Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku

Okładka książki Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku autorstwa Dorita S. Berger
Dorita S. Berger Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Spektrum nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Spektrum
Kids, Music 'n' Autism: Bringing Out the Music in Your Child
2023-04-03
2023-04-03
Agnieszka Rewilak
Muzyka od najmłodszych lat towarzyszy nam w nauce, zabawie i wypoczynku. Wiele dzieci w spektrum autyzmu czuje z nią naturalną więź. Nie zawsze jednak łatwo jest im uczestniczyć w zajęciach muzycznych i rozwijać swój talent. Książka Dority S. Berger pokazuje, jak pokonać tę trudność i wykorzystując muzykoterapię, wspomagać ich rozwój intelektualny, emocjonalny i sensomotoryczny.

Autorka, psychoterapeutka i pianistka, wyjaśnia, w jaki sposób nauka gry na instrumencie uczy systematyczności i stanowi trening umiejętności społecznych. Opisuje różnice między lekcjami muzyki, umuzykalnianiem a muzykoterapią i tłumaczy, jak stosowanie tej ostatniej może pomóc w radzeniu sobie z konkretnymi problemami. Praktyczne wskazówki Berger pomogą wprowadzić muzykę do codziennego życia dziecka, wybrać odpowiedni dla niego instrument i motywować je do ćwiczeń. Poradnik zawiera również informacje na temat przygotowania dziecka do występów publicznych i udziału w koncertach oraz zapobiegania przeciążeniu sensorycznemu.

Książka Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu odpowiada na najczęstsze pytania dotyczące edukacji muzycznej dzieci z ASD. Objaśnia, jak dzięki muzykoterapii rozwijać potencjał dziecka, obniżyć poziom lęku i niepokoju oraz rozładować napięcie psychofizyczne. To wsparcie dla rodziców, terapeutów i pedagogów poszukujących nowych rozwiązań.

O tym, że muzyka łagodzi stres i zmniejsza napięcie, poprawia nastrój, pobudza, a czasem także wspomaga koncentrację – jednym zdaniem: ma moc terapeutyczną – wiemy nie od dziś. Dorita S. Berger pokazuje, jak wielką rolę może ona odegrać w terapii dzieci w spektrum autyzmu, jak głęboko może odmienić ich życie. Podaje mnóstwo konkretnych wskazówek i rozwiązań. Gorąco polecam jej książkę wszystkim rodzicom dzieci w spektrum autyzmu oraz specjalistom. Joanna Grochowska, Fundacja SYNAPSIS

Kolejna wspaniała książka Dority S. Berger, którą powinien przeczytać każdy muzykoterapeuta, nauczyciel i rodzic. Łatwa w odbiorze lektura, pełna informacji o wpływie muzyki na procesy neurologiczne. Jako matka sama wiele się dowiedziałam!

Aksana Kavaliova-Moussi, terapeutka muzykoterapii neurologicznej

Wychowując nastolatka ze spektrum autyzmu, mogę potwierdzić, jak ważną rolę muzyka odegrała, i dalej odgrywa, w jego życiu - od nauki mówienia po dołączenie do orkiestry dętej. Książka zawiera praktyczne wskazówki dotyczące wyboru nauczyciela, instrumentu, a także motywowania do systematycznych ćwiczeń. To lektura obowiązkowa dla każdego, kto chciałby, żeby jego dziecko doświadczyło korzyści obcowania z muzyką.

Angela Scarpa, profesorka psychologii i dyrektorka Virginia Tech Autism Clinic & Center for Autism Research

Kup Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku

Książka Dority S. Berger to pozycja, która dotyczy terapii i wspierania rozwoju dzieci ze spektrum autyzmu (ASD) oraz zaburzeniami przetwarzania sensorycznego (SPD). Autorka proponuje spojrzenie na muzykę nie tylko jako na formę sztuki czy rozrywki, ale przede wszystkim jako na potężne narzędzie fizjologiczne i terapeutyczne.
Wielką siłą tej publikacji jest postać samej autorki. Dorita S. Berger to koncertująca pianistka, która została muzykoterapeutką. Berger nie teoretyzuje w próżni – jej podejście oparte jest na solidnych podstawach neurofizjologii oraz klinicznej praktyce.
Kluczowym przesłaniem książki jest to, że muzyka oddziałuje bezpośrednio na ludzką fizjologię. Autorka wyjaśnia mechanizmy, dzięki którym dźwięk wpływa na układ nerwowy, pomagając mózgowi w organizacji bodźców. Dla dzieci z autyzmem, które często zmagają się z chaosem sensorycznym, odpowiednio dobrana muzyka może stać się "kotwicą" – sposobem na wyciszenie, poprawę koncentracji czy redukcję lęku. Berger tłumaczy, dlaczego dzieci z ASD reagują na muzykę inaczej niż na mowę i jak można to wykorzystać, by budować z nimi komunikację, zanim jeszcze pojawią się słowa. Książka ma bardzo praktyczny charakter. Nie jest to suchy podręcznik akademicki. Autorka podpowiada: jakie konkretnie elementy muzyki (rytm, tonacja, barwa) wpływają na zachowanie dziecka; jak wykorzystać muzykę do radzenia sobie z trudnymi emocjami i "meltdownami"; w jaki sposób dźwięki mogą wspierać codzienne funkcjonowanie i procesy poznawcze. Warto zauważyć, że książka zwraca uwagę na pułapki – nie każda muzyka jest dobra ("Efekt Mozarta" jest tu traktowany z dystansem),a nieodpowiednie dźwięki mogą wręcz zaszkodzić dziecku nadwrażliwemu sensorycznie.
Pozycja ta jest skierowana do szerokiego grona odbiorców. Skorzystają z niej przede wszystkim rodzice, szukający domowych sposobów na wsparcie swoich dzieci. Jest to również cenne źródło wiedzy dla nauczycieli, terapeutów zajęciowych i psychologów, którzy chcą poszerzyć swój warsztat o techniki oparte na muzykoterapii.
"Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu" to lektura, która daje nadzieję i konkretne narzędzia. Pokazuje, że w świecie, który dla dziecka z autyzmem bywa przytłaczający i niezrozumiały, muzyka może stać się bezpiecznym językiem i sposobem na odnalezienie równowagi. To przewodnik o tym, jak – dosłownie i w przenośni – nastroić dziecko na odbiór świata.

Wielką siłą tej publikacji jest postać samej...

13 użytkowników ma tytuł Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku

Okładka książki Uwięzieni w grach relacyjnych. Jak wygrać bliskość Agnieszka Kozak, Zbigniew Rećko

Cytaty z książki Dzieciaki, muzyka i spektrum autyzmu. Jak wykorzystać terapeutyczną moc dźwięku