ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10
LubimyCzytać18
LubimyCzytać3
Twoje szczęście

- literatura obyczajowa, romans
- Twoja tajemnica (tom 3)
- 2022-07-27
- 2022-07-27
Życie potraf być nieprzewidywalne. Czasami daje nadzieję, innym razem znienacka ją odbiera. To suma uczuć, zdarzeń i spotkań, które kształtują nas każdego dnia. Doświadczyła tego Anita Mazur, która po latach tułaczki wraca do Polski. Mieszka w Warszawie w wynajmowanej kawalerce, pracuje w firmie gastronomicznej ojca swojej przyjaciółki, jest w niezobowiązującej relacji. Odzyskała upragniony spokój, jednak w jej życiu brakuje miłości i szczęścia.
Anita w przeszłości skrzywdziła najbliższą sobie osobę i chce ją odzyskać. Ma niewielkie szanse, jednak postanawia zaryzykować. Próbuje zmienić swoje życie. Zdobywa nową pracę, rezygnuje z nielegalnych interesów, kontaktuje się z chorą matką. Pomaga jej dawna przyjaciółka. Anita zatrzymuje się w jej domu w malowniczej miejscowości Zalesie. Jednego jest pewna – raz popełnione błędy wrócą do niej ze zdwojoną siłą.
Bo nie tak łatwo uciec przed tajemnicami z przeszłości…
Tym bardziej, gdy dotyczą tych, których kochamy.
Niezwykle prawdziwa, utkana z emocji i wzruszająca powieść o tym, że przeszłość może być dla każdego z nas ciężkim bagażem. Słowa, gesty, uczucia – raz wypowiedziane czy okazane – nie tak łatwo wymazać z pamięci. Jedynym wyjściem jest wybaczenie i danie sobie szansy na szczęście, które może być całkiem blisko.
Kup Twoje szczęście w ulubionej księgarnii
Twoje szczęście
Anita po jedenastu latach tułaczki wraca do Polski,wynajmuje kawalerkę we Wrocławiu i pracuje w stołówce ojca swojej przyjaciółki. Jest w niezobowiązującej relacji z Mateuszem,z którym się spotyka. Lecz przeszłość daje jej o sobie znać,w przeszłości skrzywdziła ukochaną,bliską osobę z rodziny własną siostrę chce naprawić własne błędy i naprawić to co zniszczyła,żeby jej siostra wybaczyła. Historia porusza najgłębsze struny mego serca,cudowna to historia napisana przez pisarkę Panią Ilonę bardzo ciekawie. Wciąga i urzeka mnie ta powieść,oczarowana jestem tą książką z lekkością pióra pisarka napisała tę powieść,bohaterowie wspaniali,bardzo dobrzy. Lekka,przecudna to powieść.
Oceny książki Twoje szczęście
257 użytkowników ma tytuł Twoje szczęście na półkach głównych- Przeczytane 177
- 2022 11
- 2023 5
- 2024 4
- Legimi 3
- Obyczajowe 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Twoje szczęście
„Twoje szczęście” Ilony Gołębiewskiej to jak list pisany prosto z duszy – do siebie sprzed lat, do tych, których się zawiodło, i do tych, których jeszcze można ocalić. Czytając, miałam wrażenie, że zaglądam komuś do serca w chwili największej słabości i największej odwagi jednocześnie. Ta historia nie tylko mnie wzruszyła – ona mnie zatrzymała, przycisnęła do ściany i zapytała: "a Ty? Co zrobiłaś ze swoją szansą na szczęście?"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to trzecia części cyklu „Twoja tajemnica” Powieść przede wszystkim o relacjach, o dawaniu sobie drugiej szansy i nadziei.
W tym tomie główną bohaterką jest Anita, która po wielu perturbacjach praca do ojczyzny by stawić czoła demonom przeszłości a te niestety stają przed nią na każdym kroku. Faktycznie stara się odbudować błędy przeszłości i nawet względnie jej to wychodzi ale do pełni szczęścia brakuje miłości. Upór i konsekwencja z jaką dąży do poukładania sobie życia z czasem przynosi niebywałe efekty. Nowe mieszkanie, praca, odbudowane relacje, a także przebaczenie i odzyskanie zaufania ukochanej osoby to tylko część osiągnięć tej zdeterminowanej dziewczyny.
Czytałam tę powieść z olbrzymim zainteresowaniem bo choć początkowo nie mogłam się w nią wkręcić tak w ostateczności nie byłam w stanie jej odłożyć🙈 Brzmi kuriozalnie ale bohaterowie tak świecie wykreowani zaskarbili sobie moją sympatię i ciężko było mi się z nimi rozstawać.
Jest to typowa obyczajowa powieść aczkolwiek z malusieńkimi epizodem kryminalnym co tym bardziej podkręciło moją ciekawości zainteresowanie.
Książka idealna na lato. Książka która przeniesie nas do wspaniałych malowniczych miejsc. Uwielbiam takie klimatyczne powieści🌻
Bardzo gorąco Wam polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym tomie główną bohaterką jest Anita, która po wielu perturbacjach praca do ojczyzny by stawić czoła demonom przeszłości a te niestety stają przed nią na każdym kroku. Faktycznie stara się odbudować błędy przeszłości i nawet względnie jej to...
Ostatnia opowieść również wciągająca jak dwie poprzednie . Szkoda że to już koniec opowieści o wspaniałych kobietach przyjaciółkach o ich jakże różnych a zarazem bardzo podobnych przeżyciach i pragnieniach . Być szczęśliwym to chyba każdy z nas o tym myśli i pragnie . Polecam warte przeczytania .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część cyklu opowiada historię Anity Mazur.
Każdy ma do tego prawo.
Ostatnia część cyklu opowiada historię Anity Mazur.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pokazuje nam jak ważna jest rodzina, ile złego mogą uczynić skrywane tajemnice i jak ważne jest danie kolejnej szansy.
Każdy ma do tego prawo.
Jest w niezobowiązującej relacji z Mateuszem,z którym się spotyka.
Lekka,przecudna to powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest w niezobowiązującej relacji z Mateuszem,z którym się spotyka.
Nawet nie wiem skąd na mojej półce wzięła się ta książka. Dopiero po przeczytaniu większego fragmentu coś mi nie pasowało i okazało się że to trzecia i ostatnia część serii. Zazwyczaj nie czytam w takiej kolejności, ale przez swoją niewiedzę zrobiłam wyjątek. Zaczęłam więc musiałam skończyć.
"Twoje szczęście" to historia poświęcona Anicie Mazur, która na skutek różnych życiowych perturbacji ostatnie kilkanaście lat spędziła za granicą. Zdecydowała się jednak wrócić do Warszawy, żeby naprawić swoje błędy przeszłości i zawalczyć o przebaczenie siostry. W tym wszystkim pomaga Ewa - najlepsza przyjaciółka sióstr, która stara się zachować obiektywizm i zawsze służy pomocą i radą.
Mam wrażenie, że ta historia mogłaby dziać się obok mnie, jest bardzo życiowa. Ponadto barwne pióro autorki jeszcze bardziej pomaga nam uczestniczyć w tym co dzieje się w życiu Anety, Leny i Ewy.
Dostajemy tu dużo emocji i interesujących wrażeń, momenty szczęścia i radości, zwykłą szarość życia, gorycz, smutek, ból i rozczarowanie. Tworzy to wiarygodną rzeczywistość, w której też bierzemy udział.
To moja pierwsza książka Ilony Gołębiewskiej, ale chyba przeczytam te dwie poprzednie części, bo zaciekawiły mnie losy tych trzech młodych kobiet. Czytałam już opinie i ponoć pierwsza część jest najbardziej interesująca, a dwie kolejne ją uzupełniają.
Powieść przeczytałam dość szybko. Taka historia na jeden wieczór. Nie jest to jakaś wybitna literatura, jednak dla odprężenia po ciężkim dniu warto po nią sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Twoje szczęście" to historia poświęcona Anicie Mazur, która na skutek różnych...
To historia opowiadajaca o więzach rodzeństwa, ale także o prawdziwej przyjaźni.Dwie siostry Anita i Lena, które w wyniku perturbacji życiowych straciły ze soba kontakt na wiele lat..
Niezwykle wciągająca ciepła powieść. Bardzo życiowa z elementami szczęścia, radości ale także pokazująca prozę życia, smutek, ból czy rozczarowanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy uda im się odbudować zerwane siostrzane więzi? Czy Ewa , najlepsza przyjaciółka sióstr optymiem i dobra rada pomoże rodzeństwu w odbudowie więzi?
Niezwykle wciągająca ciepła powieść....
Przeciętna, niczym niewyróżniająca się powieść. Historia o trudnej siostrzanej i matczynej relacji, błędach z przeszłości i pojednaniu po latach.
Kreacja bohaterów również pozostawia wiele do życzenia. Postacie są słabo zarysowane i nijakie. Nie wzbudzają w czytelniku żadnych uczuć. Nawet główna bohaterka Anita jest bezbarwna.
Autorka próbuje tu poruszyć ważne tematy, jednak robi to bardzo pobieżnie i płytko.
Powieść tę można przeczytać jako odskocznię od trudniejszych lektur, jednak raczej nie zapadnie mi ona w pamięć na dłużej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie porwała mnie ta książka. Momentami wieje nudą, zwłaszcza, że autorka zbyt drobiazgowo opisuje każdą czynności bohaterki i jej ubiór. Nie lubię tak przesadnych i nic nie wnoszących do fabuły opisów.
Kreacja...
MARNOTRAWNA SIOSTRA
"Twoje szczęście" to opowieść poświęcona Anicie Mazur - młodszej siostrze Leny, kobiecie, która na skutek różnych życiowych perturbacji ostatnie kilkanaście lat spędziła za granicą. Przed rokiem zdecydowała się wrócić do Warszawy aby zawalczyć o przebaczenie siostry. Anita chce także rozliczyć się z przeszłością, która od długiego czasu kładzie się cieniem na jej życiu. Lena, mocno zraniona i oszukana przed laty, nie wierzy w dobre intencje siostry i boi się ponownie jej zaufać. W tej trudnej sytuacji może próbować pomóc tylko oddany przyjaciel. Wszystko zatem w rękach Ewy Kuszewskiej - jedynej i najlepszej przyjaciółki sióstr, która stara się zachować obiektywizm oraz służyć dobrą radą i pomocą. Czy siostrom uda się nawiązać nić porozumienia i czy rozwiążą swoje problemy przeczytacie w książce. Już teraz mogę zdradzić, że zasiadając do lektury przeżyjecie prawdziwy rollercoaster emocji i interesujących wrażeń.
Powieść "Twoje szczęście" opowiada o więzach łączących rodzeństwo, które z uwagi na trudną sytuację rodzinną w przeszłości, mogło liczyć tylko na siebie. To historia o szczególnej przyjaźni jaka połączyła trzy dziewczyny borykające się z podobnymi problemami. Opowieść o życiu, które potrafi być kompletnie nieprzewidywalne i o przeszłości, z którą zawsze trzeba się rozliczyć do końca. Błądzić jest rzeczą ludzką, ale ważne, że chcemy zmian i wyciągamy rękę do zgody. Każdy przecież zasługuje na drugą szansę...
Historia jest niezwykle wciągająca i taka... życiowa. Ilona Gołębiewska ma prawdziwy dar do opowiadania. Emocje dosłownie wylewają się ze stron, a barwne pióro sprawia, że z łatwością możemy utożsamiać się z opisywanymi sytuacjami. Życie jakie ukazuje nam autorka jest takie... realistyczne i bardzo prawdziwe. Są momenty szczęścia i radości, ale jest też zwykła szarość, proza, albo wręcz gorycz, smutek ból i rozczarowanie. Te wszystkie sytuacje idealnie ze sobą korespondują tworząc wiarygodną rzeczywistość, w której pojawia się iskierka nadziei rozjaśniająca nawet najczarniejszy mrok.
Uwielbiam bohaterów kreowanych przez autorkę. Są to zawsze wyjątkowi ludzie o wrażliwych, interesujących osobowościach. Często pojawia się też postać, która jest dobrym duchem całej opowieści. W przypadku trylogii "Tajemnice" taką osobą jest Teresa Adamczyk - sąsiadka o wielkim sercu, która każdemu, także nieznajomemu, ofiaruje gościnność, życzliwość i dobre słowo. Mieć obok siebie taką sąsiadkę to prawdziwy skarb.
Zawsze z ogromną radością sięgam po książki Ilony Gołębiewskiej. Pamiętam jak mocno zauroczyła mnie saga o starym domu i od tego czasu systematycznie czytuję kolejne powieści autorki. Z niecierpliwością wypatruję każdej nowej historii i za każdym razem jestem pozytywnie zaskakiwana. Cykl "Tajemnice" także skradł moje serce, choć muszę powiedzieć, że pierwsza część opowiadająca historię Ewy Kuszewskiej jakoś najbardziej mnie zaskoczyła i zaintrygowała. Dwie pozostałe części potraktowałam jako interesujące dopełnienie "Twojej tajemnicy".
Powieść przeczytałam jedynym tchem i żal mi było rozstawać się z bohaterami. Jedynym pocieszeniem jest fakt, że na półce mojej biblioteczki czekają jeszcze dwie najnowsze powieści autorki. Na pewno niebawem po nie sięgnę i podzielę się następnymi wrażeniami. A tymczasem polecam serdecznie wszystkie powieści Ilony Gołębiewskiej, że szczególnym uwzględnieniem cyklu "Tajemnice". Jeśli lubicie czytać o zwyczajnym, ale niezwykłym życiu, trudnych decyzjach, niełatwych wyborach i skomplikowanej przeszłości, to opowieść o Ewie, Lenie i Anicie będzie trafnym wyborem. Jeżeli gustujecie w sagach rodzinnych, lubicie czytać między wierszami i wyciągać wnioski z przeczytanej lektury, to książki Ilony Gołębiewskiej świetnie spełnią to zadanie. A może po prostu potrzebujecie odprężenia po wyczerpującym dniu. Tutaj też sprawdzą się idealnie powieści tej autorki. Nie czekajcie zbyt długo, bo naprawdę jest w czym wybierać!
MARNOTRAWNA SIOSTRA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję, że ostatnio musiałam nieco odpocząć od czytania. Jakoś kompletnie nie miałam ochoty i stąd dopiero wczoraj skończyłam pierwszą książkę rozpoczętą w czerwcu. Zdecydowałam się dokończyć cykl Ilony Gołębiewskiej "Tajemnice", który rozpoczęłam jeszcze w maju i który mocno mnie zaintrygował.
"Twoje szczęście" to opowieść poświęcona Anicie Mazur...
Ilona Gołębiewska "Twoje szczęście" wydawnictwo muza.
Roz.2
Obudził ją hałas za ścianą.Wiedziała dobrze,co oznacza.Około siódmej jej sąsiadka zabrała się za sprzątanie.To zapowiadało koniec spania.Anita i tak ustawiła budzik na kwadrans po siódmej.Czuła ból w skroniach i suchość w gardle.Podniosła się na przedramionach.Bolały ją mięśnie.Domyślała się,że ze zmęczenia.Ostatnio tyle się działo w jej życiu i nic nie zapowiadało większych zmian.Jedynie na gorsze,bo czekał ją ciężki dzień w pracy.
....
Książka "Twoje szczęście" opowiada o losach Anity siostry Leny i przyjaciółki Ewy.Anita przez swoje błędy musiała wyjechać z Polski na długie lata,nie miała kontaktu z nikim ze swojego studenckiego życia.Lena nie chciała utrzymywać kontaktu z siostrą po tym co Anita jej zrobiła.Losy trzech wspaniałych kobiet znów się łączą.
Czy Lena wybaczy Anicie?
Czy Anita skończyła ze swoim starym życiem?
Czy kobiety są bezpieczne?
Książka która opowiada o więzach rodzeństwa ale również o prawdziwej przyjaźni.W tej książce widać jak mimo wielu trudności rodzeństwo myśli o sobie i chce dla siebie jak najlepiej.Życie nam pokazuje różne sytuację między rodzeństwem.Polecam książkę ponieważ są tutaj poruszane kwestie problemów typowo rodzinnych.
Ilona Gołębiewska "Twoje szczęście" wydawnictwo muza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRoz.2