Ojciec chrzestny

- Ojciec Chrzestny (tom 1)
- The Godfather
- 2023-03-22
- 2023-03-22
- Bronisław Zieliński
- Ekranizacje:
- Ojciec chrzestny (1972)
Jedna z najwybitniejszych powieści xx wieku. W tym roku mija 50 lat od premiery jej ekranizacji z pamiętnymi kreacjami aktorskimi Marlona Brando i Ala Pacino. film, przez wielu uważany za najlepszy w xx wieku, miał swoich dwóch "Ojców Chrzestnych” – reżysera francisa forda coppolę oraz maria puzo, który był współautorem scenariusza.
genialna książka i nakręcony na jej podstawie genialny film – to coś wyjątkowego i na pewno zasługującego na uczczenie specjalną edycją powieści.
Porywająca opowieść o honorze i nienawiści, szacunku i pogardzie, miłości i śmierci.
Mroczny świat przemocy, w którym każda zniewaga musi zostać zmyta krwią.
Ze wstępem Francisa Forda Coppoli.
Vito Corleone jest Ojcem Chrzestnym jednej z sześciu nowojorskich rodzin mafijnych. Sprawuje rządy żelazną ręką, a ci, którzy nie podporządkowują się jego decyzjom, nie mogą liczyć na łaskę. To człowiek honoru, ale zarazem tyran i szantażysta, który wśród wrogów wzbudza strach, a wśród przyjaciół – zasłużony, choć nie całkiem bezinteresowny szacunek. Kiedy odmawia uczestnictwa w nowym, niezwykle opłacalnym interesie – handlu narkotykami – wchodzi w ostry konflikt z cosa nostrą. Przyszłość rodziny może uratować tylko najmłodszy syn Vita, Michael, bohater wojenny, który z brudnymi interesami nie chciał mieć nic wspólnego. Czy okaże się godnym następcą Ojca Chrzestnego?
Kup Ojciec chrzestny w ulubionej księgarni
Oceny książki Ojciec chrzestny
50361 użytkowników ma tytuł Ojciec chrzestny na półkach głównych- Przeczytane 35 580
- Chcę przeczytać 14 149
- Posiadam 7 113
- Ulubione 3 408
- 2014 128
- Klasyka 119
- 2013 105

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ojciec chrzestny
Oryginał PRZEGRYWA z filmem... w popkulturze 🎬📚
I trudno się temu dziwić, kiedy twoi bohaterowie dostają twarze Marlona Brando albo Ala Pacino! 🎭
Film Coppoli zrobił KRZYWDĘ książce! 😱
Szczerze moim zdaniem filmy Coppoli jednak zrobiły też pewną KRZYWDĘ całej tej historii.
Dlaczego?
Ponieważ film, z racji długości, musiał skoncentrować się na Michaelu (i w mniejszym stopniu na Vito). 🎬
I szczerze - to pozbawiło książkę jej NAJWIĘKSZEJ MAGII! 💔✨
KAŻDY bohater mógłby być głównym! 👥🌟
Ponieważ w historii Puzzo tak naprawdę KAŻDY z bohaterów mógłby być tym głównym!
Bo każdy jest tak ŚWIETNIE napisany! 📝✨
I szczerze, pod względem czysto PISANIA POSTACI, to chyba jedna z NAJLEPSZYCH książek, jakie widziałem! 🏆
Każda postać ma swoją rolę:
✅ Każda postać ma swoją rolę
✅ Każda wnosi kolejny element do całej układanki 🧩
To nie jest "historia Michaela".
To jest mozaika rodziny Corleone - i każdy kawałek tej mozaiki jest perfekcyjnie napisany! 💎
Dygresje o postaciach - geniusz nie przestrzega reguł! 📖
Przy tym Puzzo bardzo lubi czasami wchodzić w dygresje na ich temat - opowiada po krótce o ich życiu i przeszłości.
Co może nie jest podręcznikowo dobrym zabiegiem, ale...
Hej, zasady nie obowiązują geniuszy! 😄👏
I to DZIAŁA!
Te dygresje pogłębiają postacie, humanizują ich, pokazują kim naprawdę są.
Nie przeszkadzają - wręcz przeciwnie, są MAGIĄ książki! ✨
Potężny klimat + analiza moralna świata mafii 🌑⚖️
Oprócz postaci, książka broni się:
1. Potężnym klimatem 🌑
Czujesz Nowy Jork lat 40-50.
Czujesz napięcie, strach, szacunek.
Czujesz MAFIĘ. 🕴️
2. "Analizą moralną" ⚖️
Świat mafii wydaje się być oczywiście ZŁY z naszego punktu widzenia.
Ale przy tym kierują się swoją moralnością - przypomina nieco prawo natury.
Które działała tam, gdzie zawiedli wszyscy inni.
I dlatego, może ich nie akceptujemy jako coś porządnego, to w tym świecie pełnym moralnej szarości oraz generalnie zagadnień moralnych...
I szczerze, to chyba NAJLEPSZE elementy całej książki! 🏆⚖️
Puzzo nie mówi "mafia zła" ani "mafia dobra".
Puzzo POKAZUJE - i pozwala Tobie zadecydować. 🤔
Jeśli widziałeś tylko filmy - NIE WIESZ jak dużo straciłeś! 🎬❌📚✅
Jeżeli ktoś widział tylko filmy, to nawet nie wie, jak DUŻO stracił! 😱
Filmy są GENIALNE (najlepszy film wszech czasów!),ALE:
❌ Skupiają się głównie na Michaelu
❌ Vito w mniejszym stopniu
❌ Reszta postaci? Drugoplanowa. 😐
W książce?
✅ KAŻDY bohater mógłby być głównym!
✅ Każdy świetnie napisany!
✅ Dygresje o przeszłości postaci!
✅ Moralna analiza świata mafii!
✅ Pełna mozaika rodziny Corleone! 🧩✨
Film = historia Michaela 🎬
Książka = mozaika WSZYSTKICH 📚🌟
Werdykt
"Ojciec chrzestny" to jedna z najlepszych książek pod względem pisania postaci, jakie czytałem - KAŻDY bohater mógłby być głównym!
Plusy:
✅ Pod względem pisania postaci - JEDNA Z NAJLEPSZYCH książek! Każdy bohater tak świetnie napisany, że mógłby być głównym! 🏆📝
✅ Każda postać ma swoją rolę - każda wnosi element do układanki! 🧩
✅ Dygresje o przeszłości postaci - może nie podręcznikowo, ale geniusze nie przestrzegają reguł! ✨
✅ Potężny klimat - czujesz Nowy Jork, napięcie, mafię! 🌑🕴️
✅ Analiza moralna świata mafii - nie "zła/dobra", ale POKAZUJE i pozwala zadecydować! ⚖️🤔
✅ Moralna szarość - mafia jako "prawo natury" tam gdzie zawiedli inni
✅ Jeśli widziałeś tylko filmy - NIE WIESZ jak dużo straciłeś! 😱📚
Minusy:
❌ Film bardziej obecny w popkulturze (Brando, Pacino = ikony) 🎬
❌ Film zrobił krzywdę książce - skupił się na Michaelu, reszta drugoplanowa 💔
❌ Dygresje mogą nie być dla każdego (choć dla mnie to MAGIA!) 📖
Ocena: ⭐⭐⭐⭐⭐/5 (PEŁNE 5/5!)
Jedna z NAJLEPSZYCH książek pod względem pisania postaci!
Film Coppoli GENIALNY (najlepszy film wszech czasów!),ale zrobił krzywdę książce - skupił się na Michaelu, reszta drugoplanowa.
W książce KAŻDY bohater mógłby być głównym - każdy świetnie napisany, każdy wnosi element do mozaiki! 🧩✨
Potężny klimat + analiza moralna świata mafii (nie "zła/dobra", ale POKAZUJE) = najlepsze elementy! ⚖️🌑
Jeśli widziałeś tylko filmy - przeczytaj książkę. Nie wiesz jak dużo straciłeś! 😱📚
Dla kogo:
WSZYSCY - to arcydzieło! Fani filmów (zobaczycie co straciliście!),miłośnicy dobrze napisanych postaci (PERFEKCJA!),osoby zainteresowane moralną szarością (mafia jako "prawo natury"),czytelnicy ceniący klimat i analizę 🕴️📚
Nie dla kogo:
Osoby oczekujące szybkiej akcji (to powolna, charakterologiczna opowieść),czytelnicy nielubiący dygresji (choć geniusze reguł nie przestrzegają! 😄).
P.S. Film GENIALNY (Brando, Pacino = ikony!),ale zrobił krzywdę książce - skupił się na Michaelu. W książce KAŻDY mógłby być głównym! 🎬❌📚✅
Oryginał PRZEGRYWA z filmem... w popkulturze 🎬📚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ojciec chrzestny" to jedna z tych książek, gdzie oryginał przegrywa z filmem - przynajmniej jeżeli chodzi o obecność w popkulturze.
Film Coppoli zrobił KRZYWDĘ książce! 😱
Szczerze moim zdaniem filmy Coppoli jednak zrobiły też...
Nigdy nie spodziewałam się, że sięgnę po klasykę, jaką jest Ojciec chrzestny. Jak to u mnie bywa — lubię przełamywać własne schematy, więc na mojej półce pojawiła się seria Mario Puzo. I co ciekawe… zupełnie się nie zawiodłam.
Czytałam sporo kryminałów, ale nigdzie nie spotkałam się z tak specyficznym językiem i tak wyraźnie zarysowanym kodeksem honorowym mafii. Oczywiście nie jestem zwolenniczką przemocy, jednak trudno nie zauważyć, że ich lojalność wobec rodziny i przyjaciół — choć pokazana w brutalnym świecie — ma w sobie coś, co w codziennym życiu często zanika.
Autor bardzo szeroko ukazuje mechanizmy władzy, zależności i wpływów, momentami brutalnie przypominając, że dla wielu liczą się przede wszystkim pieniądze i pozycja. Zadziwiający jest też sposób prowadzenia fabuły — historia płynie swoim rytmem, by nagle cofnąć się i rzucić nowe światło na wcześniejsze wydarzenia. To ciekawy i wciągający zabieg.
Stylistycznie książka świetnie oddaje klimat lat 50., a napięcie praktycznie nie opada — nawet jeśli momentami zostaje lekko rozładowane groteskowymi wstawkami. Całość zdecydowanie „robi” postać Dona Corleone — charyzmatyczna, złożona i zapadająca w pamięć.
Jestem bardzo ciekawa, jak będą wyglądały kolejne części bez tej centralnej postaci. Jedno jest pewne — warto sięgać po klasyki, nawet (a może zwłaszcza) wtedy, gdy wydają się nie do końca „nasze”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam sporo kryminałów, ale nigdzie nie spotkałam się z tak specyficznym językiem i tak wyraźnie zarysowanym kodeksem honorowym mafii. Oczywiście...
Klasyka, którą trzeba przeczytać.
Klasyka, którą trzeba przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem pod wrażeniem, wybitna powieść trzymająca w napięciu, taktyka, polityka, biznes, miłość, sex, hazard, pieniądze, RODZINA. Wspaniała klasyka gatunku. Każdy dorosły czytelnik powinien przeczytać. Zasady kierujące włoską mafią w Ameryce . Don Vito Corleone człowiek o wybitnej inteligencji, wybitny gracz na swoim polu a potem Michael.... Tak, JESZCZE wrócę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz czytając książkę uznawaną powszechnie za klasyczną w ogóle nie miałam poczucia obcowania z ważnym dziełem kultury. Nie zainteresowali mnie ani bohaterowie, ani fabuła czy budowanie świata przedstawionego. Próbowałam zagryźć zęby myśląc o różnicach czasowych i pokoleniowych, ale i tak poraziła mnie wylewająca się wręcz z kartek mizoginia i obrzydliwe wciskanie do treści fetyszy autora nie mających żadnego uzasadnienia w fabule i rozwoju wydarzeń.
Pierwszy raz czytając książkę uznawaną powszechnie za klasyczną w ogóle nie miałam poczucia obcowania z ważnym dziełem kultury. Nie zainteresowali mnie ani bohaterowie, ani fabuła czy budowanie świata przedstawionego. Próbowałam zagryźć zęby myśląc o różnicach czasowych i pokoleniowych, ale i tak poraziła mnie wylewająca się wręcz z kartek mizoginia i obrzydliwe wciskanie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem z ciekawości, czemu to jest takim klasykiem, że nakręcono równie wspaniały film, że często ta książka jest w kanonie lektur dorosłego człowieka. Nie spojlerując powiem tyle, że powiedzenie "life is brutal" pasuje jak ulał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wybitna 😁 Dokładna, powolna, ale przy tym ciekawa i szybko się ją czyta. Dla osób, które lubią klimat mafii, Sycylii oraz włoskich rodzin w Ameryce, literatura jest całkowicie obowiązkowa 😁 Polecam 👍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Klasyka, ale wcześniej nie czytana. Barwny język, trzymająca w napięciu, zżycie z bohaterami, tutaj wszystko gra. Jak wracasz po koncercie o 2 w nocy i jeszcze zarywasz godzinkę na czytanie przed wstaniem o 7.30 do pracy to chyba coś znaczy. Naprawdę ciężko się oderwać. Niby znane, niby przewidywalne, ale jak to wszystko chodzi ! Poleca się. Do tego mega wydanie z barwionymi stronami. Cymes !
Rewelacja. Klasyka, ale wcześniej nie czytana. Barwny język, trzymająca w napięciu, zżycie z bohaterami, tutaj wszystko gra. Jak wracasz po koncercie o 2 w nocy i jeszcze zarywasz godzinkę na czytanie przed wstaniem o 7.30 do pracy to chyba coś znaczy. Naprawdę ciężko się oderwać. Niby znane, niby przewidywalne, ale jak to wszystko chodzi ! Poleca się. Do tego mega wydanie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokazuje czym są ludzkie relacje i jskie sa miedzy nimi zależności. Te szczere i fałszywe. Wiele zdań z tej pozycji zapada w serce. Warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWróciłam do tej powieści po 7 latach. Mimo, że wiem, że to kontrowersyjna opinia nadal uważam ją za jedną z moich ulubionych książek. Przyciąga mnie logiczny, surowy system zasad przedstawionego świata, choć oczywiście nie chciałabym w nim żyć. Cenię również dynamiczną fabułę i styl autora.