Wigilia ze skutkiem śmiertelnym

Okładka książki Wigilia ze skutkiem śmiertelnym autora Iwona Banach, 9788367343718
Okładka książki Wigilia ze skutkiem śmiertelnym
Iwona Banach Wydawnictwo: Skarpa Warszawska kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2022-10-12
2022-10-12

Kup Wigilia ze skutkiem śmiertelnym w ulubionej księgarnii

Wigilia ze skutkiem śmiertelnym

książek na półce przeczytane 5150 napisanych opinii 1934

Oceny książki Wigilia ze skutkiem śmiertelnym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wigilia ze skutkiem śmiertelnym

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Znakomicie się bawiłam słuchając książki, niestety podzielam uwagi innych co do wątku diabłem, jakby autorce zabrakło stron w książce, więc dodała inne opowiadanie które próbowała pod koniec książki połączyć na siłę z główną fabułą, no nie wyszło i psuje odbiór książki jako całości. Nie wiem czy dam kolejną szansę autorce.

Nie potrafiłam jej czytać. Fabuła się nie klei, po co mieszać w to fantastykę w postaci diabła też nie wiem. Splot tak głupich sytuacji, że aż nie potrafiłam uwierzyć by ktokolwiek wpadł na takie zachowanie. Dokończyłam ją słuchając audiobooka w drodze do pracy, bo na czytanie jej męczyło mnie strasznie.

560 użytkowników ma tytuł Wigilia ze skutkiem śmiertelnym na półkach głównych
138 użytkowników ma tytuł Wigilia ze skutkiem śmiertelnym na półkach dodatkowych

Iwona Banach
Iwona Banach
Jestem tłumaczką, nauczycielką, mamą dorosłej niepełnosprawnej dziewczynki, pożeraczką książek, szydełkoholiczką i straszną bałaganiarą. Interesuje mnie dosłownie wszystko (no, może poza ekonomią i motoryzacją). Szczególnie kreatywna bywam w kuchni, choć rodzina twierdzi, że do moich obiadów zamiast solniczki należałoby dołączać gaśnicę (występujący w powieści pikantny sataraż nauczył mnie przyrządzać tata). Nie jestem aż tak roztargniona jak Regi, ale potrafiłabym schować masło do piekarnika, a kota do lodówki (gdyby nie to, że koty to zwierzęta przytomne i głośno protestują).

Dzień prawdy Anna M. Brengos
Dzień prawdy
Anna M. Brengos
Jakie to było fajne!! Bawiłam się naprawdę świetnie! Jeżeli lubicie komedie kryminalne z niebanalnymi bohaterami to ta książka jest zdecydowanie dla was! Do tego jeszcze motyw klątwy! No dla mnie bomba! Napewno będę rozwijać moją znajomość z autorką i jej książkami i mam nadzieję,że każda jej książka jest tak samo fajna 🤞 Państwo Nowakowie, czyli małżeństwo Anna i Marek, ich córka Zuzanna i babcia Joanna przeprowadzają się na wieś do nowo wybudowanej willi. Już po przeprowadzce okazuje się,że ich dom został wybudowany na miejscu gdzie kiedyś stał dom zielarki,która została spalona na stosie ale wcześniej rzuciła klątwę na całą wieś za to,że kłamali przed sądem w jej sprawie. Od tamtej pory co roku w dzień świętego Nikodema jak ktoś we wiosce skłamie to zaraz zdarzy mu się jakiś nieszczęśliwy wypadek. Klątwa będzie tak długo trwać aż w końcu cała wioska przeżyje ten dzień bez kłamstwa. Jednak dla mieszkańców dzień bez kłamstwa jest kompletnie niemożliwy. To jest jeden motyw tej ksiazki, w drugim natomiast Zuzanna, jej babcia oraz dwóch młodzieńców z wioski Jasiek i Artur wybierają się na grzyby do lasu i tam znajdują człowieka w ciężkim stanie,który absolutnie nie pozwala wezwać karetki ani policji, a następnie traci przytomność. Cała czwórka postanawia się nim zająć i potajemnie przenoszą go do domu Zuzy i Babci. Od tej chwili jednak ich życie diametralnie się zmieni i niekoniecznie na lepsze. Ja daje 10/10 i już wrzucam do koszyka drugą część! Wy też się skuście!! Zaczytanego książkoholicy ❤️📖
KaRoLcIa - awatar KaRoLcIa
oceniła na102 miesiące temu
Truposz za potwierdzeniem odbioru Monika B. Janowska
Truposz za potwierdzeniem odbioru
Monika B. Janowska
„Truposz za potwierdzeniem odbioru” to pełna humoru i ciepła komedia kryminalna, która z wdziękiem łączy codzienne perypetie z intrygą kryminalną. Autorka (lub autor – w zależności od wydania) proponuje czytelnikowi lekką, ale wciągającą opowieść o kobiecie, której życie w jednej chwili zostaje wywrócone do góry nogami. I to wszystko z powodu… znicza! Krzysztofa i Waldemar to para z piętnastoletnim stażem, która z pozoru wiedzie spokojne i ustabilizowane życie. Jednak ich jubileuszowa wycieczka do Pragi kończy się spektakularną katastrofą. Krzysia, zmuszona przez nagłą potrzebę fizjologiczną i brak toalety, decyduje się na desperacki krok, który staje się symbolicznym punktem zwrotnym w jej życiu. Już sam ten wstęp zapowiada książkę pełną nietuzinkowego humoru i absurdu, który jednak nie przekracza granicy przesady – raczej sprawia, że uśmiech sam pojawia się na twarzy czytelnika. Po powrocie z wycieczki Krzysia zostaje porzucona przez męża i musi zacząć wszystko od nowa. Zajmując się dotąd domem i rodziną, teraz musi zadbać o byt swój i córek. Praca w lokalnej firmie kurierskiej wydaje się szansą na nowy start, choć jej pierwszy dzień to prawdziwa katastrofa – nieomal staje się świadkiem morderstwa! Autorka świetnie balansuje między dramatem życiowym a komedią sytuacyjną, nie zapominając przy tym o emocjach bohaterów. Krzysia jest postacią bardzo ludzką – popełnia błędy, wątpi, ale też nie traci hartu ducha, co sprawia, że łatwo ją polubić i jej kibicować. Prawdziwą perełką książki są jednak postacie drugoplanowe – mama i teściowa Krzysi. Ich decyzja o wprowadzeniu się do niej to istna burza w szklance wody. Te dwie kobiety, z pozoru zupełnie różne, łączy jedno: przekonanie, że poradzą sobie z każdą zagadką kryminalną. Ich amatorskie śledztwo prowadzi do wielu zabawnych sytuacji, nieporozumień i zaskoczeń. Autorka w sposób lekki, ale celny pokazuje dynamikę rodzinną i relacje międzypokoleniowe, a także daje do zrozumienia, że życie po pięćdziesiątce wcale nie musi być nudne. Styl książki jest przyjemny, zgrabnie napisany, a dialogi są pełne dowcipu i naturalności. Kryminalna intryga nie jest zbyt skomplikowana, ale dobrze wpisuje się w konwencję – nie dominuje nad fabułą, a raczej stanowi jej smakowity dodatek. To nie klasyczny kryminał, ale raczej lekka opowieść obyczajowa z wątkiem kryminalnym, idealna na odprężenie. „Truposz za potwierdzeniem odbioru” to opowieść o kobiecej sile, rodzinie, nowym początku i o tym, że nawet najbardziej absurdalne sytuacje mogą prowadzić do niespodziewanych odkryć – zarówno o innych, jak i o sobie. Polecam wszystkim, którzy szukają książki lekkiej, zabawnej, a przy tym niebanalnej.
Bettygreen - awatar Bettygreen

Cytaty z książki Wigilia ze skutkiem śmiertelnym