Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu

Okładka książki Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu autora Johannes Lindenmeyer, 9788324064922
Okładka książki Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu
Johannes Lindenmeyer Wydawnictwo: Znak poradniki
poradniki
2022-01-01
2022-01-01
Jan Piotr Chodkiewicz

Kup Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu

Książka w bibliotece mnie skusiła, nie miałam wobec niej wielkich planów, więc postanowiłam z nią popłynąć w nieznane. Jest to książka w stylu poznania od podszewki czym jest alkohol, w jaki sposób jego obecność się zmieniała historycznie w dziejach ludzi. W jaki sposób ciało na niego reaguje, czemu powstaje nałóg, jak trudno jest osobie w nałogu odkryć, że jest w nałogu, a potem jakie trudne jest leczenie.
W pewnym stopniu książka jest w stylu informacyjnego poradnika, a z drugiej strony jest napisana w taki sposób, że każdy czytający ją niezależnie od stopnia zaangażowania w relację z alkoholem będzie mógł się czegoś nauczyć. Mi się przyda ta wiedza historyczna, oraz pomogła mi ona zrozumieć, jak moje podejście do alkoholu w ostatnich latach się zmieniało, kiedyś każda radosna i bardzo smutna wiadomość była opijana winem, a teraz traktuję go jak produkt, który może istnieć, ale nie musi i czasem mam na niego ochotę jak na kaczkę w żurawinach. Jest chęć na smak, ale nie jest to rutyna, tradycja i stały element.
Kiedyś sądziłam, że jestem na granicy zostania alkoholikiem, jednak picie co tydzień w piątek i w sobotę nawet małej ilości alkoholu, sprawiało, że co najmniej 5 dni mój organizm walczył z alkoholem. A zrobienie sobie pierwszego detoksu 30 dni bez niego kosztowało mnie kilka dyskusji w stylu „ze mną się nie napijesz”, ale jednak po latach wiem, że mam czystą głowę, i luźniejsze koło znajomych, ale mam też spokój.
Bo robienia tego, co się chce, bo się chce dla siebie, jest lepsze niż kulturalne przyzwyczajenie do picia substancji psychoaktywnej, bo inni tak robią i przecież nas nie złapie alkoholizm, bo to tylko bezdomni mają – no, nie to też jest mit. I to jest kolejna fajna cecha tej książki, tam nie ma mitów, tam nie ma obrażania żadnych grup społecznych, tam są po prostu dobrze opisane fakty.

Krótko, zwięźle i na temat o problemie, bez zbędnych falbanek. Pokładałem w tej książce pewne nadzieje choć tak szczerze pisząc nie wierzyłem, że pomoże. Czy tak się stanie czas pokaże, niemniej początek zdaje się dawać pewne nadzieje. Absolutnie nie odmawiam tej pozycji fachowości, niemniej teza pod jaką jest pisana troszku mnie uwiera i niespecjalnie mnie pociąga stąd lektura została okraszona lekką nutką rozczarowania. Liczyłem na więcej rad praktycznych dotyczących walki z uzależnieniem, niemniej to co przeczytałem i tak dało mi niemały oręż teoretyczny o tym co się człowiekowi wydawało, co czuł nie raz, nie dwa ale na co nie miał twardych dowodów. Lektura uzbroiła mnie w merytoryczną wiedzę dotyczącą działania alkoholu na organizm, którą określiłbym mianem bezcennej. Z pewnością łatwiej będzie z nią iść przez życie. Polecam każdemu kto zetknął się z problemem w jakiejkolwiek formie.

Moim zdaniem to najlepsza książka o alkoholizmie, którą miałem przyjemność przeczytać. Autor bierze na warsztat najczęściej występujący problem w społeczeństwie, choroba naszych czasów, czyli właśnie pijaństwo. Porusza temat w sposób ciekawy, interesujący, posługując się oryginalnymi przykładami. Dodatkowo treść wzbogacają rysunki, które obrazują objawy uzależnienia alkoholowego. Kolejnym plusem jest fakt, że choć książka dotyczy głównie alkoholizmu, to autor nie pomija pozostałych. Papierosy, leki, narkotyki to również zmora naszych czasów. Nawet nie wiedziałem, że od nikotyny ludzi umiera więcej niż od wódki. Ciekawe.
Ja jako instruktor terapii uzależnień, wieczny abstynent i stanowczy wróg alkoholizmu mogę z czystym sercem polecić tę książkę każdemu. Zarówno uzależnionym, co chcą się wyleczyć, współuzależnionym i wszystkim, którzy są DDA.

Wyjaśnia wiele spraw. Opisuje wszystkie sztuczki, do których jest zdolny nałogowiec, aby zamydlić oczy innym i twierdzić bezczelnie, że nie ma problemu…

127 użytkowników ma tytuł Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu na półkach dodatkowych

Radość życia, czyli jak zwyciężyć depresję. Terapia zaburzeń nastroju David D. Burns
Radość życia, czyli jak zwyciężyć depresję. Terapia zaburzeń nastroju
David D. Burns
Książką, o której chciałam Wam napisać to pozycja Davida T.Burnsa (obecnie emerytowany profesor nadzwyczajny psychiatrii i nauk behawioralnych w Szkole Medycznej Uniwersytetu Stanford) "Radość życia, czyli jak przezwyciężyć depresję. Terapia zaburzeń nastroju." Osobiście nigdy nie przepadałam za takimi "przewodnikami-poradnikami", ale to nie jest typowy poradnik. Podparta fundamentalną wiedzą oraz wynikami badań publikacja jest rzetelnym kompendium wiedzy na temat współczesnej bolączki społeczeństwa- czyli depresji. Wielu z nas zapewne nie jest świadoma tego, że depresja dotyczy także nas. Doktor Burns na ponad 500 stronnicach przybliża nam sposób na radzenie sobie z lękiem, depresją, przedstawia techniki i metody zmiany nastroju. Oczywiście nie możemy traktować tego typu publikacji jako terapii zastępczej do farmakologicznej czy innej ze specjalistą, ale myślę, że już tak, jako uzupełnienie wiedzy na temat tego jak sobie radzić ze złością, w jaki sposób pozbyć się poczucia winy, jak radzić sobie z krytyką i wrogością innych, w jaki sposób pokonać uzależnienie od aprobaty i miłości innych, jak zbudować poczucie własnej wartości oraz najważniejsze-jak się dobrze czuć każdego dnia... Każdy z nas marzy o spokoju w sercu i duszy, o dobrym samopoczuciu. Istnieją sposoby by się tego zwyczajnie nauczyć jak każdej innej czynności w naszym życiu, której wcześniej nie potrafiliśmy. Skoro potrafiliśmy nauczyć się pisać, czytać, gotować, pływać, prowadzić samochody, obsługiwać różnego rodzaju maszyny, konstruować skomplikowane pojazdy, odkrywać i badać przestrzeń kosmiczną...to jak myślicie...możliwe jest by nauczyć się czegoś tak fundamentalnego jak RADOŚCI ŻYCIA? Tak. To jest możliwe. I autor w tej książce na przykładach, krok po kroku poprowadzi Was ku owej radości, której da się nauczyć, by cieszyć się dobrym samopoczuciem co dnia... Klub Twórczych Mam
KTM - awatar KTM
Rozbroić narcyza. Jak radzić sobie z osobą zapatrzoną w siebie Wendy Behary
Rozbroić narcyza. Jak radzić sobie z osobą zapatrzoną w siebie
Wendy Behary
Życie z narcyzem jest często trudne do opisania – pełne sprzecznych emocji, poczucia winy, lęku i uzależnienia emocjonalnego. Wendy Behary w książce „Rozbroić narcyza” dokładnie pokazuje, jak działa narcystyczna osobowość i jak można przestać być wciąganym w jej destrukcyjny wir. Autorka w prosty, przystępny sposób tłumaczy mechanizmy manipulacji, idealizacji, deprecjacji i kontroli, które są codziennością w relacji z narcyzem. Największą wartością tej książki jest praktyczne podejście. Behary nie ogranicza się do diagnozy problemu – krok po kroku podpowiada, jak bronić własnych granic, jak rozpoznać manipulację i jak przestać brać odpowiedzialność za emocje drugiej osoby. Każdy rozdział zawiera przykłady zachowań narcyza oraz strategie, które pomagają odzyskać równowagę psychiczną i emocjonalną. Czytając tę książkę, trudno nie odnieść wrażenia, że autorka rozumie te sytuacje „od środka”. Tekst momentami bywa bolesny, bo uświadamia, jak łatwo można wpaść w pułapkę toksycznej relacji, ale równocześnie daje nadzieję i konkretne narzędzia, by z niej wyjść. To nie jest książka o tym, jak „naprawić” narcyza – bo to często niemożliwe – ale o tym, jak uratować siebie i odzyskać poczucie własnej wartości. Książka jest pełna empatii i zrozumienia dla osób uwikłanych w relacje z narcyzami. Może być pomocą zarówno dla tych, którzy próbują zakończyć toksyczny związek, jak i dla tych, którzy chcą zrozumieć dynamikę narcyzmu w rodzinie czy pracy. Zachęca do refleksji, wzmacnia poczucie własnej siły i daje konkretne strategie do codziennego stosowania.
Jenny - awatar Jenny
Prawda o kłamstwach Aja Raden
Prawda o kłamstwach
Aja Raden
Aja Raden, autorka bestsellerowego „Stoned”, powraca z książką, która jest jednocześnie błyskotliwa, przerażająca i niesamowicie pouczająca. „Prawda o kłamstwach” to nie jest kolejny suchy poradnik o tym, jak rozpoznać kłamcę po mruganiu powiekami. To głębokie, interdyscyplinarne studium ewolucyjne, historyczne i psychologiczne, które stawia odważną tezę: kłamstwo nie jest defektem naszej natury, lecz jej fundamentem. Raden przekonuje, że bez umiejętności oszukiwania – i dawania się oszukiwać – nasza cywilizacja prawdopodobnie nigdy by nie powstała. Za tę prowokacyjną perspektywę książka otrzymuje zasłużone 8/10. Ewolucja i mechanizmy iluzji Raden dzieli swoją opowieść na logiczne segmenty, analizując, dlaczego nasze mózgi są tak podatne na manipulację. Autorka wskazuje na ewolucyjne korzyści płynące z kłamstwa – od kamuflażu w świecie zwierząt, po skomplikowane gry społeczne ludzi. Fascynujące jest to, jak autorka opisuje mechanizm „luk w oprogramowaniu” naszego umysłu. Kłamcy nie tyle wprowadzają nas w błąd, co wykorzystują nasze naturalne skróty myślowe i pragnienie, by świat był spójny i sprawiedliwy. Raden posługuje się przy tym genialnymi przykładami historycznymi: od oszustw finansowych, przez fałszerstwa dzieł sztuki, aż po wielkie polityczne mistyfikacje. Największym plusem książki jest język. Aja Raden pisze z ogromną swadą, humorem i dystansem. Potrafi o skomplikowanych procesach neurologicznych opowiadać tak, jakby relacjonowała emocjonujący film akcji. Jej narracja jest gęsta od faktów, ale podana w sposób niesamowicie przystępny. Podkreślić należy również mistrzowskie łączenie dziedzin – Raden swobodnie przeskakuje od biologii molekularnej do historii wojen, pokazując, że kłamstwo jest nicią łączącą wszystkie te aspekty. To książka, która uczy krytycznego myślenia i pokazuje, że najłatwiej oszukać kogoś, kto jest przekonany o własnej nieomylności. Doceniam rzetelność badań i atrakcyjność formy, jednak książka ma drobne minusy. Momentami dygresyjny styl autorki sprawia, że główny wątek nieco się rozmywa, a niektóre rozdziały wydają się przeładowane anegdotami kosztem głębszej analizy statystycznej. Dla czytelnika szukającego twardej nauki, eseistyczny ton Raden może być chwilami zbyt swobodny. „Prawda o kłamstwach” to lektura obowiązkowa w erze fake newsów i postprawdy. Aja Raden nie ocenia kłamstwa moralnie; ona je sekcjonuje, pokazując, że jest ono wpisane w nasze DNA. To fascynująca, inteligentna i odświeżająca podróż po ciemnych zakamarkach ludzkiego intelektu. Osiem punktów to uznanie dla autorki, która sprawiła, że po lekturze tej książki będziesz patrzeć na świat – i na siebie w lustrze – z dużo większą nieufnością, ale i zrozumieniem.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na81 miesiąc temu
Psychoterapia bez makijażu. Rozmowy o terapeutycznych niepowodzeniach Tomasz Witkowski
Psychoterapia bez makijażu. Rozmowy o terapeutycznych niepowodzeniach
Tomasz Witkowski
🎭 Psychoterapia unplugged: scena, gdzie milkną westchnienia, a zaczynają się pytania 🎭 ⚔️ Tomasz Witkowski – samotny partyzant w lesie psychologii – zdejmuje z psychoterapii koronkową zasłonę opowieści o „leczeniu duszy” i pokazuje, że pod spodem bywa… ciemno, zimno i niehigienicznie. Ta książka nie chce być miła. Chce być prawdziwa. A to, niestety, nie zawsze idzie w parze. 🧩 Co znajdziemy w środku? 🧩
 🔹 Historie pacjentów, których leczenie złamało bardziej niż życie.
 🔹 Odpowiedzi terapeutów, które czasem ratują honor profesji – a czasem tylko mylą trop.
 🔹 Obnażenie systemu, który bardziej przypomina czarną skrzynkę, niż opiekę nad człowiekiem. 🔍 Zgniłe jabłko czy zgniła beczka? 🔍 🍏→🪵 Czyli dlaczego nie wystarczy pozbyć się „tych złych” Psychoterapia, według Witkowskiego, nie musi być systemowo zła – ale sprzyja nadużyciom, a brak regulacji, nadzoru i jednoznacznych standardów czyni ją idealnym siedliskiem dla... lisów w kurniku. 📉 Cytat, który robi robotę 📉 „Wyciąganie zdrowych jabłek z beczki nie mówi nic o tym, dlaczego inne zgniły.” To nie jednostkowe przypadki są problemem. To system, który nie uczy się na błędach. Bo tych błędów nawet nie zbiera. 💔 Głos, który zazwyczaj nie wybrzmiewa 💔 🔇 Ofiary bez rzecznika, emocje bez uznania 🔇 Historie opisane przez Witkowskiego to poruszające, często dramatyczne świadectwa ludzi, którzy uwierzyli, że pomoc przyjdzie z fotela terapeuty. I znaleźli tam coś odwrotnego. 👤 „Zabrała mi córkę”
 👤 „Po tej terapii boję się bardziej”
 👤 „Zniknął kontakt. Zniknęło zaufanie.” Witkowski nie robi z nich ikon męczeństwa – ale daje im głos, i to na równych prawach z ekspertami. Czytelnik decyduje, kogo usłyszy lepiej. Ale przynajmniej może usłyszeć. 🎤 Terapeuci zaproszeni – terapeuci wycofani 🎤 🫥 Milczenie, które mówi więcej niż deklaracje etyki 🫥 Autor kontaktował się z 48 terapeutami. Rozmowy zakończyły się... z pięcioma. Reszta: brak odpowiedzi, wymówki, odmowy. 🗣 „Nie mam czasu, pracuję nad habilitacją.”
 🗣 „Nie widzę wartości w tej książce.”
 🗣 „Nie chcę być utożsamiany z projektem Witkowskiego.” Brak zgody na rozmowę o nadużyciach nie jest neutralny – to też jest komunikat. I niepokojący. ⚖️ Psychoterapia – system bez hamulców? ⚖️ 🧨 Jak zawód bez kontroli może stać się polem minowym 🧨 W Polsce psychoterapia nie podlega regulacjom. Brak jasnych procedur, nadzoru, kodeksu sankcyjnego.
Efekt? Pacjent, który czuje się skrzywdzony, ma do wyboru trzy rzeczy: 1. Milczeć. 2. Pisać na forach. 3. Zapłacić za proces, którego nikt nie chce poprowadzić. ⚠️ Cytat-ostrzeżenie⚠️ „Za plecami osób skrzywdzonych nie ma nic poza otchłanią.” 🧠 Czy można tę książkę zlekceważyć? 🧠 📕 Tylko jeśli nie boisz się zostać kurczakiem Russella 📕 Ta książka to nie manifest antyterapeutyczny. To ostrzeżenie – że w świecie terapii można skończyć jak znany z anegdoty kurczak: dokarmiany codziennie, aż któregoś dnia… trafia do rosołu. Bo brak danych to też dane. Brak refleksji to też stanowisko. Witkowski proponuje model racjonalnej czujności, który nie wyklucza terapii jako narzędzia, ale domaga się reformy systemu. Zamiast wiary – rozum. Zamiast ciszy – rozmowa. 🏁 Werdykt 🏁 Czy warto przeczytać? Tak, jeśli chcesz poznać drugą stronę lustra.
Czy będzie Ci przyjemnie? Niekoniecznie. Ale uczciwie i poruszająco – na pewno. 📘 Psychoterapia bez makijażu – czyli zrzucamy szlafrok, zakładamy gogle i schodzimy do kotłowni psychicznej pomocy.
 🧭 Dla odważnych.
 🗝 Dla sceptyków.
 💬 Dla wszystkich, którzy chcą wiedzieć, zanim zaufają.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko

Cytaty z książki Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu

Dodaj cytat z książki Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu