ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać1
LubimyCzytać8
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Anna and the French Kiss

- literatura młodzieżowa
- Anna i pocałunek w Paryżu (tom 1)
- Anna and the french kiss
- 2023-03-23
- 2013-03-05
- 2011-08-04
Dwa miasta, pięć par. Jak znaleźć jedną miłość?
Anna nie może się doczekać swojego ostatniego roku w Atlancie, gdzie ma świetną pracę, lojalną najlepszą przyjaciółkę i przystojnego współpracownika, który być może wkrótce zostanie kimś więcej. Dlatego nie jest zachwycona pomysłem wysłania jej do szkoły z internatem w Paryżu - dopóki nie spotyka Étienne'a St. Claira. Inteligentny, czarujący, piękny Étienne ma wszystko, łącznie z... dziewczyną. W Mieście Świateł wszystko jest możliwe. Czy rok romantycznych zdarzeń, zakończy się długo oczekiwanym francuskim pocałunkiem?
Kup Anna and the French Kiss w ulubionej księgarnii
Anna and the French Kiss
Ach ten Paryż. To cudowne miasto do którego chyba każdy chce się udać..., ale co innego zostać tam zesłanym na cały rok i to do szkoły! Patrząc na to oczami nastoletniej Anny można się przestraszyć, szczególnie jeśli nie zna się francuskiego, trzeba zostawić w Stanach przyjaciółkę i chłopaka w którym się zadurzyło, a do tego jest się "nieco" pedantycznym. Anna trafia na odpowiednich ludzi z którymi się zaprzyjaźnia, pośród których najciekawszy jest St.Clair. Droga do ich przyjaźni jest bardzo prosta, jednak gdy zaczyna między nimi coś iskrzyć oboje się szybko wycofują. W książce można znaleźć zarówno zabawne historie, zdrady przyjaciół, złośliwości, ale przede wszystkim zawiera pełny opis drogi ku prawdziwej miłości. Bardzo mi się podobała ta historia, nawet jak na romans młodzieżowy.
Oceny książki Anna and the French Kiss
3354 użytkowników ma tytuł Anna and the French Kiss na półkach głównych- Przeczytane 2 109
- Chcę przeczytać 1 245
- 2014 57
- Z biblioteki 31
- 2013 29
- E-book 20
- 2018 19

Cytaty z książki Anna and the French Kiss
Dla nas obojga dom to nie miejsce, a ludzie. I my go wreszcie odnaleźliśmy.
Dla nas obojga dom to nie miejsce, a ludzie. I my go wreszcie odnaleźliśmy.
Kocham cię tak, jak się kocha pewne ciemne rzeczy, potajemnie, w zasnutych mgłą zakamarkach duszy.
Nie zawsze musisz sam rozwiązywać swoje problemy, wiesz? Właśnie po to ludzie zwierzają się przyjaciołom.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anna and the French Kiss
Im jestem starszą, tym jest gorzej X D, ostatnie 100 stron to cringe poza skalą
Im jestem starszą, tym jest gorzej X D, ostatnie 100 stron to cringe poza skalą
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodzieżówka, która swą premierę miała kawał czasu temu. Nie w trendzie, bo przecież nie ma reprezentacji mniejszościowych, żaden z bohaterów nie posiada niepełnosprawności, depresji, ani innych przypadłości. Bynajmniej nie zestarzała się źle, nadal buja. Porusza wartościowe tematy, które fabularnie nie są wcale wymuszone, takie jak: przyjaźń, rodzina, choroba najbliższej osoby, odnajdywanie się w nowym miejscu i osamotnienie. Jest to też powieść, gdzie osadzenie miejsca akcji naprawdę ma znaczenie. Paryż przebija z każdego akapitu, jest obecny w każdej scenie, w mentalności napotykanych przez Annę postaci, w ich zwyczajach, we wszystkim. Widać, że autorka albo tam kiedyś przez dłuższy czas przebywała, albo zrobiła ekstra research. Aż się miło wrażenie, że się tam jest! Bajka! Gdybym była młodsza to z pewnością zdobyłaby wyższą notę.
Młodzieżówka, która swą premierę miała kawał czasu temu. Nie w trendzie, bo przecież nie ma reprezentacji mniejszościowych, żaden z bohaterów nie posiada niepełnosprawności, depresji, ani innych przypadłości. Bynajmniej nie zestarzała się źle, nadal buja. Porusza wartościowe tematy, które fabularnie nie są wcale wymuszone, takie jak: przyjaźń, rodzina, choroba najbliższej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna książka dla nastolatków, jest momentami ckliwa i przerwidywalna, ale jeśli potrzebujesz akurat oderwać się na chwilę od rzeczywistości i przeczytać coś lekkiego, przyjemnego, to polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem pozytywnie zaskoczona jak pozornie niewymagające czytadło dla nastolatków może być tak pełne ciepła, ale też niewybrednych tematów, jak traktowanie innych i komunikacja z nimi, zmiany, jakich warto dokonać najpierw u siebie, a to wszystko na tle Paryża - opisy miasta sprawiły, że poczułam się, jakbym przechadzała się po jego ulicach razem z bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo miła i przyjemna młodzieżówka, totalnie spodobałaby się też młodszej mnie!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, przyjemna, nie tak sztampowa jak może się wydawać - dość zgrabne połączenie Young Adult i romansu. Bohaterowie zręcznie nakreśleni, niektórzy odrobinę irytujący lub zbyt powierzchownie potraktowani, ale z drugiej strony to nie powieści Jane Austin :) Przyznam, że naprawdę trzymałem kciuki za dwójkę głównych bohaterów, choć postać Etienne'a wydawała mi się daleko ciekawsza!
Lekka, przyjemna, nie tak sztampowa jak może się wydawać - dość zgrabne połączenie Young Adult i romansu. Bohaterowie zręcznie nakreśleni, niektórzy odrobinę irytujący lub zbyt powierzchownie potraktowani, ale z drugiej strony to nie powieści Jane Austin :) Przyznam, że naprawdę trzymałem kciuki za dwójkę głównych bohaterów, choć postać Etienne'a wydawała mi się daleko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Anna and the French Kiss" to przyjemna i ogromnie wciągająca pozycja. Dzięki francuskim miejscom można było poczuć ten paryski klimat, lecz nie powiem, było dość ciężko to wszystko przeczytać. Książka ma też inne rozpoczęcie rozdziałów, z którym się jeszcze nie spotkałam ale niestety nie przypadło mi to do gustu. AATFK przeczytałam w zaledwie 2-3 dni co u mnie jest ogromnym zaskoczeniem. Żałuję jednak, że piszę tę recenzję tak późno, bo miałam więcej minusów co do tego tytułu.
"Anna and the French Kiss" to przyjemna i ogromnie wciągająca pozycja. Dzięki francuskim miejscom można było poczuć ten paryski klimat, lecz nie powiem, było dość ciężko to wszystko przeczytać. Książka ma też inne rozpoczęcie rozdziałów, z którym się jeszcze nie spotkałam ale niestety nie przypadło mi to do gustu. AATFK przeczytałam w zaledwie 2-3 dni co u mnie jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnna i pocałunek w Paryżu" to bardzo nietypowa i piękna opowieść, która wciąga w świat młodzieńczych emocji, odkrywania samego siebie oraz miłości.
Główna bohaterka, Anna, zostaje przez swojego ojca wysłana na roczny pobyt do szkoły z internatem. Choć na początku nie jest nastawiona do tej zmiany pozytywnie, z czasem jej życie zaczyna się zmieniać, gdy poznaje sympatycznego Étienne.
W książce poruszane są takie tematy jak poczucie zagubienia, strach przed czymś nowym, emocje związane z pierwszą miłością oraz rozłąka z rodziną.
Z naszą bohaterką łatwo jest się utożsamiać, ponieważ autorka przedstawia ją w sposób bardzo autentyczny. Anna przeżywa swoje pierwsze zmagania, obawy związane z nowym miejscem, poznaje nowych ludzi, nawiązuje przyjaźnie i pierwszy raz się zakochuje.
Paryż, jako miejsce miłości, jest marzeniem wielu osób. Każdy chciałby odwiedzić to miejsce i przeżyć najpiękniejsze chwile.
Akcja toczy się właśnie w Paryżu, w romantycznych uliczkach i klimatycznych kawiarenkach, które stają się nie tylko tłem, ale wręcz dodają magii i uroku tej powieści.
Relacja między Anną a Étienne'em rozwija się w sposób spokojny i naturalny. Ich przyjaźń jest pełna napięć i niedopowiedzeń.
Oprócz głównych bohaterów warto zwrócić uwagę na postacie drugoplanowe, które dodają głębi tej historii. Przyjaciele Anny są różni, ale każdy z nich wnosi coś wyjątkowego do tej opowieści, co sprawia, że świat stworzony przez autorkę jest pełen życia.
"Anna i pocałunek w Paryżu" to była pierwsza książka, po którą sięgnęłam w bibliotece jako dziecko, i która na długo pozostała w mojej pamięci. Dlatego na nowy rok postanowiłam rozpocząć go właśnie od tej lektury.
Jest to oczywiście książka młodzieżowa, którą mogę polecić nie tylko młodzieży, ale również dorosłym, którzy chcieliby wrócić do swoich młodzieńczych lat oraz poznać miłość od nowa, a przede wszystkim w pięknej scenerii Paryża.
Mam nadzieję, drodzy czytelnicy, że sięgniecie po tę książkę.
Bardzo gorąco ją polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka, Anna, zostaje przez swojego ojca wysłana na roczny pobyt do szkoły z internatem. Choć na początku nie jest nastawiona do tej zmiany pozytywnie, z czasem jej życie zaczyna się zmieniać, gdy poznaje...
Moja ulubiona ksiazka z dziecinstwa 😍❤️
Moja ulubiona ksiazka z dziecinstwa 😍❤️