Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023 autora Szymon Bira, Natalia Błok, Kamil Fejfer, Damian Kocur, Zuzanna Kowalczyk, Wojciech Kutyła, Karolina Lewestam, Katia Mierzejewska, Magdalena Nowicka-Franczak, Klaudia Pieszczoch, Elina Pyrohova, Redakcja magazynu Pismo, Paweł Sołtys,
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023
Karolina LewestamPaweł Sołtys Wydawnictwo: Fundacja Pismo czasopisma
czasopisma
2023-03-01
2023-03-01

Kup Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023

W tym numerze zwróciłem szczególną uwagę następujące artykuły, które także polecam:
JAK ROZLICZYĆ PORNHUB? w którym Sheelah Kolhatkar przedstawia kulisy działania popularnego portalu;
PRZEMOC W SIECI, w którym Katia Mierzejowska bada, jak Internet stał się przestrzenią wrogą kobietom;
DLA OGO INTERNET?, w którym Wojciech Kutyła sprawdza, czy sieć jest inkluzywna;
PŁACOWE PORNO, w którym Kamil Fejfer pyta, czy ujawnienie wysokości płac ma sens;
OBROTY PYŁU, w którym Klaudia Pieszczoch bierze pod lupę kurz;
JA, PODMIOTKA, w którym Magdalena Nowicka-Franczak czyta literaturę o kobiecym doświadczeniu.
Oczywiście stałe felietony Apteczka, Rozmowy z K. i À propos - tym razem dotyczył cyberbezpieczeństwa

DLA OGO INTERNET?, w którym Wojciech Kutyła sprawdza, czy sieć jest inkluzywna;
PŁACOWE...

32 użytkowników ma tytuł Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023 na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Pismo. Magazyn opinii nr 3 (63) / 2023 na półkach dodatkowych

Okładka książki Mozaika Jakub Sadowski, Marcin Sendecki, Paweł Sołtys
Mozaika Jakub Sadowski, Marcin Sendecki, Paweł Sołtys
Okładka książki O kotach Stefan Chwin, Olga Drenda, Gosia Herba, Piotr Paziński, Małgorzata Rejmer, Piotr Siemion, Paweł Sołtys
Paweł Sołtys
Paweł Sołtys
Pablopavo, właśc. Paweł Sołtys – polski wokalista reggae i raggamuffin, jeden z pierwszych wokalistów śpiewających raggamuffin po polsku. Jego specjalnością są bardzo długie i skomplikowane partie wokalne oparte na freestyle.

Książki. Magazyn do czytania nr 1 (58) / 2023 Anna Bikont
Książki. Magazyn do czytania nr 1 (58) / 2023
Anna Bikont Wisława Szymborska Wojciech Orliński Jacek Podsiadło Ignacy Karpowicz Krzysztof Siwczyk Jo Nesbø Katarzyna Surmiak-Domańska Maria Poprzęcka Paweł Goźliński Magdalena Środa Justyna Bargielska Marcin Sendecki Renata Lis Marcin Wicha Dariusz Nowacki Redakcja magazynu Książki Olga Wróbel Maciej Robert Małgorzata I. Niemczyńska Radek Rak Weronika Murek Miłada Jędrysik Dominika Słowik Alejandro Zambra Anna S. Dębowska Ola Jasionowska Katarzyna Wężyk Maria Stiepanowa Alicja Urbanik-Kopeć Justyna Suchecka Monika Ochędowska Michał Nogaś Emilia Dłużewska Natalia Szostak
Wyjątkowo gorące podziękowania składam na ręce Milady Jędrusik za Koszmar poligloty. W szczególności za przytoczony wierszyk „O Shi Shi, który jadł lwy”, który odpalił fajerwerki w moich szarych komórkach, bez przesady. A sam artykuł o spotkaniu chińskiego znaku z łacińskim poddał nowy pomysł na spędzenie emerytury. Dalej, najbardziej zasmakowały mi: Emilia Dłużewska – Zanim wciśniesz Ctrl+F – bo już zapomniałam o istnieniu tworu indeks, a przecież dawno-dawno temu korzystałam Anna Dębska – Wyspa orgazmów – bo pojawiający się tu i ówdzie motyw Fire Island był dla mnie tylko jakąś lokalizacją, a tu się okazuje, że to całkiem konkretne miejsce o bardzo określonych konotacjach. Natalia Szostak – Ty żyjesz, ja piszę – bo jestem za wyprowadzeniem ghostwriterów z cienia, nie jest wstydem brak umiejętności napisania książki, ale przypisywanie sobie autorstwa cudzej pracy Karolina Kijek – Nie ma ciszy w bibliotece! - bo doceniam i z przyjemnością obserwuję jak bardzo zmienia się praca bibliotekarek i bibliotekarzy fragment książki Renaty Lis „Moja ukochana i ja” – dał posmakować wrażliwości i specyficznego zdystansowanego humoru i zacieram łapki w oczekiwaniu na wydanie całości Jacek Podsiadło – Przygody Zdrowej na Umyśle Kapusty – za wyszukanie kolejnych lekturowych absurdów, a parę informacji było naprawdę zaskakujących
monikawa - awatar monikawa
oceniła na73 lata temu