Dziesięć marzeń przed czterdziestką #1

- komiksy
- Dziesięć marzeń przed czterdziestką (tom 1)
- mochiko by DANGO
- 40までにしたい10のこと
- 2023-09-19
- 2023-09-19
- Agata Zielezińska
"Jeśli tylko chcesz, chętnie się z tobą prześpię".
Pewnemu salarymanowi zostały niecałe trzy miesiące do 40 urodzin - na tę okazję przygotował listę rzeczy, które chciałby zrobić do tego czasu. Są na niej całkiem zwyczajne życzenia, takie jak: impreza z takoyaki, skosztowanie deseru parfait, czy spędzenie urodzin z ukochaną osobą. Jego sekretna lista niespodziewanie trafia w ręce przystojnego, młodszego o 10 lat podwładnego z pracy. Dzięki temu na listę trafia jeszcze jedno życzenie, które może odmienić całe jego życie.
Kup Dziesięć marzeń przed czterdziestką #1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziesięć marzeń przed czterdziestką #1
100 użytkowników ma tytuł Dziesięć marzeń przed czterdziestką #1 na półkach głównych- Przeczytane 77
- Manga 13
- Mangi 7
- 2023 4
- 2024 3
- Posiadane mangi 3
Tagi i tematy do książki Dziesięć marzeń przed czterdziestką #1
Cytaty z książki Dziesięć marzeń przed czterdziestką #1
Nawet przed czterdziestką pocałunki nadal są równie cudowne jak kiedyś.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziesięć marzeń przed czterdziestką #1
„Dziesięć marzeń przed czterdziestką” to manga, która otula jak ciepły koc w spokojny wieczór. Jest delikatna, pełna subtelnych spojrzeń, drobnych gestów i tej cudownej codzienności, w której rodzi się coś naprawdę ważnego. Nic tu nie jest krzykliwe ani przesadzone — wszystko płynie naturalnie i bardzo prawdziwie.
Bohaterowie są niesamowicie ujmujący. Ich niepewność, marzenia i małe radości sprawiają, że łatwo się do nich przywiązać i kibicować im z całego serca. Relacja rozwija się powoli, ale właśnie to nadaje historii wyjątkowego uroku i autentyczności.
Do tego piękna, miękka kreska, która idealnie oddaje nastrój — spokojny, ciepły i lekko romantyczny. To manga, po której na twarzy zostaje uśmiech, a w sercu przyjemne ciepło.
Idealna dla tych, którzy lubią historie spokojne, słodkie i pełne emocji. Zdecydowanie jedna z tych opowieści, do których chce się wracać. 💕
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie są niesamowicie ujmujący. Ich niepewność,...
Tak doceniam BL powieść gejową/yaoi/shonen-ai/ jak chcesz gdzie bohaterami nie sa licealiści, a osoby w średnim wieku tak naprawdę. Urocza jednotomówka :3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiepozorny romans biurowy, który okazał się być ukrytym diamentem! Tak bardzo byłam zaangażowana w historię, że do ostatniej strony nie mogłam się oderwać! Wraz z biegiem wydarzeń moje serce było rozgrzewane do czerwoności, a humor tak genialny, że co rusz parskałam gromkim śmiechem. Uwielbiam mangi, w których kiełkujący romans otulala jak ciepły kocyk, oczywiście nie może zabraknąć nutki pikanterii, a jednocześnie będąc głębszą historią o przeżyciach bohaterów, znajdujących szczęście w swoich ramionach. To napawa moje serce radością i nadzieją. Poza tym bardzo lubię, kiedy między bohaterami jest duża różnica wieku, co wiąże się z kontrowersją zwłaszcza w miejscu pracy i na dodatek zderzenie dwóch innych światów, ale pomimo tego wszystkiego, na koniec zwycięża miłość. Ta manga trafia do mojej topki ulubieńców! Gorąco polecam.
Niepozorny romans biurowy, który okazał się być ukrytym diamentem! Tak bardzo byłam zaangażowana w historię, że do ostatniej strony nie mogłam się oderwać! Wraz z biegiem wydarzeń moje serce było rozgrzewane do czerwoności, a humor tak genialny, że co rusz parskałam gromkim śmiechem. Uwielbiam mangi, w których kiełkujący romans otulala jak ciepły kocyk, oczywiście nie może...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe postacie, fajna dynamika. Bardzo luźna forma na jeden przyjemny wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDopracowana i miła dla oka kreska.
Wydarzenia rozgrywają się zbyt szybko. Brakuje mi więcej pobocznych postaci np. bliskich przyjaciół czy rodziny. Jakichś informacji o nich? Manga byłaby wtedy zdecydowanie ciekawsza. Fabuła nienadzwyczajna, przewidywalna. Jeśli chcecie przeczytać coś spokojnego, bez większych emocji to dobra pozycja. W innym przypadku nie widzę sensu marnowania czasu.
Dopracowana i miła dla oka kreska.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydarzenia rozgrywają się zbyt szybko. Brakuje mi więcej pobocznych postaci np. bliskich przyjaciół czy rodziny. Jakichś informacji o nich? Manga byłaby wtedy zdecydowanie ciekawsza. Fabuła nienadzwyczajna, przewidywalna. Jeśli chcecie przeczytać coś spokojnego, bez większych emocji to dobra pozycja. W innym przypadku nie widzę sensu...
Urocza książka, co prawda Pan 40 latek trochę dziecinny, aczkolwiek ma to swój urok. Na pewno dużo osób z tymi postaciami sie utożsamia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko historia, nawet sie troszke wzruszylam. Tylko znów dla mnie za dużo erotyki. Czemu wszystkie BLki mają jej aż tyle?! 😅
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toManga, aby móc trafić do moich ulubionych, musi spełnić kilka warunków - ze wzruszenia musi mi zabraknąć oddechu, musi zakręcić się łza w oku i musi podejść do prezentowanego tematu dojrzale. Te wszystkie cechy ma powyższa jednotomówka BL. To romans biurowy z motywem age-gap, gdzie to właśnie starszy bohater jest nieśmiałym, ale i ogromnie spragnionym miłości człowiekiem. Jego podwładny Keishi nie jest nadmiernie przebojowy i niesympatyczny, jak się obawiałam z prezentowanych na okładce fragmentów, za to podchodzi do zadania metodycznie i spokojnie, z pewną dozą opiekuńczości, zmuszając Suzume do coraz większej otwartości w kwestii uczuć. Bo jak się wkrótce okazuje, cała historia nie rozpoczęła się w chwili stworzenia tytułowej listy.
To jest cudowna manga, świetnie się przy niej bawiłam :) Jest stworzona kreską, którą lubię najbardziej, bez nadmiaru komiksowych przerysowań i dość realistycznie. Tomik przeznaczony jest dla czytelników 18+ i takim czytelnikom ją polecam.
Manga, aby móc trafić do moich ulubionych, musi spełnić kilka warunków - ze wzruszenia musi mi zabraknąć oddechu, musi zakręcić się łza w oku i musi podejść do prezentowanego tematu dojrzale. Te wszystkie cechy ma powyższa jednotomówka BL. To romans biurowy z motywem age-gap, gdzie to właśnie starszy bohater jest nieśmiałym, ale i ogromnie spragnionym miłości człowiekiem....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMangi oraz japońskie dramy BL to moja strefa komfortu. Gdy dopada mnie kryzys czytelniczy bądź po prostu potrzebuję czegoś "przytulnego" nierzadko po nie sięgam. "Dziesięć marzeń przed czterdziestką" to romans rozgrywający się między dwoma pracownikami biurowymi. Starszy z nich, Suzumu, zamartwia się nadchodzącymi czterdziestymi urodzinami — może i jego życie zawodowe układa się nieźle, ale prywatne? Ach, straszna posucha! Przyszły czterdziestolatek postanawia więc stworzyć listę marzeń do spełnienia. Komputerową notatkę zauważa podwładny Suzume, Tanaka i postanawia pomóc wcielić plany w życie. Choć poprzedni tytuł Mamity, "Metalowiec z sąsiedztwa" podobał mi się bardziej (kocham motywy muzyki gitarowej, ten tytuł również przyjemnie mi się czytało. Akcja dzieje się szybko, typowo dla jednotomówek, ale na szczęście nie do przesady. Relacja jest raczej zdrowa, choć Tanaka na początku trochę zbyt zdecydowany 😅. Bohaterowie są sympatyczni, a kreska ładna. Główny motyw historii mocno skojarzył mi się z dylogią "Staromodna babeczka" (również od Dango) oraz jej adaptacją dramową, która obejmuje wydarzenia z tomu pierwszego (oficjalnie dostępną na VIKI). Do japońskich romansów biurowych mam słabość — oprócz "Babeczki" kocham też "Ossan's Love" i przede wszystkim japońskie "Cherry Magic". "Dziesięć marzeń" to miła propozycja dla fanek gatunku i tego konkretnego motywu.
Mangi oraz japońskie dramy BL to moja strefa komfortu. Gdy dopada mnie kryzys czytelniczy bądź po prostu potrzebuję czegoś "przytulnego" nierzadko po nie sięgam. "Dziesięć marzeń przed czterdziestką" to romans rozgrywający się między dwoma pracownikami biurowymi. Starszy z nich, Suzumu, zamartwia się nadchodzącymi czterdziestymi urodzinami — może i jego życie zawodowe...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo wiec Suzume jest przed czterdziestką i robi sobie listę życzeń na ten rok. Jako że jest to człowiek sam, a właściwie samotny, na liście pojawia się coś takiego jak 'spędzę następne urodziny z chłopakiem'. I wiecie co? Tak, tak, macie rację. Znajduje sobie chłopaka.
Historia jest naiwna, ale nie dlatego, bo lista i nowa miłość i miło spędzony czas. Jest naiwna, bo BOHATER jest o dupę rozbić. Trzydziestodziewięcioletni facet, a zachowanie ma jak nastoletnia maiden, która pąsowieje jak powiedz przy niej słowo 'penis'. I co to za podomka? Co to za rozmowa z zabawkami? Co toto tooo? Żeby było fajniej facet jest szefem swojego kochanka i nieee, nikomu to nie przeszkadza (bo niby nikt o tym nie wie, choć wie),nie ma problemów, co z tego, że razem pracują...
Jest jeszcze wciśnięty wątek poprzednich związków, ale potraktowano go po macoszemu. Jest też, musowo, scena z zaprzeczeniem w związku i też nic nie wnosi.
Cóż, człowiek przeczytał i zmarnował czas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jest naiwna, ale nie dlatego, bo lista i nowa miłość i miło spędzony czas. Jest naiwna, bo...