ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Człowiek zalękniony. Moja podróż do źródeł lęku

- reportaż
- De bange mens. Mijn zoektocht naar de bron van onze angsten
- 2022-09-28
- 2022-09-28
- Olga Niziołek
To pytanie od dawna nurtowało Daana Heermę van Vossa. Choć sam zmaga się z nim od dzieciństwa, nigdy nie miał odwagi, by dokładnie poznać ten temat. Aż do pewnego jesiennego poranka, gdy jego (była) dziewczyna dała mu zadanie: Daan ma zgłębić zjawisko lęku, nim będzie za późno – dla niego samego i dla ich związku.
Ta chwila oznaczała początek długiej podróży prowadzącej przez różne miejsca i czasy, do filozofów, naukowców, artystów i osób cierpiących na zaburzenia lękowe, od Vallée de Misère przez Dżakartę i San Francisco i na powrót do Holandii. W drodze autor musiał stawić czoła także własnemu dzieciństwu, historii rodzinnej i branży farmaceutycznej.
Czy lęk jest dziedziczny?
Czy istnieje związek między lękiem a agresją lub kreatywnością?
W Holandii zaburzenia lękowe zdiagnozowano już u ponad miliona osób. Jak do tego doszło? Człowiek zalękniony to książka o zjawisku, które dotyczy nas wszystkich.
Kup Człowiek zalękniony. Moja podróż do źródeł lęku w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Człowiek zalękniony. Moja podróż do źródeł lęku
123 użytkowników ma tytuł Człowiek zalękniony. Moja podróż do źródeł lęku na półkach głównych- Chcę przeczytać 92
- Psychologia 3
- Reportaż 3
- 2023 2
- 02. Epub? 1
- Poniewczasy 1
- Reportaż 📰 1
- Skład tanich książek 1
Inne materiały dotyczące książki Człowiek zalękniony. Moja podróż do źródeł lęku

Jesienne zapowiedzi i premiery książkowe 2022: kryminał, sensacja, thriller, horror
Cytaty z książki Człowiek zalękniony. Moja podróż do źródeł lęku
Ale co robić, kiedy nie żyje się życiem, jakiego by się chciało?
Ale co robić, kiedy nie żyje się życiem, jakiego by się chciało?
Ale lęk jest częścią nas - i częścią mnie. Nie można więc powiedzieć kocham cię, ale nienawidzę twoich lęków - one są częścią mnie.
Droga nietoperza, na której prawa i dobry obyczaj ustępują miejsca cieniowi, jest szalenie mroczna. Ja sam zrobiłem na niej co prawda zaledwie kilka drobnych kroczków, lecz inni kroczyli przed siebie tak długo, aż pogubili się na dobre.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek zalękniony. Moja podróż do źródeł lęku
Zadziwiające, jak - mówiąc tak dużo - można tak mało powiedzieć... Przynajmniej jeśli chodzi o konkrety
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaję 8, ponieważ bardzo mi się podobała. Jej osobisty charakter, poprzetykany researchem tematu oraz spotkaniami z innymi. Pewnie możnaby poprawić strukturę całej historii, lecz znajdzie się tutaj nawet klamra kompozycyjna. Łatwiej będzie zrozumieć czytelnikom, którzy mają w sobie wiele lęku. Doceniam, że autor pokazał sporo miękkiego brzucha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzydatne informacje, które autor zawarł w książce można zmieścić na 20 stronach. Reszta to jakiś beznadziejny bełkot.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita opowieść o podróży autora do źródeł lęku. Chwilami przerażająco, ale przede wszystkim bardzo szczera opowieść o doswiadczeniach różnych osób o życiu razem z lękiem.
Ta książka zdecydowanie mnie poruszyła i dała do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka zdecydowanie mnie poruszyła i dała do myślenia.
„Człowiek zalękniony” to książka, która pomoże każdemu z nas znaleźć wiele odpowiedzi na kluczowe pytania na temat lęków. Dziś wielu z nas boryka się z tym problemem. Daan Heerma van Voss napisał książkę, która pozwala nam odbyć podróż do źródeł lęku, a tym samym się z nim oswoić i żyć. Żyć pełnią życia z lękiem nad, którym to my mamy kontrole, a nie on nad nami. To bardzo ważne, a lektura tej książki jest pomocą, aby tak właśnie było.
Książka ta jest ciekawym i mądrym spojrzeniem, które pomoże pokonać lęk. Autor zmotywowany został przez swoją byłą dziewczynę, aby stanąć oko w oko z lękiem, zmierzyć się z nim. Teraz na kartach swej książki dzieli się z nami swym doświadczeniem. Dzięki temu możemy znaleźć receptę na to, aby poradzić sobie w sytuacjach, w których lęk paraliżuje nas w codziennym życiu. Doświadczenie Daana jest dobrą wskazówką, aby móc oswoić uczucie lęku, żyć z nim, nie pozwalając mu na to, aby odebrał nam czerpanie z życia pełnymi garściami.
Autor wspomina swoją podróż w głąb lęku. Podróż trudną, lecz niezmiernie ważną. Zmuszony był stawić im czoła. Ich źródło zapoczątkowane zostało w dzieciństwie. Dzięki tej książce znajdziemy odpowiedź na pytanie czym jest lęk, jakie jest jego pochodzenie, wreszcie czy lęk jest dziedziczny? A przede wszystkim jak sobie z nim radzić, aby nie miał kontroli nad naszym życiem? Ważne, abyśmy mieli nad nim kontrolę i potrafili funkcjonować, gdy lęk zagląda w nasze oczy. Bo to, że jest on obecny w naszym życiu, jest oczywiste. Warto znaleźć metody, aby z nim żyć.
„Człowiek zalękniony” to książka dla każdego z nas. Bez wątpienia jest ważną lekturą, która pozwoli nam oswoić lęk(i) i żyć pełnią życia. Dzięki tej książce znajdziemy wiele ważnych i cennych wskazówek, aby żyć z lękiem, potrafić go nazwać i nie pozwolić mu zdobyć kontroli nad naszym życiem. Zdecydowanie polecam!
Książka „Człowiek zalękniony” ukazała się nakładem Wydawnictwa Słowne