Zabójstwo Narutowicza. Kres demokracji w II RP

- historia
- 2022-11-01
- 2022-11-01
W stulecie zabójstwa pierwszego Prezydenta RP Gabriela Narutowicza przedstawiamy zbrodnię z grudnia 1922 oraz jej tło polityczne i społeczne – opowiedziane głosami uczestników i świadków wydarzeń. To historia nienawiści i nacjonalizmu prowadzących do tragedii, która zmieniła losy II Rzeczpospolitej.
Czuć było, że się zanosi na jakieś wielkie, nieprzewidziane wypadki. Prasa obozu prawicowego wyraźnie podburzała, przedstawiając wybór Narutowicza jako triumf żydostwa i nieszczęście dla Polski. Tłumy zaczęły szaleć, wygrażając każdemu, kto głosował za Narutowiczem.
Wincenty Witos
Sto lat temu Polska przyjęła cios, po którym nie zdołała finalnie wrócić do normalnego, zrównoważonego życia. Nacjonalizm wyniesiony do ponadczasowego absolutu, popychający zbrodniczą rękę, zniszczył niemal w zarodku kraj podnoszący się z niebytu – do państwowości, która mogła mieć cywilizowaną postać.
Z wprowadzenia Zbigniewa Gluzy
Kup Zabójstwo Narutowicza. Kres demokracji w II RP w ulubionej księgarni
Oceny książki Zabójstwo Narutowicza. Kres demokracji w II RP
54 użytkowników ma tytuł Zabójstwo Narutowicza. Kres demokracji w II RP na półkach głównych- Chcę przeczytać 31
- Brak Legimi A 1
- Historia 1
- HISTORIA POLSKI 1
- Ośrodek Karta 1
- 2023 1
- 1. Ebook'i 1
Tagi i tematy do książki Zabójstwo Narutowicza. Kres demokracji w II RP
Cytaty z książki Zabójstwo Narutowicza. Kres demokracji w II RP
...Aleksandra Piłsudska - W ścisku nie mogłam się prawie ruszyć. Z jednej strony parła na mnie stara, przygłucha chłopka, która bez przerwy pytała, o co chodzi, z drugiej – gruba, wielka służąca. Ta ostatnia, z czerwoną twarzą, podrygiwała całym ciałem, wymachując pięściami i krzycząc: „Precz z Narutowiczem! Precz z Żydem!”. Gdy jej zabrakło oddechu, powiedziałam, że znam dobrz...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójstwo Narutowicza. Kres demokracji w II RP