Bezdroża

Bezdroża

Oceny książki Bezdroża

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bezdroża

„Bezdroża” Ewy Popławskiej – recenzja książki, która porusza do głębi

Czy można odnaleźć siebie, gdy cały świat uległ zmianie? Czy miłość wystarczy, by przetrwać w nowej, brutalnej rzeczywistości? Bezdroża Ewy Popławskiej to opowieść o ludziach rozbitych przez wojnę, zmuszonych do rozpoczęcia życia na nowo w świecie, którego nie rozumieją. To historia o miłości, samotności, polityce i cenie, jaką płaci się za marzenia.

Bohaterowie – skomplikowani, pełni sprzeczności, prawdziwi
Na pierwszy plan wysuwają się Anna i Kazimierz Warszawscy, małżeństwo, które po opuszczeniu Wilna próbuje odnaleźć się w powojennym Gdańsku. Ich relacja nie jest łatwa – pełna niedopowiedzeń, cichych pretensji i niezrealizowanych ambicji.

Anna to postać, która przechodzi fascynującą metamorfozę. Na początku wydaje się osobą zagubioną, podporządkowaną mężowi i realiom nowego życia. Jednak z czasem odkrywa w sobie siłę, zaczyna działać, angażuje się w działalność podziemną. Nie jest idealna – popełnia błędy, wątpi, zmaga się z własnym sumieniem. Ale to czyni ją wiarygodną.

Kazimierz, utalentowany pianista, nie potrafi odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Gorzko doświadcza rozczarowania – zarówno zawodowego, jak i osobistego. Nie jest jedynie „mężem głównej bohaterki” – to mężczyzna pełen skomplikowanych emocji, dumny, ambitny, ale też zagubiony.

Popławska nie tworzy jednowymiarowych postaci – każda z nich ma swoje lęki, pragnienia i sekrety. Ich decyzje bywają nieoczywiste, a wybory – tragiczne w skutkach.

Powojenny Gdańsk – miasto pełne ruin i marzeń
Tło historyczne w Bezdrożach to coś więcej niż tylko dekoracja. Gdańsk po II wojnie światowej to miasto w stanie zawieszenia – zniszczone, pełne przesiedleńców, napięć i politycznych niepewności. Popławska pokazuje zarówno chaos powojennej odbudowy, jak i atmosferę strachu przed nową władzą.

W książce czuć kontrast między tym, co było, a tym, co jest. Wilno – piękne, ukochane przez bohaterów, pozostaje w ich pamięci jako symbol straconej przeszłości. Gdańsk – obcy, w ruinach, pełen obcych ludzi – to rzeczywistość, z którą muszą się zmierzyć. To nie tylko fizyczna przestrzeń, ale też metafora wewnętrznej pustki i rozdarcia bohaterów.

Popławska umiejętnie wplata w narrację autentyczne historyczne detale: atmosferę odbudowującego się miasta, represje polityczne, życie codzienne w pierwszych latach PRL-u. To sprawia, że książka nie jest jedynie fikcyjną historią – to także zapis emocji i lęków tamtej epoki.

Miłość, samotność i zdrada – uczucia w cieniu historii
Jednym z najmocniejszych aspektów Bezdroży jest sposób, w jaki autorka przedstawia relacje międzyludzkie. Miłość między Anną a Kazimierzem nie jest prosta. Wojna zmieniła ich oboje, a nowa rzeczywistość wystawia ich uczucie na próbę.

Czy można kochać kogoś, kogo się już nie rozumie? Czy wspólna przeszłość wystarczy, by przetrwać? Popławska nie daje łatwych odpowiedzi. Pokazuje, jak wojenna trauma, niespełnione ambicje i rozczarowanie sobą nawzajem prowadzą do cichego oddalania się od siebie.

Bezdroża to nie tylko historia o miłości. To także opowieść o samotności, o ludziach, którzy muszą odnaleźć swoje miejsce w nowym świecie. To książka o zdradzie – nie tylko tej romantycznej, ale też zdradzie ideałów, wartości, samego siebie.

Język i styl – piękno ukryte w prostocie
Popławska pisze oszczędnie, ale sugestywnie. Jej styl jest pełen subtelności, nie epatuje patosem, ale jednocześnie dotyka najgłębszych emocji. Opisy są wyważone – nie przytłaczają, lecz budują atmosferę.

Szczególnie mocne są dialogi – naturalne, nasycone emocjami, często pełne ukrytych znaczeń. To one budują napięcie między bohaterami i pozwalają lepiej zrozumieć ich motywacje.

Autorka nie boi się też momentów ciszy – scen, w których nie pada ani jedno słowo, ale w których gesty, spojrzenia i milczenie mówią więcej niż rozbudowane monologi.

Refleksje, które zostają na długo
Bezdroża to książka, która nie tylko wciąga, ale też zmusza do myślenia. To opowieść o tym, jak historia potrafi zmieniać ludzi, jak przeszłość nigdy tak naprawdę nas nie opuszcza. To także refleksja nad tym, czy można zacząć od nowa, czy też zawsze pozostajemy zakładnikami tego, co było.

Czytając, zastanawiamy się:
✔ Czy w czasach niepewności można być naprawdę wolnym?
✔ Jak daleko człowiek jest w stanie się posunąć, by odzyskać kontrolę nad własnym życiem?
✔ Czy miłość, która przetrwała wojnę, przetrwa także pokój?

Podsumowanie – czy warto przeczytać?
Bezdroża to książka, która wciąga, porusza i pozostaje w pamięci na długo. To historia ludzi zmuszonych do budowania życia na nowo w świecie, który ich nie chce. To opowieść o miłości, która nie zawsze wystarcza, o samotności, która czasem bywa wyborem, i o przeszłości, która nigdy nie przestaje nas definiować.

Dla miłośników literatury historycznej, obyczajowej i psychologicznej – Bezdroża to lektura obowiązkowa.

✔ Wielowymiarowi bohaterowie
✔ Doskonale oddane tło historyczne
✔ Głębokie emocje i subtelna narracja
✔ Piękny, ale oszczędny styl

❌ Akcja momentami rozwija się powoli – dla niektórych może to być zaleta, dla innych wada.

Jeśli szukasz książki, która nie tylko opowiada historię, ale także każe ci ją przeżyć, Bezdroża są właśnie dla ciebie.

„Bezdroża” Ewy Popławskiej – recenzja książki, która porusza do głębi

Bardzo dobra powieść. Polecam

Bardzo dobra powieść. Polecam

Anna i Kazimierz - młode małżeństwo, które po wojnie zmuszone zostało do opuszczenia Wilna, wyjeżdżają do Gdańska. Ania szybko dostaje pracę w sklepie. Kazimierz, który jest wykształconym i ambitnym muzykiem, otrzymuje posadę w orkiestrze. Kiedy zyskuje uznanie publiczności, przestaje mu przeszkadzać, że gra dla komunistów. Ania jednak nie może się z tym pogodzić i zgadza się na propozycję uwodzenia mężczyzn podejrzanych o kolaborację z komunistami. Małżonkowie z każdym dniem oddalają się od siebie...

Bezdroża to powieść, której akcja przypada na czasy tuż po wojnie. Mamy więc do czynienia z Gdańskiem, który jest gruzowiskiem. Nastroje ludzkie są przeróżne...od tych, którzy cieszą się wolnością, po tych którzy nie mogą pozbyć się jeszcze wojennych emocji i traum. Autorka ukazała trudne i brutalne realia, ciężkie decyzje, które musieli podejmować ludzie, podejrzliwość czy kolaboracje. Świadomość, że nikomu nie można ufać.

Gorąco polecam tą lekturę. Jest wartościowa i pozwala uświadomić sobie bardzo istotne rzeczy.

144 użytkowników ma tytuł Bezdroża na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Bezdroża na półkach dodatkowych

Ewa Popławska
Ewa Popławska
Urodziła się w 1994 roku. Pochodzi ze Słupska, od lat mieszka w Gdańsku. Zdobyła tytuł magistra z filologii polskiej oraz dziennikarstwa na Uniwersytecie Gdańskim. Autorka powieści historycznych. Z zamiłowania nauczycielka języka polskiego.

Tamten utracony świat Alina Staneczek
Tamten utracony świat
Alina Staneczek
Śląski „Brutalista”- gliwicka trylogia Aliny Staneczek Autorka musiała zmówić się chyba z reżyserem Oskarowego filmu „Brutalista”, Brady Corbetem, bo jej trylogia opowiada o pochłonięciu przez żarłoczny kapitalizm polskiego „Brutala”, cudu architektury brutalistycznej, słynnego dworca w Katowicach. „Brutalistyczny gmach według projektu legendarnych Tygrysów, czyli Kłyszewskiego, Mokrzyńskiego i Wierzbickiego, wzniesiono na początku lat siedemdziesiątych. Konstruktorem monumentalnych kielichów podtrzymujących sklepienie jest sam Wacław Zalewski, a dworzec uznano za jeden z najważniejszych przykładów polskiego brutalizmu.” „Gdy Schabik usłyszał propozycję nikomu wówczas nieznanego architekta Ericha Mendelsohna, by wśród neogotyckich kamienic postawić awangardowy budynek, nie okazał zachwytu. Jednak ostatecznie się zgodził, niejako wbrew sobie. -I po latach okazało się to jednym z najważniejszych osiągnięć architektonicznych naszego miasta.” Na 80 rocznicę zakończenia wojny i przekształcenia się Gleiwitz w Gliwice mogą stać się błaganiem „Nigdy więcej wojny.” : „Inna gliwiczanka tak zapamiętała widok, który ujrzała po opuszczeniu schronu w piwnicy: „wszystko wokół stało w ogniu, a naokoło leżały ciała. Tuż przed wejściem do kamienicy leżała moja sąsiadka z klatki schodowej, wraz z matką. Obydwie były na poły zwęglone. Ocalał ratusz, dom tekstylny „Getex”. Nasz dom i kamienice po tej stronie Wilhelmstraße niewiele ucierpiały. Zniszczone były natomiast znajdująca się niedaleko siedziba dyrekcji zakładów Schaffgotscha i cukiernia Schnapki. Spalono również większość kamienic na rynku. Gdy weszliśmy do naszego mieszkania, ujrzeliśmy straszny widok.(…)”(Bogusław Tracz Rosjanie utopili miasto w morzu bestialstwa. W rocznicę wydarzeń stycznia 1945 roku w Gliwicach - Nowiny Gliwickie) Autorka snuje opowieść miłosną wokół Domu tekstylnego Weichmanna, kultowej wizytówki Gliwic, przekształconej przez komunistów na Dom Przyjaźni Polsko Radzieckiej, a potem na bank. Zbiegi okoliczności jak z „Gry w klasy” Cortazara, rozpętujący lawinę zdarzeń wypadek, jak z filmu „Efekt motyla”, skarby światowej kultury UNESCO ukryte w niewielkim, czarnym, „opuszczanym przez poetów”, zakopconym mieście, wszystko to znajdziemy w nowej sadze o Gliwicach (i nie tylko) „Tamten utracony świat” i „Nasze odzyskane miejsca”. Okładka jest przewrotna, nie jest to romansidło, lecz romans, który jest najgłębszą rzeczą w życiu, głębszą nawet niż rzeczywistość.” Analityczka systemów informatycznych, Alina Staneczek (nie wiem jak zdołała napisać książkę mając rodzinę i pracując na pełny etat w świetnej firmie),zainspirowana historią architektury modernistycznej i polską szkołą matematyczną, która rozszyfrowała Enigmę w czasie II wojny światowej oraz historią państwowego przedsiębiorstwa Mody Polskiej, tka, zaskakującą i nieoczekiwaną sagę (lub anty sagę) rodzinną usytuowaną na krwawych ziemiach, czyli na Ukrainie i na Śląsku. Inspirowały ją też „piękne umysły”, matematycy polskiej szkoły matematycznej, którzy po wojnie przyjechali w bydlęcych wagonach ze Lwowa do Gliwic. Wzruszająco widzi piękno wokół: „Silne niemieckie kamienice, które oparły się sowieckim czołgom i bestialskim sołdatom. Drewniana wieża zwiastująca kierunek powrotu z dalekiej czy bliskiej podróży. Kwitnące na każdym rogu lipy, zasłaniające rany budynków, lwy czuwające na placach. Dzwonki tramwajów i zapach miasta po burzy. Oraz wszechobecne kwiaty jaśminu, których aromat zawsze będzie przywoływał tamto lato w Gliwicach.” Książki Staneczek mogą stać się wizytówką Gliwic. Przedwojenna architektura Gleiwitz, inaczej niż w Gdańsku czy Wrocławiu, w dużej mierze ocalała, i to ona opowiada tu historie. Jej książki powstały z miłości do bliskich, Lwowa, Gliwic, Warszawy i innych miejsc. Miejsce jest tu „zemstą ręki śmiertelnej”.
Grażyna Wojaczek - awatar Grażyna Wojaczek
Między nami gwiazdy Adrianna Klara Kłosińska
Między nami gwiazdy
Adrianna Klara Kłosińska
"Nadzieja. Jakże ona była zgubna. Ile razy się zawiódł na jej rzekomo niezniszczalnej sile. Ile razy miała być lekarstwem na kłody podkładane przez los, a okazywała się trutką pustoszącą serce gorzej niż huragan." "Nikt by ich nie oceniał, nikt by nie słyszał rzucanych słów. Cisza rozpościerała się wraz z gwiazdami, którymi oprószone było niebo i które migotały coraz śmielej." " - Chmury mają w sobie coś niezwykłego - rzucił jednak mimowiednie. - Z pozoru są tylko białawymi kłębkami, ale w rzeczywistości kryją za sobą cały wszechświat." "Między nami gwiazdy" to piękna powieść obyczajowa z płynnym językiem, który otacza nas jak te gwiazdy na niebie. Głównymi bohaterami są Jagoda i Wiktor. Dwie osoby skrzywdzone przez los, które mają szansę na nowy wspólny start, choć bardzo się przed tym wzbraniają. Są jeszcze inni bohaterowie, np. taka Łucja, młodsza siostra Wiktora, który się nią opiekuje. Dziewczyna jest bardzo skryta i ma swoje tajemnice, którymi z nikim nie chce się dzielić, a w sieci jest naprawdę sobą. Jej historia bardzo mnie urzekła. Ta powieść na pierwszy rzut oka wydaje się lekka, płynie sobie spokojnie. Ale pod tą piękną okładką kryje się historia, która dotknie waszego wnętrza. Poznacie smak zdrady, samotnej opieki nad dzieckiem, prześladowania. Przekonacie się również, że świat jest jednak bardzo mały... Że wsparcie rodziny jest nieocenione, a miłość między rodzeństwem pomimo, że silna, może się gdzieś rozchodzić i zaczynają się pojawiać sekrety. Czy nasi bohaterowie odnajdą szczęście?
BlogerkaAnka - awatar BlogerkaAnka
oceniła na91 rok temu
Siostra wirtuoza Agnieszka Lis
Siostra wirtuoza
Agnieszka Lis
Przekonuję się do biografii. Coraz częściej sięgam po książki opisujące życie znanych osób. Jednakże ta publikacja jest inna niż wszystkie biografie, które mieliście do tej pory w ręku. @agnieszka.lis.pisarka to jest majstersztyk! O losach Ignacego Jana Paderewskiego dowiadujemy się z opowieści życia tkanej przez jego siostrę Antoninę Wilkońską. Ciekawy pomysł na fabułę, odważny zarazem, bo zdanie naszego rodzeństwa o nas musi być przesycone emocjami, wspomnieniami. @adddriax gdybyś miała o mnie pisać, to byłby hit 🤭 "Siostra wirtuoza" to nie tylko opowieść o bracie czy rodzinnych tajemnicach związanych z romansami czy pieniędzmi. To też kronika losów świata i wydarzeń historycznych ważnych dla Polski. Wszystko okraszone jest rozgoryczeniem siostry, która nie mogła decydować o swojej przyszłości, która musiała żyć życiem, do którego została niejako zmuszona. To powieść o skomplikowanych bohaterach, których albo od pierwszej strony się polubi, albo znienawidzi. Nie pozostaje się jednak obojętnym, bo w ich codzienności, wyborach, trudach, można odnaleźć subtelną analogię, że i dziś mamy rywalizację w rodzinach, mamy problemy, które z pozoru są nie do rozwiązania i nade wszystko kobiety, które wciąż muszą udowadniać, że potrafią, że mogą, że nie są gorsze od mężczyzn. 💪 Autorce ze swoim pisarskim doświadczeniem udało się doskonale odtworzyć klimat epoki, wskazać na niuanse tamtego czasu i przenieść czytelnika na sale koncertowe, w których rozbrzmiewały dźwięki pianina dotykanego przez kompozytora, męża stanu, działacza niepodległościowego. I w sumie, z ręką na sercu, ile wiemy o Paderewskim z lekcji historii? Książka Agnieszki Lis to niezłe kompendium wiedzy o człowieku, który sporo znaczył dla Ojczyzny, a którego życie to świetny materiał na film. I zdecydowanie mógłby to być film dla widzów o mocnych nerwach. 🔥
Angelika Kawecka - awatar Angelika Kawecka
oceniła na71 rok temu
Rewia Ewa Salwin
Rewia
Ewa Salwin
"Rewia" to nie jest łatwa do czytania historia, mimo że napisana została stylem lekkim, subtelnym, eleganckim, pięknie korespondującym z językiem powieści z lat 20-tych XX wieku. Autorka zaprasza czytelników do świata rewii, gdzie pod blichtrem cekinów, falban i piór, uszminkowanych uśmiechów młodych girls, kolorowych dekoracji kryje się bladość twarzy młodych tancerek (główna bohaterka jest jeszcze dzieckiem własciwie, ma tylko 15 lat),zmęczonych treningiem, wiecznie głodnych (mizerne gaże nie zapewniają nawet podstawowych potrzeb),żarliwie wyławiających w pierwszych rzędach widowni dobrze ubranych mężczyzn, których później usidlają zalotnym spojrzeniem z nadzieją na zaproszenie na kolację, choć zdają sobie sprawę z tego, że może to się stać przyczyną późniejszej konieczności "popsucia się" u pokątnej specjalistki od spędzania płodu. Przedstawienie trwa, publiczność się śmieje, maestro coraz wyżej wyznacza poziom uniesienia kolan w tanecznych pozach, a czytelnik, wpuszczony do szatni teatrzyku, wie, ile wysiłku kosztuje girlaski utrzymanie tempa, jaką ekwilibrystyką muszą się dziewczęta wykazać, by nie eksponować dziur w rajtuzach (na nowe ich nie stać),jak bardzo upodlające jest polowanie na kolejnego "karmiciela". Ewa Salwin odtwarza klimat Warszawy międzywojennej, miasta tyleż fascynującego, co mrocznego. W stolicznych kamienicach rozgrywają się rodzinne dramaty, żony naciągają mankiety, by ukryć efekty niezadowolenia mężów, młode służące przemykają do gabinetu pana, by oddać mu się za dobre słowo i gwarancję zachowania miejsca pracy. W szeregach policji króluje korupcja i usiłowanie dorobienia się na szemranych interesach - szajki handlarzy narkotykami i żywym towarem cieszą się policyjnym patronatem. Dwudziestolecie wojenne zostaje w powiesci odarte ze zwyczajowo przypisywanego mu uroku. Autorka pokazuje jego ciemne, kryminalne, niemoralne oblicze. W "Rewii" słowa piosenki z przedwojennego filmu: "Powróćmy jak za dawnych lat w zaczarowany bajek świat" nie znajdują odzwierciedlenia. Autorka zaprasza do Warszawy w wersji noir. Robi to jednak w świetnym stylu, dlatego zachęcam do poznania tej niezwykłej, sugestywnie podanej, wywołującej żywe emocje i pozostawiającej trwały ślad w czytelniczej pamięci historii!
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na103 miesiące temu
Niebo nad Paryżem Małgorzata Niemtur
Niebo nad Paryżem
Małgorzata Niemtur
„Matnia uczuć, kłamstw i ambicji, gdzie każdy jest zmuszony walczyć o swoją wizję szczęścia i zdecydować, czy to, czego pragnie, jest warte swojej ceny.” „Niebo nad Paryżem” autorstwa @mniemtur_autorka przenosi nas w samo serce Wielkiej Rewolucji Francuskiej. 🇫🇷 Sięgnęłam po tę książkę głównie z uwagi na tematykę: burzliwe nastroje panujące w Paryżu podczas rewolucji wydały mi się bardzo interesujące. Byłam ciekawa, w jaki sposób Autorka wykorzystała tak barwne tło. Nie zawiodłam się. 😊 Claire de Chauvel opuszcza dom rodzinny w przeddzień własnego ślubu i udaje się do Paryża, by spełnić swoje marzenia dotyczące uczestnictwa w rewolucji. Na prośbę rodziny dziewczyny podąża za nią Lisette Pelletier, guwernantka, kryjąca ze sobą kilka sekretów. Kolejno poznajemy także Ettore Bilottiego, syna włoskich imigrantów i Xaviera Viteta, zaufanego członka Republiki. Z biegiem powieści ich losy zaczynają się ze sobą splatać, a pomiędzy Lisette i Xavierem rodzi się uczucie. Bohaterowie „Nieba nad Paryżem” są naturalni i autentyczni. Nie mamy tu zapierających dech w piersiach dam i wygładzonych fircyków... Mimo tego każdy z nich jest charakterystyczny, a profil postaci dobrze rozpisany i umotywowany. Jestem pod wrażeniem wiedzy Autorki. Wątki polityczne i społeczne zostały przygotowane z dbałością o szczegóły. Podobnie słownictwo – piękne, pasujące do epoki. Oprócz samej problematyki Wielkiej Rewolucji Francuskiej, książka porusza takie tematy jak: grzechy przeszłości, problemy rodzinne, prawa kobiet, miłość, przyjaźń i kłamstwa. Jest to pozycja obowiązkowa dla miłośników książek z historią w tle. Spodoba się także osobom, które preferują literaturą obyczajową lub po prostu lubią czytać dobre i wartościowe książki. 😊
mw_jasinska - awatar mw_jasinska
oceniła na81 rok temu
Tajemnice z przeszłości Mirosława Kareta
Tajemnice z przeszłości
Mirosława Kareta
Trzeci tom historii służącej Józi. Kobieta traci pracę i mieszkanie, jej pierwszy ukochany Witold Pruszkowski ciężko choruje, a Stefek znika bez śladu. Józia rozpoczyna pracę w księgarni, ale zdaje sobie sprawę, że jako samotnej kobiecie zawsze będzie jej trudno. Staje też przed możliwością odkrycia prawdy o swoim pochodzeniu. Trochę obawiałam się tej książki. Pierwszy tom niezwykle mi się spodobał, ale drugi nieco mnie rozczarował. Zastanawiałam się, jak będzie w tym przypadku. Jednak ,,Tajemnice z przeszłości” zostało jak dla mnie najlepszym tomem trylogii. To powieść historyczna, główna bohaterka i jej bliscy są fikcyjni, jednak forma nawiązuje do biografii pisanej przez siostrzenicę Józi. Czasami taki styl pisania mi przeszkadza i granice między powieścią a pozycją non-fiction za bardzo się zacierają, ale tutaj autorka ograła swój pomysł koncertowo. Fikcyjna historia życia Józi splata się z ważnymi wydarzeniami dla ówczesnego Krakowa, bohaterka nieustannie przygląda się zdarzeniom artystycznym, społecznym i politycznym. Dzięki temu ten świat żyje, jest realistyczny i naprawdę można uwierzyć, że taka Józia kiedyś żyła. Dosłownie czuje się ten młodopolski koloryt, przemiany społeczne. Sama fabuła także bardzo wciąga. Józia jest bohaterką, którą łatwo polubić – popełnia błędy, ma swoje na sumieniu, ale jest szczera, wrażliwa i silna, obserwujemy też jej szukanie celu w życiu i uwalnianie się z poczucia, że jej losem jest służenie. W tym tomie zakończył się wątek romantyczny Józi z Pruszkowskim, co mi odpowiadało, bo uważam, że tu akurat autorka przesadziła z mieszaniem fikcji i postaci historycznych, a także była to bardzo niezdrowa relacja. Z kolei Stefek, który w poprzednich tomach budził moją sympatię i kibicowałam jego uczuciu do Józi, tutaj bardzo stracił w moich oczach i fragmenty z nim były dla mnie najgorszymi w książce. Jednak cieszę się, że autorka pokazała, że romantyczna miłość nie zawsze wystarcza, ważne są też porozumienie i wspólne cele. Ostateczny los Józi był dla mnie realny i podobał mi się, a jej relacja z mężem mnie urzekła. Była prosta, codzienna, pozbawiona fajerwerków, ale okazała się najpiękniejszą i najmocniejszą w życiu bohaterki. Ostatecznie zapamiętam tę pozycję jako świetną, rzetelną powieść historyczną z bogatym tłem i wciągającą fabułą. Poza drobnymi minusami jest to dla mnie wzór fikcji historycznej. Sama chciałabym napisać coś osadzonego w tych czasach i miejscu, z podobnym klimatem, i mam nadzieję, że mój poziom będzie choć w połowie taki jak u pani Mirosławy Karety. ,, Nie można zacząć wszystkiego od początku(…) Zawsze zaczyna się z miejsca, w którym się jest…”
FannyBrawne - awatar FannyBrawne
Żona nazisty Sylwia Trojanowska
Żona nazisty
Sylwia Trojanowska
Jest to przykład współczesnej polskiej prozy obyczajowo-historycznej, podejmującej problematykę funkcjonowania jednostki w realiach II. wojny światowej. Utwór wpisuje się w popularny nurt narracji koncentrujących się na indywidualnym doświadczeniu wojny, szczególnie z perspektywy kobiecej. Dla mnie centralnym zagadnieniem powieści jest konflikt tożsamościowy jednostki uwikłanej w system nazistowski. Główna bohaterka zostaje zmuszona do funkcjonowania w strukturach społeczeństwa nazistowskiego, co prowadzi do napięcia między jej pochodzeniem a narzuconą rolą społeczną. Narracja prowadzona jest w sposób linearny, z wyraźnym naciskiem na rozwój wątków emocjonalnych. Styl autorki można określić jako realistyczny, z elementami ekspresji charakterystycznymi dla literatury popularnej. Język jest przystępny, co sprzyja szerokiemu odbiorowi, jednak niekiedy prowadzi do uproszczeń w przedstawianiu bardziej złożonych zagadnień historycznych, co wydaje się zabiegiem celowym. Powieść podejmuje istotne kwestie etyczne, takie jak granice kompromisu moralnego, problem odpowiedzialności jednostki oraz możliwość zachowania integralności w warunkach opresji. Narracja sugeruje, że tożsamość nie jest kategorią stałą, lecz podlega nieustannej renegocjacji w zależności od kontekstu społeczno-politycznego. Zdecydowanie jest to powieść warta przeczytania, chociaż można w dużym stopniu przewidzieć niektóre sytuacje.
Paulina Korach - awatar Paulina Korach
ocenił na717 dni temu