Porwani

2024-02-14

Kup Porwani w ulubionej księgarnii

Oceny książki Porwani

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porwani

Rok 2017. Michalina Antkowiak wychodzi z domu na spotkanie z przyjaciółką. Nie dociera w umówione miejsce i nie daje znaku życia.
Śledztwo utyka w martwym punkcie.
Kilka lat później Michalina zjawia się w domu w tych samych ciuchach, które miała na sobie w dniu zaginięcia.
Co działo się z Michaliną podczas tylu lat nieobecności ?
Rozwiązania zagadki podejmuje się niezwyciężony duet - Igi Sznyder i Sandra Milton.

Mimo, że jest to kolejny tom serii, autor ani na moment nie traci narracyjnego rozpędu - historia płynie wartko, tempo narracji pozostaje konsekwentnie dynamiczne z wyraźnie wyczuwalnym napięciem.
Moss udowadnia, że każda następna część może być równie angażująca jak pierwsza.

W twórczości autora bardzo podoba mi się sposób prowadzenia narracji, która jest wielotorowa. Moss sprawnie przeplata różne perspektywy, oddając głos kilku bohaterom.
Zróżnicowanie narratorów pozwala czytelnikowi spojrzeć na wydarzenia z odmiennych punktów widzenia i stopniowo odkrywać kolejne fragmenty układanki. Dodatkowo podział na różne płaszczyzny czasowe nadaje historii głębi, budując napięcie.

Pokochałam Sandrę i Igiego za ich autentyczność - za to, że są prawdziwi w emocjach, niedoskonali. Ich relacja ma w sobie naturalną lekkość, a pełne podtekstów dialogi i subtelne żarty, nadają historii ciepła, które świetnie kontrastuje z mrokiem całej opowieści. Z niecierpliwością czekam na moment, kiedy w końcu zauważą, że łączy ich coś więcej niż przyjaźń.

Głównym, wyraźnie zarysowanym jest motyw zaginięcia oraz traumy z tym związane.
Motyw bezsilności i lęku - który potrafi sparaliżować.
Ważny temat więzi międzyludzkich i kwestie moralnych wyborów.

𝙿𝚘𝚛𝚠𝚊𝚗𝚒 to thriller, który nie tylko trzyma w napięciu do ostatniej strony, ale również zostawia czytelnika z refleksją.
Ta historia to dowód, że mrok ludzkiej natury bywa naprawdę przerażający.
Czym mnie zaskoczy kolejna część cyklu ?

Śledztwo utyka w martwym punkcie.
Co działo się z Michaliną podczas tylu lat nieobecności ?
Rozwiązania zagadki podejmuje się...

No kolejna część tym razem jak dla mnie wypada słabiej. Sama fabuła - czyli nowe śledztwo całkiem, całkiem. Ale nudne powoli zaczynają być "stare sprawy" partnerów agencji detektywistycznej i do tego zaczyna się trochę takie kombinowanie. A do tego wątki siostry wciąż nie do końca rozwiązane. To się trochę za długo ciągnie. No, ale autor zarobić chce - jak każdy. W końcu to ich zawód, a mój zawód troszeczkę tą częścią tej serii.

Powrót do bohaterów serii „Echo” to czysta przyjemność. Wątków jest sporo, ale wszystko pozostaje pod kontrolą. Porwania, romanse, tajemnice, niedopowiedzenia… a do tego zwroty akcji, które skutecznie wybijają z poczucia, że już wiemy, dokąd to zmierza.
Historia jest przemyślana i dobrze skonstruowana. Nic nie dzieje się bez powodu, każdy element ma znaczenie. A zakończenie? Mocne, zaskakujące i zostawiające w zawieszeniu. Po ostatniej stronie zostaje tylko jedno: pilna potrzeba sięgnięcia po kontynuację.

1859 użytkowników ma tytuł Porwani na półkach głównych
342 użytkowników ma tytuł Porwani na półkach dodatkowych

Marcel Moss
Marcel Moss
Marcel Moss to jeden z najpopularniejszych autorów powieści kryminalnych i młodzieżowych w Polsce. Wszystkie jego książki osiągnęły status bestsellerów i stały się impulsem do gorących dyskusji na temat ważnych kwestii społecznych. W rankingu Biblioteki Narodowej na najpoczytniejszych pisarzy i pisarki w Polsce w 2024 roku zajął 16. miejsce, w tym 2. wśród polskich autorów powieści kryminalnych. Jest autorem świetnie przyjętej przez czytelników serii thrillerów młodzieżowych „Liceum Freuda”, której fabuła porusza trudne problemy współczesnej młodzieży, takie jak samotność, depresja, przemoc domowa i rówieśnicza, a także brak porozumienia między rodzicami a dziećmi. Na swoim koncie ma również popularną serię detektywistyczną „ECHO”, z detektywami Igim Sznyderem i Sandrą Milton w rolach głównych. Każdy tom przedstawia nowe, niezależne śledztwo, koncentrując się na temacie tajemniczych zaginięć. W 2024 roku ukazała się jego powieść „Polana”, która rozpoczęła serię kryminalną z udziałem komisarza Sambora Malczewskiego. Marcel Moss jest również autorem bestsellerowych thrillerów psychologicznych oraz poruszających powieści młodzieżowych, takich jak „Mój ostatni miesiąc” i jej kontynuacja „Nasz pierwszy rok”. Prywatnie — miłośnik tenisa i zapalony kinoman.

Cytaty z książki Porwani

Marcel Moss Porwani Zobacz więcej