Kuchnia Braci Rodzeń

- kulinaria, przepisy kulinarne
- 2023-09-01
- 2023-09-01
„Kuchnia Braci Rodzeń” to kulinarne wyzwanie i inspiracja dla każdego niezależnie myślącego czytelnika, który pragnie odzyskać swoje zdrowie metaboliczne i pięknie żyć. Dzielimy się w niej z Tobą swoją wiedzą na temat stylu niskoweglowodanowego i wspólnie odkrywamy nowe pomysły na przygotowanie pysznych i zdrowych posiłków keto i LCHF.
Książką zawiera obszerną wiedzę na temat węglowodanów, białka oraz tłuszczów, a także ponad 33 przepisy na proste śniadania, obiady, przekąski, desery czy pieczywo.
Kup Kuchnia Braci Rodzeń w ulubionej księgarni
Oceny książki Kuchnia Braci Rodzeń
176 użytkowników ma tytuł Kuchnia Braci Rodzeń na półkach głównych- Przeczytane 127
- 2025 11
- Zdrowie 3
- 2024 3
- Poradniki 2
- 2026 2
- 📚MW 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kuchnia Braci Rodzeń
Książka dla każdego zainteresowanego w kwestii zdrowego odżywiania i życia - warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to jedyna książka braci Rodzeń, która trafiła do mojego domu-ich fanem jest mój mąż. Niestety...
Jeśli ktoś chce kupić "Kuchnię Braci Rodzeń" licząc na zebrane w jednym miejscu przepisy na dietę keto, to nie warto. Jest ich tutaj nieco ponad 30, z czego większość niejadalna. Panowie nie mają zielonego pojęcia o gotowaniu i pieczeniu: radzą aby do ciasta na 6 sztuk bułek dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia!!! Do tego łyżeczka soli!!!
Jeżeli to jest przepis na dietę, która prowadzi do pięknego życia, to raczej będzie to krótkie życie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoktorzy wyczuli biznes i kręcą keto lody na całego, żerując na ludzkiej naiwności. Książki wydają hurtowo: tytuł za tytułem. Jedna gorsza od drugiej.
Treści niezgodne z badaniami naukowymi. Szuria. Nie ma sensu tracić czasu na punktowanie, dlaczego ta książka i te osoby są szkodliwe, zresztą mądrzejsi ode mnie już to zrobili. Polecam PubMed.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak ktoś słusznie zauważył w jednej z opinii - przed wami kolejna książka braci Rodzeń na poziomie szkoły średniej, kiedy lejesz wodę na zadany temat tylko po to, żeby oddać dużo tekstu. Przez prawie 300 stron wyciągnąłem jeden pozytywny wniosek, o którym powiem na końcu, zostańcie ze mną (w takim stylu właśnie pisze się tego typu książki).
Ale od początku, pozycja ta to wybitne osiągnięcie grafomanii braci Rodzeń, którzy już piszą słowo bracia z dużej litery, co w połączeniu z pisaniem o sobie w trzeciej osobie pokazuje poziom, na który wybiło ich ego. Rozdziały zaczynają się szczytem żenującej grafomanii w postaci limeryków czy jak oni tam nazywają te podwórkowe rymy. Miernik żenady wybija tu na czerwone pole, więc ostrzegam, czytasz na własną odpowiedzialność. Ogólnie cała książka jest kolejną, dokładnie taką samą książką, jak każda inna książka tych autorów: rozwleczoną opowieścią o tym, że są badania, które uzasadniają dietę ketogeniczną, jednocześnie wykazując dramatyczne skutki typowego węglowodanowego stylu odżywiania, które wprost prowadzi do chorób metabolicznych i cukrzycy typu 2. Słowa niskowęglowodanowy, KETO, cukrzyca typu 2, PCOS, stłuszczenie wątroby, choroby metaboliczne wymieniane są tu setki jeśli nie tysiące razy, stanowią główne wypełnienie stron tej książki. Drugą, równie często wymienianą teorią jest to, że są też badania, który wykazują coś zupełnie odwrotnego, ale one są fałszywe, sponsorowane przez big pharma i big food, źle przeprowadzone i każdy, kto myśli, ich nie czyta. To moje ulubione argumenty Rodzeniów - kto wie, ten wie i nie musi nic czytać, a obowiązująca od lat piramida żywienia nazywana przez braci piramidą... sorry, nie pamiętam, piramidą kłamstwa i korupcji, czy coś równie głupiego. Nie pamiętam też, czy wymienili tu Ancela Keyesa, to ich ukochany antagonista :)
Poziom sekciarstwa przebija jedynie poziom żenady, sam nie wiem, który jest wyższy. Panowie coraz mocniej odklejają się od rzeczywistości, zapewne tłumacząc to tym, że są coraz bardziej wolni, spontaniczni, szczęśliwi i żyją prawdziwym życiem.
Opisane wyżej tezy panowie przeplatają teoriami dwóch - trzech "światowej sławy" naukowców, którzy, zaskoczenie, głoszą dokładnie to samo, co autorzy. W rzeczywistości jest inaczej: to bracia Rodeń w kółko klepią tezy, które logicznie i naukowo przedstawiają owi naukowcy. Na koniec hit: kuchnia braci Rodzeń nie zawiera zbyt wiele przepisów czy wskazówek żywieniowych, ale za to akurat dodaję+1 do oceny, bo autorzy pokazali w dość fajny sposób swoje podejście i sugestie, jak należy podchodzić do diety keto: nie kombinować, nie wymyślać produktów z drugiego końca świata - prostota i monotonia to wg autorów dwie rzeczy, które powinny przyświecać tej diecie. W kuchni ma być szybko i prosto, żeby móc zająć się robieniem fajnych rzeczy. Tu się akurat zgadzam, ale rozumiem, że są ludzie, który oczekiwali dziesiątek przepisów (ja też po to kupiłem tę książkę),w odpowiedzi dostajemy kody QR do miejsc, które i tak można samemu znaleźć. Jedno słowo, jakim można opisać tę książkę jak i całą produkcję tej fabryki książek to masakra. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim poziomem grafomanii, sekciarstwa, lejwody i wsobności (gotowania się we własnym sosie) ale mam za swoje, sam tego chciałem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle od początku, pozycja ta to...
Książka o kuchni mająca z kuchnią niewiele wspólnego - 30 przepisów na ostatnich stronach książki to wszystko co może być w niej ciekawe. W dodatku styl pisania podobny do tego kiedy w liceum dostawało się rozprawkę na 5 stron i człowiek rozwlekał jak mógł - a to większa czcionka, a to większe odstępy między wierszami. W tej książce też to znajdziecie, a dodatkowo grafomańskie poezje braci jako dodatkowy zapełniacz. Gdyby książka była sformatowana porządnie i pozbawiona wszelkich pustych treści to zajmowałaby 50 stron, tylko kto wtedy wyda ponad 50zł na 50 stronicową książkę? Chyba tylko najbardziej zagorzali fani braci, a to nie o to w tej książce chodzi. Książka ma się przede wszystkim sprzedać i przez swoją objętość sprawiać wrażenie wartościowej. Nie chcę użyć sformułowania "skok na kasę", ale w tej sytuacji naprawdę nic innego nie przychodzi mi do głowy, kiedy dwóch facetów publikuje garść luźnych i nie wnoszących niczego nowego myśli rozwlekając je do setek stron i sprzedając po wygórowanej cenie. W części merytorycznej nie znajdziecie niczego odkrywczego jeśli choćby trochę interesujecie się dietą keto. Dosłownie na palcach jednej ręki można policzyć ciekawe informacje i wzmianki o badaniach przekazywane przez braci, które przynajmniej dla mnie były nowością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłucham często Braci Rodzeń na YouTubie , postanowiłam kupić książkę "Kuchnia Braci Rodzeń", ponieważ panowie polecają swoje książki w każdym swoim filmiku. Po pierwsze książka miała być książką z przepisami, okazało się, ze jest tam tylko parę przepisów na samym końcu grubego poradnika diety keto. Cały ten opis diety keto jest totalnie zbędny w książce o tematyce kuchni . Na dodatek przepisy są słabe. Jestem bardzo zawiedziona. Panowie nie powinni sami tworzyć przepisów, ponieważ jak widać z książki nie posiadają nawet krzty wyobraźni o gotowaniu. Książkę powinien stworzyć prawdziwy kucharz pod nadzorem Braci Rodzeń. Przepis na kaszankę mnie chyba najbardziej zaskoczył, otorz nie ma wyjaśnienia jak zrobić keto kaszankę, jedynie do cebuli należy dodać keto kaszankę ! ale przepraszam bardzo , jak zrobić keto kaszankę?? Bardzo droga książka z której nic nie wyniosłam. Mam o wiele lepsze książki z przepisami keto. Tej nie polecam. Jeśli zaczynasz diete keto i nic na te temat nie wiesz , to w tej książce owszem dowiesz się ale ta książka powinna mieć inna nazwę. ..
Słucham często Braci Rodzeń na YouTubie , postanowiłam kupić książkę "Kuchnia Braci Rodzeń", ponieważ panowie polecają swoje książki w każdym swoim filmiku. Po pierwsze książka miała być książką z przepisami, okazało się, ze jest tam tylko parę przepisów na samym końcu grubego poradnika diety keto. Cały ten opis diety keto jest totalnie zbędny w książce o tematyce kuchni ....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna i przystępna wiedza dla osób, które chcą przejść na styl niskowęglowodanowy. Bracia Rodzeń przełamują schematy, otwierają umysł i przede wszystkim ta dieta działa !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKuchnia braci rodzeń to książka napisana przez braci Rodzeń. Jakby ktoś zapomniał to co dwa zdania bedzie to przypominane. Wspominałem już że jest stworzona przez braci? tylko jak oni sie nazywali.
Co do treści to troche ekstremalna ta dieta ale większosc porad i informacji to nic nowego dla kogoś obeznanego w tematyce
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA język polski ma tyle pięknych synonimów którymi mozna by zastapić te powtórzenia.
Uczyłam się bawiąc. Wszystko podane w prostej, i humorystycznej formie, dzięki czemu zapadnie w pamięci na dłużej. Koniecznie spróbuję przepis na żeberka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedynce co, to nie wszystkie QR kody działały na telefonie, ale może to być kwestia druku.
Łopatologicznie i niby klarownie.
Odżywiaj się jak chcesz. Próbuj, obserwuj co Ci służy, do tego nie potrzebujesz żadnego jedzeniowego guru. Ani nawet guru w bliźniaczych ciałach.
A tych kilkadziesiąt już książek braci Rodzeń to kolejny biznes, jakich w tym obszarze wiele.
Łopatologicznie i niby klarownie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuję jednak jakiś rodzaj nawiedzenia i manipulacji. A jawna dyskredytacja każdego o innym poglądzie na temat odżywiania się zniesmacza i odbiera wiarygodność.
A tych kilkadziesiąt już książek...