Dzikusy. Nowi przyjaciele

Okładka książki Dzikusy. Nowi przyjaciele autora Joanna Jagiełło, 9788382404937
Okładka książki Dzikusy. Nowi przyjaciele
Joanna Jagiełło Wydawnictwo: Zielona Sowa Cykl: Dzikusy /dla dzieci/ (tom 2) literatura dziecięca
48 str. 48 min.
literatura dziecięca
Dzikusy /dla dzieci/ (tom 2)
2022-06-01
2022-06-01
48 min.

Kup Dzikusy. Nowi przyjaciele w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzikusy. Nowi przyjaciele

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzikusy. Nowi przyjaciele

Druga część przygód Dzikusów opisuje wymarzone wakacje na wsi, bez miejskiego zgiełku i pośpiechu.

Piątka rodzeństwa i ich rodzice zamieszkują w Malinowym Domu ciotki Genowefy, która na rok wyjechała do Peru. To lato zapowiada się niezwykle. Już same okoliczności przyrody zapowiadają moc atrakcji - zwierzęta, łąki, las, jezioro...

Dzieci poznają nowych przyjaciół z sąsiedztwa, z nimi nie ma mowy o nudzie. Będzie przyjęcie urodzinowe, które skończy się prawdziwą katastrofą uwieńczoną biegiem przez krowie placki, puszczanie latawców, wyprawa na ryby, niebezpiecznie bliskie spotkanie z groźnymi mieszkańcami lasu i pierwsza noc, a właściwie kilka godzin grozy spędzonych w prawdziwym szałasie. Ale każde wakacje kiedyś się kończą... Co czeka Dzikusy w nowej szkole i przedszkolu...?

Pełna humoru książka podzielona na krótkie rozdziały, która sprawia, że nie da się od niej oderwać i przeczytać inaczej niż w całości, od deski do deski.

Dzieci poznają nowych przyjaciół z...

Na półkach: , , , , , ,

Prześliczna książeczka dla dzieci. Twarda oprawa, dobry papier. Duża, wyraźna czcionka. Piękne kolorowe ilustracje, bardzo realistyczne bez zniekształceń. Jest to drugi tom z serii Dzikusy.

Książka stanowi zbiór opowiadań rodziny z piątką dzieci, którą poznaliśmy w pierwszej części.
Dla przypomnienia , wszyscy przeprowadzili się na rok z blokowiska w mieście do domku ciotki Genowefy na wieś. Ciotunia wyjechała do Peru.

Dzieciaki Julia, bliźniaki Filip i Franek , Zuzka, Gabrysia zwana Kruszynką czują się na wsi jak ryby w wodzie. Same już potrafią zrobić wiele rzeczy jak oporządzić kurnik, pozbierać jajka, wydoić kozy i nakarmić króliczki. A pies Łajza i kotka Skarpeta oraz koteczka z nowego miotu Śnieżka dopełniają całości menażerii. Dzieci pięknie opiekują się sobą również nawzajem.

Kończy się lato , ale rodzeństwo skrzętnie z niego korzysta. Przeżywają różne przygody. Dziewczynki organizują urodzinowe przyjęcie dla siedmioletnich już bliźniaków. Wynikają z tego różne śmieszne i nie tylko sytuacje. Wyjazd traktorem w pole i bieganie po łące niesie też swoje konsekwencje. Dzieci poznają nowych przyjaciół do zabawy, wycinają razem latawce, łowią ryby i inne znaleziska w wodzie, śpią w szałasach własnoręcznie zrobionych w ogrodzie, organizują festyn dla dzieci i rodziców i wiele , wiele innych rzeczy. Miło spędzają czas. Aż przychodzi pierwszy dzień przedszkola i szkoły...

O tym wszystkim sami poczytacie. Będzie wesoło. Z dziećmi i zwierzakami nie sposób się nudzić.
Książeczka spodoba się na pewno waszym maluchom , i wam samym .
Polecam!

Cudna książka. Najlepsza Kruszyna Gabrysia. Razem z córką zostałyśmy fankami autorki

21 użytkowników ma tytuł Dzikusy. Nowi przyjaciele na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Dzikusy. Nowi przyjaciele na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzikusy. Nowi przyjaciele

Okładka książki Inka i Filip wkraczają do akcji Joanna Jagiełło, Tomek Kozłowski
Inka i Filip wkraczają do akcji Joanna Jagiełło, Tomek Kozłowski
Okładka książki Święty Mikołaj. Misja specjalna Agata Dobkowska, Joanna Jagiełło
Święty Mikołaj. Misja specjalna Agata Dobkowska, Joanna Jagiełło
Okładka książki Na tropie tajemnic. Antologia opowiadań detektywistycznych Iwona Banach, Joanna Maria Chmielewska, Justyna Drzewicka, Tomasz Duszyński, Joanna Jagiełło, Agnieszka Jeż, Jacek Łukawski, Alek Rogoziński, Małgorzata Starosta, Marcel Woźniak
Okładka książki Wielkie Trio i tajemnica Stonehenge Joanna Jagiełło, Katarzyna Kołodziej
Wielkie Trio i tajemnica Stonehenge Joanna Jagiełło, Katarzyna Kołodziej

Cytaty z książki Dzikusy. Nowi przyjaciele