- literatura młodzieżowa
- Tú y otros desastres naturales
- 2023-10-25
- 2023-10-25
- 9788382891942
Wrażliwy chłopak i krucha, a zarazem niezwykle silna dziewczyna, życiowe traumy i niewyjaśnione demony przeszłości. Harper zaplanowała swoje życie w najmniejszym detalu. Niebawem ma skończyć studia literackie i dostać wymarzoną pracę — wszystko, czego pragnęła jest zaledwie na wyciągnięcie ręki. Los bywa jednak przewrotny i dziewczyna niespodziewanie traci bliską osobę, idealny plan zaczyna się walić, a trudne wybory przyniosą wątpliwości. Czy właśnie takiego życia chce? Siostra Harper chcąc jej pomóc, wysyła ją na Wyspę Księcia Edwarda, gdzie z dala od codzienności nabierze dystansu i podejmie właściwe decyzje. Nie będzie to takie proste, bo na miejscu dziewczyna znajdzie się blisko Treya, najlepszego przyjaciela swojego brata, który lata temu odcisnął na niej piętro. Czy jego obecność ułatwi jej zadanie, a może spowoduje jedynie chaos jak podczas letniej burzy? Ty i inne katastrofy naturalne to kumulacja emocji, wrażeń i przeżyć. Opowieść o tym, co w życiu jest najważniejsze, o podejmowaniu decyzji i głębokiej miłości.
Kup Ty i inne katastrofy naturalne w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Ty i inne katastrofy naturalne
To książka, do której byłam nastawiona bardzo, ale to bardzo entuzjastycznie. Znajdziecie tu motyw forced proximity, older brother's friend, second chance. Zamysł fabuły strasznie mi się spodobał i myślałam, że to będzie perełka. Ale niestety tak się nie stało. Przez utratę bliskiej osoby, życie Harper wywraca się do góry nogami. Wszystko co do tej pory zaplanowała stanęło pod znakiem zapytania. W związku ze spadkiem, który otrzymała, otworzyły się przed nią nowe możliwości. Harper jednak słabo radzi sobie z podejmowaniem decyzji i nie potrafi odnaleźć się w nowej sytuacji. Z pomocą przychodzi jej siostra, która wysyła ją na mini wakacje na pewnej wyspie, gdzie w spokoju będzie mogła przeanalizować, czego tak naprawdę pragnie od życia. Tak więc, fabuła zapowiadała się obiecująco, ale z bólem serca muszę stwierdzić, że nie wyszło to zbyt dobrze. Harper okazała się być typem bohaterki, których nie znoszę w literaturze. Jest niezdecydowana, niepewna siebie, łatwo ulega oczekiwaniom innych ludzi, a co za tym idzie, robi wszystko pod ich dyktando. Działa w sposób emocjonalny, brakuje jej chłodnego spojrzenia na rzeczywistość. Z tego powodu bardzo często się irytowałam i miałam ochotę potrząsnąć nią, kiedy podejmowała głupie decyzje. Okazało się, że Harper jest miłośniczką Ani z Zielonego Wzgórza, z którą bardzo się utożsamia i było to widać po wyczerpujących opisach przeżyć wewnętrznych oraz ilości poetyckich opisów i porównań. Rozumiem zamysł, ale niestety było to nieprzyjemne w czytaniu i przyczyniło się do tego, że książka jest po prostu przegadana i rozwleczona. Dla przykładu, Harper tak przeżywała pocałunek z jej obiektem westchnień, że zajęło to całą stronę. Sam pocałunek! Przez większość lektury, nie wiedziałam do czego to wszystko zmierza, ale na szczęście zakończenie podreperowało troszkę tę powieść. Było genialne i obudziło tę historię, więc za to muszę pochwalić. Ale jeszcze muszę wspomnieć w sumie o najważniejszych kwestiach, czyli o samej budowie tekstu, już pomijając fabułę. Autorka przyświeciła sobie za cel opis dni, a nie konkretnych wydarzeń. Więc wiemy praktycznie co bohaterka robiła w każdy dzień tygodnia od rana do wieczora, a to jest po prostu nudne i toporne w czytaniu. Już dawno z czymś takim się nie spotkałam. Na dodatek nie pomaga fakt, że w tekście brakuje jakiegoś rodzaju łączników, tak by płynąć przez każde słowo. A tutaj tekst był po prostu niespójny i często musiałam wracać okiem do poprzednich zdań, by zrozumieć co w ogóle czytam. Do tego ostrzegam przed licznymi literówkami i błędami w czasownikach osobowych. Ale podejrzewam, że to wszystko leży już po stronie redakcji/tłumaczenia. Podsumowując, zawiodłam się, bo liczyłam na o wiele więcej... Nie mogę powiedzieć, że jest to zła książka, po prostu jest przeciętna.
Oceny książki Ty i inne katastrofy naturalne
192 użytkowników ma tytuł Ty i inne katastrofy naturalne na półkach głównych- Przeczytane 102
- 2024 6
- Legimi 5
- Płatne jednotomówki Legimi 1
- 2024 ✔ 1
- BOOKBEAT 1
- Romans 1
- Dobre na lato ☉🏊 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ty i inne katastrofy naturalne
Pełna emocji, sytuacji które znamy. Lekka i orzeźwiająca.
Harper, zagubiona, na rozstaju.
Trey, niby typowy chłopak, ale z iskrą.
Może to górnolotne porównanie, ale są trochę jak Ania i Gilbert.
Enemies to lovers, przekomarzanie się, lecz gdy wchodzimy w związek jest romantycznie, elektryzująco.
Za pierwszym razem była to dość ciężka lektura, po czasie wzięłam, przeczytałam raz drugi. Tak się wciągnęłam, że poprawiłam ocenę z 7 na 10.
Jestem "straszną" fanką romansów, a przez ten siedziałam jak na szpilkach.
Warto też wspomnieć, że książka zawiera również inne wątki, takie jak brak akceptacji przez rodzica, śmierć ważnej osoby oraz podejmowanie trudnych życiowych decyzji, które zaważą na naszej przyszłości.
Pełna emocji, sytuacji które znamy. Lekka i orzeźwiająca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarper, zagubiona, na rozstaju.
Trey, niby typowy chłopak, ale z iskrą.
Może to górnolotne porównanie, ale są trochę jak Ania i Gilbert.
Za pierwszym razem była to dość ciężka lektura, po czasie wzięłam,...
Lekkie jak letni podmuch wiatru, pełna emocji jak najprawdziwszy sztorm. Książka, która porusza wiele wątków. Daje nadzieję. Pełna tajemnic i sekretów przeszłości, a jednak tak bardzo rzutująca na teraźniejszość i przyszłość bohaterów. Książka nie jest idealna, niektóre wątki wydają się.. niedopracowane? wyolbrzymione? Ale nie wpływa to aż tak na ogólny odbiór historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajny powrót do młodzieżowych romansów młodych dorosłych. Bardzo przyjemna książka, gdzie z powodzeniem można wczuć się w rolę głównych bohaterów. Aż sam zapragnąłem uciec na taką wyspę. 🤭
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTy i inne katastrofy naturalne
Harper - była dla mnie taka... Oczywista... Nie polubiłam jej, nawet fakt, że kocha książki nie wzbudził mojego entuzjazmu do jej osoby.
Trey... Niby spoko chłop, ale też ich wątek romantyczny wgl mnie nie wzruszył. Ich zbliżenia, spędzanie czasu... Jak już wyżej wspomniałam oczywiste.
Wątek początkowej straty babci też nawet mnie nie wzruszył, a muszę zaznaczyć, że ja ZAWSZE WZRUSZAM SIE NA ŻAŁOBIE W KSIĄŻKACH. I to już właściwie powinien być główny powód, abym odłożyła te historię (ostry red flag, ale zignorujemy go, jak na kobietę przystało 😅).
Totalnie mnie nie wciągnęła... Kończyłam byle by dokończyć. Żadnych większych emocji, jest mi obojętna ta historia na tyle, że zastanawiałam się czy wgl dodawać recenzję 😅 (ale nie samymi dobrymi książkami człowiek żyje). Ta książka też była pełna oczywistych frazesów, typu ,,go girl, życie jest w Twoich rękach", ,,jak nie Ty to kto! Rób co kochasz."... I OKEJ, wiem! Nie każda książka ma mnie pochwycić literacko i powalić na kolana... Ale mogłaby mnie chociaż ,,przytrzymać".
Straciłam czas, książkę sprzedaję. Nie chce jej na swoim regale. Ktoś chętny? 😅
Ty i inne katastrofy naturalne
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnio jakoś nie mam szczęścia do tytułów... Nie kradną mojego czytelniczego serca.
Bardzo wynudziła mnie ta książka. Po opisie spodziewałam się czegoś zupełnie innego, niż faktycznie dostałam.
Zapowiadało się naprawdę dobrze, ale nie jest to coś czego oczekiwałam od tej historii. Relacja głównych bohaterów zmieniła sie diametralnie zaledwie w tydzień. Ogólnie cała akcja roztacza się w kilku tygodniach, a to jest to czego bardzo nie lubię.
Niepotrzebne spięcia, brak porozumienia, urajanie sobie niepotrzebnych wydarzeń - to właśnie na tym opiera się cała książka.
Mamy tutaj motyw straty, który akurat został bardzo dobrze rozbudowany i poprowadzony. Główna bohaterka zmaga się z żałobą i tęsknotą za babcią, która jako jedyna obdarowała ją miłością i bezpieczeństwem. Autorka prowadziła ten wątek od samego początku do końca i uważam, że było to super, ponieważ czuć że nie był on pisany na siłę.
Ojciec głównej bohaterki, ma do niej ogromny żal i według Harper nie darzy ją miłością tak jak pozostałego rodzeństwa. Jak się okazuje jest powód dla którego się tak dzieje i uważam, że można było zupełnie inaczej rozbudować przez autorkę taki zbieg akcji. Tutaj wszystko co się działo było dla mnie mało realne, a jeśli już to ojciec Harper ma poważne problemy ze zdrowiem psychicznym. Dziwne jest to, że rodzeństwo Harper od początku znało powód dla którego ojciec jest dla niej tak oschły, jednak nie spieszyli się z wyjaśnieniami.
Większość rzeczy jakie się tutaj wydarzyły, były dla mnie zupełnie bez sensu. Czułam się jakby autorka zupełnie nie miała pomysłu na fabułę i pisała byle co. Wątek romantyczny totalnie oklepany i przewidywalny. W pewnym momencie miałam już dosyć scen zbliżeń mimo, że nawet nie były one szczegółowo opisane.
Oczywiście nie była to najgorsza książka jaką przeczytałam, ale była po prostu bardzo nudna i nigdy nie wróciłabym do niej ponownie. Ta historia nie wywołała we mnie żadnych emocji, a końcówka również nie była satysfakcjonująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła opiera się na kobiecie, która nie ma pojęcia co zrobić ze swoim życiem po stracie bliskiej osoby. Wtem postanawia wyjechać na wyspę, na której całkowicie przypadkiem spotyka faceta, który złamał jej nastoletnie serce kilka lat temu.
Zapowiadało się naprawdę...
Byłam przekonana, że otrzymam fajną młodzieżówkę z odrobiną poważniejszych tematów. Tymczasem otrzymałam bardzo nudną pozycję, przez którą nie mogłam przebrnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tota książka miała naprawdę ogromny potencjał. poruszane w niej tematy są dość uniwersalne, a dodatkowo kiedy trafią na odpowiedniego czytelnika, w odpowiednim momencie, mogą naprawdę namieszać i skłonić do przemyśleń. ja sama wielokrotnie zatrzymywałam się i przenosiłam myśli i decyzje podejmowane przez bohaterów na własne życie. przez tę książkę można dosłownie płynąć, na co składają się całkiem przyjemni bohaterowie, niesamowity wakacyjny klimat i urokliwe relacje. mam jednak jeden dość duży problem nawet nie z samą książką, jak przypuszczam, a z polskim wydaniem. niestety naprawdę wielokrotnie zdarzały się błędy w tekście, które mnie przynajmniej naprawdę rozpraszały. nie byłam się w stanie do końca skupić na treści bo sposób w jaki była napisana mocno mnie wytrącał.
ta książka miała naprawdę ogromny potencjał. poruszane w niej tematy są dość uniwersalne, a dodatkowo kiedy trafią na odpowiedniego czytelnika, w odpowiednim momencie, mogą naprawdę namieszać i skłonić do przemyśleń. ja sama wielokrotnie zatrzymywałam się i przenosiłam myśli i decyzje podejmowane przez bohaterów na własne życie. przez tę książkę można dosłownie płynąć, na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrafiłam przypadkiem, już po opisie wyczułam romans. Miałam ochotę na coś lekkiego, zaryzykowałam. Nie żałuję.
Idealne dla relaksu, rozluźnienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarper i Trey to trochę Darcy i Lizzy, trochę Ania i Gilbert. Zdecydowanie jest to książka, którą z chęcią przeczytałabym teraz z punktu widzenia Treya.
Idealne dla relaksu, rozluźnienia.
Książka na którą trafiłam przypadkiem i sięgnęłam po nią bez żadnych oczekiwań. Historia fajnie napisana, bohaterzy logicznie narysowani, przyjemna historia miłosna. Nie do końca rozumiem uległość i niską samoocenę głównej bohaterki oraz pewną ważną decyzję którą podejmuje odnośnie swojego życia ale znając już zakończenie myślę że dobrze że zostało to tak napisane. Twardych i nieustraszonych bohaterów jest w literaturze sporo. Tylko czy jak popatrzymy na nasze własne wybory nie jest przypadkiem tak że nie raz podejmujemy słabe decyzje i potem próbujemy ogarnąć konsekwencje z nich wynikające? Podobało mi się
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce znajdziecie mnóstwo pięknych cytatów, momentami czułam się jakbym czytała wiersze. Sama historia jest dość spokojna i przewidywalna. To opowieść o poszukiwaniu własnego szczęścia.