie tej książki, niestety bardzo dłużył mi się czas czytania, choć początek wydawał się obiecujący.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie doczytałam, poddałam się, nie dałam rady. A bardzo rzadko mi się to zdarza... Po przeczytaniu opisu pomyślałam sobie, że fajny temat, lubię takie klimaty, ale to.... Początek dał nadzieję, było i śmiesznie i ciekawie, ale im dalej w las tym gorzej. Brak chociażby jednej bohaterki, której chciałoby się kibicować, mnóstwo historii i postaci pobocznych, dużo przejaskrawień, postaci coraz bardziej karykaturalne, hurtowo produkowane opisy sytuacji dziwnych i dziwniejszych... Coś poszło wyraźnie nie tak...
Nie doczytałam, poddałam się, nie dałam rady. A bardzo rzadko mi się to zdarza... Po przeczytaniu opisu pomyślałam sobie, że fajny temat, lubię takie klimaty, ale to.... Początek dał nadzieję, było i śmiesznie i ciekawie, ale im dalej w las tym gorzej. Brak chociażby jednej bohaterki, której chciałoby się kibicować, mnóstwo historii i postaci pobocznych, dużo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNastrojowe klimaty Podlasia. Opowieść wije się przez bagna i puszcze i przez dzieje ludzi zamieszkujących te tereny. Kogo i czym życie doświadczyło. Ciekawie opowiedziane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku wgryzłam się z przyjemnością w fabułę, zioła, moce, leczenie, przeczucie. Im dalej w głębie powieści ,urywa mi się przyjemność z czytania , tak jakby ktoś podmienił autorkę. Pomysł na fabułę i stworzeni bohaterowie jak najbardziej na tak. Niestety zabrakło mi wykreowanej spadkobierczyni daru widzenia, przeczucia i leczenia , które w genach otrzymała główna bohaterka. Stanowczo za mało.
Na początku wgryzłam się z przyjemnością w fabułę, zioła, moce, leczenie, przeczucie. Im dalej w głębie powieści ,urywa mi się przyjemność z czytania , tak jakby ktoś podmienił autorkę. Pomysł na fabułę i stworzeni bohaterowie jak najbardziej na tak. Niestety zabrakło mi wykreowanej spadkobierczyni daru widzenia, przeczucia i leczenia , które w genach otrzymała główna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana książka. Bardzo ciekawe historie. „Szeptucha” ma niesamowity urok.
Książka poprostu mnie urzekła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerdecznie polecam wszystkim, którym bliskie są klimaty wsi, ziół oraz medycyny naturalnej.
Książka poprostu mnie urzekła.
Historia jakiej się nie spodziewałam. Zakończenie również mnie zaskoczyło. Było kilka momentów, które tylko przelatywałam wzorkiem - niektóre historie z przeszłości. Słuchałam częściowo audiobooka - głos lektorki Marty Markowicz obłędny, przez co wolałam słuchać książki tym razem niż ją czytać ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ukazuje życie kobiety, która, mimo że nie chciała zostać szeptuchą, ostatecznie się nią staje. Nie jest to jednak przypadek, a raczej efekt genów lub wyboru nieznanych mocy. Podoba mi się sposób, w jaki książka pokazuje, że człowiek nie ucieknie przed swoim przeznaczeniem – nawet jeśli go nie szuka, to w końcu znajdzie swoją drogę do spokoju. Przypomina również, że będąc na swojej drodze, nadal możemy popełniać błędy i nie rozumieć tego, co się dzieje. Książka mogłaby być tylko powieścią, ale stała się interesującą historią z ukrytymi wartościami o życiu i tym, co dzieje się wokół nas. Jest także kolejnym przypadkiem w mojej drodze rozwoju, który przypomina mi, jak ważne jest rozmawianie ze sobą i swoimi bliskimi. Samotność, czy to z wyboru, czy z przypadku, jest najgorszym przyjacielem człowieka. Liczę, że powstanie drugi tom tej książki, w którym bohaterka otrzyma więcej wsparcia i znajdzie w sobie siłę, by stać się swoją własną przyjaciółką.
Książka ukazuje życie kobiety, która, mimo że nie chciała zostać szeptuchą, ostatecznie się nią staje. Nie jest to jednak przypadek, a raczej efekt genów lub wyboru nieznanych mocy. Podoba mi się sposób, w jaki książka pokazuje, że człowiek nie ucieknie przed swoim przeznaczeniem – nawet jeśli go nie szuka, to w końcu znajdzie swoją drogę do spokoju. Przypomina również, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z początku bardzo ciekawa, później jednak się rozjeżdża.
Książka z początku bardzo ciekawa, później jednak się rozjeżdża.