Kompleks grzecznej dziewczynki

Okładka książki Kompleks grzecznej dziewczynki autora Elle Kennedy,
Okładka książki Kompleks grzecznej dziewczynki
Elle Kennedy Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Avalon Bay (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Avalon Bay (tom 1)
Good Girl Complex
2023-08-31
2023-08-31
2022-02-01

Kup Kompleks grzecznej dziewczynki w ulubionej księgarnii

Kompleks grzecznej dziewczynki

Oceny książki Kompleks grzecznej dziewczynki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kompleks grzecznej dziewczynki

Powiem tak: dojeżdżam do domu autobusem ok. pół godziny. Zaczęłam czytać akurat przy jednej z takich okazji, i ani się obejrzałam, a już musiałam wysiadać. Tak mnie pochłonęła ta książka już od pierwszego akapitu, że miałam wrażenie, że jazda trwała minutę :D
Polecam!!!

Polecam!!!

nawet całkiem git

nawet całkiem git

Jak dla mnie całkiem dobre czytadło. Biorąc tę książkę do ręki nie oczekiwałam jakiejś wielkiej literackiej przygody. Czytało się przyjemnie. Idealna lektura na długie zimowe wieczory. Jedyne zastrzeżenie - to zdecydowanie bardziej "utarłabym " nosa Prestonowi.

804 użytkowników ma tytuł Kompleks grzecznej dziewczynki na półkach głównych
149 użytkowników ma tytuł Kompleks grzecznej dziewczynki na półkach dodatkowych

Okładka książki My Sarina Bowen, Elle Kennedy
My Sarina Bowen, Elle Kennedy
Okładka książki On Sarina Bowen, Elle Kennedy
On Sarina Bowen, Elle Kennedy
Elle Kennedy
Elle Kennedy
Kanadyjska autorka romansów. W 2010 została nominowana do RITA Award za swoją debiutancką książkę „Silent Watch”. W 2005 r. ukończyła anglistykę na Uniwersytecie Nowojorskim. Część książek publikuje pod pseudonimem Leeanne Kenedy.

Umowa na miłość Falon Ballard
Umowa na miłość
Falon Ballard
Sadie Green traci pracę w finansach i musi zdecydować co dalej zrobić ze swoim życiem. Zalewa więc smutki procentami, co skutkuje chwilowym zaćmieniem umysłu prowadzącym do "randki" z nerdem. Sadie ląduje w bajecznej kamienicy z piaskowca u boku z pozoru dziwnego Jacka. Czytałam tę książkę dwa razy i za drugim razem zdecydowanie bardziej mi się podobała. Bardziej rozumiem zachowania bohaterów, a w Sadie dostrzegam trochę samą siebie. Nadal jej zachowanie mnie nieco irytowało, a gdyby bohaterowie powiedzieli jeszcze choć jeden raz słowo "milenials" to podejrzewam, że mogłabym dostać migreny. 😆 Główna para bohaterów to osoby niosące dość duży bagaż emocjonalny. Zabrakło mi trochę więcej zagłębienia się w ich rozterki, a szybkie przeskoki czasu sprawiały, że czułam jakby wiele mnie ominęło. Widzimy zmiany w tych ludziach, ale jesteśmy wciąż z boku. Szczególnie Jack był dla mnie dość dużą tajemnicą. Co tu znajdziemy? Odnajdywanie własnej drogi niezależnie od wieku, przepracowywanie traum i trudnych lat dorastania, zaczynanie od nowa... Ładne spojrzenie na przyjaźń i jej wielowymiarowość, rodzące się na zgliszczach uczucie... Autorka pokazuje nam jak ważne jest otrzymanie wsparcia w trudnych momentach życia. Jak wiele siły może nam dać obecność drugiego człowieka. Siły do podnoszenia się, do walki o marzenia, do zadbania o swoje zdrowie psychiczne.
Arlette - awatar Arlette
The Last Breath C.S. Riley
The Last Breath
C.S. Riley
"- Nie wierzę w przeznaczenie i magię, ale niezależnie jak to kiczowato zabrzmi, ktoś mi cię zesłał, żebyś stała się moją muzą, Hayley Flores." Hayley jest studentką pielęgniarstwa, która zamiast imprez, spędza czas na nauce. Swój wolny czas poświęca na wolontariat w szpitalu na oddziale onkologii dziecięcej. W swoje dwudzieste pierwsze urodziny spisuje listę dwudziestu jeden zadań, które planuje wykonać, bo uważa, że jest zbyt "nudna". Lista ma jej pomóc w tym, co straciła przez wcześniejsze lata. Hunter Morgan jest obiecującym muzykiem. Porzucił futbol by rozwijać się w tym kierunku. Jest pewny siebie i lubi podejmować się wyzwań, a jednym z nich staje się... Hayley. Poznają się w barze, gdy dziewczyna niespodziewanie go całuje a potem znika bez śladu. Hunter chce pomóc dziewczynie w realizacji jej listy. Ona nie chce mieć z nim nic wspólnego, bo wie, że dla nich nie ma szczęśliwego zakończenia. "Tak naprawdę niczego tak bardzo się nie bałam, jak tego, że prędzej czy później zakocham się w Hunterze Morganie, a on odwzajemni tę miłość." Czytałam dużo opinii przed rozpoczęciem tej książki. Właściwie to one zachęciły mnie do jej zakupienia. Na początku nie rozumiałam jej fenomenu. Zazwyczaj szybko czytam książki, ale tę męczyłam prawie tydzień. Dopiero po pewnym czasie zauważyłam jej piękno. A końcówka? Płakałam jak bóbr. Hayley robiła wszystko by nie dopuścić do siebie Huntera, ale chłopak jest uparty jak osioł i nie dał się tak łatwo spławić. Dziewczyna nawet nie wie w którym momencie, stał się on jej rutyną i sama nie chciała by od niej odszedł. Ale jak to zazwyczaj bywa, gdy wszystko się układa, coś nagle się psuje. Uwielbiam dynamikę pomiędzy bohaterami. Hunter pomimo wyglądu jak "kryminalista" ma bardzo dobre serce. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę sobie troszkę popłakać. "Wtedy zrozumiałam, że w którymś momencie, nie wiedziałam nawet kiedy, Hunter Morgan stał się powietrzem w moich płucach."
bookisholi - awatar bookisholi
The Long Game Elena Armas
The Long Game
Elena Armas
„The long game”, czyli romans z bramkarzem w roli głównej. Historia o dwójce ludzi uciekających przed swoją przeszłością z nadzieją na nową przyszłość ♥️ Za mną już trzy książki Eleny Armas i znowu się powtórzę: TO JEST KRÓLOWA SLOW BURNÓW! To jak ona buduje napięcie w tych książkach to po prostu chef’s kiss 💋 Adalyn przyjeżdża do małej wioski po incydencie w Miami. Zaatakowała bowiem maskotkę drużyny, a jej ojciec zamiast ją wesprzeć, to wysyła do jakiejś dziury…Tam niefortunnie prawie przejeżdża Camerona, który ukrywa się przed światem. Czy ja muszę wspominać, że Cameron to przystojny i znany bramkarz? Nie? Okej 🙂‍↔️ Ich relacja od samego początku iskrzy. Nie mogą się porozumieć. Adalyn jest dumna i nie chce, żeby ktoś zobaczył jej słabości. Cameron z kolei jest uparty. Z czasem jednak zaczynają ze sobą współpracować, a wiadomo jak to bywa - pojawiają się uczucia 😁 Razem trenują ligę małych Zielonych Wojowniczek, piłkarek nożnych, które wnoszą niesamowicie dużo radości do życia każdego w Green Oak. Jedna dziewczynka szczególnie zapadła mi w pamięć - Maria - uwielbiała przekręcać imię Camerona i robiła to w tak zabawny sposób, że często uśmiech sam wychodził mi na twarz 🤣 No i są kozy! Jedna ślepa, ale kochana 🥹 Podobało mi się bardzo to, jak Adalyn w końcu otworzyła się na życie i zrozumiała, że nie w niej leży problem, a w ludziach którzy ją otaczają. Cameron to zauważył i starał się ze wszystkich sił sprawić, aby Adalyn uwierzyła w siebie. Wynosił ją na piedestał, traktował jak prawdziwą kobietę i przede wszystkim się nią zaopiekował tak, jak nikt inny do tej pory nie potrafił. Cameron też dużo zrozumiał i w końcu odrzucił swoje obawy na bok. To jest po prostu przyjemny romans w pięknym otoczeniu. Mała społeczność, przyjaźń, królująca wszechobecna radość i szczęście. Powoli dojrzewająca miłość i ten SLOW BURN (o mamo ten slow burn! 🤩) sprawiły, że ja się zakochałam! Na koniec jest taki tyci plot twist, którego serio się nie spodziewałam, ale nawet na dobre wyszło, bo miło się czasem zaskoczyć 🙃 Elena jest w mojej topce autorek romansów, zaraz obok Elsie i Lauren. Polecam, pa! 💋
ksiezycowabiblioteka - awatar ksiezycowabiblioteka
oceniła na612 dni temu
Zaczekaj na to Mariana Zapata
Zaczekaj na to
Mariana Zapata
„Czasami na życiowej drodze można spotkać ludzi, którzy wpasowują się tak idealnie, że nie potrafisz sobie wyobrazić, żeby kiedykolwiek nie byli już jego częścią” Diana - meksykańska fryzjerka oraz Dallas - szorstki trener drużyny baseballa. Diana ratuje brata Dallasa, sąsiada po drugiej stronie ulicy jej domu, który dopiero co zakupiła. Kilka dni później szczere podziękowania spłynęły z ust mężczyzny, a reszta jest historią. Diana musiała szybko dorosnąć, by zająć się dziećmi swojego brata. Teraz jej skóra jest obita pancerzem, gdyż kiedyś przeżyła piekło przez swojego ex. Dallas przez długi czas porozumiewał się z Dianą pomrukami, a ich początki można określić jako chłodne. Zajmuje się on remontami domów, a przez 21 lat służył w marynarce wojennej. Dallas jest w separacji z żoną, która wykorzystała jego dobre serce, a on oddał jej władzę nad swoim życiem. Diana mówiła, że jest ona idiotką, która nie potrafi docenić, jakim porządnym, opiekuńczym i cierpliwym mężczyzną Dallas jest. I miała rację. Diana zasługuje na miano cioci roku za poświęcenie dla Josha i Louiego. Uwielbiałam, jak opowiadała im o ich ojcu, chociaż sama wtedy cierpiała z powodu straty. Podziwiam jej cierpliwość i próby stania się dla nich przykładem jednocześnie pozostawając tą fajną ciocią. Przeszkadzało mi, że Diana ukrywała, że jest ciocią, a nie matką chłopców, nawet jeśli jej otwarcie w tym temacie przed Dallasem było aktem odwagi i punktem zwrotnym w ich wzajemnym zaufaniu. Zostali swoim moralnym wsparciem i stali się sobie bliscy przez dzielenie się historiami o ukochanych, których stracili. Diana musiała nauczyć się przyjmować pomoc i chociaż Dallas wiedział, że w wielu przypadkach kobieta sobie poradzi, i tak chciał być wsparciem. Diana walczyła o niego zaciele i nie miała skrupułów by obronić go przed innymi. Razem byli silniejsi, a Josh i Lou są dwoma promykami słońca i choć spotkała ich tragedia, cieszę się, że trafili na Dianę. A teraz też mogli doznać miłości Dallasa. Ich sytuacja była trudna, ale mieli wokoło osoby, które ich kochały. Diana i Dallas potrzebowali siebie wzajemnie. ig: hidrancebookland
hidrancebookland - awatar hidrancebookland
Do usłyszenia Julia Whelan
Do usłyszenia
Julia Whelan
Przyznaję, że szukając inspiracji do tego po jaki tytuł sięgnąć w następnej kolejności, opieram się nie tylko na opiniach książkowych influencerów na różnych bookmediach, ale też na wszelakich rankingach zamieszczanych na tematycznych portalach. A nagroda Goodreads Choice Awards, a nawet sama nominacja do niej, stanowi dla mnie jakąś wskazówkę czym warto się zainteresować. I takim sposobem natrafiłam właśnie na powieść Julia Whelan „Do usłyszenia”, która, nie oszukujmy się, na polskim rynku wydawniczym przeszła jakoś bez echa. A szkoda, bo mam wrażenie, że jest to tego rodzaju opowieść, która mogłaby przekonać zarówno wielbicieli gatunku, jak i tych czytelników, którzy na romanse spoglądają dosyć sceptycznie. „Do usłyszenia” jest historią o rodzącej się miłości - delikatną, może nieco słodko-gorzką bo łączącą ludzi z dużym bagażem życiowych doświadczeń. Julia Whelan doskonale radzi sobie z przedstawieniem bliskości między bohaterami - takiej budowanej poprzez rozmowę i wspólne pasje; ale też trudnej do zignorowania chemii. A równocześnie widać, że autorka jest bardzo świadoma tego jak romans postrzegany jest przez ogół społeczeństwa - są tu wplecione m. in. interesujące rozmowy na temat pewnych wyznaczników gatunku czy właśnie komentarze odnośnie postrzegania tego typu literatury przez czytelników. Tym co wyróżnia „Do usłyszenia” na tle swojego gatunku jest rozbudowany wątek związany z profesją głównych bohaterów - ich działalność jako lektorów audiobooków. Julia Whelan pozwala swoim czytelnikom zaglądnąć do tego świata, pokazując jak wygląda ich praca od kulis, a biorąc pod uwagę, że sama jest nagradzaną lektorką, można uznać że zna się na rzeczy. Ale to też powieść, która dotyka tematów znacznie bardziej uniwersalnych. Pod pretekstem historii miłosnej, Julia Whelan opowiada m. in. o próbie odbudowania swojego życia po tragicznym wypadku czy o powolnej stracie bliskiego członka rodziny na rzecz choroby Alzheimera. I jest w tych fragmentach mnóstwo empatii i zrozumienia. Czy polecam? Zdecydowanie tak.
Karolina Suder - awatar Karolina Suder

Cytaty z książki Kompleks grzecznej dziewczynki

Elle Kennedy Kompleks grzecznej dziewczynki Zobacz więcej