ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać386
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Hajda. Beskid bez kitu

- literatura dziecięca
- 2023-10-12
- 2023-10-12
- Inne
Trzecia część historii z Beskidem i jego wspaniałą przyrodą w tle. Tym razem akcja toczy się w niezwykle trudnych dla Łemków czasach przesiedleń i akcji „Wisła”. Maria Strzelecka splata losy ludzi i zwierząt w piękną, wzruszającą, niezwykle empatyczną i mądrą książkę, pełną przedstawionych z czułością detali życia beskidzkiej wsi lat 40. XX wieku.
Kup Hajda. Beskid bez kitu w ulubionej księgarnii
Oceny książki Hajda. Beskid bez kitu
66 użytkowników ma tytuł Hajda. Beskid bez kitu na półkach głównych- Chcę przeczytać 42
- Dzieci 2
- Biblioteczka domowa 1
- ż2025 1
- Dzieciakom 1
- Polityka 1
- Brak Legimi A 1
Tagi i tematy do książki Hajda. Beskid bez kitu

Inne materiały dotyczące książki Hajda. Beskid bez kitu

17. Nagroda Literacka Warszawy. Znamy 15 nominowanych tytułów

Nagrodzona Nagrodą Literacką Warszawy Maria Strzelecka odpowiedziała na wasze pytania

Zadaj pytanie Marii Strzeleckiej, laureatce Nagrody Literackiej Warszawy

Sięgnij po najlepsze książki! Laureatki i laureaci 17. Nagrody Literackiej Warszawy

Kalendarz wydarzeń literackich: czerwiec 2024
Cytaty z książki Hajda. Beskid bez kitu
Strach jest dobrym gruntem dla takich plonów, a przecież teraz boimy się prawie wszyscy, strach ciągnie się za nami jak wieczorny mrok. Zabraniam wam nienawidzić, mścić się i wierzyć w politykę, która tylko dzieli ludzi. Ze strachu i nienawiści dzieją się najgorsze rzeczy na świecie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hajda. Beskid bez kitu
Książka łączy tekst o wartościach kulturowych, historycznych, przyrodniczych z pięknymi ilustracjami. Zawartość jeżeli chodzi o treść nie jest łatwa, natomiast warta przemyśleń, przedyskutowania. To mogłaby być lektura szkolna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś pora na kolejną książkę dla tych nieco młodszych czytelników, choć uważam, że i tych starszych naprawdę zainteresuje ta pozycja.
"Hajda. Beskid bez kitu" to znakomita lektura, w której autorka przywołuje łemkowskie legendy i kulturę oraz historyczne fakty dotyczące Łemków - wschodniosłowiańskiej grypy etnicznej, która zamieszkiwała Beskid Niski i część Beskidu Sądeckiego. Poznajemy ich kulturę, elementy języka, którym na co dzień się posługiwali i strach, który odczuwali podczas wojny czy przymusowej wywózki w czasie trwania akcji "Wisła" .
Autorka głównym bohaterem uczyniła małego chłopca Kolę, który wraz ze swoim nowym przyjacielem, psem Hajdą, eksploruje okoliczne lasy i pagórki. Smutne są losy wszystkich mieszkańców wioski, zło czai się wszędzie, a strach z każdej strony zagląda w oczy..
W książce znajdziemy piękne ilustracje i sporo wiadomości dotyczących żyjących w Beskidach zwierząt, owadów czy roślin. Poznajemy także łemkowski alfabet, który znacząco różni się od polskiego.
"Hajda. Beskid bez kitu" została nominowa do Nagrody Literacka Podróż Hestii i mimo, iż tego lauru nie zdobyła, zdecydowanie warta jest uwagi. To ważne, by historia Łemków nie została zapomniana, a Pani Maria w bardzo przystępny i niezwykle ciekawy sposób nam ją przybliża.
Polecam Wam więc gorąco zapoznać się z tą naprawdę wartościową i przepięknie wydaną książką, która z pewnością wciągnie Was w odmęty historii tak samo jak i mnie 💪📚😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Hajda. Beskid bez kitu" to znakomita lektura, w której autorka przywołuje łemkowskie legendy i kulturę oraz historyczne fakty dotyczące Łemków - wschodniosłowiańskiej grypy etnicznej, która zamieszkiwała Beskid Niski i część Beskidu...
„Hajda. Beskid bez kitu” został uhonorowany nagrodą literacką i wyróżnieniem graficznym w konkursie Książka Roku 2023 Polskiej Sekcji IBBY. Rzeczywiście jest to prześliczna książeczka dla dużych i małych. Format większy.
Twarda oprawa. Kolorowe piękne ilustracje. Śliczna okładka zewnętrzna, a wewnętrzna trochę przypomina mi kryminał ,, Robaki w ścianie’’, tyle że tu spacerują sobie mróweczki a nie karaluchy. Kolejny tom książki , po przeczytaniu poprzednich ,,Beskid bez kitu’’ oraz ,,Beskid bez kitu. Zima’’.
Dedykacja autorki książki jest następująca: ,, Dla wszystkich dzieci, które musiały opuścić swoich przyjaciół, oraz dla zwierząt, które zostały’’.
Trzeba przeczytać całość i zrozumieć , skąd to się wzięło.
W poprzednich tomach minęło lato, zima, nastała wiosenka. Z tym, że od razu mówię to ,że pory roku się zmieniają , nie oznacza ,że zachowana jest chronologia w latach. Absolutnie nie. Mała skakanka, a nawet większa.
Miejsce akcji - Beskid Niski.
Czas akcji – ok. 1947 roku.
Prześliczna książka i to nie jest stereotypowy przewodnik po Beskidach. Tu toczy się historia w pełnym tego słowa znaczeniu.
Spotykamy się po latach z niektórymi bohaterami z tomu zimowego i letniego.
Przedstawię o co chodzi na jednej bohaterce Tekli.
Zima - Tekla była małą dziewczynką i córką batiuszki z cerkwi.
W tomie letnim w 1960 roku jest starszą kobietą, a nawet przyszywaną babcią.
W tej książce wiosennej ,,Hajda . Beskid bez kitu’’. Jest dojrzałą, zamężną kobietą, nauczycielką w szkole. Są to lata czterdzieste powojenne.
I to samo dzieje się z innymi bohaterami.
Książka jest tak różnorodna pod względem wątków, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Mamy historię – ta jest najważniejsza i bazowa. Powojenny świat .
Nie wiadomo gdzie wróg , gdzie przyjaciel? Bandy UPA, masa oszustów kryjących się po lasach, złodzieje, żołnierze. Wszechogarniający strach trzymający w napięciu wszystkich okolicznych mieszkańców.
Pokazano świat oczami tych , którzy w Beskidach mieli swoje domy, zwierzęta, groby bliskich i musieli nagle wszystko zostawić. A przecież mieszkali tam od wielu dziesiątek lat.
Niestety nie tylko jedna narodowość uzurpowała sobie prawo to tego kawałka ziemi. Następowało wyludnienie wsi przez rozkazy wyżej stojących władz.
Akcja Wisła – masowa deportacja pod przymusem, akcja pacyfikacyjna o charakterze polityczno-wojskowym przeprowadzona w latach 1947–1950 , wysiedlanie całych wsi, rozproszenie ludności cywilnej z terenów Polski południowo-wschodniej. Objęła Ukraińców, Bojków, Dolinian i Łemków.
Część z kolei rodzin wyjeżdżała skuszona przez agitatorów, rzekomo lepszym życiem w ZSRR ,,z biletem w jedną stronę’’ bez możliwości powrotu.
Poznajemy przyrodę Beskidów i to bardzo szczegółowo. Rozległe opisy przyrody – roślinności, zwierząt. Całe opowiadania o zwierzętach i ich rodzinach – rysie, wilki, niedźwiedzie, sarny, bobry, czajki, mrówki itd.
Kolorowe tablice ptactwa, kwiatów, roślinności, owadów, chrząszczy, motyli, gryzoni , nawet odchodów zwierząt potrzebne przy rozpoznawaniu gatunków itp. Całe multum.
Do tego pełne duże ilustracje z życia zwierząt – sarna, wilki, rysie itd.
Część obyczajowa – życie bohaterów z poprzednich tomów, elementy etnograficzne ,kulturowe, zwyczajowe – święta/ Zielone Świątki/, z historią w tle tuż po wojnie.
Część moralizatorska szkolna bezcenna i ponadczasowa - ,, Pochodzenie, wiara czy narodowość nie są niczyją zasługą ani winą’’.
,, Natomiast to jak będziemy się zachowywać, jest już naszym wyborem, i dlatego nie możemy dopuścić, żeby zakiełkowała w nas nienawiść i pogarda do innych ludzi’’.
,,Zabraniam wam nienawidzić, mścić się i wierzyć w politykę, która tylko dzieli ludzi’’.
Znajdziecie dużo, dużo takich nauk dla waszych dzieci.
Część naukowa – najmniejsza , alfabet cyrylicy, krótkie teksty w języku rosyjskim dla dzieci, zagadki i testy szkolne. Wytwarzanie ręczne tkanin. Haft krzyżykowy.
Część bajkowa – bajki i legendy ,niektóre z nich mająca głębsze dno, inne punkty odniesienia, odnajdujące się w historii.
Tytułowa HAJDA, ma dwa znaczenia. Nawoływanie na zwierzęta gospodarskie krowę, kozę itp.
Drugie znaczenie jest to imię psa, pseudonim , którego ukrywa przed światem mały dziewięcioletni chłopiec Kola.
Dlaczego Kola tak nazwał psa , a nie Łatek czy Ciapek, czy Browko jak na początku?
Dlaczego musiał go ukrywać w szopie?
Dlaczego uczył go , by nie szczekał?
O tym przeczytacie w książeczce. Myślę, że o tej pięknej przyjaźni chłopca z psem posłucha każde dziecko.
Jeszcze raz podkreślam, że to jest piękna, mądra, rzetelna, prawdziwa książka, zawierająca wiele faktów historycznych, ciekawostek przyrodniczych i krajoznawczych.
Lektura dla rodziców i starszych dzieci, 10+.
Duże kolorowe obrazki zwierząt zaciekawią dzieci żłobkowe. Bajek i legend bez podtekstu posłuchają chętnie przedszkolaki. Dzieci wczesnoszkolne zaciekawi przyroda, opisy i historie o zwierzakach , trochę obyczajowości z życia dzieci .
Natomiast z historii to młodsze dzieciaki już nic nie zrozumieją.
Polecam wszystkie trzy książeczki pani Marii Strzeleckiej . Są cudowne i tak realistyczne jakbyśmy przenosili się w czasie i przestrzeni tu i teraz.
Czekamy jeszcze na jesień, pewnie ostatnią część, nie wiadomo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwarda oprawa. Kolorowe piękne ilustracje. Śliczna okładka zewnętrzna, a wewnętrzna trochę przypomina mi kryminał ,, Robaki w ścianie’’, tyle że tu...