Summer of' 42

Summer of' 42
1976-09-01
1971-01-01
angielski
In everyone's life there is a summer of '42...

In that particular summer Hermie was fifteen, wildly obsessed with sex, deeply and passionately in love with an "older woman" of twenty-two. Summer of '42 is the story of Hermie and the lovely Dorothy, of Hermie's frantic efforts to become a man, and of his glorious and heartbreaking initiation into sex.
Pierwsza publikacja - 01 stycznia 1971 roku

Kup Summer of' 42 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Summer of' 42

Opinie i dyskusje o książce Summer of' 42

[...]
Life is made up of many comings and goings and for everything that we take with us,we must leave something behind.

𝗞𝗥𝗢𝗡𝗜𝗞𝗔 𝗣𝗘𝗪𝗡𝗘𝗚𝗢 𝗟𝗔𝗧𝗔 𝗜 𝗗𝗢𝗥𝗔𝗦𝗧𝗔𝗡𝗜𝗔 𝗠Ł𝗢𝗗𝗭𝗜𝗘Ń𝗖𝗔 !
Urzekająca i sugestywna, na wpół autobiograficzna opowieść Hermana Rauchera została przekształcona w bijący rekordy, nagrodzony Oscarem hit filmowy.
Dorosły Herman wspomina pewne lato, kiedy jego rodzina wynajęła dom na wyspie Packett...
To pięknie przedstawiona, pełna nostalgii opowieść o dorastaniu młodego mężczyzny.
Widziałam film, bardzo podoba mi się ścieżka dźwiękowa, ale według mnie książka jest lepsza 😉👍
𝗣𝗢𝗟𝗘𝗖𝗔𝗠 !

muzyka i fragmenty filmu :

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
𝐃𝐋𝐀 𝐂𝐈𝐄𝐊𝐀𝐖𝐒𝐊𝐈𝐂𝐇 :
𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐟 '𝟒𝟐 to powieść napisana przez Hermana Rauchera , oparta na jego scenariuszu i osobistych doświadczeniach.
W wywiadzie dla TCPalm z 2002 roku Herman Raucher wspomina, że ​​na podstawie filmu o tym samym tytule z 1971 roku powstała książka Summer of '42. Raucher jako pierwszy napisał scenariusz do filmu z 1971 roku. Kiedy film był w postprodukcji, ktoś poradził mu, aby napisał książkę o lecie '42 , aby pomóc w nagłośnieniu obrazu. Zatem Raucher napisał książkę w ciągu około trzech lub czterech tygodni. Książka stała się bestsellerem jeszcze przed premierą filmu, dlatego też reklamowano film jako „krajowy bestseller Hermana Rauchera”.
Zarówno film, jak i książka oparte są na prawdziwych wydarzeniach, które miały miejsce latem 1942 roku w życiu Rauchera. Nowelizacja scenariusza przez Rauchera z dedykacją „Tym, których kocham, w przeszłości i teraźniejszości”, służy bardziej jako hołd dla jego przyjaciela Oscara Seltzera, taki, jaki miał być film, a książka skupiała się bardziej na związek dwóch chłopców niż związek Rauchera z Dorothy. W książce wspomniano także o śmierci Seltzera, której nie ma w filmowej adaptacji.
Książka pozostała wierna prawdziwemu wydarzeniu, które miało miejsce tamtej nocy. W wywiadzie dla TCPalms z 2002 r. Raucher wskazał, że prawdziwa Dorota dużo piła, kiedy odwiedzał Dorotę w nocy. To jest zasugerowane w książce. Jednak w filmie jedynie sugeruje się, że Dorota „mogła” pić.
Zarówno w prawdziwym zdarzeniu, jak i w książce, piosenką odtwarzaną na płycie fonograficznej była „That Old Feeling”. W filmie kompozytor Michel Legrand napisał nową ścieżkę dźwiękową dla sceny tanecznej. Do zdarzenia doszło na wyspie Nantucket . Ale nazwa wyspy nie jest wymieniona w filmie. W książce nazwa wyspy została zmieniona na Patchett Island. Na potrzeby filmu Raucher przyznał się do zmiany kolejności pewnych wydarzeń i zamiany niektórych dialogów. Istnieje kilka różnic między Dorothy w książce i Dorothy w filmie.
info. z wiki.

[...]

𝗞𝗥𝗢𝗡𝗜𝗞𝗔 𝗣𝗘𝗪𝗡𝗘𝗚𝗢 𝗟𝗔𝗧𝗔 𝗜 𝗗𝗢𝗥𝗔𝗦𝗧𝗔𝗡𝗜𝗔 𝗠Ł𝗢𝗗𝗭𝗜𝗘Ń𝗖𝗔 !
Dorosły Herman wspomina pewne lato, kiedy jego rodzina...

Herman Raucher
Herman Raucher
Herman Raucher to amerykański pisarz i scenarzysta, który rozpoczął karierę pisarską w okresie Złotego Wieku Telewizji na żywo, pisząc oryginalne godzinne dramaty dla tak cenionych programów jak Studio One, Goodyear Playhouse i The Alcoa Hour. Mniej więcej w tym samym czasie pełnił funkcję dyrektora ds. tekstów reklamowych w firmie Walt Disney, którego nowa firma, Buena Vista, odważyła się przejść od filmów animowanych do produkcji na żywo. Był to także czas debiutu Disneylandu i towarzyszących mu emocji. Po powrocie do Nowego Jorku pełnił funkcję dyrektora kreatywnego i członka zarządu kilku głównych agencji reklamowych. Aby jeszcze bardziej wypełnić swoje życie, napisał cztery sztuki teatralne, sześć powieści i siedem filmów, wśród nich „Lato ’42”, które było zarówno bestsellerem, jak i sukcesem kasowym. Przyniosło mu to nominację do Oscara za najlepszy scenariusz oryginalny oraz podobną nominację od Gildii Pisarzy Amerykańskich. Kultowy film Rauchera „Hieronymus Merkin” zdobył nagrodę za najlepszy scenariusz oryginalny przyznawaną przez Gildię Pisarzy Wielkiej Brytanii. Jego nacechowany rasizmem film „Człowiek z arbuzem” wstrząsnął krytykami filmowymi. Nadal najlepiej czuje się w powieściach, ponieważ bez jego zgody nikt nie może zmienić nawet przecinka – jest to warunek, który lubi każdy pisarz, ale niewielu go osiąga. W 1960 roku Raucher poślubił tancerkę Broadwayu Mary Kathryn Martinet (ur. 1926),z którą miał dwie córki. Oboje pozostali w związku małżeńskim aż do jej śmierci na raka w lipcu 2002 roku. Raucher jest często uznawany za autora widmo filmu Wielki Santini . Jednak Raucher nie pracował nad filmem, zamiast tego został zatrudniony do napisania pilota do nieudanej telewizyjnej adaptacji filmu z lat 80. Niemniej jednak Raucher powiedział, że nadal otrzymuje listy od fanów dotyczące The Great Santini , ustępując jedynie listom z lata 1942 roku . Dziennikarz i powieściopisarz Preston Fassel cytuje prace Rauchera, zwłaszcza A Glimpse of Tiger , jako mające wpływ na jego własną twórczość. Fassel uważa, że ​​krótka korespondencja z Raucherem na studiach, podczas której Raucher zachęcał go do zostania pisarzem, zainspirowała go do pisania fikcji. Fassel napisał artykuł biograficzny o Rauchera dla serwisu Cinedump.com.

Cytaty z książki Summer of' 42

[...]
He tried to avoid the eyes of the weather-beaten old Yankee. With guys like that around, no wonder the British ended up with all their fucking tea in Boston Harbor.

[...]
Latem 1942 roku cztery razy dokonali nalotu na stację Straży Przybrzeżnej. Obejrzeli pięć filmów i mieli dziewięć dni deszczu. Benjie zepsuł zegarek, Oscy porzucił harmonijkę ustną, a Hermie w szczególny sposób przepadł na zawsze.

[...]
Piosenka była melodyjna i łagodna, przywodziła mu na myśl chór kobiecych głosów śpiewających piosenki mówiące o miłości, która przeminęła lub utraciła, przy akompaniamencie starszego pianisty, którego palce przesuwały się po klawiaturze, podczas gdy u jego boku wisiał papieros usta i kieliszek wina czeka na pianinie. Od czasu do czasu podchodzi troskliwy i wyrozumiały kelner, pilnując zawartości kieliszka na odpowiednim poziomie. Rzeczywistość. Wyobraźnia.