Stare Zgredy. Ci, którzy jeszcze żyją

- Stare Zgredy (tom 1)
- 2023-07-20
- 2023-07-20
- 58 min.
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Stare Zgredy. Ci, którzy jeszcze żyją w ulubionej księgarni
Oceny książki Stare Zgredy. Ci, którzy jeszcze żyją
88 użytkowników ma tytuł Stare Zgredy. Ci, którzy jeszcze żyją na półkach głównych- Przeczytane 54
- Komiks 9
- Komiksy 7
- 2023 Komiksy 1
- Kiedyś kupię 1
- Komiksy 1
- Komiksy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stare Zgredy. Ci, którzy jeszcze żyją
"Stare zgredy" wydany po raz pierwszy w 2014 roku przypomniały mi nowszy, bo z 2021 roku komiks "Antananarywa". Na sprawę spojrzymy jeszcze w następnej części tekstu.
W omawianym dzisiaj tytule, Wilfrid Lupano (scenariusz) i Paweł Cauuet (rysunki) wybrali na bohaterów swojego albumu starsze osoby. Nie chciałbym pisać, że to ostatnia prosta w życiu tych bohaterów, ale tak poniekąd jest. "Stare zgredy", jak wskazuje sam tytuł, opowiada właśnie o nich, starych zgredach. Samo słowo "zgredy" wskazuje pewien typ charakteru. Oczywiście, żeby być zgredem, wcale nie trzeba być starym. W tym jednak przypadku chodzi o wiek.
Jest ich kilku, spotykają się na pogrzebie, zaczynają roztrząsać sprawę listu zmarłej Lucette. Staruszkowie Antoine, Pierre i Mimile wraz z Sophie, ciężarną wnuczką Antoine'a, ruszają w podróż. Ta przygoda jest napędzana chęcią zemsty. Treść listu jasno wskazuje, że nie wszystko w życiu Lucette było przejrzyste. Krewki Antoine chwyta za strzelbę i rusza z kopyta swoim zdezelowanym autem.
Nieco karykaturalny, ale przede wszystkim bardzo ciepły i z dużą dozą empatii. Tak najkrócej można scharakteryzować styl i atmosferę Starych zgredów. Wilfrid Lupano pisze z humorem, każda postać ma swoją historię, motywacje są jasne. Ale Lupano nie tylko przy tworzeniu bohaterów wykazał się dobrym pisarstwem. Ta opowieść wciąga i zmusza do refleksji. Czy warto bowiem zaprzątać sobie głowę sprawami, które miały miejsce kilkadziesiąt lat temu? W tym przypadku odpowiedź jest jednoznaczna. Nie warto, trzeba skupić się na tych ostatnich latach. Zamknąć rozdział trzeba, ale niech to będzie dobrze spędzony czas, a nie chwile które wprowadzają niepotrzebny stres. Te wątki z przeszłości nie dotyczą jednak tylko jednego epizodu. Lupano wprowadza w historię dużo ciepła. Pięknie wypadają te momenty, gdy trójka starych przyjaciół po prostu wspomina miejsca i czas swojej młodości.
Wracając do porównań i nowszej "Antananarywy", to punktów zbieżnych rzeczywiście jest sporo. Ale to taki styl komiksów "rozliczeniowych", które w swojej obyczajowej sferze kładą nacisk na powroty do przeszłości oraz poruszają aspekty dotyczące wieku i międzypokoleniowości. Nieco podobne były też "Zmarszczki".
Wszystko natomiast cudownie narysował Paweł Cauuet. Styl ilustracji, który przy tworzeniu postaci można rzeczywiście złapać w ten karykaturalny nawias dotyczy nie tylko osób, ale również tła. Cauuet rysuje pewnie, kreska jest charakterna, pejzaże urzekają, a kilka patentów może dostarczyć emocji. Bohaterowie, którzy stoją na skraju wzgórza widzą krajobraz przechodzący z koloru do czerni i bieli. To ten moment, gdy przeszłość łączy się z teraźniejszością. Wspominają i cieszą się wspólnie tymi śladami z dawnych lat. Świetny zabieg.
"Ci, którzy jeszcze żyją" to pierwszy tom. Niezwykle udany. zabawny, z postaciami, które od razu lubimy nawet jeżeli szereg zachowań jest trudno akceptowalnych (są wybuchowi, czepiają się, zachowują się głośno, robią cięte uwagi). Jednak ta bezkompromisowość w zachowaniu to jedna z "przypadłości" starych zgredów. Dobrze, że jest. Stanowi o czymś rozpoznawalnym w tej historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW omawianym dzisiaj tytule, Wilfrid Lupano (scenariusz) i Paweł Cauuet (rysunki) wybrali na bohaterów swojego albumu starsze osoby. Nie chciałbym pisać, że to ostatnia prosta w życiu tych bohaterów, ale tak...
Dziś dla odmiany przychodzę do Was z recenzja komiksu 😁 Stare Zgredy jakże wymowny tytuł, ale niech Was nie zwiedzie. Zobaczycie że wiek to tylko liczba która nie ma znaczenia a jeśli ktoś całe życie podchodził lekko do życia to i na stare lata nic się nie zmieni 😁
Na początku mamy pogrzeb pewnej kobiety od której wszystko się zaczęło. Niby się mówi że stara miłość nie rdzewieje ale i przyjaźń również ☺️jak daleko mogą się posunąć starsi panowie by przegonić demony przeszłości i na nowo wykiwać nie jedną zbłąkana duszę? No i co z nimi robi młoda kobieta? A już Wam mówię to jest wnuczka jednego że starszych jegomości która w obecnym momencie robi za przyzwoite zwariowanej trójki szalonych starych zgredkow. Jakie zapomniane tajemnice wyjdą na wierzch? O jakim skarbie jest mowa i co dostała Sophie od starszego Pana? Uśmiałam się jak dawno nie pamiętam. Oprócz zakręconej historii mamy tu specyficzne ale wręcz świetne poczucie humoru i facepalm 🤣 nie można tego przegapić, za niedługo pokażę Wam cześć 2 😁jest również rozbrajająca 🙌 jak lubicie dobry humor to zdecydowanie polecam 😉
Za egzemplarz do recenzji dziękuje wydawnictwu @wydawnictwo_labrum
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku mamy pogrzeb pewnej kobiety od której wszystko się zaczęło. Niby się mówi że stara miłość nie...
Świetnie narysowana i rewelacyjnie napisana historia. Nieraz mocno się uśmiałem (na głos!),ale nie zabrakło też momentów na pierwszorzędne wzruszenie.
Zdecydowanie polecam i od razu zabieram się za następne części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie polecam i od razu zabieram się za następne części.
Kocham te postaci. Uwielbiam ten humor. To urocze zaproszenie do przygody, w której chętnie wezmę udział!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna komedia, rozbrajajace dialogi, swietna kreska.
Bardzo polecam.
Genialna komedia, rozbrajajace dialogi, swietna kreska.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam.