Dzikusy. Nowi przyjaciele

48 str. 48 min.
- literatura dziecięca
- Dzikusy /dla dzieci/ (tom 2)
- 2022-06-01
- 2022-06-01
- 48 min.
DZIKUSY - siedmioosobowa rodzina, która przeniosła się z ciasnego mieszkania w zatłoczonym mieście do przestronnego domu na spokojnej wsi, po raz kolejny zaprasza do swojego zwariowanego świata!
W drugim tomie serii dzieci w pełni korzystają ze wspaniałych wakacji. Przy okazji poznają też bliżej sąsiadów, zarówno z pobliskich domów, jak i z miasteczka. Nowi przyjaciele pokazują Dzikusom okolicę oraz uczą ich zabaw, których małe mieszczuchy dotąd nie znały. Wreszcie lato i wakacje dobiegają końca i trzeba iść do szkoły i przedszkola. To nieznane miejsca i dzieci bardzo się tym stresują. Na szczęście pomogą im w tym nowi przyjaciele.
Kup Dzikusy. Nowi przyjaciele w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzikusy. Nowi przyjaciele
21 użytkowników ma tytuł Dzikusy. Nowi przyjaciele na półkach głównych- Przeczytane 15
- Przygodowe 1
- Zwierzęta 1
- Leoś 1
- LARIX 1
- Psie 1
- Dziecięce 1
- Biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzikusy. Nowi przyjaciele
Druga część przygód Dzikusów opisuje wymarzone wakacje na wsi, bez miejskiego zgiełku i pośpiechu.
Dzieci poznają nowych przyjaciół z sąsiedztwa, z nimi nie ma mowy o nudzie. Będzie przyjęcie urodzinowe, które skończy się prawdziwą katastrofą uwieńczoną biegiem przez krowie placki, puszczanie latawców, wyprawa na ryby, niebezpiecznie bliskie spotkanie z groźnymi mieszkańcami lasu i pierwsza noc, a właściwie kilka godzin grozy spędzonych w prawdziwym szałasie. Ale każde wakacje kiedyś się kończą... Co czeka Dzikusy w nowej szkole i przedszkolu...?
Pełna humoru książka podzielona na krótkie rozdziały, która sprawia, że nie da się od niej oderwać i przeczytać inaczej niż w całości, od deski do deski.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiątka rodzeństwa i ich rodzice zamieszkują w Malinowym Domu ciotki Genowefy, która na rok wyjechała do Peru. To lato zapowiada się niezwykle. Już same okoliczności przyrody zapowiadają moc atrakcji - zwierzęta, łąki, las, jezioro...
Dzieci poznają nowych przyjaciół z...
Prześliczna książeczka dla dzieci. Twarda oprawa, dobry papier. Duża, wyraźna czcionka. Piękne kolorowe ilustracje, bardzo realistyczne bez zniekształceń. Jest to drugi tom z serii Dzikusy.
Dla przypomnienia , wszyscy przeprowadzili się na rok z blokowiska w mieście do domku ciotki Genowefy na wieś. Ciotunia wyjechała do Peru.
Dzieciaki Julia, bliźniaki Filip i Franek , Zuzka, Gabrysia zwana Kruszynką czują się na wsi jak ryby w wodzie. Same już potrafią zrobić wiele rzeczy jak oporządzić kurnik, pozbierać jajka, wydoić kozy i nakarmić króliczki. A pies Łajza i kotka Skarpeta oraz koteczka z nowego miotu Śnieżka dopełniają całości menażerii. Dzieci pięknie opiekują się sobą również nawzajem.
Kończy się lato , ale rodzeństwo skrzętnie z niego korzysta. Przeżywają różne przygody. Dziewczynki organizują urodzinowe przyjęcie dla siedmioletnich już bliźniaków. Wynikają z tego różne śmieszne i nie tylko sytuacje. Wyjazd traktorem w pole i bieganie po łące niesie też swoje konsekwencje. Dzieci poznają nowych przyjaciół do zabawy, wycinają razem latawce, łowią ryby i inne znaleziska w wodzie, śpią w szałasach własnoręcznie zrobionych w ogrodzie, organizują festyn dla dzieci i rodziców i wiele , wiele innych rzeczy. Miło spędzają czas. Aż przychodzi pierwszy dzień przedszkola i szkoły...
O tym wszystkim sami poczytacie. Będzie wesoło. Z dziećmi i zwierzakami nie sposób się nudzić.
Książeczka spodoba się na pewno waszym maluchom , i wam samym .
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka stanowi zbiór opowiadań rodziny z piątką dzieci, którą poznaliśmy w pierwszej części.
Cudna książka. Najlepsza Kruszyna Gabrysia. Razem z córką zostałyśmy fankami autorki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętacie Dzikusy? To piątka lekko niesfornego rodzeństwa, które dzięki wyjazdowi Ciotki Genowefy z typowych mieszczuchów, stało się mieszkańcami Malinowego Domu na sielskiej wsi. To już drugi tom przygód Julki, Franka, Filipa, Zuzki i Gabrysi zwanej Kruszyną. Dzikusy zadomowiły się już na dobre w nowym miejscu, a opieka nad menażerią ciotki okazała się być świetną przygodą. Tym razem wraz z powoli kończącym się latem, przyjdzie czas na nowe wyzwania - jak nowa szkoła i przedszkole, ale zanim to nastąpi, dzieci urządzą wspaniały piknik na pożegnanie wakacji, będą nocować w szałasie, złowią coś zupełnie innego niż ryby, zamienią się w duchy, a także przygotują urodzinową imprezę bliźniaków. A przy tym wszystkim będą się wspaniale bawić i poznają wielu nowych przyjaciół.
Bardzo podoba mi się taka zwykła, lecz niezwykła codzienność, dziecięca beztroska wakacyjnych dni, które pachną dojrzałymi w słońcu malinami. To właśnie ta prostota sprawia, że ma sie ochotę dołączyć do Dzikusów i z nimi zaprzyjaźnić. Nie znajdziecie tu magicznych, gadajacych zwierząt czy ożywionych przedmiotów, ale zdecydowanie znajdziecie tu magię wyobraźni i dziecięcą kreatywność, która nie ma granic. I chociaż czasami, być może pomysły Dzikusów mogą przyprawić Rodziców o zawrót głowy, a pomiędzy nimi zdarzają się drobne spory i nieporozumienia, to jedno jest pewne. Łączy ich wspaniała bratersko-siostrzana więź. I to jest piękne 💙
Książka jest wydana w twardej oprawie, na dobrym papierze, a o urocze ilustracje oddające wspaniały klimat zadbała Kasia Nowowiejska.
Pamiętacie Dzikusy? To piątka lekko niesfornego rodzeństwa, które dzięki wyjazdowi Ciotki Genowefy z typowych mieszczuchów, stało się mieszkańcami Malinowego Domu na sielskiej wsi. To już drugi tom przygód Julki, Franka, Filipa, Zuzki i Gabrysi zwanej Kruszyną. Dzikusy zadomowiły się już na dobre w nowym miejscu, a opieka nad menażerią ciotki okazała się być świetną...