Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks
Nikt nie żyje w społecznej próżni. W każdym razie nikt nie powinien w niej żyć. Człowiek to istota społeczna, która do zdrowego, pełnego, szczęśliwego funkcjonowania potrzebuje innych ludzi. Spotykania się z nimi, spędzania czasu, rozmów. Niestety, relacje często są podszyte pewnym podstawowym lękiem. Mózg człowieka niczego nie boi się tak bardzo, jak odrzucenia. To naturalne - skoro odpowiednie kontakty społeczne są tak ważne dla przeżycia, wizja ich utraty musi budzić strach. I prowokować do samoobrony. A samoobroną ludzkiego mózgu są toksyny komunikacyjne.
Jak każdy "odruchowy" system obronny, toksyny komunikacyjne mają pewne dobre cele, ale... bardzo często przynoszą negatywne konsekwencje. Sączone dzień po dniu, stają się główną przyczyną nieporozumień i konfliktów między ludźmi. W biznesie są powodem nieefektywności spotkań, braku podejścia określanego jako "gra do jednej bramki" i spadku zaangażowania. Zabijają poczucie partnerstwa, niszczą zaufanie, osłabiają kreatywność. To, co mózg jednego człowieka może w danej chwili uznać za właściwą reakcję na toksynę wysłaną przez mózg drugiego, w efekcie przynosi rezultaty odwrotne do oczekiwanych. Działa negatywnie dla obu stron - czy to współpracowników przy sąsiednich biurkach, czy rozmówców przy stole negocjacyjnym.
Na szczęście wobec własnych i cudzych toksyn informacyjnych nie pozostajemy bezradni.
Skorzystaj z najświeższej wiedzy neurobiologicznej, psychologicznej, socjologicznej i biznesowej i przekonaj się, że jesteś w stanie zneutralizować toksyny komunikacyjne. A nawet więcej - zaprząc je do pracy przy budowie dobrych, trwałych i efektywnych relacji. W pracy i w domu.
Kup Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks w ulubionej księgarni
Oceny książki Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks
50 użytkowników ma tytuł Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks na półkach głównych- Chcę przeczytać 25
- 2023 2
- Love 1
- Samodzielne 1
- Popularnonaukowe 1
- Chcę kupić 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks
Niby w porządku, ale wiele treści przeciąganych, przegadanych. Książka mogłaby być o wiele mniej stronnicowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana bardzo prostym i dodatkowo humorystycznym językiem.
W przystępny sposób przedstawione sposoby komunikacji i złe nawyki.
Gremlina komunikacji na pewno zapamiętam ba długo :)
Książka napisana bardzo prostym i dodatkowo humorystycznym językiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW przystępny sposób przedstawione sposoby komunikacji i złe nawyki.
Gremlina komunikacji na pewno zapamiętam ba długo :)
Autorka w wyraźny sposób pisze co służy a nie co służy komunikacji międzyludzkiej książka daje dużo do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka wyjaśnia skąd się biorą toksyny w komunikacji i dlaczego wracają. Zapewne dlatego ja od czasu do czasu czuję potrzebę sięgania po tego rodzaju poradniki. Ten jest wyjątkowo przystępny i z poczuciem humoru wyjaśnia ludzkie zachowania w relacjach w rodzinie, w pracy i nie tylko, dzięki czemu skłania do pracy nad sobą.
Na książki Ewy Błaszczak zwróciła moją uwagę MadalenaKw za pomocą recenzji innego poradnika (Kolory czyli prosta instrukcja obsługi człowieka).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa książki Ewy Błaszczak zwróciła moją uwagę...
Szanuje autorkę za poruszenie tak ważnego tematu, jednak po dobrnięciu do końca, nie polecam tej ksiazki.
Podczas lektury caly czas towarzyszyła mi myśl "juz zrozumialem, toksyny sa szkodliwe . Przestań mi o tym przypominać i powiedz jak sobie z nimi poradzić". Odpowiedź, przychodzi na końcu i obszerność jej opisu jest po prostu rozczarowująca. Dodatkowo wyżej wymieniona treść o toksynach jest przedstawiona chaotycznie, poszatkowana jest masą cytatów rzuconych bez wytłumaczenia oraz uwagami o rodzinnym życiu autorki.
Przyznaje, że wziąłem do siebie kilka mądrości, dzięki którym postaram się komunikować z większą świadomością by nie wywoływać nieprzyjemnych uczuć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas lektury caly czas towarzyszyła mi myśl "juz zrozumialem, toksyny sa szkodliwe . Przestań mi o tym przypominać i powiedz jak sobie z nimi poradzić". Odpowiedź, przychodzi na końcu i obszerność jej opisu jest po prostu rozczarowująca. Dodatkowo wyżej wymieniona...
Spodziewałem się, że książka Ewy Błaszczak będzie głównie o sposobie mówienia oraz wyrażania swoich myśli. Jestem miło zaskoczony ponieważ jest to książka bardziej o istocie społeczeństwa oraz więzi międzyludzkich.
Autorka zmierzyła się w książce z wieloma refleksjami na temat komunikacji, wyjaśniła dlaczego ma ona tak wielką siłę, która potrafi dodać skrzydeł ale też je podciąć. Wyjaśniła zagadnienie toksyny komunikacyjnej oraz więzi z drugim człowiekiem, którego głównym łącznikiem jest komunikacja.
W czasach kiedy zmierzyliśmy się z izolacją oraz przymusową samotnością poradnik na nowo pozwoli przypomnieć sobie jak na nowo umocnić werbalne i niewerbalne więzi, odróżniać krytykę od radykalnej szczerości, która jest skarbem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zmierzyła się w książce z wieloma refleksjami na temat komunikacji, wyjaśniła dlaczego ma ona tak wielką siłę, która potrafi dodać skrzydeł ale też je...
Umiejętność dobrej komunikacji jest niezwykle cenna. Musimy potrafić porozumieć się z partnerem, rodzicem, czy współpracownikiem. Brak odpowiedniej komunikacji prowadzi do frustracji, przekraczania granic i potencjalnych nieszczęść. Dzięki ,,Mówmy do siebie jak ludzie” czytelnik może nauczyć się prawidłowego wyrażania swoich potrzeb. Książka jest niezwykle przydatną pozycją dla każdego odbiorcy.
Książka składa się z 52 rozdziałów, które w merytoryczny sposób przekazują wiedzę dotyczącą komunikacji. Autorka posługuje się przystępnym językiem, dzięki czemu czytelnik szybko przyswaja nowe informacje i nie odczuwa znużenia. Poradnik zawiera wiele praktycznej wiedzy, która jest w stanie pomóc odbiorcy w jego codziennym życiu.
Polecam ,,Komunikacyjny detoks” dla osób, które chcą nauczyć się poprawnej rozmowy. Książka zawiera cenną wiedzę dotyczącą komunikacji w małżeństwie, pracy oraz w przyjaźni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomunikacja jest nieodłącznym elementem naszego życia. Czy chcemy czy nie- jesteśmy częścią społeczeństwa, więc relacje z innymi towarzyszą nam każdego dnia. Oczywiście jak one wygladają i jaka jest ich siła zależy w głównej mierze od nas - jako introwertyczka mogłabym zasugerować jej słabszą siłę niż pewnie większoś z Was. Jednak relacje z innymi to ogrona część naszego życia i powinniśmy je zdrowo budować i podchodzić do nich zarówno z dystanem jak i rozumiem.
O tym, że lubię poradniki - wiecie. Więc pewnie nie zdziwi Was kolejna świetna książka w tym stylu :)
,,Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks" od @wydawnictwo_onepress @wydawnictwo_sensus to książka napisana przez specjalistkę ds. zarządzania i komunikacji - Ewę Błaszczak. Dzięki jej staraniom i ciężkiej pracy powstał podręcznik, który pozwala nam bardzo szeroko spojrzeć na KOMUNIKACJĘ. Autorka podkreśla w nim, że człowiek jako istota społeczna potrzebuje kontaktu z innymi ludźmi, aby wieść szczęśliwe życie. Jednak niekiedy zdarza się, że nasze relacje z innymi podszyte są negatywnymi emocjami i mogą prowadzić do osłabienia, konfilktów i nieefektywności. Dzięki tej książce dowiecie się o toksynach komunikacyjnych - o ich dobrych i złych stronach i konsekwencjach jakie wywołują.
Ciekawie napisany poradnik, który myślę że staje się coraz bardziej 'na czasie'. Dodatkowo okładka i sam tytuł są dla mnie bardzo wymowne.
Polecam.
Wydawca: @wydawnictwo_onepress @wydawnictwo_sensus
Data premiery: 06.09.2022
#kids #booksforkids #bookstagram #bookstagrampl #kidsbookstagram #książki #ksiazkidladzieci #książkidladzieci #ksiazeczkidladzieci #dladzieci #instadziecko #instamama #kids #poradnik #mowmydosiebiejakludzie #komunikacja #komunikacyjnydetoks
Komunikacja jest nieodłącznym elementem naszego życia. Czy chcemy czy nie- jesteśmy częścią społeczeństwa, więc relacje z innymi towarzyszą nam każdego dnia. Oczywiście jak one wygladają i jaka jest ich siła zależy w głównej mierze od nas - jako introwertyczka mogłabym zasugerować jej słabszą siłę niż pewnie większoś z Was. Jednak relacje z innymi to ogrona część naszego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to interesująca pozycja pokazująca, jak tworzy się toksyczna komunikacja > czyli, co zatruwa i niszczy nasz komunikat 🕵🏼♀️
Znajdziemy w niej wiele ciekawych rozwiązań 😉
📑 Książka składa się z 52 krótkich rozdziałów → treściwych i esencjonalnych.
brak tu zbędnego kilkustronicowego masła maślanego 👌🏼
➕ dodatkowo każdy z rozdziałów okraszony jest jakimś fajnym cytatem, co bardzo mi się podoba 😁👌🏼
✍🏼 Napisana jest bardzo przystępnym językiem.
I czyta się ją całkiem szybko -> liczy ona niespełna 300 stron 📄
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🥷🏼 Książka rozkłada komunikację na czynniki pierwsze wskazując te szkodliwe i sposoby ich eliminowania.
Znajdziemy w niej wiele ciekawych rozwiązań 😉
📑 Książka składa się z 52 krótkich rozdziałów → treściwych i esencjonalnych.
brak tu zbędnego...