UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska

- popularnonaukowa
- 2023-02-22
- 2023-02-22
W książce „UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska” znajduje się wiele udokumentowanych świadectw spotkań z UFO z kręgu ludowych opowieści.
Damian Trela zgromadził mnóstwo odniesień do współczesnych relacji ludzi, którzy – jak twierdzą – zetknęli się oko w oko z załogantami UFO. Poznamy niezwykłą przygodę z UFO Ryszarda Finstera; przez wiele dni nie schodziła ona ze stron wałbrzyskiego wydania Gazety Wrocławskiej. Znajdziemy tu też przykładowe fotografie przedstawiające rzekomo UFO uchwycone nad Wałbrzychem. Spotkanie z Duchem Gór, którego doświadczyli młodzi blogerzy w Rudawach Janowickich to kolejna historia, która przypomina opowieści o istocie magicznej, która strzeże skarbów i tajemnic Karkonoszy.
Okazuje się również, że bliskie spotkania z UFO nie zawsze ułożone są według scenariusza pełnego powagi, niczym porządny dreszczowiec albo klasyk science fiction. Autor przytacza humorystyczne przypadki, kiedy na przykład UFO płatało figle pijanym ludziom na ulicy.
W tej książce znajdą coś dla siebie entuzjaści tematyki ufologicznej, jak również wszyscy, którzy uwielbiają tajemnicze, niewyjaśnione historie, zwłaszcza jeśli osadzone są w przestrzeni często odwiedzanych i atrakcyjnych turystycznie miejsc. Publikacja Damiana Treli to efekt jego dwudziestoletniej pracy, zbierania i opracowywania przypadków spotkań z UFO, które od lat mają miejsce w każdej części Dolnego Śląska. Autor stara się też odpowiedzieć na pytanie, czy są to dowody na ingerencję sił pozaziemskich i czego mogą od nas chcieć przybysze z innych planet.
Kup UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska
Bardzo ciekawa książka zawierająca wiarygodne i udokumentowane relacje świadków z ich spotkań z załogantami NOL. Treść wzbogacona o zdjęcia, rysunki i artykuły z lokalnych gazet. Dla mnie to też znajome miejsca na Dolnym Śląsku, w których byłam przed laty np. Nowy Gierałtów, Stronie Śląskie, Wojcieszów, Legnica, gdzie się urodziłam oraz Wrocław, gdzie obecnie mieszkam. Opisy i rysunki , mimo że pochodzą z różnych miejsc i lat, są prawie identyczne. Wiele się dowiedziałam z tej książki i polecam ją zarówno tym, którzy chcą się czegoś więcej dowiedzieć o UFO na Dolnym Śląsku, jak i niedowiarkom.
Oceny książki UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska
186 użytkowników ma tytuł UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska na półkach głównych- Przeczytane 119
- 2025 7
- 2023 4
- Audiobooki 2
- Literatura polska 2
- UFO 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska
UFO - żadna książka, relacja a teraz w dobie AI, już także żaden film czy zdjęcie nie zdołają zbliżyć nas do wyjaśnienia tematu. Tematyka UFO, póki co, pozostaje w sferze wiary/niewiary.
Przypadki opisane w książce miały miejsce na Dolnym Śląsku i w moim mieście Wrocławiu co dodatkowo umiliło mi lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię od czasu do czasu posłuchać opowieści o zdarzeniach nie do końca nie do uwierzenia.
DNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie da się tego traktować ani jako fakty ani jako rozrywkę. Nie wiem czego się spodziewałam, ale na pewno nie tego.
Jako książka z powieści fantastyki – może być. Jako literatura fakty – dno totalne. Z jednej strony mam sentyment jako iż sam jestem z dolnego śląska i fajnie posłuchać o wydarzeniach ze znanych mi miejsc. Ale z drugiej strony, autor nie wkłada tu żadnego krytycznego myślenia. Większość rozdziałów streszcza się do „ktoś powiedział tak, a ktoś dwie ulice powiedział tak, czy UFO tam było?”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem żadną znawczynią tematyki UFO, ale jak dla mnie było bardzo w porządku. Historie opowiadane przyjemnie, możliwie rozwinięte, ale jednocześnie nie rozwleczone! Bardzo ciekawa, ładnie napisana część teoretyczna - myślę, że podsumowanie dodało dużo wartości. Jednak troszkę zabrakło mi rozbudowania zaplecza teoretycznego, bo jak już jest "akademicko" to można by poszerzyć research i omówić też innych myślicieli, nie wyłącznie Junga.
Nie jestem żadną znawczynią tematyki UFO, ale jak dla mnie było bardzo w porządku. Historie opowiadane przyjemnie, możliwie rozwinięte, ale jednocześnie nie rozwleczone! Bardzo ciekawa, ładnie napisana część teoretyczna - myślę, że podsumowanie dodało dużo wartości. Jednak troszkę zabrakło mi rozbudowania zaplecza teoretycznego, bo jak już jest "akademicko" to można by...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to prawdziwa perełka zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych czytelników ufo półświatka. Świetne przykłady są szeroko opisane, co ułatwia zrozumienie tematu, a genialne opisy światków sprawiają, że lektura wciąga niczym dobre opowiadanie. Autor trafnie analizuje temat, dostarczając wielu cennych spostrzeżeń. Całość czyta się lekko i przyjemnie, co czyni tę pozycję wyjątkowo wartościową. Zdecydowanie zasługuje na ocenę bardzo dobrą!
Książka to prawdziwa perełka zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych czytelników ufo półświatka. Świetne przykłady są szeroko opisane, co ułatwia zrozumienie tematu, a genialne opisy światków sprawiają, że lektura wciąga niczym dobre opowiadanie. Autor trafnie analizuje temat, dostarczając wielu cennych spostrzeżeń. Całość czyta się lekko i przyjemnie, co czyni tę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaściwie to nie wiem czego oczekiwałam po tej książce. Jakieś takie to było dziwne, trochę na śmiesznie, trochę na serio, ale całość jakaś taka nijaka. Wbrew pozorom - nic ciekawego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porównaniu z innymi pozycjami o tej tematyce, raczej słabo, powiedzmy mocne 3+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook - lektor Wojtek Masiak.
Minusem sporym jest forma, taki ciąg niepowiązanych zdarzeń opisywanych jedno za drugim sprawiał, że to było trochę jak czytanie atlasu grzybów. Zdecydowanie to książka dla pasjonatów. Laik jak ja momentami się nudził.
Lektor, pan Masiak, jak zwykle na medal.
Audiobook - lektor Wojtek Masiak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to relacje niewyjaśnionych wydarzeń. Merytorycznie jest bardzo dobrze, czuć, że autor robił co mógł, żeby zebrać wszystkie dane na dany temat. Nie ma tu konfabulacji, opisy są krytyczne. Ostatnie kilka rozdziałów to podsumowanie, autor dochodzi do ciekawych wniosków, nie spodziewałem się.
Minusem sporym jest forma, taki ciąg...
Damian Trela w swojej książce tworzy ciekawą do rozważenia narrację wokół zjawiska UFO, choć jest ona dla mnie trudna do zaakceptowania. Dużym zasobem książki jest wnikliwość autora i skrupulatność w zbieraniu informacji i relacji nt. zajwisk niewyjaśnionych z konkretnego regionu Polski, co jak mniemam musiało być niezwykle trudne, szczególnie biorąc pod uwagę, że większość opisywanych zdarzeń miała miejsce lata temu. Od zawsze interesowała mnie tematyka latających spodków, ale do czasu aż natrafiłem na książki Damiana Treli nie zgłębiałem tematów innych zjawisk niewyjaśnionych, a już kompletnie nie tych związanych z regionalnym folklorem i dawnymi wierzeniami. Muszę przyznać, że czytanie o tych zdarzeniach ma swój unikatowy i przyciągający klimat. Autor tworzy narrację, jakoby wszelkie te zdarzenia miały wspólne źródło, którym nie jest faktyczne zjawisko fizyczne w rzeczywistości zewnętrznej. Podłoże wszelkich tych zjawisk ma znajdować się gdzieś pomiędzy rzeczywistością zewnętrzną, a umysłem świadka. Zdaniem autora nie jest to jednocześnie jedynie halucynacja, gdyż niejednokrotnie świadków zdarzenia jest więcej lub pozostawia ono widoczne ślady interakcji z rzeczywistością. Pomysł, że relacje świadków trudnych do wyjaśnienia zjawisk mogą być modyfikowane przez psychikę, wierzenia, archetypy kulturowe charakterystyczne dla miejsca i czasu, w którym zdarzenia ma miejsce i inne nieświadome wątki indywidualne faktycznie do mnie trafia. Z drugiej jednak strony, szczególnie w ostatnim czasie nie brak masowych obserwacji, nagrań z radarów, kamer wojskowych, zeznać poważnych ludzi na poważnych stanowiskach. Wydaje mi się, że zjawisko UFO, choć trudne do uchwycenia może wcale nie być kompletnie nieuchwytne i być może wcale nie trzeba w wyjaśnianiu go uciekać się do niemierzalnych przestrzeni intrapsychicznych świadków i teorii o przenikaniu się rzeczywistości, które są z założenia niesprawdzalne. Z jednej strony spostrzegam autora jako bardzo rzetelnego w zbieraniu informacji i szczegółów odległych wydarzeń, z drugiej zajmuje się on głównie przypadkami, których źródłem jest osobista relacja pojedynczej osoby, niepotwierdzona najczęściej niczym więcej niż słowne zeznanie. To jest najsłabszy punkt tej książki. Być może w takim wypadku, faktycznie nie mając żadnych dowodów i opierając się jedynie na zeznaniu możemy tylko snuć rozważania, czy była to wizja, czy faktyczne zdarzenie. Ja jednak chcę wierzyć, że do prawdy przybliżą nas obiektywne, naukowe metody. No i radiestezja, ezoteryka i paranauka to już dla mnie za dużo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka zawierająca wiarygodne i udokumentowane relacje świadków z ich spotkań z załogantami NOL. Treść wzbogacona o zdjęcia, rysunki i artykuły z lokalnych gazet. Dla mnie to też znajome miejsca na Dolnym Śląsku, w których byłam przed laty np. Nowy Gierałtów, Stronie Śląskie, Wojcieszów, Legnica, gdzie się urodziłam oraz Wrocław, gdzie obecnie mieszkam.