Na głębokich wodach

- 2024-04-10
- 2024-04-10
- 2021-04-20
- Maciejka Mazan
Co łatwiej znaleźć na morzu – miłość czy śmierć?
Tal ma moc. Po pradziadku. Dziadek niestety wykorzystał ją, żeby spalić sąsiadujące kraje i sięgnąć po władzę absolutną, więc... Słabo. Mega słabo.
Jako że nikt nie chce powtórki z historii, chłopak od dzieciństwa ukrywa swoje zdolności, ale plotki i tak się roznoszą. Ludzie gadają. Mnożą się oskarżenia. Ktoś próbuje dźgnąć go nożem. A Tal zdradził się przed przystojnym więźniem z pirackiego statku, którego miał przesłuchać, a przypadkiem wypuścił.
Ups.
Ups.
Kup Na głębokich wodach w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Na głębokich wodach
472 użytkowników ma tytuł Na głębokich wodach na półkach głównych- Chcę przeczytać 254
- 2025 5
- 2021 4
- Ebook 4
- Fantastyka 4
- LGBT 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na głębokich wodach
taka bajeczka, ale mozna przeczytać
taka bajeczka, ale mozna przeczytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli spojrzeć na całość utworu, jest to ciekawa, bardzo luźna i urocza opowieść. Jej sporym mankamentem jest jednak brak wczesnego zbudowania przywiązania odbiorcy do postaci, której drogę mamy obserwować i której to, bądź co bądź, mamy również dopingować. Dodatkowo brak wyraźnego zarysowania stanu politycznego świata przedstawionego, w który zostajemy wprowadzeni również trochę mi uwierał. Jestem jednak świadoma, że książka ta nie powstała, by przedstawić świat i procesy polityczne, a by podzielić się pomysłem na romans osadzony w pobieżnie zbudowanym świecie. Przez to też trochę przymykam oko na niedociągnięcia. Być może to kwestia tego, że wypadłam z grupy docelowej czytelników tej książki kilka lat temu.
Opowieść Athlena i Talla jest nie ukrywając pełna uroku i niewinna. Co ważne, książkę czyta się niemal przez cały czas płynnie i szybko. Czytelność utrudniał jedynie niekiedy sposób skonstruowania dialogów. Bywały nieintuicyjne. Nie mniej lekturę uważam za przyjemną. :)
Jeśli spojrzeć na całość utworu, jest to ciekawa, bardzo luźna i urocza opowieść. Jej sporym mankamentem jest jednak brak wczesnego zbudowania przywiązania odbiorcy do postaci, której drogę mamy obserwować i której to, bądź co bądź, mamy również dopingować. Dodatkowo brak wyraźnego zarysowania stanu politycznego świata przedstawionego, w który zostajemy wprowadzeni również...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka, przyjemna w czytaniu, styl lekki. Akcja książki coraz bardziej się rozkręca, pod koniec nie mogłem doczekać się zakończenia, ponieważ tak bardzo wciągnęło mnie czytanie. Zarwałem noc, by przeczytać tę książkę... (to chyba o czymś świadczy hshs).
Główni bohaterowie są bardzo sympatyczni, ich zachowania są spójne z kreowaną postacią. Co prawda postacie drugoplanowe są mniej rozwinięte, ale rozumiem, że długość książki na to nie pozwala. Jednak każdy z tych bohaterów jest ciekawy, aż chce się ich poznać bliżej.
Świat wykreowany w książce wciąga, super spacerowało mi się po wyimaginowanym mieście. Niektóre sprawy zostały spłycone (moim zdaniem niestety :<) jednak nie zakłóca to przyjemności z czytania.
Relacja pomiędzy bohaterami jest nawet wiarygodna, wydarzenia pozwalają uwierzyć nam, że naprawdę połączyła ich miłość.
Czy wspominałem o lekkim wątku politycznym? Nie? To tutaj możemy namiastkę takiego wątku zauważyć. ; )
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówni bohaterowie są bardzo sympatyczni, ich zachowania są spójne z kreowaną postacią. Co prawda postacie...
Ogólnie książkę bardzo przyjemnie się czyta, super czasoumilacz
Ogólnie książkę bardzo przyjemnie się czyta, super czasoumilacz
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGejowskie ksiązki zawsze będą mnie fascynowac, więc tu ie było wyjatku. Dobrze się czytało. Lekko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była przyjemna przygoda. Na początku bałam się, że jestem na nią za stara, bo zbyt długo zwlekałam z przeczytaniem, ale finalnie pochłonęła mnie, ekscytowała i ciekawiła. Były momenty, gdzie faktycznie się nudziłam, ale grzechem byłoby nie wspomnieć, że to naprawdę ciekawa historia o romansie trytona i księcia. Mamy tutaj motyw zaczerpnięty z małej syrenki - bardzo typowe - ale był na tyle inaczej poprowadzony w większej części historii, że daję tutaj plus. Podoba mi się, że mimo wieku bohaterów, mamy brutalizm świata. Mamy krew, zniewolenie, walki na śmierć i życie.
Pozytywnie się zaskoczyłam, więc polecam!
To była przyjemna przygoda. Na początku bałam się, że jestem na nią za stara, bo zbyt długo zwlekałam z przeczytaniem, ale finalnie pochłonęła mnie, ekscytowała i ciekawiła. Były momenty, gdzie faktycznie się nudziłam, ale grzechem byłoby nie wspomnieć, że to naprawdę ciekawa historia o romansie trytona i księcia. Mamy tutaj motyw zaczerpnięty z małej syrenki - bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Młody, niesprawdzony, źle znoszący morze, naiwny, arogancki, m a g. To wszystko usłyszał od wczoraj, odkąd wkroczył na pokład z Garrettem u boku, żegnany przez stojącą na nabrzeżu Isę. Trudno, ludzie mogli tak myśleć, ale on im dowiedzie, że niesłusznie go krytykują. Wszystkim im pokaże, nawet rodzeństwu.”
Cóż to była za przygoda! Luźna, ale i wciągająca queerowa historia dwóch niezwykłych ludzi - księcia i syreny. Nie miałam dużych oczekiwań, chciałam po prostu dobrze się bawić. Oczywiście dostałam to czego chciałam, więc osobiście nie mam uwag. Ale wiem, że niektórym może nie spodobać się tempo historii i mało opisów świata przedstawionego. Jeszcze mi brakowało większej ilości humoru jak np. w "A miało być jak w bajce", ale to drobna uwaga, ostatecznie mi się podobało!
Potrzebowałam czegoś spokojniejszego i luźnego między cięższą fantastyką. Nie zaprzeczam, dostałam to czego chciałam i absolutnie nie żałuję czasu spędzonego nad tą książką. Nie oczekiwała wiele i myślę, że warto z takim podejściem zacząć przygodę z Talem i jego mocą, która coż… Nie jest mile widziana w jego własnej ojczyźnie. Dlatego on jak i rodzina królewska ukrywała tą wiedzę przed społeńczeństwem, bowiem oni bali się powtórki z tragicznej przeszłości i po dziś dzień płacą cenę. W końcu Tal wyrusza na debiutancką morską podróż! Każde dziecko z rodziny królewskiej odbywa taką podróż, taka tradycja, co wydaje mi się być bardzo ciekawe.
Co mogło pójść nie tak na pierwszej przygodzie żeglarskiej? Podpowiadam – fantastyczne wydarzenia po spotkaniu niewinnego Athlena, który jak później okazuje się być syreną. Bardzo polubiłam tą dwójkę, choć moim zdaniem za szybko ich relacja się rozwinęła na poziom romantyczny. Mogłoby to potrwać nieco dłużej, a wtedy naturalnie by wyszło. Ale to taka moja drobna uwaga. Poza tym było świetnie, niespodziewane plot twisty, że wow!
Polecam dla osób szukających luźnej, queerowej powieści, gdzie akcja dzieje się na morzu, a fabuła nie pozwala od siebie oderwać. Myślę, że pokochacie chłopca o dobrym sercu, który próbuje udowodnić, że magia nie musi służyć do niecnych celów, a także czarującą syrenę, który był tak sam, że pragnął po prostu odrobiny czułości. Czy dali radę przeciwnościom? Sami musicie się tego dowiedzieć, ale powiem wam tylko, że mi się podobało!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż to była za przygoda! Luźna, ale i wciągająca queerowa historia...
Na samą myśl o tej książce, uśmiecha mi się buzia. Bo ta opowieść jest tak bardzo baśniowa i bajkowa. Uwielbiam w niej dosłownie wszystko. Począwszy od historii, przez bohaterów, aż po magię. Wszystko.
Przepadłam w głębokie wody (😉) tej cudownej książki już od danego początku. Uwielbiam, kiedy książka rozpoczyna się w środku jakiejś w miarę spokojnej akcji. Wydaje mi się, że taki zabieg pozwala tak płynnie wejść w historię. Trochę jak skoczenie do wody z odpowiednią techniką. Rozumiecie?
W każdym razie, czytanie tej książki to była dla mnie czysta przyjemność. Akcja płynie swobodnie jak strumień, nigdy nie jest zbyt szybka ani zbyt wolna. Dosłownie kartka leci za kartką i ja musiałam świadomie odkładać książkę, żeby nie skończyć jej zbyt szybko. Podobała mi się tak bardzo, że po prostu nie chciałam jeszcze wychodzić z bańki tego wspaniałego świata.
Uwielbiam motyw rywalizujących ze sobą królestw i dworskich intryg, w połączeniu z piratami i magią. Która również jest tak przecudownie baśniowa i piękna.
A jeśli chodzi o bohaterów, Taliesina lubiłam, jednak mohe serce totalnie przepadło dla Athlena. Bożu, on był tak bardzo cudowny i kochany. Dosłownie najlepsza postać w tej książce. Takie słoneczko, trochę pyskate ale zupełnie niewinne. Jego zachowanie sprawiało, że po prostu chciałam go wziąć, przytulić i już nigdy nie puszczać. Ale żeby nie było, on nie był jakimś... Hm, pick me boy. Choć ma swoje słabości i jest uroczy, to jednocześnie jest bardzo silną postacią. Życie mocno go doświadczyło, ale nie poddał się, nawet kiedy było naprawdę trudno.
I pewnie wiecie, że ja najbardziej lubię postaci o sporym bagażu emocjonalnym i traumami. No bo jednak o nich czyta się najciekawiej, oczywiście jeśli jest to zrobione poprawnie 😅
W tej książce zwróciłam uwagę na to, że magia Tala może, a prawdopodobnie właśnie jest, metaforą transpłciowości. Wiele razy było zaznaczane, że ogień płonie w chłopaku i pragnie się wyrwać. A on boi się tego, co w nim siedzi i kim jest. Musi się ukrywać i rodzina też kładzie nacisk na to, by świat się nie dowiedział. Bo wszyscy się tego boją i uważają, że to coś złego.
A kiedy on zdejmuje maskę, to czuje się taki wyzwolony i absolutnie szczęśliwy. Chce być odważny i już zawsze być sobą. Co o tym myślicie?
Ostatnią kwestią, którą chcę poruszyć, jest fakt, jak cudowne jest królestwo (zapomniałam nazwy 😅) Tala. Choć sojusze międzynarodowe są oczywiście ważne, to również stawia na szczęście rodziny królewskiej i prawa kobiet. Tutaj nie ma tak, że tylko mężczyzna może władać królestwem. I też nikt tutaj nie kwestionował orientacji Tala. Jego mama, królowa, oraz bracia cały czas go wspierali i kibicowali mu. A nawet dostał możliwość, że sam wybierze swoją osobę partnerską. Czy to nie jest wspaniałe? Szczerze chciałabym żyć w takim państwie i mieć tak wspaniałą rodzinę. O ile życie byłoby łatwiejsze, gdyby ludzie po prostu akceptowali innych ludzi...
Chyba napisałam już o wszystkim, co chciałam powiedzieć w tej recenzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepadłam w głębokie wody (😉) tej cudownej książki już od danego początku. Uwielbiam, kiedy książka rozpoczyna się w środku jakiejś w miarę spokojnej akcji. Wydaje mi się,...
Lekka i przyjemna książka, a jednak porządnie napisana. Bardzo mnie wciągnęła.
Lekka i przyjemna książka, a jednak porządnie napisana. Bardzo mnie wciągnęła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że książka mnie wciągnęła czuje absolutny niedosyt jeśli chodzi o zakończenie. Daje nam otwartą furtkę czego osobiście nienawidzę