Dom na przełęczy

Okładka książki Dom na przełęczy autora Joanna Tekieli, 9788382801712
Okładka książki Dom na przełęczy
Joanna Tekieli Wydawnictwo: Filia Cykl: Marzenia na rozdrożu (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Marzenia na rozdrożu (tom 2)
2022-08-24
2022-01-01

Kup Dom na przełęczy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dom na przełęczy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom na przełęczy

Druga część powieści o losach bohaterki, która po zakończeniu drugiej wojny światowej wybiera wieś jako miejsce na ziemi

Papierowe postaci, nie zindywidualizowany język. Wszyscy mówią polszczyzną literacką. Dom z klepiskiem, ale jest łazienka, której później jednak nie ma... Duże okno, przez które da się przenieść mebel nie mieszczący się w drzwiach. W ubogiej chacie? Szkoda czasu.

Styl pisania Joanny Tekieli jest niepowtarzalny, ale pewnie nie dla każdego. Opisy przyrody i jej wpływ na bohaterów, rytm książki zgodny z przemijającymi porami roku wyciszają niespokojne emocje i mimo trudnych wydarzeń jakie są poruszane (w tym przypadku powolne odradzanie się Polski po II wojnie światowej, bieda, traumy żołnierzy) sprawiają, że książka jest jak plasterek na ranę 🙂. Śledzimy losy młodego małżeństwa, które walcząc z biedą, konfliktami w jego rodzinie, stara się zbudować swoje miejsce na ziemi. Książka nie zawiera gwałtownych zwrotów akcji, nie trzyma w napięciu, ale autorka potrafi utrzymać cały czas uwagę czytelnika, tak że książka dla wielu będzie lekturą pochłoniętą za jednym posiedzeniem 😁 polecam z całego serca ❤️

475 użytkowników ma tytuł Dom na przełęczy na półkach głównych
94 użytkowników ma tytuł Dom na przełęczy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Dom na przełęczy

Dodaj cytat z książki Dom na przełęczy