Peregrinatio ad veritatem

Okładka książki Peregrinatio ad veritatem autora Urszula Borkowska OSU, 8373062149
Okładka książki Peregrinatio ad veritatem
Urszula Borkowska OSU Wydawnictwo: Towarzystwo Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Seria: Prace Wydziału Historyczno-Filologicznego historia
historia
Prace Wydziału Historyczno-Filologicznego
2004-01-01
2004-01-01

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Peregrinatio ad veritatem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Peregrinatio ad veritatem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Peregrinatio ad veritatem

Okładka książki Theatrum ceremoniale na dworze książąt i królów polskich Jacek Banaszkiewicz, Maria Bernasikowa, Urszula Borkowska OSU, Juliusz Chrościcki, Janusz S. Dąbrowski, Zbigniew Dalewski, Marek Ferenc, Marceli Kosman, Wojciech Krawczuk, Dariusz Kucia, Andrzej Link-Lenczowski, Mariusz Markiewicz, Henryk Palkij, Jan Pirożyński, Kazimierz Przyboś, Andrzej Rachuba, Jan Seredyka, Ryszard Skowron, Karolina Targosz, Krystyna Turska
Okładka książki Chrześcijaństwo w Polsce : zarys przemian 966-1979 Ryszard Bender, Ludomir Bieńkowski, Urszula Borkowska OSU, Adam Chruszczewski, Hanna Dylągowa, Ewa Jabłońska-Deptuła, Jerzy Kłoczowski, Stanisław Litak, Wiesław Müller, Lidia Müllerowa, Daniel Olszewski, Jan Skarbek, Zygmunt Sułowski, Eugeniusz Wiśniowski, Aleksandra Witkowska OSU
Urszula Borkowska OSU
Urszula Borkowska OSU
prof. dr hab. Maria Urszula Borkowska OSU - polska zakonnica i historyczka. Urodziła się w Gdyni na 4 lata przed wybuchem II wojny światowej. Absolwentka Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Należała do Zgromadzenia Sióstr Urszulanek Unii Rzymskiej, gdzie nosiła kościelne imię Amalia. Znawczyni polskiej historii średniowiecznej i wczesnonowożytnej, ze szczególnym uwzględnieniem dziejów dynastii jagiellońskiej. Przez wiele lat wykładała na swej macierzystej uczelni. Była tam nawet kierownikiem Katedry Metodologii i Nauk Pomocniczych Historii. Członkini Towarzystwa Naukowego KUL. Wiceprzewodnicząca sekcji polskiej Comission Internationale d'Historire Ecclesiastique Comparee. Odznaczona Medalem Zasłużonej dla Miasta Lublina. Wybrane publikacje książkowe: "Przykład pobożności mieszczańskiej w XV wieku. Weronika z Krakowa" (PWN, 1978),"Królowie polscy a Jasna Góra od czasów Jana Kazimierza do końca Rzeczypospolitej Obojga Narodów" (Wydawnictwo OO Paulinów, 1985),"Uniwersalizm i regionalizm w kronikarstwie Europy Środkowo-Wschodniej" (Wyd. Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej, 1996),"Edukacja Jagiellonów" (Towarzystwo Miłośników Historii, 2005),"Dynastia Jagiellonów w Polsce" (PWN, 2011).

Cytaty z książki Peregrinatio ad veritatem

Dodaj cytat z książki Peregrinatio ad veritatem

Ciekawostki historyczne