Muszkieterowie 1939–1942

2022-07-01

Kup Muszkieterowie 1939–1942 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Muszkieterowie 1939–1942

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muszkieterowie 1939–1942

Organizacja „Muszkieterowie” i jej przywódca Stefan Witkowski zajmują ważne miejsce na mapie tajemnic II wojny światowej. Mamy wszak do czynienia z organizacją szpiegowską powiązaną w dziwny sposób z kilkoma zagranicznymi służbami (w tym z sowieckimi i niemieckimi),której szef z niejasnych powodów został zabity przez egzekutorów z AK. Organizacja ta była zaangażowana m.in. w sprowadzenie z Budapesztu do Warszawy marszałka Śmigłego-Rydza, a przez jej szeregi przewinęło się wielu bohaterów podziemia, choćby: Kazimierz Leski, Klementyna Mańkowska, Antoni Kocjan czy prof. Jan Zachwatowicz . Kreowała przy tym swój wizerunek służby niemal wszechpotężnej i mającej swoje macki w całej Europie. Czy naprawdę była ona tak sprawną siatką wywiadowczą? I czy rzeczywiście zbytnio zapętliła się ona w dziwną grę z Niemcami? Na te pytania próbuje odpowiedzieć Adrian Sandak w swojej książce „Muszkieterowie 1939-1942. Historia tajnej organizacji”. Autor stroni od wszelkich sensacji i obala kilka mitów. Pokazuje choćby, że inżynier Witkowski czasem konfabulował, by pokazać Londynowi siłę i możliwości swojej organizacji. Ta praca jest dobrze udokumentowana, a jej częścią jest również mały słownik biograficzny „Muszkieterów”, zawierający czasem naprawdę zaskakujące nazwiska. Wszystkich tajemnic oczywiście ona nie rozwikłuje, ale daje do myślenia każdemu, kto wcześniej zgłębiał ten fascynujący temat.

Polska historia byłaby mniej chaotyczna, gdyby nie niektóre jej opisy.

Polska historia byłaby mniej chaotyczna, gdyby nie niektóre jej opisy.

W zależności od podejścia czytelnika do tej książki, może być ona oceniona jako bardzo dobra lub jako średniej jakości dzieło. Jeżeli ktoś sięgając po tą publikację spodziewa się wielu ciekawych, chronologicznie ułożonych faktów to raczej tego nie otrzyma. Natomiast jeżeli czytelnik podejdzie do tego w inny sposób i będzie chciał pozyskać wiedzę o bardzo wielu szczegółach, które mniej lub bardziej będą się ocierały o tematykę Muszkieterów to może być bardziej usatysfakcjonowany. W mojej wszakże ocenie to czego dowiedziałem się na poziomie generalnej wiedzy o tej organizacji, to z tej dokładnie pozycji wydawniczej, można wywnioskować z prawie każdej strony książki i tysiące ukazanych szczegółów potwierdza jedną dominującą tezę oceniającą organizację Muszkieterów jako raczej niewiele wnoszącej do realnej siły polskiego podziemia. Z drugiej strony, jak czytelnik na chwilę zapomni co było powodem sięgnięcia po publikację i skoncentruje się na tym by wyobrazić sobie życie pod okupacją niemiecką to opowieść snuta przez autora i ogrom szczegółów jest w tej funkcji bardzo użyteczny i ja sam dzięki temu wiem więcej jak wyglądało życie polskiego społeczeństwa w latach wojennych.

36 użytkowników ma tytuł Muszkieterowie 1939–1942 na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Muszkieterowie 1939–1942 na półkach dodatkowych