Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej

Okładka książki Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej autorstwa Jan Ciechowicz, Estera Głuszko-Boczoń, Maria Janus, Kalina Kukiełko-Rogozińska, Małgorzata Leyko, Rafał Mielczarek, Maria Ostrowska, Katarzyna Skręt, Zofia Snelewska-Stempień, Monika Wąsik, Grzegorz Zyzik
Rafał MielczarekZofia Snelewska-Stempień Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego sztuka
sztuka
2019-01-01
2019-01-01
Książka, którą oddajemy w ręce czytelników, prezentuje wyniki badań kulturoznawców i socjologów. Nie ogranicza się bynajmniej do opisania historii sztuk cyrkowych, ale umiejscawia je w szerokim kontekście społecznym, antropologicznym i kulturowym. […] Okazuje się, że cyrk -ta poślednia rozrywka dla dzieci i „pospólstwa” – jest głęboko zakorzeniony w naszej historii i kulturze. Do dziś fascynuje i stanowi inspirację. Sam podlega przeobrażeniom – jego najbardziej współczesne formy w niczym nie przypominają już jarmarcznej budy. Oczywiście, przedstawiony zbiór tekstów nie jest w żadnym stopniu wyczerpujący ani kompletny w zakresie poruszanej tematyki. Wydaje się jednak, że w kontekście ubogiej literatury polskojęzycznej poświęconej sztukom cyrkowym może stać się zarzewiem dyskusji na ten temat, a także będzie pierwszym krokiem do uznania sztuki cyrkowej za wartą uwagi badaczy sztuk performatywnych.

Kup Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej

Opinie i dyskusje o książce Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej

Tagi i tematy do książki Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej

Okładka książki Dramat polski. Interpretacje. Część 1: Od wieku XVI do Młodej Polski Jan Ciechowicz, Zbigniew Majchrowski, Dobrochna Ratajczakowa
Okładka książki Dziady Adama Mickiewicza. Poemat, adaptacje, tradycje Jan Ciechowicz, Maria Cieśla-Korytowska, Danuta Danek, Bogusław Dopart, Maria Kalinowska, Iwona Kolasińska, Jacek Łukasiewicz, Zbigniew Majchrowski, Stanisław Makowski, Wojciech Marchwica, Michał Masłowski, Jan Michalik, Ewa Miodońska-Brookes, Irena Sławińska, Zofia Trojanowiczowa
Okładka książki Tczewskie zeszyty o kulturze. Mickiewicz na nowo odczytany 2 Jan Ciechowicz, Halina Kasjaniuk, Zbigniew Majchrowski, Ewa Nawrocka, Bolesław Oleksowicz, Stanisław Rosiek
Okładka książki Od Shakespearea do Szekspira Jan Ciechowicz, Zbigniew Majchrowski, praca zbiorowa
Jan Ciechowicz
Jan Ciechowicz
Teatrolog, kierownik Katedry Kultury i Sztuki Uniwersytetu Gdańskiego.

Cytaty z książki Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej

Dodaj cytat z książki Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej