PTSD. Co każdy powinien wiedzieć

Okładka książki PTSD. Co każdy powinien wiedzieć autora Sheila A. M. Rauch, Barbara O. Rothbaum, 9788301231828
Okładka książki PTSD. Co każdy powinien wiedzieć
Barbara O. RothbaumSheila A. M. Rauch Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Ptsd: What Everyone Needs to Know
2023-11-30
2023-11-30
Jolanta Bartosik

Kup PTSD. Co każdy powinien wiedzieć w ulubionej księgarnii

Oceny książki PTSD. Co każdy powinien wiedzieć

OPINIE i DYSKUSJE o książce PTSD. Co każdy powinien wiedzieć

Dość przeciętna książka. Szczególnie dla osób po studiach z psychologii. Ten kto czytał Van der Kolka i jego sposób pisania o traumie ten może się nudzić czytając tę książkę. Poleciłbym książkę studentom 1-2 roku psychologii albo osobom nie związanym z psychologią, szukającym podstawowych informacji.

Książka warta przeczytania, natomiast spodziewałam się bardziej naukowej treści. Dla laika bardzo cenna wiedza, natomiast dla specjalisty zdecydowanie zbyt płytkie i powierzchowne dotknięcie tematu.

PTSD. Co każdy powinien wiedzieć” to książka napisana przez Sheilę A. M. Rauch i Barbarę O. Rothbaum, które są ekspertkami w dziedzinie psychologii klinicznej1. Książka ta jest skierowana do każdego, kto chciałby zrozumieć, czym jest zespół stresu pourazowego (PTSD),jakie są jego objawy, czynniki rozwoju, metody leczenia i konsekwencje12.

Książka ta jest napisana w przystępny sposób, który pozwala oswoić temat traumy. Autorki zastanawiają się nad tym, co nas chroni przed rozwojem PTSD, a także co sprawia, że dla niektórych osób doświadczenie traumatyczne może być impulsem do tzw. potraumatycznego wzrostu12.

Oprócz zagadnień dotyczących zespołu stresu pourazowego u osób dorosłych, książka wyjaśnia problematykę PTSD u dzieci. Czytelnik dowie się, czym charakteryzuje się trauma dziecięca oraz jak na nią reagować12.

Podsumowując, “PTSD. Co każdy powinien wiedzieć” to książka, która dostarcza czytelnikowi wiedzę, która jest podstawą właściwego reagowania w sytuacji trudnej12. Jest to ważne źródło informacji dla każdego, kto chce zrozumieć, jak radzić sobie z traumą i jej konsekwencjami.

Książka ta jest napisana w...

48 użytkowników ma tytuł PTSD. Co każdy powinien wiedzieć na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł PTSD. Co każdy powinien wiedzieć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki PTSD. Co każdy powinien wiedzieć

Cytaty z książki PTSD. Co każdy powinien wiedzieć