Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia

Okładka książki Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia autora Dolindo Ruotolo, 9788380437791
Okładka książki Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia
Dolindo Ruotolo Wydawnictwo: Wydawnictwo M biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2022-11-19
2022-11-19

Kup Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia

Ta książka jest bolesnym świadectwem życia księdza Dolindo Ruotolo, który nawet dzieciństwo ma nacechowane cierpieniem. Lata nauki w seminarium kapłańskim uderzają w niego kolejnymi cierpieniami. Potem spotykają go kolejne bolesne doświadczenia. "Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból" wpędza mnie w stan bardzo poważnego przygnębienia. Wolę zagłębiać się w treści innych lektur.

Nie można w pełni zrozumieć nauki x. Dolindo i innych książek o Nim, bez przeczytania tej Autobiografii.

"Przyznaję, że pisałem tę skomplikowaną historię z ogromną niechęcią i wielkim trudem, lecz jeszcze raz chcę być posłuszny Bogu i ukazać Jego chwałę, odsłaniając przy tym własną nicość".

Słowa te napisał ksiądz Dolindo Ruotolo w prologu swojej "Autobiografii", w której z pełną szczerością i otwartością opowiada o swoim naznaczonym cierpieniem życiu. Szczególnie poruszające są jego wspomnienia z dzieciństwa, w którym był regularnie bity i dręczony przez ojca, doświadczył skrajnej nędzy, głodu i odrzucenia. Z wykluczeniem zmagał się też w szkołach, w których nie radził sobie ze zrozumieniem i przyswojeniem materiału. Najwięcej upokorzeń doznał jednak ze strony pracowników Kościoła, kiedy to wielokrotnie był przesłuchiwany, wydalany ze wspólnoty i zawieszany w sprawowaniu sakramentów.

Błędem byłoby jednak skupianie się na krzyżu, który i tak jest nieodgadnioną tajemnicą, bez podkreślenia jego owoców i działania Boga w historii księdza Dolindo. On sam zresztą napisał: "Moim sekretem był zawsze Jezus, i to z Nim wszystko mi się udawało". Dlatego z pełnym zaufaniem powtarzał: "Jezu, Ty się tym zajmij!"

Zachwyciło mnie to, jak duchowny w każdym epizodzie i w każdej sytuacji, nawet tej najbardziej trudnej i bolesnej, potrafił dostrzec sens i Boże działanie. I choć nieustannie podkreślał, że jest tylko "biednym głupkiem, skrępowanym, nieumiejącym niczego i zupełnie nieznającym życia", to w jego sposobie przeżywania życia, w jego pismach i działaniach przejawia się Boża miłość i mądrość.

Cała autobiografia księdza Dolindo z dołączonymi do niej pismami i korespondencją liczy niemal 900 stron, dlatego nie sposób zgłębić jej w jeden wieczór. Ja sama przeczytałam dopiero pierwszych 300 stron, ale i samej siebie w tej lekturze nie pośpieszam. Wiem, że jest tak wartościowa i głęboka, że wymaga czasu i zaangażowania. Staram się też nie zatrzymywać na samych faktach z życia duchownego, które już znam z poznanych wcześniej biografii, ale skupić bardziej na jego perspektywie w ich przeżywaniu, na tym, co ma mi do przekazania. A jest tego tak dużo, że podkreślam i notuję niemal bez przerwy!

Polecam Wam z serca tę ubogacającą lekturę!

49 użytkowników ma tytuł Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia

Dolindo Ruotolo Nazwano mnie Dolindo, co oznacza ból. Autobiografia Zobacz więcej