UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska

Okładka książki UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska autora Damian Trela, 9788383211848
Okładka książki UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska

Kup UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska w ulubionej księgarnii

UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska

Oceny książki UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska

OPINIE i DYSKUSJE o książce UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska

UFO - żadna książka, relacja a teraz w dobie AI, już także żaden film czy zdjęcie nie zdołają zbliżyć nas do wyjaśnienia tematu. Tematyka UFO, póki co, pozostaje w sferze wiary/niewiary.
Lubię od czasu do czasu posłuchać opowieści o zdarzeniach nie do końca nie do uwierzenia.
Przypadki opisane w książce miały miejsce na Dolnym Śląsku i w moim mieście Wrocławiu co dodatkowo umiliło mi lekturę.

DNF
Nie da się tego traktować ani jako fakty ani jako rozrywkę. Nie wiem czego się spodziewałam, ale na pewno nie tego.

DNF

Jako książka z powieści fantastyki – może być. Jako literatura fakty – dno totalne. Z jednej strony mam sentyment jako iż sam jestem z dolnego śląska i fajnie posłuchać o wydarzeniach ze znanych mi miejsc. Ale z drugiej strony, autor nie wkłada tu żadnego krytycznego myślenia. Większość rozdziałów streszcza się do „ktoś powiedział tak, a ktoś dwie ulice powiedział tak, czy UFO tam było?”

186 użytkowników ma tytuł UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł UFO i niewyjaśnione zjawiska Dolnego Śląska na półkach dodatkowych

Damian Trela
Damian Trela
Damian Trela – urodzony w 1984 r. w Legnicy. Zawodowo związany z lotnictwem, prywatnie zajmuje się badaniem i dokumentowaniem zjawisk nieznanych i UFO. Od roku 1998 aktywnie związany z działalnością ufologiczną w Polsce. W latach 1998 – 2006 członek Legnickiego Klubu Badań Zjawisk Nieznanych ,,Kontakt”. Brał aktywny udział w słynnej ,,Akcji Wylatowo”, zajmującej się badaniem kręgów zbożowych. Obecnie działa niezależnie, dokumentując zjawiska nieznane na terenie Dolnego Śląska. Publicysta i autor licznych artykułów w periodykach i gazetach. Publikował m.in. w magazynach: ,,UFO”, ,,CZAS UFO”, ,,ŚWIAT UFO” i ,,Nieznany Świat”. Współpracował z takimi pismami, jak: ,,Czwarty Wymiar” i ,,Gwiazdy mówią”. Oprócz tego od 2013 r. redaguje blog internetowy Czas Tajemnic.

Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię Stephen Walker
Stephen Walker
Ta książka ma dwa oblicza, bo to trochę opowieść o amerykańsko-radzieckiej kosmicznej rywalizacji o wysłanie człowieka w kosmos, której punktem kulminacyjnym był lot Gagarina. Brytyjski pisarz szczegółowo omawia również to wydarzenie w swojej pracy. Jeśli chodzi o konstrukcję książki, to interesujące jest to, że Brytyjczyk zdecydował się opisać oba programy kosmiczne, do pewnego momentu narracja przebiega naprzemiennie i śledzimy to co się dzieje w obu krajach. Autor przedstawia nam sylwetki kandydatów na astro i kosmonautów, ich szkolenie, problemy techniczne, loty zwierząt w kosmos czy inne postacie związane z programem kosmicznym jak Siergiej Korolow czy Wernher von Braun. Jak wspomniałem, to też opis lotu Gagarina w kosmos. Poza oczywiście samą wyprawą, podobało mi się, że autor zwrócił uwagę na samo przedstawienie lotu w radzieckich "mediach"(to też ciągle przebijający się przez całą pracę wątek kontrastu jawności amerykańskiego programu i tajności radzieckiego),to jak zmieniono pewne szczegóły na jego temat jak godzina i rodzaj lądowania. No i w sumie nie zdawałem sobie sprawy, że aż tyle rzeczy wtedy tam poszło nie tak. Na uwagę zasługuje fakt, że brytyjski autor wybrał się do Rosji, porozmawiał z kilkoma świadkami tamtych wydarzeń. To też widoczne jest w narracji, na przykład świetnie opisano pierwsze kilka minut po lądowaniu Gagarina na Ziemi. Całość więc moim zdaniem prezentuję się bardzo interesująco.
Balcar - awatar Balcar
Siewcy obłędu - historie seryjnych morderców Maciej Szymczak
Siewcy obłędu - historie seryjnych morderców
Maciej Szymczak
Regularnie jesteśmy zasypywani nowymi wiadomościami o kolejnych przerażających zbrodniach. Od lat słyszymy o seryjnych mordercach, którzy w wielu przypadkach wynoszeni są do miana niemal super gwiazdy! Co pewien czas spoglądamy w otchłanie ciemności i szaleństwa i nadal jesteśmy ciekawi tego, co powoduje, że człowiek staje się bestią?! Co takiego musi wydarzyć się w życiu człowieka, że ten postanawia odebrać życie drugiej osobie? Czy tak im pisał los? Czy taki wpływ miało środowisko? Czy tak zdecydowało wychowanie? Czy zwyczajnie komuś odbiło i akurat okoliczności sprzyjały jego krwawej naturze? Na wszystkie te pytania poszukamy odpowiedzi podczas lektury naprawdę rewelacyjnie napisanych "Siewców obłędu"! Jak wiemy to Amerykanie potrafią zdziałać biznes tak naprawdę z niczego. To oni wszystkie ważniejsze lub bardziej nośne medialnie wydarzenia przerzucają na ekrany kin a z postaci tworzą prawdziwe ikony. Jak pokazuje nam historia, krwawe postaci wkroczyły również do świata popkultury i stały się jej nierozerwalnym elementem. Każdy przecież słyszał o poczynaniach Rodziny Mansona, o Dahmerze, Bundym, Geinie i wielu innych. Tym razem po część historii krwawych morderców sięgnął ponownie Maciej Szymczak i oddał nam świetnie napisane opowiadania, które przyciągną każdego fana horroru! Kilka lat temu mieliśmy możliwość przeczytania poprzedniej książki autora i sięgaliśmy po "Seryjnych.pl". W poprzedniej książce Maciej przedstawił nam sylwetki prawdziwych potworów, które swego czasu krwawo harcowały na naszym rodzimym podwórku. Tym razem autor postanowił znacznie rozszerzyć zakres swoich literackich działań i sięgnął również po osoby z drugiego końca świata. Tym razem autor przedstawia nam historie osób, które bardzo dobrze znamy i o których już wiele razy czytaliśmy. Jednak pomiędzy te bardzo znane nazwiska Maciej wrzuca również osoby, o których wcześniej jakimś cudem nie słyszałem! I tak trafiamy na "Czarnego Jezusa", niezwykle brutalne i krwawe opowiadanie, które jest idealnym wręcz otwarciem całego zbioru! Im dalej będziemy zagłębiać się w kolejne historie, tym większego obłędu będziemy świadkiem! Podczas lektury "Siewców obłędu" trafiamy na naprawdę świetnie napisane opowiadania, które wielu czytelnikom zmrożą krew w żyłach! W zbiorze znalazłem również kilka bardzo pozytywnych zaskoczeń! Przede wszystkim opowiadanie o "Domu złym"! Sztos nad sztosy! Autor zabiera nas wprost pod drzwi domu w Pąchach, w którym doszło do jednej z najbardziej krwawych zbrodni w historii regionu, jeśli nawet nie kraju! Dom stoi we wsi do dziś. Pewnego dnia wymyśliłem sobie, że wybiorę się do tego miejsca na urbex, bo przecież wcale nie mam aż tak daleko. Jednak lektura opowiadania o poczynaniach Pluty, zdecydowanie wybije Wam z głowy wszelkie wyprawy do przeklętego domu! Kiedy tylko zobaczyłem, że przede mną opowiadanie o historii zbrodni w Pąchach, byłem pewny, że ponownie otrzymam historię opowiadającą przebieg zbrodni. Typowy true crime. Jednak nie! Autor w świetnym stylu udowodnił, że zbrodnia sprzed wielu lat może rezonować aż do czasów nam współczesnych! Kolejnym pozytywnym zaskoczeniem była akcja "Gniazda zła"! Opowieść o poczynaniach Unterwegera przenosi czytelnika wprost w objęcia Cecil Hotel, miejsca, które zdrowy rozsądek podpowiada obchodzić szerokim łukiem, a które tak bardzo kusi i przyciąga swoją niezwykle mroczną historią. Największym jednak zaskoczeniem, oczywiście bardzo pozytywnym, było opowiadanie o Cyppku! Szczerze mówiąc historia rzeźnika z Niebuszewa do tej pory średnio do mnie przemawiała. Wydawała się po prostu nudna. Jednak nie u Maćka Szymczaka! Autor z nudnej historii zdziałał naprawdę krwawą opowieść z ohydną i przerażającą kreaturą w roli głównej! W tym opowiadaniu naprawdę wiele się dzieje! Dodatkowo podczas lektury po prostu grzęźniemy w brudzie i mroku! Z "Siewcach obłędu" każde opowiadanie zasługuje na uwagę! Nie ma tutaj opowieści lepszych i gorszych. Są za to rewelacyjnie napisane historie, które będą lekturą obowiązkową dla każdego fana horroru i makabry! Część z nich, o której przed chwilą wspomniałem dodatkowo zaskoczy Was swoimi możliwościami i pomysłowością autora! "Siewcy obłędu" to historie, które nie pozwolą Wam spokojnie spać! Maciej Szymczak po raz kolejny udowadnia nam, że w pisaniu o prawdziwych zbrodniach oraz kreowaniu historii odnoszących się do krwawych wydarzeń nie ma sobie równych! "Siewcy obłędu" już za mną! Mam nadzieję, że autor nie spocznie na dwóch książkach i jeszcze nie raz zaskoczy nas kolejnymi świetnie napisanymi opowiadaniami! Z pewnością po nie sięgnę!
Markowe_Booki - awatar Markowe_Booki
Operacyjniak Adrian Ksycki
Operacyjniak
Adrian Ksycki Michał Łańko
Zazwyczaj mam 'problem' z pisaniem raportów o powieściach true crime. Bo jakby nie patrzeć, opisują one prawdziwe wydarzenia. Są takim trochę fabularyzowanym reportażem czy biografią (bardzo upraszczam, ale uważam, że coś w tym jest). Nie inaczej było z "Operacyjniakiem". Ale książka bardzo mi się podobała. W kryminałach, gdzie cała fabuła jest fikcją, często mamy do czynienia z policjantami, którzy są Supermenami i zawiłą sprawę morderstwa rozwiązują w mig. Zdarzają się też tacy, którzy nie wiadomo, co w policji robią. "Operacyjniak" pokazuje, że służba (nie praca - jak podkreśla M. Łańko) w policji to naprawdę ciężki kawałek chleba. Na potrzeby książki autorzy wymyślili postać głównego bohatera, którym jest sierżant Robert Młodzian, ale wszystkie przytaczane wydarzenia są prawdziwe. Z jednej strony to niesamowicie ciekawe, z drugiej jednak - trochę straszne, że takie sprawy miały miejsce wcale nie tak dawno temu. Mowa tu m.in. o zabójstwie nastolatki czy rozpracowywaniu gangów narkotykowych. Dzięki temu, że jeden z współautorów był kiedyś policjantem, o wszystkich procedurach i przebiegu pracy operacyjnych dowiadujemy się tak naprawdę z pierwszej ręki. Surowo i realistycznie, bez zbędnego ubarwiania. Nie zawsze jest tak ekscytująco, jak często czytamy w kryminałach, czasami niektóre sprawy wymagają ciężkiej i żmudnej 'orki' przez długi czas. Działania prowadzone przez Młodziana i jego policyjnych kompanów przeplatane są wywiadami z byłymi operacyjniakami. Te 'wtrącenia' świetnie uzupełniają wiedzę na temat, którego dotyczy ta książka. Bo przecież tak naprawdę każdą powieść true crime można traktować jako fabularyzowane, ale jednak kompendium wiedzy na podejmowany w niej temat.
Szuli_na_tropie _literatury - awatar Szuli_na_tropie _literatury
ocenił na74 dni temu
Niewidzialni mordercy. Dżuma, ospa, cholera Anna Trojanowska
Niewidzialni mordercy. Dżuma, ospa, cholera
Anna Trojanowska
Mam ta książkę papierową, ale potem znalazłem starszą wersję pod innym tytułem w wersji elektronicznej ("Epidemie. Krótka historia"),więc wiadomo - tak łatwiej i szybciej przesłuchać ;) A potem sprawdziłem i nie jestem w stanie znaleźć żadnych różnic chociaż ta wersja niby miała być poprawiona i uaktualniona. Nawet zakończenie jest identyczne - sprawdziłem po akapitach. Więc nie wiem o co chodzi, ale trochę to irytujące. Ogólnie książka jest ciekawa, dobrze się słucha/czyta, tylko... po przeczytaniu dwóch czy trzech innych całych książek o dżumie i też czegośtam jeszcze o HIV, tu się wydaje że wszystkie tematy są ledwo liźnięte i trochę niedosyt :P takie streszczenie ;) Dość dobrze się czyta, dobrze "wchodzi", ale też nie jest to jakaś wybitna książka. Natomiast na co przede wszystkim zwróciłem uwagę (i czego może nie było jednak w innych książkach) to opisy postępowania z pandemiami przed wiekami. I... w sumie to całkiem to było podobne do obostrzeń z powodu covidu, także ten - nic wymyślonego współcześnie, znamy to od wieków i widocznie się sprawdza. A co mi się najbardziej podobało? No może nie tyle podobało, co było najbardziej inspirujące, to folklorystyczny opis cholery: "W wierzeniach ludowych cholera pojawiała się jako wychudzona postać, często kobieca, odziana w  czerń lub biel, która skrada się do wsi lub domu w poszukiwaniu ofiar. Według dziewiętnastowiecznych polskich folklorystów była ona: „Chuda, blada, wysoka, z  zapadłemi policzkami, z czerwoną lub zakrwawioną chustą w ręku, koralami na szyi, bosa, czasem w  butach czerwonych, owinięta w  podarty łachman lub płachtę białą, objeżdża straszna cholera na biedzie dwukolnej wioski." - no toż to aż się prosi o wygenerowanie wizualizacji, co też zrobiłem ;) ...a potem innych chorób i było to naprawdę... ciekawe doświadczenie ;) (czytana/słuchana: 19-26.02.2026) 4+/5 [7/10]
lex - awatar lex
ocenił na71 miesiąc temu
Dlaczego ogarnął mnie mrok? Rozmowy o pracy psychologa więziennego Michał Larek
Dlaczego ogarnął mnie mrok? Rozmowy o pracy psychologa więziennego
Michał Larek Marcin Walicki
W kim z nas nie czai się mrok? Wszyscy go w sobie chowamy, spętanego przyjętymi zasadami moralnymi, kodeksami wyznaczanymi przez społeczność, w jakiej żyjemy. W zwykłych warunkach mrok jest uśpiony, a my z pewną dozą autozaufania możemy pretendować do roli porządnego obywatela. Są jednak wydarzenia i emocje na tyle gwałtowane, że zrywają okowy norm. Wtedy mrok cię pochłonie, jeśli mu na to pozwolisz… Bohaterowie wysłuchanego przeze mnie audiobooka dali się pożreć. „Święty Mikołaj”, „Neron”, „Odyn” i „Elektryk” to użyte na potrzeby rozmowy pseudonimy więźniów skazanych za dokonanie zabójstw i zarazem tytuły poszczególnych rozdziałów. W życiorysach każdego z nich odnajdujemy katalizatory mroku, omawiane szerzej przez byłego psychologa więziennego, Marcina Walickiego. O szczegóły pyta terapeutę Michał Larek - dziennikarz, podcaster i pisarz. Gdzieś obiło mi się o uszy, że pozycja jest krytykowana ze względu na sposób narracji. Mnie z kolei nie przeszkadza fabularyzowanie. Od lat słucham podcastów kryminalnych i ten sposób podawania treści mi odpowiada. Podobał mi się również lektor – Mariusz Bonaszewski. Ogólnie – dobrze oceniam odbiór. Ponieważ temat nie jest mi specjalnie znany, z ciekawością wysłuchałam tej pozycji, by dowiedzieć się więcej o pracy psychologów więziennych, sposobach diagnozowania osadzonych, realiach życia oraz pracy za kratami. W pierwszej kolejności uderzyło mnie to, jak często spotykam się z tą mylną opinią, że w polskich więzieniach osadzeni żyją sobie całkiem wygodnie, bo mając przysłowiowy wikt i opierunek, o nic nie muszą się martwić. W drugiej - po raz kolejny refleksja: jakie to zło jest banalne. Jak często potworne zbrodnie popełniają zwyczajni ludzie, podobni tym codziennie mijanym na ulicy. Myślę, że to nie ostatnia pozycja tego typu, po jaką sięgnę.
Booktywistka - awatar Booktywistka
oceniła na67 miesięcy temu