Między nami żywiołami. Opowieść filmowa

Okładka książki Między nami żywiołami. Opowieść filmowa autora Suzanne Francis, 9788382622515
Okładka książki Między nami żywiołami. Opowieść filmowa

Kup Między nami żywiołami. Opowieść filmowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Między nami żywiołami. Opowieść filmowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Między nami żywiołami. Opowieść filmowa

Lubicie BAJKI?
Tak, pytam o bajki- zawsze uwielbiałam bajki Disneya. Zarówno oglądać jak i móc je później czytać. Pierwsze "dorosłe" książki moich dzieci to była złota kolekcja Disneya którą mamy całą (tak chwalę się🙈)
Czasem po południu siadaliśmy, oglądaliśmy bajkę i czytaliśmy książkę, czasami było na odwrót, że zaczynaliśmy od czytania książki i później oglądaliśmy bajkę. Bambi, Dumbo, Król Lew, Toy Story i wiele innych.
Na części z tych bajek się wychowałam i z dumą czytałam je swoim dzieciom, zawsze wyciągaliśmy z niej jakiś morał, zawsze czegoś nowego się nauczyły. Ponieważ posiadam @disneypluspl bajki u mnie po prostu lecą, jakiś czas temu pojawiła się nowa bajka "Między nami żywiołami".
Piękna bajka opowiadająca o mieście czterech żywiołów i ukazująca, że przeciwieństwa się przyciągają i nie ma rzeczy niemożliwych. Po co to tu wstawiam? Może być tak że za chwilę poleje się hejt- ale nie będę miała z tym problemu, puszczam również bajki mojemu najmłodszemu dziecku( oczywiście nie tak żeby siedział i oglądał je 24h na dobę),ale oglądamy bajki razem. Mój syn jak przychodzi godzina oglądania bajek to po prostu podbiega do telewizora i cały czas pokazuje że chcę oglądać właśnie tę konkretną. W związku z czym postanowiłam że na Mikołaja dostanie książkę – przepięknie zilustrowaną powieść filmową.
Nie pamiętam kiedy widziałam taką radość u dziecka z powodu książki♥️
Siedzimy i ją czytamy, a wiecie co jest najlepsze? Że w chwili obecnej jeżeli oglądamy bajkę to mlody bierze tą książkę i pokazuje dokładnie te scenę w filmie które są w książce zilustrowane.

Ksiazka jest piękna, w twardej oprawie, ilustracje wyciągnięte z filmu, fabuła taka sama- tylko w wersji skróconej, ilość tekstu nie jest za duża, idealnie dopasowana- więc z czystym sumieniem mogę polecić- jezeli szukacie fajnej książki na prezent dla malucha- będzie to strzał w 10♥️

Lubicie BAJKI?

"Między nami żywiołami" to pięknie wydana opowieść filmowa Disneya. Oprócz solidnej, twardej oprawy mamy tu również piękną wklejkę i mnóstwo dużych, wspaniałych ilustracji wydrukowanych na dobrej jakości papierze 😍

Przedstawiona tu historia opowiada fabułę z filmu, oczywiście w nieco krótszej formie, ale wciąż dość szczegółowej.

Ilość tekstu na stronę jest raczej umiarkowana i czcionka jest bardziej odpowiednią dla trochę starszych dzieciaków niż takich całkiem maluchów.

To naprawdę przyjemna i barwna historia, zwłaszcza dla fanów światów, którymi rządzą żywiołu oraz miłośników podkreślania wartości więzów rodzinnych, akceptacji oraz odwagi do podążania inną niż wszyscy ścieżką ❤️

Ilość tekstu na stronę jest raczej...

18 użytkowników ma tytuł Między nami żywiołami. Opowieść filmowa na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Między nami żywiołami. Opowieść filmowa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Między nami żywiołami. Opowieść filmowa

Masza i Niedźwiedź. Bajki 5 minut przed snem praca zbiorowa
Masza i Niedźwiedź. Bajki 5 minut przed snem
praca zbiorowa
Czytanie przed snem to wielka rzecz! Nie wierzycie? To wypróbujcie to na własnych pociechach. Z własnych doświadczeń wiem, że jest to świetny sposób na wyciszenie i uśpienie dziecka, ale też może być pretekstem do ważnych rozmów pozwalających lepiej poznać dylematy naszych pociech. Do tego pozwala budować więź, rozwijać wyobraźnię, tworzyć poczucie bezpieczeństwa, tworzyć poczucie, że nie jest sam z problemami oraz poszerzać zainteresowania. Do tego pobudzamy wyobraźnię, rozbudowujemy słownik osobisty, przygotowujemy na różnorodne wyzwania. Właśnie z tego powodu nam książki towarzyszą ciągle. Nie tylko przed snem, ale wtedy jest to szczególny moment, kiedy wszyscy mamy więcej czasu i chcemy powoli przygotować się do odpoczywania. To świetny moment, aby sięgnąć po książki z bohaterami bliskimi naszym pociechom. Wydawnictwo Harperkids ma kilka takich serii, które przyjdą rodzicom z pomocą: „Bajki 5 minut przed snem”, „3 bajeczki przed snem”, „Złota kolekcja bajek”, „Nowa kolekcja bajek”, „Bajeczki na dzień dobry”, „Biblioteka bajek” i „Moje bajeczki”. Są to książeczki wydane w solidnej, twardej oprawie z zaokrąglonymi rogami. W przypadku drugiej serii dodatkową atrakcją jest świecąca w ciemności okładka. Dla każdego kilkulatka będzie to sporym urozmaiceniem, kiedy po skończonej lekturze i zgaszeniu światła będzie mógł zobaczyć magiczny świat baśni na okładce ulubionej książki. Trzecia to spore księgi, czwarta pozwala na spotkanie z ulubionymi bohaterami i przeżycie z nimi nieznanych przygód, piąta ma nieco krótsze teksty. Wszystkie oferują bogatą ofertę czytanek. Wśród publikacji znajdziemy opowieści o Misiu Paddingtonie, Muminkach, Tomku i przyjaciołach, Bingu, Smerfach i Kot-o-ciakach, Bandzie Beti i Maszy i Niedźwiedziu i wiele, wiele innych. Mamy za sobą lekturę wszystkich i każda w jakiś sposób nas przyciąga, kusi. Moja córka najłatwiej wchodzi w świat zwierzęcych opowieści, w których może zobaczyć swoją codzienność i nauczyć się ważnych rzeczy. Uwielbiamy książki, w których autorzy przemycają pozytywne wzorce, pokazują jak pięknie możemy się różnić i współpracować ze sobą, dbać o otoczenie, dzielić się, być sobą, nie naśladować ślepo innych, cieszyć się chwilą, skupić na zadaniach, potrafić nawiązywać znajomości z wieloma osobami, czerpać radość z przyjaźni. Kucyki My Little Pony, Tomek i przyjaciele oraz Smerfy są bohaterami, których przygody pozwalają na przyjrzenie się różnym wyzwaniom i charakterom, zachowania w określonych sytuacjach. Opowieści pozwalają przepracować problemy z różnymi wyzwaniami naszych pociech, a do tego wejść w świat fantazji, rozwijania kreatywności, koncentracji, rozbudowywania języka, pokazywania, że książkowi bohaterzy też mierzą się z podobnymi problemami. Upersonifikowane postacie mające odmienne temperamenty pomagają oswajać się z innymi spojrzeniami na określony problem, uświadamiają, że nie wszyscy musimy chcieć tego samego, że każdy człowiek może mieć inne zdanie i upodobania oraz nie wolno dyskryminować kogoś ze względu na wiek. Nawet, kiedy oparte są na tej samej bazie wiedzy. Najlepiej, kiedy postacie nie są stereotypowe. I tak właśnie jest we większości serii. Do tego te publikacje pozwalają rozwinąć ważny rytuał wieczornego czytania pozwalający na wyciszenie się, skupienie. Dziecko musi przysiąść, położyć się, wsłuchać, zrelaksować, a to ułatwia zasypianie. Podzielenie się wątpliwościami to dobry sposób na oczyszczenie głowy z nadmiaru myśli. U nas od kilku miesięcy goszczą trzy książki. Dwie należą do serii „Nowa kolekcja bajek”, a jedna to „Bajki 5 minut przed snem”. Spotykamy się z kucykami, pociągami i Smerfami. Szczególnie ta ostatnia ma u nas spore powodzenie, więc sięgnęłyśmy też po komiksy wydawane przez Egmont z tymi bohaterami. Najpierw opowiem Wam o pierwszej serii i dwóch publikacjach. Osobne miejsce poświęcę na Smerfy, bo to zdecydowanie bohaterzy, do których większość z nas czuje sentyment. „Nowa kolekcja bajek” to seria, w której ilustracja przeważa nad tekstem. Na każdej stronie znajdziemy piękne kadry z filmów animowanych i niewielką ilość tekstu. Do tego same opowieści nie są długie i dzięki temu posłużą zarówno przedszkolakom do słuchania, jak i uczniom nauczania początkowego do nauki czytania. Każdy z tomów jest solidny, estetyczny i zdecydowanie przyciąga dziecięcą uwagę. Znajdziemy w nich po pięć opowieści. Całość czyta się około pół godziny, czyli są na taką jedną sesję usypiania u nas. „My Little Pony” podsuwa temat bezmyślnego naśladowania, korzystania z cudzych rzeczy bez pytania. Izzy staje się lokatorką domku kucyków i serwuje przyjaciółkom masę niespodzianek: straszy, śpiewa, kiedy inni chcą spać, korzysta z kosmetyków i krzyżówek należących do innych, bałagani. Wszystko po to, aby się upodobnić do innych. Szczera rozmowa przyjaciółek pozwala jej zrozumieć, że nie musi nikogo naśladować, żeby być lubianą. Z kolei spotkanie z Pipp uświadamia, że pozory potrafią mylić. Szukająca niesamowitego kosmetyku klaczka odkryje, że czasami najlepsze jest coś, co może wyglądać obrzydliwie. W trzeciej historii przekonamy się, że konstruowanie czegoś ciekawego nie może prowadzić do psucia innych rzeczy. Warto przejrzeć rzeczy nieużywane. Z kolei wizyta w salonie Pipp to pretekst do poruszenia tematu zadowalania innych. Możemy czasami bardzo się starać i nie uda nam się, jeśli nie dowiemy się, czego oczekuje osoba chcąca skorzystać z naszych usług. Hitch z kolei przekona się, że czasami przestępstwa są dokonywane, aby się komuś przypodobać. „Tomek i przyjaciele” to tom, w którym dużo miejsca poświęcono relacjom między bohaterami i związanymi z tym emocjom. Pojawia się tu temat wykluczenia, rozczarowania i zazdrości o przyjaciela, pośpiechu, współpracy i psot. Bohaterzy przekonają się, że bawić się i pracować można nie tylko z ulubionymi przyjaciółmi. Do tego odkryją, że czasami niepozorna mała drezyna może dotrzeć tam, gdzie wielkie spalinowe pociągi się nie zmieszczą. W każdym z tych tomów położono nacisk na kształtowanie pozytywnych postaw. Dzieci zachęcane są do współpracy, zaangażowania, otwartości, doceniania innych, różnorodności, zauważania własnych zalet, dbania o talenty i tolerancję. Do tego będą punktem wyjścia, kiedy nasza pociecha będzie zazdrosna lub zacznie ślepo naśladować rówieśników. Zdecydowanie polecam.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na102 lata temu
Lekarstwo na krowę i inne opowiadania Agnieszka Gadzińska
Lekarstwo na krowę i inne opowiadania
Agnieszka Gadzińska
Lusia uwielbia zabawę z klockami LEGO i chciałaby aby jej starsza siostra oddała się pasji razem z nią. Niestety Pola woli malować paznokcie i robić dziwne miny i nawet nie myśli bawić się z młodszą siostrą. Lusia wpada w gniew i nazywa Polę krową i oto dzieje się rzecz niesłychana! Pola naprawdę przemienia się w krowę i nijak nie można jej "odkrowić". Lusia jest przerażona, bo nawet aptekarki nie znają takiego leku na krowę. Co zrobić, by przywrócić Poli normalny wygląd? Okazuje się, że to prostsze niż się wydaje. "Lekarstwo na krowę" to książeczka składająca się z trzech opowiadań. Każde jest inne i opowiada inną historię. To co je łączy, to przede wszystkim ogromne poczucie humoru, zabawne sytuacje i szczypta fantazji wpleciona w fabułę. Ale przecież to lektura dla dzieci, więc trochę poszaleć z niemożliwym jest wręcz wskazane. Najważniejsze jest to, że historyjki zawierają cenny morał. Będzie o siostrzanej miłości, o wybaczeniu, o przyjaźni i pokonywaniu strachu. Wszystko przypieczętowane ślicznymi ilustracjami. Duży format książki, twarda oprawa i literki przystosowane to samodzielnego czytania będą zachęcały małego czytelnika do samodzielnej lektury. Opowiadania nie są długie, więc idealnie się sprawdzą jako pierwsze czytanki lub krótkie bajki przed snem. Podoba mi się przede wszystkim to, że historyjki czegoś uczą. Lubimy z dziećmi wszelkie puenty i morały o których możemy potem dyskutować, dawać sobie przeróżne przykłady itd. "Lekarstwo na krowę" jest właśnie takiego rodzaju książeczką, która pobudza wyobraźnię dziecka i uczy właściwych zachowań.
Malwina Czyta - awatar Malwina Czyta
oceniła na810 lat temu
Siostra taka jak ja Barbara Jean Hicks
Siostra taka jak ja
Barbara Jean Hicks
"Siostra taka jak ja" autorstwa Pani Barbary Jean Hicks, to oczywiście kolejna książeczka przeuroczej serii: "KRAINA LODU" i raczej nikogo nie zdziwi, że moja córeczka jest jej fanką. Historię obu sióstr zna już chyba każda dziewczynka w Polsce i w tej książeczce nie ma też niczego innego. Anna i Elza, bohaterki "Krainy lodu" w poetycki sposób opowiadają o swojej siostrzanej miłości. Zatem zapytacie zapewne, dlaczego jest ona taka wyjątkowa, skoro w niczym nie odstępują od znanej już bajki na DVD? Tym razem opowieść ta przedstawiona została w sposób wierszowany, co natychmiast zyskało nie tylko moją sympatię ale i mojej córeczki. Ponad to sprawia, że jest to z pewnością idealna pozycja dla początkującego czytelnika. Książeczka została przepięknie wydana przez wydawnictwo Egmont Polska, które już nie raz zyskało w moich oczach. Są tam urocze i kolorowe ilustracje, w które tylko gdzie nie gdzie wplątany jest wierszowany tekst o historii obu sióstr. Sprawia to, że jest on bardzo przyjazny dla oka i nie tylko przyjemnie się go czyta ale przede wszystkim nie odstrasza swym nadmiarem, ewentualnego początkującego czytelnika. Majeczka dopiero uczy się czytać i jeszcze nie zna wszystkich literek. Natomiast ta cudownie wierszowana opowieść zachęciła ją do samodzielnego czytania i tylko zatrzymywała się przy literkach, których jeszcze nie zna żeby jej podpowiedzieć. Zatem z przyjemnością stwierdzam że książeczka ta nie tylko spełniła swoje zadanie ale zachęciła do samodzielnego czytania. Sama osobiście jestem też fanką tej bajki na DVD, dlatego z przyjemnością kupiłam Majuni jej papierową wersję. Okazało się to nie tylko strzałem w dziesiątkę ale i kolejną wartościową pozycją do biblioteczki mojej Majeczki. Polecam gorąco i gwarantuję wspaniały wieczór przy lekturze z córeczką Zaczytana Joana
ZaczytanaJoana BOOKIECIARNIA - awatar ZaczytanaJoana BOOKIECIARNIA
oceniła na910 lat temu