Karma - Twój Klucz Do Sukcesu

Okładka książki Karma - Twój Klucz Do Sukcesu autora Ida Smela, 9788395529016
Okładka książki Karma - Twój Klucz Do Sukcesu
Ida Smela Wydawnictwo: Varaha Cykl: Varaha (tom 3) Seria: Mądrość Wedyjska ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
2023-06-30

Kup Karma - Twój Klucz Do Sukcesu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Karma - Twój Klucz Do Sukcesu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Karma - Twój Klucz Do Sukcesu

To jedna z tych książek, które wciągają nie dlatego, że są „lekkie”, ale dlatego, że trafiają w samo sedno. Autorka tłumaczy rzeczy, które w ezoteryce zazwyczaj są owiane mgłą i frazesami jak działa umysł, czym właściwie jest dusza, co to znaczy „energia” albo „karma” ale robi to w sposób zupełnie inny niż większość autorów tego typu. Bez lania wody, bez new-age’owego bełkotu. Konkretnie, jasno, czasem wręcz logicznie.

Jest jednak jeden minus – czcionka. Na pierwszy rzut oka niby klasyczna, ale jak się czyta, to coś w niej nie gra. Jest taka „miękka”, trochę udająca literacko-ezoteryczny styl, przez co momentami nieprzyjemnie się ją śledzi wzrokiem. A szkoda, bo tekst aż się prosi o bardziej klasyczna i prostą formę – pasującą do jego siły i klarowności. Ale dla tej wiedzy naprawdę można się przemęczyć!

Absolutna rewelacja w swojej dziedzinie. Odkrywa przed nami wszystkie tajemnice związane z tym zagadnieniem. Ida pisze znakomicie opierając swoją ogromną wiedzę o ponadczasowe nauki Wedyjskie.
Gorąco polecam ten tytuł i tego Autora.

Gorąco polecam ten tytuł i tego Autora.

Nie spotkałam się do tej pory z książką, która zrobiłaby na mnie tak ogromne wrażenie i to pod każdym względem. Sztuką jest potrząsnąć, wyrwać z butów i utartych wzorców. Książka jest szeroką bramą wiedzy i mądrości, która płynie i przemienia każdego, jeśli czyta się ją z otwartym umysłem.
Jak przekazać potężną, niszową wiedzę w formie i odbiorze zrozumiałym dla Czytelników?
Autorka książki zrobiła to wręcz perfekcyjnie. Książka napisana jest w sposób wyważony, zrozumiały, hipnotyzujący i nie narzucający się, choć treści w niej zawarte przygniatają wiedzą i mądrością z przed 5000 lat. Co czyni książkę jeszcze bardziej atrakcyjną? Doza humoru, która sprawia, że od razu w nas samych ustawia się ster i uwidacznia własną Mayę.
Książka fascynuje i zmusza do weryfikacji własnego światopoglądu, samorozwoju i mechanizmu funkcjonowania życia w ogóle.
Wskazuje fakty i zachęca do podjęcia indywidualnej podróży do samego siebie z instrukcją obsługi w ręku, jaką jest Karma - twój klucz do sukcesu. Każdy znajdzie w niej to, na co jest gotowy.
Wielkie podziękowania autorce książki za odwagę w szerzeniu tak nietuzinkowej i ogromnej wiedzy wedyjskiej, również tej, którą sama posiada i z którą chciała podzielić się z Czytelnikami.

Jak przekazać potężną, niszową wiedzę w formie i odbiorze zrozumiałym dla...

51 użytkowników ma tytuł Karma - Twój Klucz Do Sukcesu na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Karma - Twój Klucz Do Sukcesu na półkach dodatkowych

Odwracanie klątw i uroków. Magia ochronna. Jason Miller
Odwracanie klątw i uroków. Magia ochronna.
Jason Miller
Warto kupić tę książkę. Warto o ile chcemy coś praktykować i działać magicznie. Autor jest bardzo rozważny i na każdym kroku zwraca uwagę na ochronę i środki zapobiegawcze. Przestrzega przed pochopnymi działaniami typu: „jestem władcą wszechświata”, bo siły duchowe mogą takiego delikwenta szybko sprowadzić na ziemię i skrócić o głowę… Podkreśla właśnie iż to ochrona jest najważniejsza w magii, a współpraca z duchami, najlepiej bóstwami będzie najmocniejsza. Znajdziemy tutaj informacje: - jak zdiagnozować atak magiczny: od kogo, dlaczego, jakie będą objawy psychiczne i fizyczne. - na temat codziennej praktyki ochronnej – im szybciej wychwycimy atak tym mniej spustoszeń poczyni - instrukcje – jak zakładać ochronki osobiste, w domu i poza nim, jak robić proszki, pułapki na duchy, skróty które kadzidła na co, - jeśli dalej nas coś dręczy – jak przeprowadzić egzorcyzmy - parę zaklęć odwracających, przeciwmagicznych. - o uzdrawianiu i regeneracji Najbardziej zadowoleni będą wyznawcy Hekate, znajdą tutaj gotowe inwokacje i formuły do bogini. Oczywiście autor nie wyklucza „innowierców”, ponieważ można te formuły odpowiednio zmienić. Duży plus za: - komentarz do nowego wydania, w którym autor wyjaśnia czy dalej coś stosuje, czy coś zmienił, - styl pisania autora, który jest lekki i czyta się gładziutko. Mały minusik dodałabym za: - definicje z „całego świata”, ciut mieszania (pan Miller również tu zaznacza „eklektyzm to świetna sprawa, ale trzeba podchodzić do niego inteligentnie i z szacunkiem”) - tworzenie „sztucznego” ducha do obrony – jakoś kojarzy mi się to z jakimiś psychicznymi zaburzeniami – ale co ja tam wiem, może totalnie się mylę i to jest możliwe? :)
zuzupower - awatar zuzupower
The Witch of the Forest. Magia ziemi. Połącz swój wewnętrzny rytm z cyklem natury Lindsay Squire
Lindsay Squire
Witajcie moi kochani Interesuje Was temat magii? Dziś chciałabym zaprezentować Wam magiczną książkę. Tytuł: The Witch of the Forest. Magia ziemi. Połącz swój wewnętrzny rytm z cyklem natury Autor: Lindsay Squire Wydawnictwo: Publicat „Magia to sztuka równowagi. Równowaga to sztuka magiczna” W książce zawarte są porady skierowane do młodych, początkujących czarownic, ale również i do tych bardziej zaawansowanych pragnących poszerzać swoją wiedzę oraz umiejętności.. To niesamowite kompendium wiedzy. Każdy z dziewięciu rozdziałów poświęcony został innej tematyce. Mianowicie: rozdział pierwszy zawiera informacje dotyczące wyznaczania kręgu oraz jego zamknięcia, jak również podstawy rytuałów, czyli przywoływanie oraz pożegnanie żywiołów; rozdział drugi zawiera informacje niezbędne do stworzenia więzi z czterema żywiołami; rozdział trzeci zawiera informacje na temat harmonii z rytmem natury, a konkretnie z porami roku; rozdział czwarty zawiera informacje dotyczące ziół, przypraw, kwiatów, soli, żywicy, metali oraz ich charakterystyki i zastosowania. W tym rozdziale zawarto również informacje dotyczące horoskopu drzewnego, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam; rozdział piąty zawiera podstawowe informacje dotyczące kryształów oraz ich charakterystykę; rozdział szósty zawiera informacje dotyczące form oraz technik wróżbiarstwa, czyli na przykład runy, czy kości astrologiczne oraz sposoby dbania o magiczne przedmioty; rozdział siódmy zawiera informacje dotyczące empatii oraz jej charakterystyki. W tym rozdziale można określić czy jest się empatą oraz dowiedzieć się jak się chronić przed zagrożeniami oraz jak odnaleźć równowagę wewnętrzną; rozdział ósmy zawiera informacje dotyczące szeroko rozumianej pracy z cieniem, czyli drugą naturą; rozdział dziewiąty zawiera informacje dotyczące rozmaitych technik równoważenia wewnętrznej energii, w tym na przykład poprzez medytację. Tak więc, jak można zauważyć, tak niewielka książka jest źródłem bogatej oraz interesującej magicznej wiedzy. Dodatkowo pod obwolutą książki znajduje się tablica runiczna. Całość pięknie uzupełniają ilustracje stworzone przez Viki Lester. Ponadto napisana została w bardzo przystępny sposób. Nie jest to skomplikowana lektura. Mnie do gustu najbardziej przypadły aspekty medytacji, charakterystyka kryształów oraz ziół, przypraw i kwiatów oraz ich zastosowanie, jak również horoskop drzewny i wróżbiarstwo. To moje pierwsze spotkanie z tego typu literaturą. Jednak z wielką przyjemnością sięgnę po kolejne dzieła autorki oraz zagłębie się w świat magii. Serdecznie polecam, strona.394
strona-394 - awatar strona-394
Podręcznik yin-yang. Ilustrowane wyjaśnienie chińskiej koncepcji przeciwieństw Antony Cummins
Podręcznik yin-yang. Ilustrowane wyjaśnienie chińskiej koncepcji przeciwieństw
Antony Cummins
Antony Cummins jest historykiem, autorem wielu publikacji na temat historycznych azjatyckich kultur militarnych. Założył Historyczny Zespół Badawczy Ninjutsu zajmujący się tłumaczeniem i publikacją starożytnych podręczników sztuk walki. Prowadzi konto na YouTube, na którym przedstawia historie samurajów i ninja. „Podręcznik yin-yang” to ilustrowane wyjaśnienie starożytnej chińskiej koncepcji przeciwieństw. Autor opisuje pojęcie yin-yang jako podstawę daoizmu, tradycyjnej medycyny chińskiej czy sztuk walki, przedstawia jego historię i rozwój, a także sugestie pracy i obserwacji przyrody. Książka w skondensowany i bardzo przystępny sposób przybliża koncepcję przeciwieństw, a forma graficzna – wykorzystanie diagramów, tabelek czy rysunków pomaga w zrozumieniu dość abstrakcyjnego, filozoficznego pojęcia yin-yang. Od kilku lat zbieram informacje na temat medycyny chińskiej, a ten podręcznik z jednej strony pozwolił mi usystematyzować moją wiedzę, a z drugiej dowiedziałam się wielu nowych rzeczy i w końcu zrozumiałam pewne pojęcia, które wcześniej były dla mnie zbyt teoretyczne. Podobało mi się, że autor nie tworzy swojej indywidualnej teorii na temat yin-yang, ale korzysta z wielu źródeł i pokazuje jak na przestrzeni wieków ta koncepcja się zmieniała oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w wielu dziedzinach. Cieszę się, że autor z szacunkiem poszedł do tej starożytnej koncepcji, a nie próbował go wykorzystać i napisać podręcznik typu „wykorzystaj yin-yang, zmień swoje życie w 10 dni, a przez resztę swoich dni będziesz szczęśliwa/szczęśliwy”, bo sam zdaje sobie sprawę z faktu, że to tak nie działa. --- https://www.instagram.com/kofeinowe.ksiazki/
kofeinowe_ksiazki - awatar kofeinowe_ksiazki
Wędrówka dusz. Tajemnice życia po życiu Michael Newton
Wędrówka dusz. Tajemnice życia po życiu
Michael Newton
Każdy z nas czuje lęk przed śmiercią i zastanawia się, co stanie się z nami, kiedy śmierć położy kres naszemu istnieniu i zniweczy nasze ziemskie cele. Jedni wierzą, że zasiądą u boku Boga w niebie, inni że nic już ich nie czeka, inni zaś że śmierć jest powrotem duszy do miejsca, z którego przybyła zanim zamieszkała w naszym fizycznym ciele. "Wędrówka Dusz" to historia człowieka, który nie szukał duchowości, ale którego duchowość sama znalazła. Jest to historia o Doktorze Michaelu Newtonie i o duszach, które przemawiały przez jego pacjentów. Newton był psychologiem, hipnoterapeutą i specjalistą od leczenia fobii, lęków i traumy z dzieciństwa. Wszystko zaczęło się od jednej z hipnoterapii. Jeden z pacjentów zmagający się z chronicznym bólem, którego nie dało się wyjaśnić medycznie, pod wpływem hipnozy cofnął się nie tylko do dzieciństwa, ale jeszcze dalej, do życia przed życiem i zaczął opowiadać, że widzi siebie jako czystą świadomość, jako duszę, że dryfuje przez przestrzeń pełną światła, że jest po śmierci, że wrócił do domu. Newton był tym zaskoczony i zirytowany. Nie wierzył w rejnkarnację, nie interesował się ezoteryką, był człowiekiem nauki, ale to co usłyszał nie dawało mu spokoju. Postanowił pójść dalej, użyć hipnozy jeszcze raz, by sprawdzić czy pacjent, aby nie zmyśla, ale relacja była spójna, logiczna, emocjonalnie naładowana i identyczna z tym co później zaczęli mówić kolejni ludzie poddani hipnozie. Ludzie z różnych kultur, różnych przekonań i różnych religii. Osoby te opowiadają o przyciąganiu w stronę białego tunelu, który ma być granicą między życiem na Ziemi a światem duchowym, przewodniku który prowadzi duszę przez tunel, w którym towarzyszy odczucie miłości, przyjaźni i empatii. Wszystko to połączone jest z wyczekiwaniem, jak gdyby inni czekali na nich. Nie boją się, czują się bezpiecznie, mają świadomość myśli, które są kierowane w ich stronę, pełne troski i wsparcia. Czują wokół siebie zrozumienie tego, kim są i dlaczego teraz tu się znajdują. Kiedy prowadził swoich pacjentów w głąb pamięci docierali nie tylko do przeszłych wcieleń, ale do stanu pomiędzy wcieleniami. To właśnie tam, w tej przestrzeni pełnej światła i ciszy dusze opowiadały mu o miejscu, które wszyscy określali jako dom. Mówili o istotach przewodnich, które ich wspierały, o wspólnotach dusz, które razem podróżowały przez kolejne życia, o planowaniu wcieleń, o przeglądach minionych doświadczeń, o celach, których się podejmują. Dzięki swojej odwadze Newton został pionierem nowego rodzaju eksploracji świadomości. Uporządkował dane, stworzył strukturę. Książka to nie zwykłe luźne opowieści, to zapis tysięcy godzin sesji hipnotycznych przeprowadzanych w sposób metodyczny z naukową dociekliwością a treść sięga znacznie dalej niż jakiekolwiek podręczniki psychologii. Książka otwiera nam drzwi do duchowego świata i zmienia dotychczasową perspektywę postrzegania życia po życiu. Bez względu na to w co wierzymy, książka jest warta uwagi i szczerze mogę polecić ją każdej osobie, która chce się dowiedzieć co nas czeka i jak wygląda życie po tamtej stronie.
Maciej Kasprzyk - awatar Maciej Kasprzyk
Księga białej magii. Potężne zaklęcia, amulety i talizmany, które przyniosą Ci miłość, pieniądze, zdrowie i ochronę Alexander Skye
Alexander Skye
Autorka zebrała tutaj chyba wszystkie możliwe opcji i ścieżki magiczne do zgłębiania, wystarczająco aby się z nimi zapoznać. Napisana jest bardzo obiektywnie, ciężko stwierdzić którą stronę trzyma i stosuje. Przedstawia różne opcje praktyki. Bardzo podobała mi się "diagnoza celów, oczekiwań, określenie swoich definicji przed rzucaniem czarów". Znajdziemy tu dużo powiązań z magią żywiołów. Moje ogólne odczucia są jednak słodko-gorzkie. Ogromny minus: brak bibliografii, co prawda autorka czasem przytacza dzieła innych autorów czy nawet strony internetowe, jednak to nie wystarcza. Bibliografia przy takich pozycjach, być musi! Niektóre rzeczy są nie wiadomo skąd i po co, ścieżki tradycyjne pomieszane z nowoczesnymi, włączając w to również prawo przyciągania, "magii wewnątrz nas", manifestacji i wizualizacji. Czytając ją potrzebna jest duża doza dystansu i wnikliwości, należy potwierdzić info w innych źródłach (tylko jakich skoro nie ma bibliografii?) Nie ma tu konsekwencji, protokołów, co jest do czego. Przy opisie bóstw autorka nie zadała też sobie trudu aby wypisać chociaż 2 słowiańskie (nie mogę tego przeżyć)... No i nie jest tak, że ta książka jest pozbawiona wiedzy. Nie! Ona jest po prostu mega eklektyczna. Można ją przeczytać jak najbardziej aby poznać wszelkie podejścia magiczne, ale ze stosowaniem w praktyce bym się wstrzymała.
zuzupower - awatar zuzupower
Tarot, karty które wróżą Jan Witold Suliga
Tarot, karty które wróżą
Jan Witold Suliga
Książka Suligi to imponujący przewodnik opowiadający o genezie tarota, autor zabrał mnie w podróż przez tradycję tarota ukazując zarówno jego korzenie jak i praktyczne zastosowania w teraźniejszości. Autor ciekawie opowiada o pochodzeniu tarota przedstawia wiedze dość akademicką, jednak mnie pochłonęła ona bez reszty, ponieważ poznanie „korzeni” kart jest kluczowe do ich zrozumienia. Praktyki wróżebne, które Suliga przedstawia wraz z katalogiem popularnych rozkładów oraz techniki interpretacji, to część książki, która będzie przydatna zarówno dla początkujących adeptów tarota jak i dla nieco bardziej zaawansowanych. Spodobało mi się ukazanie duchowego wymiaru tarota wraz z refleksją i zaprezentowaniem go jako mapę do samopoznania i narzędziem do zarówno psychicznego jak i duchowego rozwoju. Odbiór książki zdecydowanie ułatwia pasja, jaka towarzyszy autorowi podczas pisania. Suliga czasem posługuje się żargonem, jednak większość opisów jest dość prosta i klarowna i nawet laikom nie sprawi problemów. Ukazane przez autora diagramy i tabele dodatków łącznie ułatwiają zrozumienie, a nawet zapamiętanie kluczowych korelacji. Może to zabrzmieć coś nieprawdopodobnie, ale ta książka jest dla każdego, początkujący poznają solidne podstawy, czytelnicy nieco bardziej zaawansowanie zyskają możliwość pogłębienia wiedzy i poznania jej związków z astrologią, kabałą i alchemią. Natomiast osoby szukające rozwoju duchowego otrzymują za sprawą tej publikacji liczne ćwiczenia medytacyjne oraz sugestie jak można tarot wykorzystać do pracy nad sobą. „Tarot. Karty, które wróżą” to pozycja kluczowa dla każdego, kto chce poznać albo zgłębić sekretne mechanizmy kart tarota i to niezależnie od stopnia zaawansowania. Książka w moich oczach jest nieocenionym przewodnikiem w świecie „wróżących” obrazów.
kulturowa_anihilacja - awatar kulturowa_anihilacja
oceniła na99 miesięcy temu
Rewolucja miłości zaczyna się od ciebie. Matt Kahn
Rewolucja miłości zaczyna się od ciebie.
Matt Kahn
Ta książka to nie poradnik. To nie coachingowa gadka. To nie religijna teoria. To żywe, ciepłe zaproszenie do spotkania z sobą samym. Z tą częścią, która często była odrzucana, niedotykana, wyciszana – z własnym wewnętrznym dzieckiem, z bólem, z wrażliwością, ze zmęczeniem… I z miłością, którą naprawdę jesteśmy. Matt Kahn pisze prostym językiem – ale to, co przekazuje, sięga bardzo głęboko. Czytając, miałam wrażenie, jakby ktoś położył mi dłoń na sercu i powiedział: 👉 „Wszystko w tobie jest godne miłości. Nawet to, czego się boisz. Nawet to, co cię zawstydza. Szczególnie to.” 💬 Ta książka może zrobić więcej niż lata terapii – nie dlatego, że ją zastępuje, ale dlatego, że przypomina, że największe uzdrowienie nie dzieje się tylko na kozetce. Dzieje się, gdy zaczynasz naprawdę słuchać siebie z miłością. Bez oceny. Bez poprawiania siebie. Bez walki. Kahn z czułością rozbraja duchowy perfekcjonizm, pokazuje, że prawdziwa przemiana nie polega na „ulepszaniu siebie”, ale na powrocie do tego, co już jest w nas dobre i całe. To książka pełna oddechu. Pełna łagodności. Pełna przestrzeni, której tak bardzo potrzebujemy w świecie, który ciągle chce, byśmy byli „bardziej”, „lepsi”, „silniejsi”… 💞 Rewolucja miłości zaczyna się od ciebie. Nie od tego, co zrobisz. Ale od tego, jak siebie potraktujesz dziś rano, kiedy się obudzisz i znów poczujesz, że nie wszystko jest łatwe. Nie pamiętam, kiedy ostatnio książka tak delikatnie i skutecznie odpięła ze mnie ciężary. Jeśli jesteś na granicy sił, jeśli czujesz, że zgubiłeś siebie… …ta książka niech będzie Twoim światłem w dłoni.
Poetyka - awatar Poetyka
oceniła na99 miesięcy temu