Córka Bogini Księżyca

- fantasy, science fiction
- Niebiańskie Królestwo (tom 1)
- Daughter of the Moon Goddess
- 2022-10-12
- 2022-10-12
- 2022-01-11
- Anna Hikiert-Bereza
Urzekające fantasy inspirowane legendą o Chang’e, chińskiej bogini księżyca.
Dorastająca na Księżycu Xingyin przywykła do samotności. Nie wie, że jest ukrywana przed Niebiańskim Cesarzem, który skazał jej matkę za kradzież eliksiru nieśmiertelności. Kiedy jednak magia Xingyin zostaje wykryta, dziewczyna jest zmuszona uciekać z domu.
Trafia do Niebiańskiego Królestwa, krainy cudów i tajemnic. Ukrywając swoją tożsamość, korzysta z okazji, by uczyć się u boku syna cesarza oraz opanowywać łucznictwo i magię. Między nią a księciem rozkwita uczucie.
Aby ocalić matkę, Xingyin wyrusza na niebezpieczną wyprawę, stawiając czoła legendarnym stworzeniom i okrutnym wrogom. Ale kiedy dochodzi do zdrady, a zakazana magia zagraża królestwu, Xingyin musi rzucić wyzwanie samemu Niebiańskiemu Cesarzowi.
Kup Córka Bogini Księżyca w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Córka Bogini Księżyca
2245 użytkowników ma tytuł Córka Bogini Księżyca na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 548
- Fantastyka 29
- 2023 29
- Fantasy 24
- Do kupienia 12

Opinie i dyskusje o książce Córka Bogini Księżyca
Muszę zacząć od tego, że ta okładka jest naprawdę piękna. Od razu przyciąga wzrok i aż chce się sięgnąć po książkę.
Główna bohaterka na początku trochę mnie irytowała. Nie wszystkie jej decyzje były dla mnie zrozumiałe i czasami miałam ochotę nią potrząsnąć. Z czasem jednak zaczęłam ją coraz bardziej lubić i finalnie naprawdę ją polubiłam.
Z księciem mam trochę problem. Mam wrażenie, że nie został do końca rozwinięty. Niby jest ważną postacią, ale nie czułam, że dobrze go poznałam. Był dla mnie raczej nijaki i nie wzbudził większych emocji.
Za to Kapitan W. bardzo mnie zaskoczył i zdecydowanie był jedną z ciekawszych postaci. Warto samemu odkryć dlaczego.
Jeśli miałabym wskazać minusy, to momentami czułam, że niektóre sceny są przeciągnięte i mogłyby być krótsze. Na początku też bohaterka potrafiła działać mi na nerwy.
Mimo tego bardzo dobrze spędziłam czas z tą książką i ma w sobie coś, co naprawdę wciąga.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o samą historię, bardzo mnie wciągnęła. Czytało mi się ją lekko i płynnie, styl autorki jest przyjemny, więc szybko wpadłam w ten świat i trudno było mi się oderwać.
Mało ambitna pozycja dobra dla odmóżdzenia albo resetu. Nie oczekiwałam dużo i chyba dlatego mi się podobało.
Opisy jednak były bardzo piękne i serio było czuć że książka jest inspirowana legendą, łatwo wyobrażałam sobie wszystkie miesca jakie opisywała Autorka.
Jeśli ktoś potrzebuje odpoczynku po długim ciężkim dniu to polecam, czyta się szybko i jest niezobowiązująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJasne, postaci były nieco płytkie, główna bohaterka niezniszczalna i niepokonana co z kolei mnie irytowało, wątek miłosny był nienachalny ( za to akurat plus),wiało w niektórych rozdziałach nudą i nie zlicze ile razy zamknęły mi się oczy czytając.
Opisy jednak...
Jeju, najlepiej napisana książka jaką do tej pory przeczytałam. Opisy cudowne, bohaterzy też bardzo dobrze napisani, język i bogactwo słów jakie było w książce mnie oczarowało. Fabuła sprawia, że nie da się nudzić. ✨🩵
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCórka Bogini Księżyca wydawała mi się książką, która bardzo dobrze wpasuje się w moje gusta. Opis zapowiadał pełną epickich przygód historię z masą tajemnic. Jednak przy lekturze z każdym kolejnym rozdziałem mój zapał słabł, a sama książka okazała się być dość… nijaka.
Czytając, miałam silne wrażenie, że gdzieś kiedyś już coś takiego czytałam, a nawet przychodziły mi konkretne pozycje, które wykorzystywały podobne zabiegi. Tak naprawdę autorka napisała książkę bezpieczną. Sięgnęła po znane i lubiane motywy, po czym zbudowała z nich opowieść, którą się dobrze czyta i dobrze się przy niej bawi, ale niewiele z niej zostaje w pamięci.
Książka oparta jest raczej na epizodach niż wydarzeniach prowadzących jedne do kolejnych, co ma swój urok, ale w pewnym momencie zaczęło mnie nieco męczyć. Ciągle szukałam czegoś, co by je ze sobą ciaśniej połączyło. Pojawiło się takie połączenie, ale dopiero pod koniec, chociaż nie było w nim niczego zaskakującego. A samo zakończenie zostało skonstruowane w taki sposób, że równie dobrze mogłoby być końcem tej historii. Otwartym, ale wciąż końcem.
To nie jest zła książka. Ale nie jest też dobra. Po lekturze niewiele zostało mi w głowie jeśli chodzi o fabułę i przez to trochę się obawiałam sięgnąć po ciąg dalszy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając, miałam silne wrażenie, że gdzieś kiedyś już coś takiego czytałam, a nawet przychodziły mi...
Książka była bardzo dobra, podobała mi się główna bohaterka, która przeszła duży rozwój swojego charakteru I TO WIDAĆ. Typ literatury typowo azjatycki, czyli przeciąganie scen, przemyśleń, wypowiedzi, pomimo że ciągnie mnie do niej, to mam problem z tym elementem. I właśnie też dlatego książka jest niepotrzebnie rozwleczona. Poboczni bohaterowi zrobieni są przyjemnie, da się ich zapamiętać i mają jakieś cechy osobowości. Wątek miłosny jest jaki jest, ale jest komfortowy jak na tę książkę. Jak dla mnie książka skończyła się bardzo dobrze i na pewno nie będę sięgać po następną. Ale ta część była naprawdę dobra!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę fajnie sie ją czyta, łatwo...przyjemnie. A kazda kolejna strona jest ciekawsza od poprzedniej. Polecam
Jesli lubisz fantasy, z delikatnym romansem, rozterkami mlodej dziewczyny, bogami powietrza , ksiezyca I ich mocqmi...a takze smokami ...to polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to historia dzielnej dziewczyny, która byla zmuszona by uciec z rodzinnego domu , po to by przeżyć... ale zrobila wszystko by ...wrócić.... czy jej się udało? Co musiała zrobić ?
Jesli lubisz fantasy, z delikatnym romansem, rozterkami mlodej dziewczyny, ...
„Córka Bogini Księżyca” bardzo mi się podobała. Opowieść była lekka i stanowiła świeży powiew w tym gatunku. Szczególnie polubiłam bohaterkę – z zainteresowaniem śledziłam, jak stawia pierwsze kroki w nieznanym sobie świecie. Jej determinacja w dążeniu do celu, a jednocześnie wierność własnemu sumieniu, sprawiły, że historia była nie tylko wciągająca, ale też poruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny przykład książki, którą, z niewiadomych powodów, długo odkładałam a teraz tego żałuję. Już dawno nie czytało mi się tak lekko, a tym bardziej fantastyki.
Nie wiem co w tej pozycji było najlepsze, bo wyjątkowo podobał mi się jej całokształt. Piękny styl autorki, pełen poruszających cytatów, idealnie pasował do tematyki powieści. Fabuła była przepełniona akcją, więc w żadnym momencie lektury nie było nudy. Dodatkowo - fantastyczny zwrot akcji pod koniec, który sprawił, że długo nie mogłam się otrząsnąć z zaskoczenia.
Bohaterowie też od razu mi przypadli do gustu, a co najważniejsze, bardzo podobała mi się postać protagonistki. Świetnie było widać jak nabiera doświadczenia w życiu i staje się mądrzejsza, jednocześnie konsekwentnie trzymając się swoich zasad. I chociaż momentami kręciłam głową patrząc na jej wybory, nie czułam w ogóle frustracji (pomijając fragmenty związane z trójkątem miłosnym, ale to już osobista preferencja).
Teraz nie mogę się doczekać przeczytania drugiej części! Ta zakończyła się w taki sposób, że nie wiem jak mogą się potoczyć dalsze wydarzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem co w tej pozycji było najlepsze, bo wyjątkowo podobał mi się jej całokształt. Piękny styl autorki, pełen poruszających cytatów, idealnie pasował do tematyki powieści. Fabuła była przepełniona akcją, więc...
Cudowne opisy
Cudowne opisy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdyby nie to, że dostałam tę książkę w prezencie, pewnie nigdy bym po nią nie sięgnęła. Byłaby to ogromna strata, bo zdecydowanie dzięki tej książce wkraczam w nowy rok z przytupem.
Po przeczytaniu pierwszej części czuję się, jakbym przeczytała całą serię. Fabuła tutaj pędzi i wciąga jak nic innego. Idealnie skonstruowana sprawia, że tak jak Xingyin czujemy się zagubieni, tak jak ona odczuwamy emocje i razem z nią odkrywamy co się naprawdę dzieje. Z każdą stroną czułam, że zmieniam stronę - raz kibicowałam jednej, a w następnej chwili innej. (Jest to dość frustrujące uczucie :))
Podczas czytania ,,Córki Bogini Księżyca" pękało mi serce, a w innych miejscach chichotałam. Zdecydowanie był to rollercoaster emocjonalny, na który nie byłam przygotowana.
Do bohaterów książki nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Konsekwentni w swoich działaniach - chociaż czasem miałam ochotę potrząsnąć ich głową za niektóre akcje, które rozegrałabym zupełnie inaczej.
Zdecydowanie była to urzekająca fantasy, którą na pewno chcę kontynuować. Zakochałam się w bohaterach, nie potrafiłam przewidzieć, co się dalej stanie. Jest to książka inspirowana kulturą azjatycką, a jednak pomimo braku jej znajomości czułam, że chcę zagłębiać się dalej w tę historię. Nie mogę doczekać się czytania o dalszych losach bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu pierwszej części czuję się, jakbym przeczytała całą serię. Fabuła tutaj pędzi i wciąga jak nic innego. Idealnie skonstruowana sprawia, że tak jak Xingyin czujemy się zagubieni,...